May 4, 20177 yr naprosto me iznenadilo (ovo sto i tebe) da odredjeni okruzi u srbiji sa vecim naseljenim mestima imaju prosecno manju pismenost nego okruzi u krajini (da se ovaj put zadrzim na svojim gudurama :) ) gde je unutar odredjene teritorije najvece mesto bila neka varosica poput dvora, gline i slicno & @Kampokei Pa varosice po Srbiji i ,,sevaju", pogledajte srezove u kojima su Sabac i Negotin npr. Samo je ovo na nivou sreza, ti gradovi i te varosi po Srbiji su bile male, Srbija je bila dominantno ruralna zemlja (Beograd kao najveci grad sa nekih 300k ljudi sa sve Zemunom i okolinom 30ih), i ocigledno su ti seljaci bili nepismeni ili slabo pismeni. I ne vidim kako to Krajina (bar ovaj licki/banijski/dalmatinski deo, ne slavonski) stoji bolje od centralne Srbije, naprotiv. Interesantna mi je ova slaba pismenost i Sandzaka i vecine Bosne - da li je to mozda zbog toga sto muslimani nisu slali devojcice u skolu, ili tako nesto? Mada u Bosni se ne poklapa nuzno verska pripadnost sa pismenoscu, vidi se da tu ima puno nepismene srbadije
May 5, 20177 yr pa ima vojvodina itekako svoje specificnosti i razloge za autonomiju, ali zar nije nekako "krugodvojaski" (da bude u duhu forumskog recnika, a bolji losiji izraz mi ne pada na pamet) oslanjati se na procenat pismenih u periodu od pre skoro 100 godina? :oU duhu forumskih proser.. rasprava je da je sve isto, pismeno, nepismeno, krezubo nekulturno.. Svi smo super ovakvi kakvi smo i niko ne sme ni za šta da se kritikuje. Pusti to, to su gluposti. Kulturfašizam i krugodvojkaštvo moramo čuvati kao zenicu oka Sent from my SM-G935F using Tapatalk Edited May 5, 20177 yr by levi
May 5, 20177 yr & @Kampokei Pa varosice po Srbiji i ,,sevaju", pogledajte srezove u kojima su Sabac i Negotin npr. Samo je ovo na nivou sreza, ti gradovi i te varosi po Srbiji su bile male, Srbija je bila dominantno ruralna zemlja (Beograd kao najveci grad sa nekih 300k ljudi sa sve Zemunom i okolinom 30ih), i ocigledno su ti seljaci bili nepismeni ili slabo pismeni. I ne vidim kako to Krajina (bar ovaj licki/banijski/dalmatinski deo, ne slavonski) stoji bolje od centralne Srbije, naprotiv. Interesantna mi je ova slaba pismenost i Sandzaka i vecine Bosne - da li je to mozda zbog toga sto muslimani nisu slali devojcice u skolu, ili tako nesto? Mada u Bosni se ne poklapa nuzno verska pripadnost sa pismenoscu, vidi se da tu ima puno nepismene srbadije da, ja sam donekle isprojektovao "svoju" opstinu na ostatak krajine, a sad vidim da sam uzoj srbiji pridodao i kosovo i delove makedonije ali opet, u krajini nema "belih" teritorija,a u uzoj srbiji,a posebno u bosni ih ima solidno opet ponavljam, bilo mi cudno to, posto u krajini u tom trenutku nema vecih mesta koja bi vadila prosek mada, sad nesto razmisljam, upitno je koliko je ovo uopste tacno ne znam sta se tacno u tom trenutku racuna pod opstinu petrnija ( a ko dobro vidim navedeno je 50%+ pismenih), na karti mi deluje da duboko zalazi u srpske teritorije, a opet ono sto znam sigurno je da generacija prababe i pradede (oko 1890) nije isla u skolu i nije bila pismena. tek tamo negde rodjeni posle 1900 idu u skolu, 1930 to je maksimalno 50% stanovnistva. pisem naravno o seljackoj deci, ali takve je tih godina na tom podrucju ogromna vecina pretpostavljam da je u hrvatskim selima situacija drugacija i procenat pismenih veci,a li hrvatska sela su i 90tih cinila manje od 50% stanovnistva,a po ovoj karti i daleko manje, pa je onda po ovoj racunici kod njih u tom momentu moralo biti i svih 90% pismenih sto mi nekako nije bas realno mada definitvno odoh previse u detalje, a mnogo toga nagadjam :) mapa je zanimljiva i fino ilustruje neke stvari (npr zasto vojvodina ima svako pravo na autonomiju :D, a jos i vise da je kosovo srce srbije! :) ) Edited May 5, 20177 yr by pbg12345
May 5, 20177 yr Author Moze li malo pojasnjenje karte? Ovo su valjda vodeni tokovi, ali sta znace boje? edit: shvatio sam sada. Rijeke evope sa njihovim pritocima. Edited May 5, 20177 yr by borris_
May 5, 20177 yr 1 Donauraum jesu vala neki cudan hibrid onih od pre 1918. i onih od posle 1945. to su pravi poznavaoci odmah primetili najbolje da su bosanski novi ili bihac deo hrvatske CGori je "uzeto" sve u Raskoj oblasti/Sandzaku i Metohiji.
