Jump to content
IGNORED

Meksiko


Delija67

Recommended Posts

Za koji dan idem u Meksiko. Obilazicu Jukatan. Dajte neke preporuke gde ici, sta raditi, sta jesti, piti, gde kupiti kakao od criollo zrna, kakav je odnos pezosa i reala i tako to...

Link to comment
 • Replies 94
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • hazard

  38

 • Delija67

  23

 • mustang

  4

 • Budja

  3

Top Posters In This Topic

Posted Images

Za koji dan idem u Meksiko. Obilazicu Jukatan. Dajte neke preporuke gde ici, sta raditi, sta jesti, piti, gde kupiti kakao od criollo zrna, kakav je odnos pezosa i reala i tako to...

 

spek-vesna-pesic_620x0.jpg

Link to comment

Za koji dan idem u Meksiko. Obilazicu Jukatan. Dajte neke preporuke gde ici, sta raditi, sta jesti, piti, gde kupiti kakao od criollo zrna, kakav je odnos pezosa i reala i tako to...

 

Ha ha :)

 

Ja idem sredinom februara. Slećemo u Kankun ali se tamo nećemo zadržavati jer nas ne zanimaju rizorti za masovan turizam. Odsedamo par dana u Valjadolidu (to je u sredini Jukatana i 3-4 sata je od obale), pa zatim idemo u kućicu blizu plaže u Akumalu.

 

Ja sam bio tamo u klasičnom turizmu 2001. Kroz Valjadolid sam samo prošao, ali je grad jako simpatičan i zato ću sad provesti par dana tamo. Takođe blizu njega ima dosta stvari za videti. Čičenica je pod obavezno, to je blizu Valjadolida. Blizu je takođe gradić Izamal koji mi izgleda fenomenalno i koji planiramo da posetimo (tamo nisam bio). Takođe mislim da se mora otići u neki cenotes - ja sam bio na kratko 2001. Toga po Jukatanu ima dosta. To su pećine sa jezercima, kao džinovski bunari. Voda je kristalno čista i dole plivaju šarene ribe...OK, verovatno ne u svakom ali u tim većima da. 2001. sam hteo da odem do Tuluma, ali nisam uspeo, tako da ću to svakako ispraviti sada...mislim da je Tulum isto pod obavezno. Sad koliko vidim tih arheoloških majanskih iskopina ima na svakom koraku, ali ako si video Čičenicu i Tulum mislim da je dosta, osim ako nisi baš neki frik za to.

 

Za ostalo ne znam, nismo još isplanirali sve :D

Link to comment
 • 2 months later...

Meksiko, pitate? Jukatan, kažete?

 

Da počnemo sa hranom (i pićem):

 

P_20160218_151705.jpg

 

Prasetina na jukatanski način, ovo preko je ukiseljni crveni luk, sa strane je sos od crnog pasulja kojim se preliva. U pozadini su pohovane banane za kuvanje (eng. plantains) (restoran Kinich, Izamal)

 

P_20160221_130621.jpg

 

Sveži domaći načosti i razne salse, naravno mui picante (restoran La Yerba Buena, Valladolid)

 

P_20160226_111221.jpg

 

Valja napomenuti da u Meksiku ima dobrog piva masovne proizvodnje, osim Korone i Sola, npr. gore uslikani crni Modelo

 

P_20160226_110723.jpg

 

Mada u hipstersko-japijskom Tulumu (znate gde ste kada naletite na znak "Don't panic, it's organic!") piju, naravno, limunanu (Limomenta na meniju gore)

Edited by hazard
Link to comment

Ja sam naravno pre bio za nešto iz lokalnih mikropivara:

 

DSCN3842.JPG

 

P_20160301_182159.jpg

 

(restoran/bar La Buena Vida, Akumal)

 

A ne možemo proći ni bez fensi čokolade:

 

P_20160303_024023.jpg

Link to comment

A sad malo flore i faune.

 

Rezervat biosfere Rio Lagartos:

 

merY5ZUSAt_EU-tRyfXaCYLPViptS4C1DQm9ovAw

 

Sa razlogom svuda stoje znakovi dovde na kojima piše ,,Ruta Flamingo":

 

mAz5vaqsRX-S6wWMvoDZfWTOVTrPmhReWgZkgjww

 

OfT095nixsVmHel4foLQKzz_nhCh4IkJFpOO0L12

 

Pelikana na sve strane:

 

3q78573QNZoJnWzbHiM-sb6Nntr0UoyBz3sRA7tx

 

6LJXvpAHuJTqz3erJyKCMDMuleAU-hm6QuO4NFKs

 

 

A u mutnoj se vodi krije...

