Jump to content

Jedna mapa govori vise od rijeci

Featured Replies

Srbin pobediJo!

nema sanse da je tako malo u bosni, hrvatskoj i npr makedoniji u odnosu na srbiju. fake

motaju vise duvan i pipe.

Map of pubs in the UK:

18953016_1968841726693540_34732631702803

Reč u rumunskom je nastala od slovenske osnove, a da se ta osnova nije zadržala ni u jednom slovenskom jeziku  :blink:

Reč u rumunskom je nastala od slovenske osnove, a da se ta osnova nije zadržala ni u jednom slovenskom jeziku  :blink:

Pa ne bas. U slovenskim jezicima je ostala proto-indo-evropska osnovica koja je ostala i u germanskim i baltickim jezicima (a dosta na to lici i ova starogrcka rec, mada ne znam ima li veze zaista). Rumunski je, iz nekog razloga, prisvojio slovensku rec ne za sneg, nego za padanje, vejanje. Jeste cudno, ali nije neobicno u jezicima. Tj. niko nikada na slovenskim jezicima nije zvao sneg "zapad", vec su ti Sloveni u Rumuniji ocigledno govorili nesto tipa "sneg zapada" a rumunski je pokupio glagol a ne i imenicu.

edit: ili npr., ti Sloveni u Rumuniji se probude posle mecave, pa kazu - "veliki je zapad", a preci Rumuna skapiraju da "zapad" znaci sneg, a ne da se isti izraz moze iskoristiti i posle odrona kamenja sa planine, velike kise i sl.

Edited by hazard

ko se nije bar malo najezio oko 1:25? Interaktivna mapa koja mora biti primljena malo sa rezervom ali docarava Borbu™

Inviato dal mio U65GT utilizzando Tapatalk

• 2 weeks later...

If European Borders Were Drawn By DNA Instead Of Ethnicity

DNA-borders.png

The map above shows what the borders of Europe, the Middle East and North Africa might look like if they were based on the dominant Y-DNA haplogroup rather than ethnicity and/or any other political considerations.

Slovenci (logicno) nisu na Balkanu, Albanci i Bugari braca i to sa severnom Afrikom, Gruzija svet za sebe, Jermeni otkinuti rodjaci zapadne Evrope, Turci (sa Azerima), Grci, Libanci i Izraelci levantska rasa, Arapi odvojeno, srpsko-hrvatski prostor sa Makedonijom i Rumunijom dinarski narod najstariji, Litvanci ustvari jezicki indoevropizovani Finci, Svedjani severni rodjaci Dinaraca, istok Evrope deo nepregledne iranske stepe...

Edited by hazard

Spanci i Skandinavci braca. Hau jes nou....

Edited by Meazza

Spanci i Skandinavci braca. Hau jes nou....

Pa i nije neverovatno, s obzirom da je istrazivanje radjeno prema haplogrupama Y-hromozoma (dakle direktna muska linija). Tamo su svuda prosli germanski osvajaci, a ko osvaja taj pravi i decu. Isti slucaj i na istoku Evrope sa stepskim ratnicima iz Mongolije i centralne Azije. Mitohondrijalna DNK (direktna zenska linija) bi verovatno dala znacajno drugacije rezultate.

Ono sto bi bilo interesantnije je mapa na kojoj bi se oslikavale kombinacije haplogrupa mitohondrijalne DNK i Y-hromozona, i to spusteno na geografski nizi nivo od cele drzave posto garant postoje velike regionalne razlike u svakoj drzavi. To bi dalo neku realniju sliku svega ovoga.

Germanski osvajaci su nosioci I1. Ima toga na ovome prostoru jer su bili razni Goti ali ne vise od 10%.

Nije mi jasno ovo za Norvesku, koliko znam tamo je dominatna I1 kao u Svedskoj i Danskoj, sto je prikazano. Isto vazi za severnu Nemacku. U Holandiji je isto I1 jako prisutna ali nisam siguran da je dominatna.

Rumunija nije najtacnije prikazana. Tacno je da I2 prilicno pristuna ali nije dominatna jer R1a i R1b su u rangu sa I2 po oko 20%.

Za razliku od Srbije, BiH, CG i Hrvatske gde I2 dominira. Doduse u Hrvatskoj je to veoma regionalno podeljeno. Neverovatna dominacija I2 u Dalmaciji i dominacija R1a na severu ali ne toliko koliko I2 u Dalmaciji.

Sama I2 nije jasno odakle potice iako ima korene u originlanoj I koja se granala na I1(sever-Skandinavija) i I2 na jugu. Zanimljivo je da je Korzika i Sardnija pod jakim uticajem I2, mislim da je ima u Baskiji.

Germanski osvajaci su nosioci I1. Ima toga na ovome prostoru jer su bili razni Goti ali ne vise od 10%.

Nije mi jasno ovo za Norvesku, koliko znam tamo je dominatna I1 kao u Svedskoj i Danskoj, sto je prikazano. Isto vazi za severnu Nemacku. U Holandiji je isto I1 jako prisutna ali nisam siguran da je dominatna.

Rumunija nije najtacnije prikazana. Tacno je da I2 prilicno pristuna ali nije dominatna jer R1a i R1b su u rangu sa I2 po oko 20%.

Za razliku od Srbije, BiH, CG i Hrvatske gde I2 dominira. Doduse u Hrvatskoj je to veoma regionalno podeljeno. Neverovatna dominacija I2 u Dalmaciji i dominacija R1a na severu ali ne toliko koliko I2 u Dalmaciji.

Sama I2 nije jasno odakle potice iako ima korene u originlanoj I koja se granala na I1(sever-Skandinavija) i I2 na jugu. Zanimljivo je da je Korzika i Sardnija pod jakim uticajem I2, mislim da je ima u Baskiji.

Što je ogroman procenat, s obzirom na to gde smo, a i šta smo™ i lično mislim da nisu Goti u pitanju (suviše su se kratko ovde zadržali), nego da su je Sloveni/Srbi pokupili dok su bili na Severu, tj oni preci današnjih Srba koji su došli iz Polablja. 

To ide do 10%, nije svuda 10%., uglavnom je manje.

Vizigoti, Ostrogoti su ovde bile nekoliko vekova od vremena Huna, koji ih zgazise, do sukoba sa Vizantijom itd.

Raspored I grupe,

Haplogroup_I_%28Y-DNA%29.PNG

:puke:

A brojanje krvnih zrnaca je vazan pos'o u pizdu materinu i jakotm je bitno utvrditi i temeljno prodiskutovati da li se necija prapraprapraprapraprapraprababababa kresnula ili bila kresnuta od strane nekog, VizigOTA ili nekog drugog idiOTA.  :fantom:

Za Srbe je mislim prosek oko 9%, što će reći skoro svaki deseti Srbin ima direktnog muškog pretka u Skandinaviji ili Pribaltiku. To je mnogo za južnoslovenskuu naciju. U Italiji su se i zadržali duže (zauvek) i definitivno imali zapaženiju političku ulogu pa I1 ima manje. Drugo, raspored ukazuje na slovensko etničko poreklo nosilaca I1 u Srba, jer da je gotsko poreklo linija prostiranja bi išla pre od Dnjestra preko donjeg podunavlja ka Italiji, nego od severozapada ka...Halkidikiju, kako inače ide.  

Haplogroup_I1.gif

Edited by MancMellow