eumeswil Posted Tuesday at 15:42 Posted Tuesday at 15:42 (edited) On 8. 11. 2024. at 13:44, Mel said: Ja imam utisak da je klasican pristup pshijatara lekovi, cak i kad ide neka psihoterapija, prvo lekovi pa onda sledece to. Već ne znam koji put preporučujem ovu sjajnu knjigu koja objašnjava pozadinu problema. Medicinski antropolog i psihoterapeut je autor. https://blogs.bmj.com/medical-humanities/2023/02/07/sedated-how-modern-capitalism-created-our-mental-health-crisis/ James Davies is a reader of medical anthropology and mental health at the University of Roehampton. He is also a qualified psychotherapist and had a stint volunteering for the NHS. His previous book is Cracked: Why Psychiatry is Doing More Harm Than Good, which investigates the ‘unholy alliance between drug companies and establishment psychiatry’ (12). Sedated can be considered as a sort of sequel to Cracked, with Davies turning his attention to psychiatrists’ treatment of choice: medications, specifically antidepressants. In Sedated, Davies shows that the so-called mental health crisis stems from the assumption that mental illnesses arise within the ‘broken brain’ of an individual sufferer. This is the ‘biochemical model’ of mental illness. In contrast to what many of us assume, the idea that mental illnesses are caused by an imbalance of neurochemicals and can only be treated by using psychotropics like antidepressants, or mood stabilisers or antipsychotics, is a theory that has never been proven. Neither depression nor schizophrenia, neither anxiety nor bipolar disorder, have ever been observed in vivo. No one has ever been able to point to an MRI or CT scan and say, ‘Look! There is it!’ Edited Tuesday at 15:45 by eumeswil
Mel Posted Tuesday at 16:31 Posted Tuesday at 16:31 48 minutes ago, eumeswil said: Već ne znam koji put preporučujem ovu sjajnu knjigu koja objašnjava pozadinu problema. Medicinski antropolog i psihoterapeut je autor. https://blogs.bmj.com/medical-humanities/2023/02/07/sedated-how-modern-capitalism-created-our-mental-health-crisis/ James Davies is a reader of medical anthropology and mental health at the University of Roehampton. He is also a qualified psychotherapist and had a stint volunteering for the NHS. His previous book is Cracked: Why Psychiatry is Doing More Harm Than Good, which investigates the ‘unholy alliance between drug companies and establishment psychiatry’ (12). Sedated can be considered as a sort of sequel to Cracked, with Davies turning his attention to psychiatrists’ treatment of choice: medications, specifically antidepressants. In Sedated, Davies shows that the so-called mental health crisis stems from the assumption that mental illnesses arise within the ‘broken brain’ of an individual sufferer. This is the ‘biochemical model’ of mental illness. In contrast to what many of us assume, the idea that mental illnesses are caused by an imbalance of neurochemicals and can only be treated by using psychotropics like antidepressants, or mood stabilisers or antipsychotics, is a theory that has never been proven. Neither depression nor schizophrenia, neither anxiety nor bipolar disorder, have ever been observed in vivo. No one has ever been able to point to an MRI or CT scan and say, ‘Look! There is it!’ Uz ogradu da nisam citala knjigu - evo vec ovo " Neither depression nor schizophrenia, neither anxiety nor bipolar disorder, have ever been observed in vivo. No one has ever been able to point to an MRI or CT scan and say, ‘Look! There is it!’ " Potpuno netacno.
overthinker Posted Tuesday at 20:29 Posted Tuesday at 20:29 Па, ваљда људи са биполарним поремећајем не пију литијум из неког свог хира, или зато што им је тако прописано, или зато што слепо слушају свог лекара, него да не би жешће настрадали током разних маничних стања. Свесни су они да то носи ризике, али ако не пију ризикују пуно више. 1
askeladden Posted Tuesday at 22:10 Posted Tuesday at 22:10 Au ljudi,ali bas ono.Antidepresivi su suspectna grana lekova,i i CBT terapiji poremecaja ishrane nema dokaza da medikamenti uz psihoterapiju daju bolji efekat.Sto se tice psihoze ,pogotovo Sch manite se lupetanja.
