Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jedna mapa govori vise od riječi

Featured Replies

Razocarali me moje lale al ajd ovo su samo deca, ima vremena.

• Replies 6.3k
  • Views 593.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Rumuni imaju jednu mnogo dobru osobinu kao narod, a to je da ne shvataju sebe previše ozbiljno i nemaju maniju sopstvene veličine i bitnosti, pa shodno tome i ne ganjaju kojekakve mitove i legende. Pr

• Moj bivši šef belgijanac je često ponavljao da je bog izbalansirao tu predivnu zemlju (mora, planine, blagorodno zemljište) tako što je stvorio francuze.

Posted Images

sto bi rekao moj kolega: 'jebes coveka ako nema 0.1 tonu'

4 hours ago, Shan Jan said:

Razocarali me moje lale al ajd ovo su samo deca, ima vremena.

+1

Ostaće od nas samo masna jetra...

image.thumb.png.b58eacb486fe7d8e74ebba697cb74c87.png

"The map below shows major cities in North America were replaced by major cities across the Atlantic ocean by latitude."

image.thumb.png.c2cd569605e2966a091a31506f7f4297.png

1 hour ago, Mercuzzio said:

"The map below shows major cities in North America were replaced by major cities across the Atlantic ocean by latitude."

image.thumb.png.c2cd569605e2966a091a31506f7f4297.png

Mnogo volim ovakve stvari, hvala!

Kako su Solun i Atina ovako blizu, a Sevilja i Malaga medjusobno udaljenije nego sto su dva grcka grada?

Tako što je linija iste geografske širine luk kružnice (vidi isprekidanu liniju na severu Kanade), a ne prava. Realno je trebalo da nacrtaju koordinatnu mrežu.

40z54XB.png

Edited by vememah

Pa nekako deluje cudno.

Vidim kruznicu, to je ok.

43 minutes ago, I*m with the pilots said:

Mnogo volim ovakve stvari, hvala!

Ima ovakvih trik mapa, pojave se povremeno i uvek iznenade :): narocito recimo cinjenicama poput da je recimo NYC, ako je suditi po geografskoj sirini - mediteranski grad... :D 

Ali se, ako se udubi, skonta i znacaj pojava/uticaja poput recimo Golfske struje,reljefa itd, itd.., zahvaljujuci kojima vecina zapadnoevropskih/skandinavskih/istocnoevropskih prestonica lezi na sirinama kanadskog Arktika...

Ili, moje omiljeno trik pitanje :D: ko na prvu loptu, ovako iz glave, skonta da je Bec - severnije od Minhena? 

to je kuriozitet koji sam čuo još u djetinjstvu, da su DBK and NYC na istoj geografskoj širini...

a kao odrasla osoba ukapirao i šokirao se da je 1 Beč istočnije od 1 Praga... to je iz temelja potreslo moja shvatanja o istočnoj i zapadnoj Evropi... :sad:

Edited by Pantelija jr

Aj od Praga, to se nekako po obliku Austrougarske i Češkoj "glavi" koja štrči i nasluti, ali od Zagreba i Knina npr. je već bilo :gospode:

Edited by VoodooDerina

Bohemija nikad sustinski nije bila Istok. Da nisu Cesi Sloveni i dalje bi se smatrali Zapadom.

8 hours ago, Shan Jan said:

Bohemija nikad sustinski nije bila Istok. Da nisu Cesi Sloveni i dalje bi se smatrali Zapadom.

Striktna podela istok-zapad linijom razgranicenja drzava sa predominantno slovenskim stanovnistvom vs ovih ostalih je hladnoratovska tekovina, pre toga je izmedju ta dva bila uglavljena Mittel-Europa u koju je spadala i Bohemija / Ceska. Nekad je zapad pocinjao tek na Rajni a istok na Visli.

RDT_20231124_0835414733945467903721387.thumb.jpg.f3e752f7b47b2a54ffac22ab520f1c29.jpg

Edited by Shan Jan