May 18, 20251 yr 2 hours ago, Ayatollah said:Исланд му дође ‘име + очево име + додатак сон (син)’. Сигурдс-сон, Магнус-сон, Гунарс-сон, Олафс-сон.. Зато им се често и понављају презимена.Руси од очевог имена направе презиме, дакле Јуриј Алексејевич Гагарин (отац Алексеј). Или Марија Јурјевна Шарапова (лећа Јуриј).
May 18, 20251 yr 42 minutes ago, johan nagel said:Исланд му дође ‘име + очево име + додатак сон (син)’. Сигурдс-сон, Магнус-сон, Гунарс-сон, Олафс-сон.. Зато им се често и понављају презимена.Može i majčino, npr. u slučaju globalno najpoznatije Islanđanke: Björk Guðmundsdóttir.
May 18, 20251 yr 11 minutes ago, vememah said:Može i majčino, npr. u slučaju globalno najpoznatije Islanđanke: Björk Guðmundsdóttir.To u slucaju da se ne zna pouzdano ko je otac?
May 18, 20251 yr Izvinjavam se, pogreših, -dottir je nastavak za ćerke, Bjork ima ime oca u svom da kažemo prezimenu.Björk Guɀmundsdóttir was born November 21, 1965, in Reykjavik, Iceland. Her father, Gudmundur Gunnarsson, was an electrician and a labor leader and her mother, Hildur Hauksdóttir, was a practitioner of alternative medicine. Björk's parents divorced before she was two years old, and Björk, her three brothers, and three sisters were raised by her mother in a hippie community. Hauksdóttir married Icelandic blues guitar player Sævar Árnason.https://www.ebsco.com/research-starters/womens-studies-and-feminism/bjork
May 18, 20251 yr Da, koliko ja znam, u porodici mama, tata, sin i cerka svo cetvoro imaju razlicito prezime. Mogu misliti zbuna kad se pojave negde na granici
May 19, 20251 yr Po ovome, Srbi se otkidaju od posla. Svakog radnog dana u proseku rade sat i po vise od Austrijanaca. Uzas. Edited May 19, 20251 yr by Kampokei
May 19, 20251 yr to je zato što radimo u proseku 6 dana nedeljno, trgovine i motaonice kablova, njihovi radnici imaju 1 vikend slobodan mesečnonpr pon i uto od 6 do 14, sre i čet od 14 do 22, pet i sub od 22 do 6, onda im u nedelju u 6:30, ili kada već kada dođu kući, počinju 2 slobodna dana, pa onda uto i sre od 6 do 14, čet i pet od 14 do 22, sub i ned od 22 do 6 itdjoš gora je situacija u malim firmama i prodavnicama, kojih je doduše sve manje, u jednoj takvoj je jedna devojka imala bukvalno svaku drugu nedelju slobodnu, dakle 2 ili max 3 slobodna dana u mesecu, radila je za kikiriki i bila srećna kada su je primili u motaonicu kablova jer je i takav četvorosmenski način rada za nju bio unapređenje Edited May 19, 20251 yr by gone fishing
May 19, 20251 yr U Amanu u centru grada svi zaposleni rade svaki dan, svaki vikend. Slobodni dani u godini su Uskrs, Bozic, prvi januar i Prvi maj popodne. Prva smjena 7-14, druga 14-22.
May 19, 20251 yr To je mali ducan, cetvoro zaposlenih. Dvoje rade ujutro, dvoje popodne. Nije me niko slagao, gledam ih svaki dan.
May 19, 20251 yr Ja znam curu koja radi u Pull&Bear, imaju slobodno dva dana tokom nedelje ali to su random dani, nekad ponedeljak, nekad sreda, nekad dobiju cak i jedan dan vikendom... uz to da rade malo jutarnju malo popodnevnu smenu.Ja bih sve to ko u doba komunizma: sve da se zatvara u petak uvece i da svako ima normalan vikend.
May 19, 20251 yr U doba komunizma i mog sela, zatvaralo se u 15h subatom, koja je mogla biti radna, kao prva u mesecu.
May 19, 20251 yr Ja se secam da su sve prodavnice hrane radile tipa do 5 mozda 6 popodne u petak i onda sta si kupio kupio si, cekaj ponedeljak ujutru da se otvori pekara za burek.