May 5, 20177 yr ali opet, u krajini nema "belih" teritorija,a u uzoj srbiji,a posebno u bosni ih ima solidno ,,Beli'' delovi u Srbiji su uglavnom teritorije koje je Srbija pridodala tek 1912. - kapiram da to nije slucajno. Iz te podele iskacu Kucevo, Zagubica i ne mogu da procitam sta jos pored toga...Despotovac? A s druge strane jasno je da je prosveta bila jaca u Dalmaciji i Hrvatskoj-Slavoniji nego u BiH. Takodje, koliko se secam, nakon 1918. su prosvetni/skolski sistemi nastavili da funkcionisu fakticki odvojeno po starim granicama do 1929. Mozda sam to nesto pogresno zapamtio, neka me ispravi neki istoricar. S tim u vezi interesantno bi bilo videti kartu za 1941. recimo.
May 5, 20177 yr Moze ova karta da se cita danima :) U HR zanimljivo to da je najpismeniji bio kraj koji je danas najsiromasniji - istocna Slavonija, Baranja & co. U Hercegovini najpismenije Trebinje, ne Mostar, a danas bogata zap. Hercegovina bila dosta zapustena reklo bi se.
May 5, 20177 yr Pa nije morala u 19. i ranom 20. veku uopste da bude korelirana pismenost i bogatstvo...kapiram da je bilo mnogo nepismenih a bogatih seljaka
May 5, 20177 yr U duhu forumskih proser.. rasprava je da je sve isto, pismeno, nepismeno, krezubo nekulturno.. Svi smo super ovakvi kakvi smo i niko ne sme ni za šta da se kritikuje. Pusti to, to su gluposti. Kulturfašizam i krugodvojkaštvo moramo čuvati kao zenicu oka Sent from my SM-G935F using Tapatalk Ali zanimljivo je da i tu pismenost u dobroj meri korelira sa brojnošću nemačkog i mađarskog stanovištva. Evo Bačke, štrči subotički okrug, jedini u kome su Južni Sloveni bili u većini. Što se Hrvatske tiče, zanimljivo je da mađarski deo dosta bolje stoji od austrijskog, čak i kad se uzme u obzir autonomija u okviru Ugarske. Doduše, i geografija tu ide na ruku.
May 5, 20177 yr Moze ova karta da se cita danima :) U HR zanimljivo to da je najpismeniji bio kraj koji je danas najsiromasniji - istocna Slavonija, Baranja & co. U Hercegovini najpismenije Trebinje, ne Mostar, a danas bogata zap. Hercegovina bila dosta zapustena reklo bi se. kako su to istocna slavonija i baranja siromasnije od like, korduna ili banije?
May 6, 20177 yr U pravu si, nisu, ali istocna Slavonija ne silazi sa hrvatskih portala zbog intenzivne ekonomske emigracije poslednjih godina.