Jump to content
IGNORED

Obrazovanje 21. veka - reforma ili propast

bigvlada

Recommended Posts

Posted
Just now, gsb said:

http://www.nspm.rs/hronika/ds-vlast-dopunama-zakona-o-visokom-obrazovanju-zeli-da-ugasi-sve-drzavne-fakultete.html

Dobila ovo na Viber.

Zna li neko o cemu se ovde radi.

Zvaljo je u poslednjem pojavljivanju pricao ovako nesto.

DS kaže da ćemo dobiti međunarodne megatrendove, umesto državnih fakluteta, u koje će se ispumpavati budžetske pare, a državni fakluteti će biti uništavani...

D ali će biti stvarno tako ne znamo, ali osnova za pretpostavke ima sigurno...

• +1 2
Posted
15 minutes ago, radisa said:

DS kaže da ćemo dobiti međunarodne megatrendove, umesto državnih fakluteta, u koje će se ispumpavati budžetske pare, a državni fakluteti će biti uništavani...

D ali će biti stvarno tako ne znamo, ali osnova za pretpostavke ima sigurno...

Ako drzava ima interesa da skoluje neki specifican kadar, moze da stipendira ljude da idu u inostranstvo, pa da se vrate.

Meni je ovo grozno na mnogo nacina. Ovde sigurno nece doci Oxbridge, nego neki kao oni koje je Brnaba zavrsila.

• +1 3
Posted

Jel zna neko koji q je Zdravitas?

Posted
39 minutes ago, Svemir Zeka said:

Do not go there... It will be dark, dark forest...

Recimo nešto gde će da nam premere decu, unesu u neke servere i prate ta merenja u narednim godinama, kako bii statistički obrađivali informacije o razvoju dece... Smo što neće biti smao statistički, jer će se pratiti na pojedinačnom nivou...

Problem je što se to malo kosi sa nekim zakonima, ne sviđa se roditeljima, nastavnicima, nikome, ali je doneta odluka na državnom nivou i MORA... :)

• Vojvodo,serdare 1
Posted

Mi se malo (jako malo, sitno) džapali zašto to, evo sutra nam šalju da popunimo nešto (mislim nama roditeljima). 

A merili ih pre neki dan na sistematskom.

Mislim, to ministarstvo bukvalno izmišlja gluposti da oni koji sede tamo kao rade nešto. Kao, rade. Posetila sam xy seminara za nasilje: za svaki doslovno mogla sam da izađem i ja serem i bilo bi značajno sadržajnije

Posted
Just now, Svemir Zeka said:

Mi se malo (jako malo, sitno) džapali zašto to, evo sutra nam šalju da popunimo nešto (mislim nama roditeljima). 

A merili ih pre neki dan na sistematskom.

Mislim, to ministarstvo bukvalno izmišlja gluposti da oni koji sede tamo kao rade nešto. Kao, rade. Posetila sam xy seminara za nasilje: za svaki doslovno mogla sam da izađem i ja serem i bilo bi značajno sadržajnije

Mislim da je ovo lova iz nekih EU fondova...

Ono što se meni ne sviđa, što se podaci ne obrađuju smao statistički, nego po imenu i prezimenu...

• Vojvodo,serdare 1
Posted
Just now, radisa said:

Ono što se meni ne sviđa, što se podaci ne obrađuju smao statistički, nego po imenu i prezimenu...

A kome to treba i zasto? Jer nista nije slucajno.

Posted
45 minutes ago, Svemir Zeka said:

Vodi se polemika među roditeljima već neke dve nedelje. 

Reformom programa predmeta Fizičko i zdravstveno vaspitanje od 2017/18. godine uvedeno je obavezno kontinuirano praćenje fizičkog razvoja i motoričkih sposobnosti učenika. Ovo praćenje je prisutno u različitim oblicima duže od pedeset godina. Sada su napravili platformu Zdravitas gde će se unositi:

• visina i masa tela učenika, kao i njihov indeks mase tela
  • kardiorespiratorna izdržljivost (procena aerobnog kapaciteta)
  • mišićna snaga i izdržljivost u mišićnoj snazi celog tela (ležanje-sed, izdržaj u zgibu, skok u dalj)
  • gipkost (pretklon u sedu)
  • agilnost (čunasto trčanje)

Kažu da se učenici ne ocenjuju na osnovu dobijenih rezultata, kao i da rezultati ne služe ni za kakvu klasifikaciju ili selekciju učenika.

Dopis koji je potpisala ministarka prosvete kaže da su glavni ciljevi Zdravitas-a:

• da omogući sistem povratnih informacija za svakog učenika o njegovom sopstvenom nivou motoričkih sposobnosti i fizičkog razvoja (indirektno se prati zdravstveni status učenika)
  • da se daju određene preporuke i saveti učenicima kako da poboljšaju ili očuvaju svoj trenutni nivo motoričkih sposobnosti
  • da se učenici obrazuju i razumeju značaj fizičke aktivnosti i motoričkih sposobnosti za sopstveno zdravlje
  • da se roditelji upoznaju sa rezultatima učenika, preporukama i savetima kako bi mogli da pruže dodatnu podršku svom detetu, čime bi se olakšala i unapredila saradnja između škole i porodice
  • proučavanje različitih problema kod dece i mladih sa aspekta zdravstvenog statnja celokupne nacije.