eumeswil Posted Tuesday at 22:45 Posted Tuesday at 22:45 Ako mi odjednom dobijemo podatak da imamo, na primer, 50 odsto dece sa astmom, svi viču gde su pulmolozi, a treba se zapitati šta je u vazduhu. E taj deo fali, jer je stalno priča usmerena na to kako i gde treba tražiti pomoć, a niko ne postavlja pitanje otkud toliko ljudi koji osećaju patnju”, kazao je Kostić. https://n1info.rs/magazin/zdravlje/psihijatar-sve-vise-ljudi-lecimo-a-situacija-je-sve-gora/
overthinker Posted yesterday at 00:31 Posted yesterday at 00:31 Не покушаваш да разумеш. Пази, ја сам неко ко у животу није узео антидепресив, озбиљне туге и нерасположења пребољавам без икакве фармације, сваку грипозну температуру радије прележим уз чај, него да узмем лек, васпитаван сам да се лекови пију у крајњој нужди, кад нема алтернативе. Али имаш људе који су у таквим медицинским стањима да су опасни по себе и животно нефункционални, и по питању клиничке депресије и тог биполарног поремећаја, њима саветовати да не узму ништа, то је врло етички упитно. 3
eumeswil Posted yesterday at 01:52 Posted yesterday at 01:52 1 hour ago, overthinker said: Не покушаваш да разумеш. A da vi prvo pročitate knjigu ili makar samo određena poglavlja pa da budemo na istom nivou u diskusiji? Pošto ovako nismo.
Shan Jan Posted yesterday at 04:58 Posted yesterday at 04:58 3 hours ago, eumeswil said: A da vi prvo pročitate knjigu ili makar samo određena poglavlja pa da budemo na istom nivou u diskusiji? Pošto ovako nismo. Jel moze TLDR knjige? 1
Mel Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago 15 hours ago, eumeswil said: Sta je netačno konkretno, koja tvrdnja? Sizofrenija je konkretno vrlo vidjena in vivo i pre industrijskog doba, i ima apsolutni metabolicki pecat isto kao kod autisticne populacije. To je bukvalno bolest koja se ne javlja u neurotipicnom delu populacije. Bas sizofreniju da vidis na MRIu tesko (a sta to dokazuje?) ali autizam na fMRIju itekako. To su strukturno funkcionalne razlike. Itd itd. Mozak kao i svaki organ moze da se razboli. Kao sto neces gledati bubreznu insuficijenciju CT skenom, talko neces ni sizofreniju ili depresiju, ali to ne znaci da te bolesti ne postoje in vivo nego da CT i MRI nisu dijagnosticke metode za te bolesti. Takodje to ne znaci da je medikamentozna terapija uvek korektno pogodjena, kao sto lekari ne pogode uvek ni antibiotik itd. tako ne pogode uvek ni psihijatrijski lek. I uopste necu ni da idem time u pricu o USA koji overpreskrajbuju ili u Evropu koja anderpreskrajbuje gomilu stanja (ne pricam ovde nuzno o psihijatrijskim bolestima). Bolesti postoje svega sto postoji in vivo i kako hoces, a te hipi nenaucne pizdarije kao ovo gore bi trebalo zakonom zabraniti a pisce bacati u zatvor za takve stvari, tako da ja ni ne dodjem u situaciju da vidim takav abstrakt i dobijam povisen pritisak iz mesta. Ovo se ne odnosi na tebe ili koji ovo citaju u dobroj veri, nego na ove koji ovakve knjige pisu.
