Jump to content
IGNORED

Jedna mapa govori vise od rijeci

borris_

Recommended Posts

Posted
1 hour ago, omiljeni said:

Poljska propaganda. Ne nasedajte. :fantom:

btw osim Poljaka jedino mi nismo propali 2009

Svaka čast Donosiocu Prosperiteta. :Hail:

Ali smo imali stagnaciju od skoro 10 godina nakon 2009 dok su svi isli mnogo brze. Upravo mnogi prave razliku u odnosu na nas poslednjih 10ak godina.

Posted

Donosilac Prosperiteta je uspesno sprovodio stagnaciju dok su svi propadali, a za grafik nakon vracanja politike u politiku se treba obratiti na drugu adresu.

Posted

najveći rast je ostvaren za vreme vlasti drkoša, za vreme kize rast manji nego danas pod vučićem lol - kiza je izgleda bio samo energičan na rečima :happy:

Posted (edited)

Dosta je teško porediti procentualni rast po godinama za jednu zemlju pošto konstantan procentualni rast iz godine u godinu ne predstavlja pravu liniju na grafikonu, već izlomljenu liniju koja aproksimira eksponencijalnu krivu.

U prevodu, na grafikonu kriva ima isti porast za međugodišnji rast sa 50 na 55 tj. od 10% i sa 100 na 105 tj. od 5%.

Edited by vememah
Posted (edited)

ono što ja vidim na grafu je da je 2003 gdp bio oko 51% gdp iz 1989, a da je 2008 dostigao oko 70%, dok je u poslednjih 10 godina porastao za tek 8-10% do današnjih 78% vrednosti iz 1989

Edited by gone fishing
Posted (edited)

Prosečan godišnji rast BDP Srbije i ostalih zemalja Centralne i istočne Evrope bez ex-SSSR zemalja*

Srbija / Ostatak CIE*

2001-2003: 5.5% / 3.8%

2004-2008: 7.3% / 5.5%

2009-2012: -0.2% / +0.2%

2013-2018: 2.1% / 3.1%

2001-2018: 3.6% / 3.2%

* CIE uključuje Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju, Rumuniju i Bugarsku

Kumulativni rast u poslednjih 10 godina (2009-2018)

Poljska +40%

Albanija +31%

Slovačka +25%

Makedonija +23%

Rumunija +23%

Crna Gora +19%

Bugarska +17%

Bosna +17%

Češka +16%

Mađarska +16%

Srbija +13%

Slovenija +8%

Hrvatska -1%

Edited by az67
Posted
5 hours ago, Host said:

Hvala Alkmare. Sta se to desilo 2012. pa da smo se tako strmopizdili u odnosu na ostatak CIE?

Ako se jako ne varam, skok do 2008 smo napravili rasprodajom svega sto valja ovde. Nakon toga je usledila globalna ekonomska kriza, koja nas je u paketu sa DS i G17 lopuzama, izula do tabana.

Posted
32 minutes ago, Tsai said:

Afrika :ohmy:

Najblize ekvatoru...

Posted

Samo Kongo je popreko relacija Pariz Kijev, 2000+km prašume...

Posted

Prilicno sam siguran da se mapa nece menjati u Rusiji :D

Inace, mislim da je ova mapa pravljenja da ima sto tacnija rastojanja izmedju plovnih puteva. Mapa koja ima tacnije velicine je ovog tipa:

DT-28.jpg

Posted
On 22.9.2019. at 2:25, 189- said:

Odlican prikaz.

Svaka cast ko se setio.

A i postovao :) 

1 hour ago, Shan Jan said:

Prilicno sam siguran da se mapa nece menjati u Rusiji :D

Inace, mislim da je ova mapa pravljenja da ima sto tacnija rastojanja izmedju plovnih puteva. Mapa koja ima tacnije velicine je ovog tipa:

DT-28.jpg

Ovo je izvadjeno iz svojevremeno, pre 30+ godina kao senzacije prodavanog Peters-ovog atlasa koji je takodje prodavan kao senzacija.

Zasnovan je na takozvanoj Petersovoj projekciji, inace иначици jedne od vec toliko postojecih kartografskih projekcija, a sve sa namerom da predstavi izistinske velicine i relacije na Planeti.

20190930-124223.jpg

20190930-124242.jpg

Naravno, nista od toga, obaska sto je za svako poredjenje vec vekovima dovoljan obican - globus.

A sto se plovnih puteva tice, tek tu je neupotrebljiva: 

mercator.png

Jer, nije se stari dobri Merkator (projekcija) zadrzao vekovima u upotrebi, kao nezamenljiv, i ako je na njemu Grenland veci od Afrike: na njegovoj karti su plovni putevi prave linije, a sto je najvaznije 'konture' obala su verno prikazane sto mu za plovidbu, pa i letenje dodje najvaznije.

Osim jos nekih pojedinosti koje je u jednoj sicnoj ovdasnjoj prici, ako se dobro secam Vathra dobro objasnio.