Bujodrag Posted April 13, 2019 Posted April 13, 2019 (edited) Jbg, ja sam rodjen, rečeno mi je, ovde ali sam odrastao u Engleskoj početkom sedamdesetih i delimično i u Kaliforniji u isto vreme, Takodje i u Beču početkom devetnaestog veka. Tamo sam bio u svojim formativnim godinama. Dakle, već tad su tehnologija i kulturne tvorevine bile dovoljne da me odvedu na put, i u vremenu i u prostoru. Zato i mislim da će nas moderna tehnologija unaprediti. OK, uvek će biti budala i kukavica i oni će se pronaći i udruživati ali, biće ih malo, nedovoljno za one užase dvadesetog veka. I u evoluciji života i u razvoju civilizacije, nagli rezovi su donosili promene. Postoje životinjske vrste stare par stotina miliona godina koje su uspešno osvojile svoj habitat, zavladale njime i ostale neuznemiravane. I šta im se desilo? Bukvalno ništa, ostale su iste kao i pre. Za to vreme su se druge vrste silom prilika random menjale, usput je nastao i homo sapiens. Da nisu Persijanci napali Grke i da ovi nisu pobedili, ne bi bilo ni razvijene Antike ni republikanskog Rima a ni carskog. Ni hršnjanstva ni renesanse. Niti slobodarskih socijalnih revolucija osamnaestog veka. (i engleska industrijska revolucija i političke revolucije u Francuskoj i Americi i romantizam u umetnosti, sve su to socijalne revolucije, delimično započete razvojem srednje klase a delimično potpomognute boljom komunikacijom velikih grupa ljudi.) Živeo internet i mobilni telefoni! Edited April 13, 2019 by Bujodrag
Meazza Posted April 13, 2019 Posted April 13, 2019 Pre ce neka distopija da se ostvari, sto vec i vidimo.
Bujodrag Posted April 13, 2019 Posted April 13, 2019 Nešto će se desiti, u narednim decenijama, skoro da sam siguran. Sad, da li će biti dobro ili loše, da li za većinu ili za manjinu, nemam pojma.
Bujodrag Posted April 13, 2019 Posted April 13, 2019 da. Izmisliće dobri ljudi besplatno pivo, vutru i ovčetinu. I svi će da se Spoiler
duda Posted May 1, 2019 Posted May 1, 2019 vrlo, vrlo zanimljivi podaci da me je neko pitao da pogađam, ispromašivala bih se opasno i to bih se ispromašivala i kada su zemlje u pitanju a i ovo dečaci/devojčice uvek sam mislila da su devojčice deblje, o zemljama tek da ne pričam, mada je baš čudno da nemačka i engleska nisu obuhvaćene ali Kipar ??? pa svašta, da li je to onda mit da ostrva na mediteranu imaju maltene najzdraviju ishranu na svetu ? pa oanda, montenegro, na ''zavidnoj'' poziciji kada su dečaci u pitanju, a na listi za devojčice nije ni na 10% hm, što više gledam, manje verujem ovim podacima
vememah Posted May 1, 2019 Posted May 1, 2019 (edited) Evo svih procenata za sve zemlje koje su učestvovale: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0006/372426/WH14_COSI_factsheets_v2.pdf?ua=1 Prekomerna težina po definiciji SZO je ekvivalent indeksa telesne mase (težina u kg podeljena sa kvadratom visine u m) od 25 za 19-godišnjake, a gojaznost kao ekvivalent ITM od 30. Granica prekomerne težine za odrasle osobe od 180 cm iznosi 81 kg, a granica gojaznosti 97 kg. Quote BMI-for-age (5-19 years) Interpretation of cut-offs Overweight: >+1SD (equivalent to BMI 25 kg/m2 at 19 years) Obesity: >+2SD (equivalent to BMI 30 kg/m2 at 19 years) https://www.who.int/growthref/who2007_bmi_for_age/en/ Edited May 1, 2019 by vememah
gone fishing Posted May 1, 2019 Posted May 1, 2019 ili prostije od sopstvene visine u cm oduzmete 100 i dobijate graničnu vrednost preko koje ste elegantno popunjeni, a kada oduzmete 80 dobijate granicu gojaznosti
vememah Posted May 1, 2019 Posted May 1, 2019 (edited) Evo i grafikona za devojčice/devojke i dečake/momke od 5 do 19 godina. Znači, ko ima dete u toj starosnoj grupi može da na osnovu njegove visine i težine izračuna ITM i vidi u koju grupu spada. https://www.who.int/growthref/bmifa_girls_z_5_19_labels.pdfhttps://www.who.int/growthref/bmifa_boys_z_5_19_labels.pdf Edited May 1, 2019 by vememah
mlatko Posted May 1, 2019 Posted May 1, 2019 Mislim da je problem ovde uglavnom siromasenje porodica u trci sa zivotom. Stres u toj trci pobedjuje slow food vrednosti a deca su prva na udaru. Popravlja se prosek kasnije kad deca odrastu i dobiju decu, ali sve se vise industrijska junk food probija kroz sve redje suncane zabarske dane. Inviato dal mio Redmi 4 utilizzando Tapatalk
duda Posted May 1, 2019 Posted May 1, 2019 (edited) meni je misterija zašto devojčice toliko bolje stoje u ovoj priči ? i gle tursku koliko je ok ovde ? šta bi tu moglo biti ključno ? veliki procenata ruralnog stanovništa i patrijarhalni način života gde žene većinski nisu zaposlene, znači, kuvaju , znači, nema junk food-a ? mi još dobro i stojimo kad se pogleda da samo pekare rade Edited May 1, 2019 by dùda
noskich Posted May 1, 2019 Posted May 1, 2019 5 minutes ago, dùda said: meni je misterija zašto devojčice toliko bolje stoje u ovoj priči ? i gle tursku koliko je ok ovde ? šta bi tu moglo biti ključno ? veliki procenata ruralnog stanovništa i patrijarhalni način života gde žena ne radi i kuva, znači, nema junk food-a ? mi još dobro i stojimo kad se pogleda da samo pekare rade, a meni neretko bude mučnina od mirisa kojeg osetim prolaskom pored pekara, znači junk food bez dileme Ti mi ostade duzna da mi objasnis zasto su Uzbekistanci melem na ranu.
Recommended Posts