Jump to content

Jedna mapa govori vise od rijeci

Featured Replies

Pretpostavljam i ja, struktura stanovništva se je za 100 godina promenila podosta. Mada verovatno mnogo ima i u povećanju kvaliteta života, dovoljno da se razradi gen koga je ionako bilo u sasvim dovoljnim količinama.

Inače, zna to i da pretera kad su žene u pitanju ovde, pa onda i nije humano baš.

promena ishrane, ne samo odsustvo gladovanja, industrijska hrana puna raznih aditiva i antibiotici u mesu životinja su verovatno najodgovorniji za bum u visini generacija rođenih 1980 i kasnije -

- odsustvo posta u komunizmu i tradicionalne ishrane ribom ili testeninom petkom i valjda utorkom i van post sezona i imamo ovo što imamo ^_^

Jea, bum u visini i produženje prosečnog životnog veka, mnogo loše. A za te post-1980 i dominacija košarke kao nacionalnog sporta, been there done that. :D

Btw. mi imamo podlogu za to, bez nje ništa.

Eto, od svih zemalja sveta ja naso da se rodim u ovoj izljikaloj Srbiji.

TELESNA VISINA, TELESNA MASA I UHRANJENOST STUDENATA UNIVERZITETA U
NOVOM SADU

pr.v..jpg

Telesna visina i telesna masa su osnovni pokazatelj telesnog rasta i razvoja,
a rezultat su ne
samo genetskog potencijala, već i interakcije sa faktorima spoljašnje sredine.
Materijal i metode:
Ispitivanjem je obuhvaćeno 2336 studenata oba pola, prosečne starosti 21,05
godina za studente i 20,93 godina za studentkinje.
Rezultati:
Distribucija telesne visine kod studenata je takva da je najvećim delom zastupljena grupa
visokih (45,28%) i vrlo visokih (41,85%), dok je kod studentkinja dominantna grupa visokih
(51,83%). Distribucija uhranjenosti je određena indeksom telesne mase, rez
ultati pokazuju da najveći
broj osoba oba pola ima prosečnu ili normalnu uhranjenost, kod studenata 63,80%, a studentkinja
78,03%. Kod pothranjenih je više osoba ženskog pola 12,42%, dok u kategoriji sa prekomernom
telesnom masom i gojaznih dominiraju osob
e muškog pola 33,52%, u odnosu na frekvenciju od 7,55%
kod studentkinja.

istraživanje iz 2010 godine. zanimljive tabele, posebno klasifikacije šta je prosečna visina, možda su uzeli neke parametre szo za celu planetu ili nešto slično  ^_^ 

Ne vidim problem. Svaku klasifikaciju po kojoj se ja ubrajam u vrlo visoke podrzavam :D

Pa nama je mera proseka prilično visoko postavljena. Makneš bilo gde van Dinarida i onda vidiš šta je po svetu.

Meni bilo indikativno jednom tako na pijaci u Sofiji, masa ljudi, mi se raštrkali svako svojim poslom, pustim pogled u gužvu i gde vidim glavu da štrči iz mase, znam da su moji. :D

Ne vidim problem. Svaku klasifikaciju po kojoj se ja ubrajam u vrlo visoke podrzavam :D

+1

Mađu ljudima koje poznajem, retki su niži od mene, a ja po toj specifikaciji spadam u vrlo visoke :)

Ne znam koji im je ovaj Martin, ali ne vidim nikakvu logiku kategorizacije po kojoj ispod-prosecnu i prosecnu visinu ima 5% muskaraca i 6% zena. Za zene preko 50% spada u kategoriju visokih i jos preko 28% vrslo viskih i dzinova.

Ne znam koji im je ovaj Martin, ali ne vidim nikakvu logiku kategorizacije po kojoj ispod-prosecnu i prosecnu visinu ima 5% muskaraca i 6% zena. Za zene preko 50% spada u kategoriju visokih i jos preko 28% vrslo viskih i dzinova.

sad gledam ovo i piše

The estimated average height for the human male across the world is approximately 5ft 8 1/2in (1.73 m.)

što ima smisla više od Martina™...

Rusi su veoma nizak narod, naročito u poređenju sa nama. I ja sam imao drugačiju predstavu o njima, dok nisam, igrom slučaja, počeo da ih upoznajem na angro, tako da su mi ovi podaci čak i malo naduvani. 7 od 10 ih je Putin-Medvedev style (Moskviči i Peterburšci, doduše nisam ih pitao za proishoždenije).

У Петербургу је било јако изражен нижи раст неких 10-20 после Другог светског рата због масовне глади жена током опсаде Лењинграда.

Pretpostavljam da su zato i Nizozemci tako sitni & malecki ljudi, gladovale su olanđanke  '44-'45. I oni koji se prezivaju Hollande, a nisu Holandžani. :fantom:

Ne može Rus biti genetski nesavršen!

Дај ти мени објасни ту генетску несавршеност само зато што је неко нижег раста?

А, што се тиче Лењинграда и глади, то су познате ствари, изучаване у праћене још у СССР и касније Русији, и много је шире од висине људи.

I mene zbunjuje ova tabelica, budući da je telesna visina školski primer veličine koja ima normalnu raspodelu, što implicira da je simetrično raspoređena oko proseka. I ujedno je prosek vrednost koja ima najveću frekvenciju pojavljivanja, a kod njih intervalčići koji su označeni kao prosečni imaju gustinu od manje 5%. Mada ni intervali nisu jednako podeljeni, ali opet, vidi se da ova klasifikacija ne valja ničemu.

Ovo je stats za US, a pretpostavljam da je za ceo svet zvono pomereno ulevo i da ima manju varijansu.

heights1.gif

Edited by MayDay

Pretpostavljam da su zato i Nizozemci tako sitni & malecki ljudi, gladovale su olanđanke  '44-'45. I oni koji se prezivaju Hollande, a nisu Holandžani. :fantom:

Ne može Rus biti genetski nesavršen!

Treba stvarno biti bljak pa cak i u saljenju™ uporediti holandsko i sovjetsko/rusko gladovanje tokom WW2.

A sto se geneticnosti tice...

Znas valjda ;)

I mene zbunjuje ova tabelica, budući da je telesna visina školski primer veličine koja ima normalnu raspodelu, što implicira da je simetrično raspoređena oko proseka. I ujedno je prosek vrednost koja ima najveću frekvenciju pojavljivanja, a kod njih intervalčići koji su označeni kao prosečni imaju gustinu od manje 5%. Mada ni intervali nisu jednako podeljeni, ali opet, vidi se da ova klasifikacija ne valja ničemu.

Ovo je stats za US, a pretpostavljam da je za ceo svet zvono pomereno ulevo i da ima manju varijansu.

heights1.gif

gde ti ovde vidis simetricnu pa jos normalnu raspodelu?

ova raspodela ima ogromnu repinu na strani patuljaka.