eumeswil Posted yesterday at 08:34 Posted yesterday at 08:34 7 minutes ago, Mel said: Ne znam sa cim da argumentujem kad on sam kaze da sizofrenija i depresija ne postoje in vivo? Stanja stara koliko ljudska rasa. To ne tvrdi autor knjige zapravo, nego autor ovog BMJ bloga.
Mel Posted yesterday at 08:42 Posted yesterday at 08:42 3 minutes ago, eumeswil said: To ne tvrdi autor knjige zapravo, nego autor ovog BMJ bloga. To je ono sto si stavio u postu, mislim sta onda ocekujes da neko pomisli ovo sto sam stavio u post je ustvari potpuno suprotno od onog sto pise u knjizi?
eumeswil Posted yesterday at 09:17 Posted yesterday at 09:17 25 minutes ago, Mel said: To je ono sto si stavio u postu, mislim sta onda ocekujes da neko pomisli ovo sto sam stavio u post je ustvari potpuno suprotno od onog sto pise u knjizi? A šta ti očekuješ, da ti kompletnu knjigu prepričam u nivou jednog forumskog posta? Morao sam da stavim neki prikaz knjige radi bazičnog informisanja, a bezveze mi je da stavljam Amazon link opis. 1
Svemir Zeka Posted yesterday at 09:43 Posted yesterday at 09:43 Jel ovo okinuto onim mojim postom o traumi? Pa zavisi šta se manifestuje i koliko je osoba funkcionalna. Naravno da se psihoze leče lekovima. Naravno da ne mora biti samo farmakotretman. Blaža stanja mogu i ne moraju, ali to se procenjuje od slučaja do slučaja. Traumatsku poremećaji su posebna kategorija, i tu nema pravila da se daju lekovi tad i tad, nego se proceunjuje traumatsko iskustvo, psihička trauma i kapaciteti da se prevaziđe. Podrška okoline, resursi. Pa tek onda. Bipolarni poremećaj, klasični (psihoza) apsolutno mora da se tretira lekovima. Tip 2 bipolarnog poremećaja se najčešće, ako uopšte, leči uz pogrešnu dijagnozu rekurentne depresije, jer manična epizoda nije psihotična i manje je izražena (a ni depresivna ne mora biti).
Mel Posted yesterday at 10:27 Posted yesterday at 10:27 1 hour ago, eumeswil said: A šta ti očekuješ, da ti kompletnu knjigu prepričam u nivou jednog forumskog posta? Morao sam da stavim neki prikaz knjige radi bazičnog informisanja, a bezveze mi je da stavljam Amazon link opis. Razumem ali ti biras sta ces da stavis, mogao si i jednu recenicu na temu toga kako se neka stanja previse medikamentiraju a ne da ukljucis opis koji bukvalno negira biohemijsku osnovu depresije ili sozofrenije (biohemja prati i stanja koja su genetski itd uzrokovana ali i ona koji su normalna reakcija na stres pa bio taj stres i kapitalizam ili bilo sta drugo). 1
Shan Jan Posted yesterday at 10:38 Posted yesterday at 10:38 2 hours ago, Boksi said: There are a variety of antipsychotic medications available to manage the symptoms of schizophrenia, but how they will affect a particular patient — both positively or negatively — is often a shot in the dark, according to study co-senior author Daniel Wolf, MD, PhD, an associate professor of Psychiatry at Penn. “The treatments for schizophrenia work really well in a minority of people, pretty well in most people, and hardly at all in a minority of people. We mostly can’t predict that outcome, so it becomes a matter of trial and error,” Wolf said. Pa da, to je i moje iskustvo kao i gomile ljudi koje znam. Svi lekovi za psihu su u tom fazonu. Nauka jos nije dovoljno napredovala da znamo kako ce na svakoga da deluje svaki lek. Uostalom to vazi i za takve stvari kao sto je aspirin. Sto se tice poremecaja, imam druga koji ozbiljno boluje od bipolarnog. Njemu lekovi spasavaju zivot, mada nekad dodje depresivna faza gde ni lek ne moze dovoljno da te podigne. Da ga