Jump to content
IGNORED

Jedna mapa govori vise od rijeci

borris_

Recommended Posts

Posted

lol pa oni, tj englezi ni danas ne smatraju balkan evropom, na discovery kanalu sam gledao emisije o seobi ljudi (pre nekoliko godina) pre više desetina hiljada godina i tu je spiker, koji verovatno samo čita ono što su im naučnici napisali, pričao kako su ljudi sa teritorije balkana ušli u evropu...

- mi imamo sreće da smo severno od grčke inače bi nas gurnuli u aziju ^_^ , za te kultur-rasiste evropa prestaje tamo gde se završava dominantan uticaj katoličke/protestantske crkve

Posted

Balkan pocinje negde oko Mariahilfer Straße*, rekao je i to jos u prvoj polovini 19. veka 1 mudri lik po imenu Klemens Wenzel Nepomuk Lothar, Prince von Metternich-Winneburg zu Beilstein, krace Метерних, a taj je znao sta prica  :fantom:

*) mozda nisam ubo ulicu, ali u svakom slucaju par stotina metara levo-desno...

Posted

Sta je to "evropska kultura" i kako je to odvojeno od "sredozemne"? Da pise "centralnoevropska kultura" ili tako nesto, OK. I zasto je "nova narodna kultura" u koliziji sa evropskom? Glup naziv stvarno

Nije glup nego se prosto vodi logikom da se recimo sredozemna kultura (isto tako turska, itd.) prozima na vise kontinenata a ova samo na jednom. Dobro, tu su jos Amerike/AUS ali pricamo o geografskoj Evropi koja je pod uticajem raznih autohtono evropskih i sirih kulturnih uticaja koje deli sa Afrikom i Azijom.

Posted

, za te kultur-rasiste evropa prestaje tamo gde se završava dominantan uticaj katoličke/protestantske crkve

Znači Tabanovce 

Posted

Sta je to "evropska kultura" i kako je to odvojeno od "sredozemne"? Da pise "centralnoevropska kultura" ili tako nesto, OK. I zasto je "nova narodna kultura" u koliziji sa evropskom? Glup naziv stvarno

Nije on to bez veze napisao, nacrtao. Prostor "Nove narodne kulture" je otprilike tačno prostor na kojem su Osmanlije, Austrijanci i Srbi rušili do temelja ono što je prethodnik izgradio (ali buvalno do temelja, osim što u Osmanlije poštedele najveće crkvene i manastirske svetinje...jednim delom). To je prostor koji je lakše odrediti negativno nego pozitivno. Srednja Evropa - nije, Orijent - nije, Mediteran - nije, čak ni neki predpredprostor ruskog "mira" - nije. Mogu dugo o tome. U suštini to je 1 Terra politica. 

Posted

Ma to je OK, ja sam imao primedbu na naziv "evropska kultura". To je "srednjeevropska kultura"

Posted

Inace ta NNK je skroz cini mi se interesantna tema, i tacno kao sto kazes, vidi se da to jeste jedna moderna, evropska kultura u sirem smislu te reci, ali da ne potpada pod postojece, dugovecnije kategorije. Ima li nesto o tome, neka knjiga, tekst, nesto?

Posted

Inace ta NNK je skroz cini mi se interesantna tema, i tacno kao sto kazes, vidi se da to jeste jedna moderna, evropska kultura u sirem smislu te reci, ali da ne potpada pod postojece, dugovecnije kategorije. Ima li nesto o tome, neka knjiga, tekst, nesto?

Tako postavljeno, ne a da ja znam. To je prostor strahovitih diskontinuiteta svih mogućih vrsta (od demografskih do kulturnih) koji su počeli de facto već sa taktikom spržene zemlje Zmaj Ognjenog Vuka odmah po padu despotovine i nisu se ni malo smirili do pred kraj XVIII, poč. XIX. Miloš Jagodić se recimo bavio doseljavanjem u XVIII stoleću. Cvijić ono o demografiji, to znamo. Protić (M. St.) je sad skoro rekao nešto što bi za takvog nacionalistu (mada doduše specifičnog) trebalo da bude velika jeres, a to je da na tom prostoru (pretkumanovske Srbije, otprilike), malo šta ima autentično, odnosno da je jedino autentično to kako smo™ presadili i prilagodili uticaje odasvuda. 

Posted

a to je da na tom prostoru (pretkumanovske Srbije, otprilike), malo šta ima autentično, odnosno da je jedino autentično to kako smo™ presadili i prilagodili uticaje odasvuda. 

Dobro je da Milan St. ima jos nesto pametno da izjavi izmedju svojih izliva ludila :D nego meni jeste cesto padala na pamet paralela novog sveta (Kanade i Amerike itd.) i predkumanovske Srbije, jer otprilike sve manje-vise datira iz 1810.-1850. (a sto nije neka daleka proslost, neko davno i mitsko vreme), i uvek mi je to padalo na pamet i pitao sam se zasto. Sad s ovom diskusijom o NNK to mi ima nekakvog smisla

Posted

Veoma nategnuto, ali i sam sam jednom posegnuo za tim poređenjem. Zapravo se od polovine XVIII stoleća može pričati o tome. 

Posted

Koji bi bili gradovi, bilo gde u sirem regionu, u kojima je srpska zajednica imala neprekidan kontinuitet od pada srednjovekovne drzave pa do obnove drzave? Ima li uopste takvih gradova?

Posted (edited)

@Manc

Ma naravno da je nategnuto, ali upada u oci kada su neke institucije u Kanadi starije od onih u Srbiji, a pritom je razlika tipa 10-20 godina. Plus imas to masovno naseljavanje centralne Srbije posle 1815., u pola Sumadije kada dodjes do necijeg cukun-dede shvatis da je dosao iz CG ili Hercegovine.

Edited by hazard
Posted

Koji bi bili gradovi, bilo gde u sirem regionu, u kojima je srpska zajednica imala neprekidan kontinuitet od pada srednjovekovne drzave pa do obnove drzave? Ima li uopste takvih gradova?

Kruševac? Niš? Smederevo? Skoplje? Podgorica?

Posted (edited)

@Manc

Ma naravno da je nategnuto, ali upada u oci kada su neke institucije u Kanadi starije od onih u Srbiji, a pritom je razlika tipa 10-20 godina. Plus imas to masovno naseljavanje centralne Srbije posle 1815., u pola Sumadije kada dodjes do necijeg cukun-dede shvatis da je dosao iz CG ili Hercegovine.

Pa to ko ja kad sam skoro otkrio da sam se™ pre 200 godina prezivao Damjanović, a to je prilično jasno odakle je. Moji iz 1 Vranja su se pre 150 godina prezivali Tadić, što je takođe prilično jasno. Sa ćaletove kevine strane sam otkrio doseljavanje iz Nikšićke župe oko 1850. godine. Nije Cvijić lupao :D

Edited by MancMellow