 

pFu29isjOA1JVu9J-6-xMsOmvIZpDwoXZuEoGQKS

 

d_75-yceT2qhm1bnXs1iMdcUvhCno1RcIg21bMBh

 

...gos'n kokodrilo. I to ne samo jedan:

 

yEDqH-hh4TuKJhIUMacDhi3Nqs0V1UzBAzvqDKN2

 

Link to comment

Po majanskim ruševinama, osim turista, danas caruju uglavnom gušteri.

 

Kao npr. ovaj senjor iguana (Ek Balam):

 

9gndrVl6SS8WLGIyUkar4D0ZREPvk4Vm3IcBzCct

 

Baobab i drugo egzotično rastinje (Ek Balam):

 

z19LlYy5XH8jvzfyaRCBnYDUtE5WYWcWxevuavg2

 

nvMG-pJTXOFE79anXPF88Heauf5_bTQ9KIDfESQZ

 

XLOM5fa8b6pDG-KlmyDInnp3tm5Bd0VAW28KhscD

 

a ovo palmino stablo izbliza može kao pozadina za desktop:

 

1JwCz4M2iA7KJuNLN_9KjRmrmPnm20O08hwe3dnb

 

 

Mini dinosaurus i njegov mini-me (Tulum):

 

_8h3aqLiIauEidqS4IyIQbYBYDsSVy41box6pr6B

Link to comment

Duboko u džungli: rezervat Punta Laguna, gde se lokalni Maja indijanci brinu u pauk-majmunima:

 

-4yWregJnK8PReK6F2e7B91SnewBRXxZw96QEaRU

 

GoiQ5v7XHCnseLXNs26mGYphA-8EucwoVo6RZj9r

 

b0Dy2UPWJ8IyPNPE7bjH99btFhqhQcRHHtybgaKC

 

OHjjHh6vBWxKhwVTm7fEztNggTkJy9QiIZ1r5dMF

 

9cSdy7D4HNKCUff4QSU3CKAwUhgVNr7qc3cmCIpt

 

rkcd3GdVqUYHimHEdQ1nUBJhI53cS9Qi5YZn_LgN

 

KdZErWo50wIFDA1a6FMi0fdItvxCB7-OE7A0wbFh

 

Škola ili vrtić u blizini:

 

3QFh67L2irebrRxja9eYDdGXQRcKBhYVpXQhWPXi

Link to comment

Pelikan u letu (Tulum):

 

FP_tS9_viZ6NkGGNM6XFlXB6TxTKkpvyFN1xuQvc

 

Spreman sam da opalim, gusari STOP! (Laguna Bakalar)

 

T8zDEeT-9Y7tU8tI295caEnG7M9aWQBvhxgdx7fx

 

takođe Laguna Bakalar

 

S8jFeWorltabzpz6LXqQGN6oSIdMSEEOGz_Ddg6B

 

iza koje je odmah mala močvara:

 

XkkwN3Czb8ShRQKqiJWWtRsaehxdLyUvf70VnZiQ

 

 

Jeste, rođendan mi je, š'a bre 'oćete (plaža Xcacel):

 

8JFwML2U4l_zY4evVK0sD7PRa_ngYKfrUWLjmVcN

 

Raspala koliba nekog napuštenog hotela, ali njoj je super (plaža Xpu-Ha):

 

drfsXVvfVyhGPjZGFjpQy8PpERHHDfuiezHU4xBM

Link to comment

Pređimo onda na plaže :) jer mislim da mnoge možda to najviše i zanima.

 

Prvo da kažem da nisam neki plažoljubitelj uopšte an ženeral, i da je ideja celodnevnog blejanja na plaži nešto što me generalno užasno smara. Od 14 dana tamo smo 6 proveli na plažama na moru, što je bilo malo previše za moj ukus (moja ideja idenja na plažu sastoji se od 2 sata ukupno, sat vremena da uživaš u pogledu i suncu i pejsažu i da slušaš talase i da popiješ nešto, sat vremena kupanja i aj ćao - i provođenje više od 2 dana za redom na plaži mi je mentalni i fizički napor - devojka sa druge strane i ako takođe nije plažofanatik daleko više uživa na njima od mene), ali je bilo prouzrokovano malo lošim odabirom lokacija - imali smo 4 noćenja u Valjadolidu i 10 u Akumalu, koji je na majanskoj rivijeri. Mislim da je trebalo imati još jedan ili dva dana u Valjadolidu, i bar jedno noćenje u Bakalaru, to nam je bio zaključak, no jebiga ne možeš sve unapred da smisliš kako treba.