skines sa lekova pitanje je koliko bi opstao. Terapije za njega prakticno nemaju uticaja, iako je svasta pokusavao i neke godinama terao. Delikatno je pitanje lekova, verujem da im puno onih koji piju iako bi mogli bez njih a nazalost i oni koji ne piju a trebalo bi. Takodje, skidanje sa antidepresiva se manifestuje prakticno kao da se vracas u depresiju i moze da traje jako jako dugo tako da i to sprecava mnoge da ostave makar tu malu zadnju dozu. Nauka jako napreduje i ja verujem da ce biti sve bolje. Takodje sve je vise studija koje pokazuju da je uticaj modernog zivota frapantno velik i da tu ima ogromnog prostora da ucinimo zdravije drustvo u kome bi bilo manje psihickih oboljenja. Nase babe i dede su imali stil zivota koji je mnogo slicniji zivotu u doba starog Vavilona neko ovom nasem danasnjem. 1
Svemir Zeka Posted yesterday at 10:41 Posted yesterday at 10:41 1 minute ago, Shan Jan said: Da ga skines sa lekova pitanje je koliko bi opstao. To se dešava često, da oni koji piju ostave lekove i tad se dešava sve i svašta, doslovno je opasno (po njih same). 1
destiny Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago On 12. 11. 2024. at 16:42, eumeswil said: No one has ever been able to point to an MRI or CT scan and say, ‘Look! There is it!’ Stitasta zlezda moze da izgleda sasvim zdravo na UZ (da uzmem tu dijagnosticku metodu), pa da pacijent i dalje ima poremecaj hormona stitaste zlezde. Kako ocekujete da se disbalans serotonina pokaze na MRI ili CT?
Malkmus Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago Serotoninska teorija je definitivno pobijena 2022. Onda su se u medijima nizali tekstovi u kojima je iznošena tvrdnja kako i ranije bilo poznato da teorija nije validna, ali se u tim tekstovima ne nude objašnjenja za činjenicu zašto se može naći ogroman broj tekstova, istraživanja, klipova... čiji su autori psihijatri, a koji daju objašnjenje mehanizma rada antidepresiva bazirano upravo na pobijenoj teoriji za "koju je bilo poznato da nije validna". Sada zvanično antidepresivi rade posao, ali se ne zna kako. Dakle, fraze tipa selektivni inhibitori preuzimanja serotonina su bezvredne u funkcionalnom smislu. A pažnja je usmerena na navodnu opasnost da pacijenti zbog gore navedene zablude krenu da odbijaju i početak farmakoterapije ili da prestanu sa uzimanjem terapije.
Mel Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago 16 minutes ago, Malkmus said: Serotoninska teorija je definitivno pobijena 2022. Onda su se u medijima nizali tekstovi u kojima je iznošena tvrdnja kako i ranije bilo poznato da teorija nije validna, ali se u tim tekstovima ne nude objašnjenja za činjenicu zašto se može naći ogroman broj tekstova, istraživanja, klipova... čiji su autori psihijatri, a koji daju objašnjenje mehanizma rada antidepresiva bazirano upravo na pobijenoj teoriji za "koju je bilo poznato da nije validna". Sada zvanično antidepresivi rade posao, ali se ne zna kako. Dakle, fraze tipa selektivni inhibitori preuzimanja serotonina su bezvredne u funkcionalnom smislu. A pažnja je usmerena na navodnu opasnost da pacijenti zbog gore navedene zablude krenu da odbijaju i početak farmakoterapije ili da prestanu sa uzimanjem terapije. Moj utisak je da zoloft radi dobro za akutna (jaka) depresivna stanja kod neurotipicnih, ali kod neurodivergentnih definitivno deluje da je odgovor mesovitiji, od ok, radi, slabo radi/ne radi do ne uzimajte- opasno. Biohemija, nacin na koji je mozak povezan, dopamin navodno, sve je to druga prica kod asd/adhd populacije...
Recommended Posts