Roditelji mogu samo da zatraže ukidanje njihovog naloga za pristup evidencijama, a to ne podrazumeva brisanje evidencije deteta.
Roditelj ima uvid samo u rezultate sopstvenog deteta, dok sve rezultate mogu da gledaju nastavnik fizičkog i razredni.
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti sproveo je vanredni terenski inspekcijski nadzor i utvrdio da Ministarstvo prosvete obrađuje podatke u skladu sa članom 12. ZZPL, kao i da za predmetnu obradu nije potreban pristanak lica.

Moje mišljenje je da su mogli proširiti elektronski dnevnik kako bi omogućili nastavnicima fizičkog da unose tražene parametre i kako bi se kreirala povratna informacija za roditelje. Ne vidim potrebu da se pravi skroz nov portal, sem da neko uzme lepe pare. Ako razmišljam o zloupotrebama, pada mi na pamet da neko može da izvrši selekciju i da iz njemu znanih motiva to na neki način iskoristi. I jebeno sam sumnjičav prema svemu što oni uvode. 
Sa druge strane, uveden je taj elektronski dnevnik preko noći. Niko nije a rekao (mada mi tad dete nije bilo školskog uzrasta, pa nisam merodavan). Ovde se diže frka zbog moguće zloupotrebe podataka i to pišu ljudi u viber grupama sa telefona gde su pristali da ih svako prati, snima, prikuplja podatke o njima.
Ne znam eto, voleo bih ako ima neko pametan da nešto napiše na ovu temu.

• Hvala 3
Posted
2 minutes ago, smooth.Op said:

Ne vidim potrebu da se pravi skroz nov portal, sem da neko uzme lepe pare.

Podjednako problematično kao i "Čuvam te". Moglo bi da posluži kao mesto za prijavu nasilja, ali unošenje svih podataka u registar dece koja su nekad, primera radi, opsovala naglas ili se prvaci pogurali, u nešto - negde - na ko zna koje vreme i kome dostupno: bizarno i neprihvatljivo.

• +1 3
Posted
17 hours ago, radisa said:

Jutros me sestra zove i pita da li nam je poznato. Kod njih uciteljica premerila decu. I isto ovo, da li hocete da imate pristup ili ne, samo to pitaju

Na osnovu kog konkretno propisa, clana zakona… imaju pravo da poimence parametrisu decu bez saglasnosti roditelja? Pravnici?

Posted

Živeći u ovoj mafijaškoj zemlji, poznate su mi sve moguće razmere pohlepe i zla. Potpuno razumem da je cilj svega da se uzme kinta za implementiranje te e-platforme, da nekom batici kaplje za održavanje sistema i sl.

Ali, može li neko da mi predstavi moguće probleme da neko sazna da je dete u datom momentu skočilo ili pretrčalo za toliko i toliko sekundi, ili visoko/teško toliko i toliko?

Vidim da je halabuka najviše oko toga, a meni je skandal da se troši kinta na nešto što možeš da znaš i bez fkn zdravitasa, ako si neko odgovorno ministarstvo ili nastavnik fizičkog, trebalo ti to za statistiku ili za unapređenje nastave fizičkog.

• +1 4
Posted

Glavni problem u smislu curenja podataka bi verovatno bio slican kao curenje podataka iz zdravstvenih kartona, tako da treba tako i da se tretira. Tipa da neko sazna na sta si alergican, da li si imao psihicke probleme, cije dete ima smetnje u razvoju i sl...

Ja mislim da je odlicno imati full istoriju i pratiti svako dete, dobro je i za pracenje generalnih trendova a i pracenje coveka kroz zivot. Da ne moras svaki put da se objasnjavas sa doktorom zasto si prirodno mrsav, sa vise crvenih krvnih zrnaca ili nesto trece... Ili jos gore da imas npr. non stop nizak pritisak i onda ti doktor izmeri normalan i posalje kuci a tebi u stvari lose.

Ja bih jedino sve ove procedure i podatke podveo pod Zdravstvo, ne da se skole time bave.

• +1 3
Posted

Pa valjda se zdravstvo i bavi time, od kad postoje sistematski pregledi za decu. Ako se ovim ne bave doktori nego neki statisticari, ovo sa zdravljem nema nikakve veze.

Posted
On 14. 11. 2024. at 11:45, gsb said:

Ako drzava ima interesa da skoluje neki specifican kadar, moze da stipendira ljude da idu u inostranstvo, pa da se vrate.

Meni je ovo grozno na mnogo nacina. Ovde sigurno nece doci Oxbridge, nego neki kao oni koje je Brnaba zavrsila.

Teško. Probali su to sa onim Fondom za mlade talente, dobiješ stipendiju i onda imaš fore da valjda u 8 godina nakon diplomiranja 5 radiš u Srbiji. Problem je što oni nisu našli valjan mehanizam da ikoga ko nije hteo da se vrati nateraju da se vrati u zemlju. Ima tu još rupa u toj zamisli, ali eto to je jedna.

I da, neć doći Oxbridge jer takvi kad otvaraju IBCs (international branch campuses), to rade u zemljama gde ima kinte, tipa Emirati i Katar. Ja se bojim da kod nas neće dolaziti ni ti Brnabini već neki Linglong fazon nazovi univerziteti.