Jump to content
IGNORED

Шлагер ili Mitteleurope i muzika


namenski

Recommended Posts

Geografsko odredjenje uzeti uslovno, mozda i - srednjoevropska varijanta mediteranskog pevaj i ne brini.

Sutra, manana, domani...

Etimologija takodje nevazna, moderno hit bi moglo da odgovara izvornom nemackom schlager, ali: slager i fudbal su toliko srednjoevropski da im niko ne moze ni da prismrdi.

Slager je muzika srednje klase, nastala kad se ta klasa - ne mesati je sa malogradjanstinom - dokopala mogucnosti i vremena da ima i da moze da slusa svoju muziku, bez da mora da se posebno obuce i ide na koncert u nekom hramu kulturetm u kom se takozvana ozbiljna muzika slusa duboko zamisljenih faca.

Slager je izgubljena bitka - bas kao i fudbal - Srednje Evrope, dela sveta koji je itekako znao da - gubi i da svako malo pocinje iz pocetka.

Slager, da bi bio slager, mora da bude sentimentalan, otuzan za danasnji ukus, mora da peva o ljubavi i ceznji, jer obicnih, svakodnevnih tema on se ne dotice.
I ne treba da se dotice.
Nije bio subverzivan, niti mu je do subverzije - bez obzira na sistem - bilo.

Iz Francuske ga je spopadala sansona koja je umela da bude galski frivolna sto bi se reklo, ali i koja je znala da malo previse filozofiratm; iz Italije canzona koja se savrseno uklopila; dao je, poklonio Americi one ogromne mjuzikholove i glamur, a ostao - dok je bio pri snazi - muzika kafanskih basti u letnje veceri, muzika nekih davnih letovanja...

A laze svako ko tvrdi da su mu zvuci prve ljubavi bili Mocart, Betoven ili neko od tih tipova.
Bas kao sto su po tom pitanju sumnjivi i najtvrdokorniji rokeri onog, a bogami i ovog doba.
Ima jedan izraz koji mudroseri svih fela nikako ne vole kada se o muzici govori: taci u srce, u balkanskoj varijanti nasao si me, ali ce malo ko da ospori tvrdnju jednog pametnog coveka koji je izjavio da nema te sonate, pateticne, lunarne ili ne znam kakve, koja ce da izazova vise emocija neko neki jeftini, da jeftiniji ne moze biti - najobicniji slager.
Poceo je da umire negde sezdesetih, sa televizijom i cuvenom pesmom Evrovizije, da danas nestane; postajao je globalisticki komercijalan, pevaci su postajali zvezde, a njihove glasove su se mogli cuti samo u elektronskom obliku.
Nije se voleo sa stereo i slicnim tehnoloskim izmisljotinama i - cudnog li cuda - imao je i reci.

Na kraju krajeva, nije niti ima cega da se stidi: nastao je u delu sveta koji je izmislio modernu muziku, bio tolerantan u svakom pogledu, nije se mesao u politiku, a na izbor je imao uzora i izvora: duguje prilicno jednom malom, siromasnom - dzakcicu uglja, poznatom kao klezmer...

 

I da, pomenuti pametnjakovic se zvao Erih Marija Remark, odlicno: slager i muzika, Remark i knjizevnost.

 

Moze mu se, skoro sigurno, da odredi i rodonacelnik, dakle:

 

 

Link to comment

Ali. jedno vazi u svim varijantama: moralo je prvo da se koliko-toliko заима, опари, pa da se zapeva шлагерски:

 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...