Jump to content
IGNORED

Night Beats (Seattle, WA, U.S.A.)


bad music for bad people

Recommended Posts

Subota, 6. februar @KC Grad | 22:00

 

Album-cover-photo.jpg

 

 

„Nema greške: novi album „Who Sold My Generation“ kao da je snimljen dok su američke zastave gorele u pozadini, a miris napalma visio u vazduhu – u paralelnom univerzumu gde je Helter Skelter nacionalna himna, a Čarls Menson još uvek u bekstvu“

 

 

Psihodelični garažni rokenrol danas čini jedan ozbiljan deo nezavisne muzičke produkcije. Bendovi kao što su The Black Angels, The Growlers, Allah-Las praktično su se umuvali u mainstream, a postojanje velikog broja drugih koji još uvek nisu u značajnom komercijalnom usponu jasno govori da se radi o bitnoj undeground sceni koja se poslednjih godina izborila za svoje mesto u vrhu dobre ponude što kad su u pitanju albumi, što kad su u pitanju živi nastupi. Jedni od najvažnijih predstavnika nove psihodelije su Night Beats iz Sijetla.
 
Osnovani su pre šest godina i 2010. objavili su prvi EP „H-Bomb“, a 2011. izlazi im split 10’’ sa The UFO Club. Iste godine u prodaji se pojavio i prvi album „Night Beats“ za agilnog izdavača Trouble In Mind Records (Ty Segall, Fresh & Onlys). Debitantska ploča omogućila im je da obiđu SAD, Evropu u par navrata, da sviraju veliki broj žanrovski orijentisanih festivala i Night Beats su se pokazali kao izuzetno talentovana mlada grupa koja vešto sublimira R’n’B i soul u svoju verziju psihodeličnog garažnog roka. 
 
Prvencem su skrenuli pažnju na sebe kao na istinske naslednike 13th Floor Elevators i The Seeds. Drugi album „Sonic Bloom“ iz 2013. potvrdio je ovu tezu što se može pročitati u brojnim recenzijama, ali možda je još važnije što je tiraž vinila doštampan već posle mesec dana od izlaska ploče. Izdavač je The Reverberation Appreciation Society,  ogranak važnog festivala psihodeličnog roka u Ostinu, Teksas, Austin Psych Fest, na kome su Night Beats svirali u par navrata i očito prošli vrlo zapaženo. 
 
Zvučna slika benda vrlo je kompleksna premda se radi o klasičnom triju (gitara/vokal, bas i bubnjevi). Gitarske pedale i razni efekti prisutni su u toj meri da se ima utisak kako se radi o bar petočlanoj postavi. Gitarski rifovi zamućeni su i masni, bas je pulsirajući, a bubanj daje ritmom savršenu podlogu za šefa grupe (Danny Lee Blackwell: gitara i glas) tj. njegove rifove i solaže koji će vas povesti na putovanje do nepoznatih uličica svesti. 
 
2013. i 2014. Night Beats intenzivno sviraju turneje po SAD, Evropi, Australiji, Izraelu i Južnoafričkoj Republici. Poslednjih par godina svirali su turneje sa velikanima žanra: Roky Erickson, The Zombies, The Black Angels, The Jesus & Mary Chain, Black Lips, The Growlers...
 
Ove godine završili su snimanje nove ploče i ona će se pojaviti krajem januara pod nazivom „Who Sold My Generation“, a za renomiranu londonsku izdavačku kuću Heavenly Recordings (Manic Street Preachers, Saint-Ettienne, Mark Lanegan, King Gizzard & The Lizard Wizard, The Wytches...). Odmah po objavljivanju novog albuma Night Beats kreću na veliku evropsku turneju u okviru koje će svirati i u Beogradu u subotu, 6. februara u KC Gradu. Karte su već u pretprodaji (šank KC Grada i Pinball Wizard Records) po ceni od 1000 dinara.

 

 

 
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...