Boksi Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago Zanimljivo istraživanje na temu: https://www.pennmedicine.org/news/news-releases/2020/february/researchers-discover-second-type-of-schizophrenia 18 minutes ago, Mel said: Takodje to ne znaci da je medikamentozna terapija uvek korektno pogodjena, kao sto lekari ne pogode uvek ni antibiotik itd. tako ne pogode uvek ni psihijatrijski lek. There are a variety of antipsychotic medications available to manage the symptoms of schizophrenia, but how they will affect a particular patient — both positively or negatively — is often a shot in the dark, according to study co-senior author Daniel Wolf, MD, PhD, an associate professor of Psychiatry at Penn. “The treatments for schizophrenia work really well in a minority of people, pretty well in most people, and hardly at all in a minority of people. We mostly can’t predict that outcome, so it becomes a matter of trial and error,” Wolf said. Bravo, Mel. 1
eumeswil Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago 3 hours ago, Shan Jan said: Jel moze TLDR knjige? TLDR je da konvencionalni pogled na poremećaje kao što su šizofrenija, bipolar i depresija je da su to dugoročna stanja koja zahtevaju dugoročna medikaciju, a da kad se zapravo podrobno pogledaju istraživanja od 1950ih naovamo, ona ukazuju na nešto sasvim drugo, a to je da su rezultati za ljude koji uzimaju lekove dugoročno mnogo lošiji nego ono koji prestanu sa njima. Preporučujem i slušanje dr Milutina Kostića. I ovaj članak je super kao uvod. https://aeon.co/essays/we-are-more-than-our-brains-on-neuroscience-and-being-human Neuroscience gives us invaluable, wondrous knowledge about the brain – including an awareness of its limitations
eumeswil Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago 24 minutes ago, Mel said: Bolesti postoje svega sto postoji in vivo i kako hoces, a te hipi nenaucne pizdarije kao ovo gore bi trebalo zakonom zabraniti a pisce bacati u zatvor za takve stvari, tako da ja ni ne dodjem u situaciju da vidim takav abstrakt i dobijam povisen pritisak iz mesta. Ovo se ne odnosi na tebe ili koji ovo citaju u dobroj veri, nego na ove koji ovakve knjige pisu. Nisi ni pročitala knjigu i argumentovala kontra autora, a već imaš nadobudni stav da su to nenaučne pizdarije.
Mel Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago 1 minute ago, eumeswil said: TLDR je da konvencionalni pogled na poremećaje kao što su šizofrenija, bipolar i depresija je da su to dugoročna stanja koja zahtevaju dugoročna medikaciju, a da kad se zapravo podrobno pogledaju istraživanja od 1950ih naovamo, ona ukazuju na nešto sasvim drugo, a to je da su rezultati za ljude koji uzimaju lekove dugoročno mnogo lošiji nego ono koji prestanu sa njima. Preporučujem i slušanje dr Milutina Kostića. .... https://aeon.co/essays/we-are-more-than-our-brains-on-neuroscience-and-being-human Neuroscience gives us invaluable, wondrous knowledge about the brain – including an awareness of its limitations Pricali smo vec o tome, navodi neka ispitivanja studenata medicine da li antidepresivi pomazu ili ne, ali tu leading moze i mora biti pre svega ono sto kazu pacijenti. Kad sam ja kontemplirala zoloft, u mojoj nekoj grupi podrske koja je bazirana u USA, za slicna stanja zene su se klele da im je zoloft pomogao da bukvalno prezive te prve godine nakon katastrofalnih dogadjaja. To naravno ne znaci da bi meni zoloft legao da sam krenula tim putem, samo znaci da je jako opasno pristupati tom pitanju kao mnogim medicinskim pitanjima gde iz USA dolaze dogme na dogme - nekoliko puta sam vec primetila kako se uzme neki standardan pristup u terapiji ili dijagnostici, i bukvalno okrene za 180 stepeni, ako "ustvari... sve sto ste mislili nije bas tako" Ta religijasenja u medicini su vrlo vrlo opasna.
Mel Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago 1 minute ago, eumeswil said: Nisi ni pročitala knjigu i argumentovala kontra autora, a već imaš nadobudni stav da su to nenaučne pizdarije. Ne znam sa cim da argumentujem kad on sam kaze da sizofrenija i depresija ne postoje in vivo? Stanja stara koliko ljudska rasa.
Recommended Posts