 

Takođe, ovog puta nisam lično bio toliko impresioniran plažama, jer sam već bio jedanput na majanskoj rivijeri (Plaja del Karmen, 2001.) kao i na Kubi (1999. i 2007.), i te karipske plaže su nekako sve jednolične - beli pesak, palme, tirkizna voda, uglavnom sve ravno - seen one, seen them all. Međutim kada se oduzme lični utisak i moj tinjajući animozitet prema plažama kao takvima, mora se priznati da su plaže na majanskoj rivijeri spektakularne, naročito za nekog ko takve stvari nije do sada video uživo. Vredi ih videti makar i samo razgledanja radi.

 

Dakle, odsedali smo na moru u Akumalu (zapravo naš smeštaj je bila kućica na ranču u džungli par km od mora, što je bilo vrlo kul), koji je poznat po kornjačama. Plaža je specifična po tome što ima ,,šumu" palmi svugde do koji metar od vode, tako da se tu pravi fin hlad i može lepo čovek da legne ispod palma ili da se zavali i sedne na nju i uživa. Generalno je doduše gužva:

 

KGNKK9GzOaby2JpwRhNakTzcBsVCJMCoW24jpish

 

U Akumalu smo ronili i videli kornjače, što je bilo stvarno wow. Sopstvenu fotku kornjača nažalost nemam jer nisam imao opremu za podvodno slikanje pa ću se poslužiti tuđom fotografijom, to izgleda ovako:

 

9257649-standard.jpg

 

Tu su u plićaku, na plaži ležu svoja jaja, lako ih je naći, dovoljno je 15ak minuta ronjenja recimo. Potpuno su miroljubive i može da im se priđe dosta i da se vide izbliza. Za razliku od recimo gore uslikanih flamingosa (slike su proizvod, naravno, povelikog optičkog zuma na mom foto aparatu) ili majmuna (kojima možete da se približite daleko bliže nego flamingosima, ali su opet 10ak ili više metara na granama iznad vas).

 

Gornja slika je iz zaliva Akumal, gde je neki ekološki centar gde se brinu o kornjačama, jedan manji hotel i koliko se sećam 2 velika rizorta. Plaža je javna i javni deo je prilično širok. Severno odatle je zaliv polumeseca (Half Moon Bay) gde se prostire dalje primorski deo Akumala gde su uz obalu načičkani uglavnom apartmani i vile za iznajmljivanje, poneki manji hotel i par restorana. Plaže su ili kamene ili manje spektakularne (žući pesak). Evo par slika iz toga dela iz restorana La Buena Vida, koje je najkul mesto za bleju u Akumalu:

 

Oh4YXvATlMCc5pUlZfJU9HJv4ynNhU2RL92b2bMK

 

GZ7D2QYOtqXKsI_4ZMMiGwAqqdM4bXTcguXKj8UO

 

wR6gGKf3ioCLTcRl0zOHw6MCwpbR52PgDNY_Tra5

 

G9WXIN66Z5ixO5ZDd-6TJx9qUyJUHe2T1m3S2i8W

 

 

Mali problem sa plažama na majanskoj rivijeri (uključujući i tulumske plaže) je pristup. Mnoge su plaže jednostavno privatne (na neke se može ući uz plaćanje, na neke ne, bar ne zvanično), dok su druge javne - teoretski, jer je sama plaža javna ali su svi prilazi preko privatne imovine. Turisti koji većinom idu u mega-rizorte taj problem ne osećaju jer svaki taj hotel ima svoje parče plaže, al inače je ući na plažu džabe teško - ili se plaća ulaz ili ste faktički osuđeni na korišćenje usluga nekog beach club-a ili restorana. Akumal je jedino mesto gde smo bili gde je do plaže bilo moguće doći za dž, ali onda je vlasnik parcele preko koje je išao pristup odlučio izgleda lokalcima da zabrani, ograniči ili naplaćuje prolaz (ne znam tačno), pa su tako izbile demonstracije:

 

3CycCGdTbq51VaxYF3kk6NufRwEALYmyWx-SNtec

 

nakon kojih je ograničavanje pristupa ukinuto. Na plaži u Akumalu videćete naročito vikendom dosta lokalaca, ne samo turiste.

 

U deo Akumala na plaži ulazi se kroz ovaj luk:

 

I6RzF22cquWUAtgJBbI-tfdbDynDu3re7QfbM_Tm

 

yX-9xd_ngOq1cpAzBCSrvZQT4mK7N9QRj4eD8bHr

 

Sve slikano gore je u suštini potpuno turistička zona. ,,Pravo" selo Akumal je sa druge strane autoputa od mora, tu žive Meksikanci koji opslužuju turistički deo na moru, i tu se nema šta videti.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...