Jump to content
IGNORED

Bundes Liga 15/16

John Coltrane

Recommended Posts

Posted (edited)

Ti si pokrenuo diskusiju, da bi se sad uvredio i poceo da fejspalmujes kad sam ti odgovorio na pitanje. Zaista me interesuje, objasni mi.

@cedric

Kasnije sam precizirao da ih smatram instant velikim klubom, klubom koji je odjednom dosao do viseg statusa zahvaljujuci novcu.

Da, imali su par titula, i to doslovno par, tj dve - da bi onda kolekciju duplirali u cetiri godine, nakon ulaska arapskog novca.

Рачунао сам и купове, имали су 4-5. Прије двадесет година куп је био неупоредиво вреднији него сад...

Лично, немам ништа против твоје дефиниције. Има мало клубова који заиста испуњавају ове небеске ктитеријуме. Реал, Звезда, Барселона, Јувентус, Ајакс, ПСВ, Порто, Бенфика, Селтик, Ренџерси.... да и Партизан, мада нема еврокупа... Клубови који сваке деценије освајају бар титулу или двије. Али заиста висок критеријум.

Ливерпул је, нпр. настао, кад се предсједник Евертона закачио са одбором. Повео је потпредсједника, једног играча и купио камион шкотских фудбалера. Играли су неку локалну лигу јер је Прва дивизија одбила апликацију, и одмах је освојили. Одмах су кренули да упадну у Другу дивизију, па Прву, онда и ФА куп, па и Прву дивизију.

Ово је ипак био инстант тим....

Поента је, од нечег мора да се почне...

Edited by CerdicLeboeff
  • Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Strahan

482

• John Coltrane

245

• MiddleClass

107

• Nemanja Posrbica

72

Posted

Sjajne argumente, vidim, imas.

Pismen si da vidis da je stavljena tacka na recenicu pre one u kojoj pominjem nadimak, ne znam zasto pokusavas da ucitas kako ne poznajem istoriju kluba iz mog grada.

Oh wait...pa nemas bas neke jake argumente zato i pises to sto pises.

Tebi je Obilic "stabilan zonas" verovatno zato sto si emotivno vezan za njegovo ime.

Рекох ти да не губимо време. Обилић је био стабилан клуб у својим оквирима. Не разумем како другачије да ти нацртам то. Иначе Обилић си ти показао као пример клуба који је без традиције што је бесмислица. Традиција није успех, то је потпуно друга категорија. 

Tako reci. Tebi je problem u imenu. Meni to ni najmanje ne smeta. Kao što ni PSV ne identifikujem sa Philipsom, niti Leverkusen sa Bayerom, već samo sa učinkom. Ono gde ćemo se delimično složiti je da nisam siguran da je potpuno normalno da jedan vlasnik može da ima dva kluba iz Evrope, pogotovo dva tima koja se mogu sastati u Evropi. Verovatno će tu nešto i UEFA intervenisati, mada je Abramovich već imao sličan problem koji je "rešio". To što imaju timove na različitim kontinentima je potpuno nebitno za moj ukus.

Mogli su da izaberu neku drugu zemlju i da kupe klub, pri čemu su izabrali prilično marketinški neinteresantan Leipzig. Poštujem to što su klub pokrenuli od nule, to što su prepoznali bitnost ulaganja u mlađe kategorije i želju da budu pretendenti na visok plasman na jakom fudbalskom tržištu kao što je Nemačka. Oni su prihvaćeni u lokalu, ma šta ti pričao i kao što se niko nije rodio popularan, nisu ni oni, već će to morati da sagrade u godinama koje nadolaze. Neće ih prihvatiti navijači Lokomotive, kao što neće prihvatiti ni navijači Zvezde neki Čukarički ili sličan klub. Ipak za razliku od Čukaričkog, Leipzig ima jednu prednost, a to je što Lokomotiva jedva postoji, a niko ne voli da se vezuje za gubitnike.

РБ Лапциг није клуб, него франшиза. Постоји огромна разлика између та два типа организовања професионалног спорта. ПСВ је клуб, Леверкузен је клуб, Волфсбург је клуб, као што је клуб био ФК Магнохром, ФК Црвена Застава из Крагујевца или ФК Рад са Бањице. Лајпциг уопште није град без фудбалске традиције, чак напротив, клубови из тог града су оснивачи ФС Немачке, такође то је велики град и маркетиншки је јако интересантан. Ја капирам да има тих што воле победе и сматрају да се традиција само састоји од истих, али њих је у самом граду јако мало. Неприхваћени су, о томе сам читао, разговарао са локалцима, баш ме је феномен заинтересовао пре извесног времена. 

А циркус који се ради са Ситијем, и ово са РБ франшизама јесте за акцију УЕФА и ФИФА које су познате по свом интегритету. Но, то је тек за другу причу.

Posted

Da genk* i liverpul igraju utakmicu šeštog kola grupne faze lš, gde je liverpul već obezbedio prolaz a genku radi samo pobeda - jel bi to bila situacija za akciju uefa, fifa?

*ako nisu i dalje bratski klubovi zamisli da se ova situacija dešava pre 5 godina

Posted

РБ Лапциг није клуб, него франшиза. Постоји огромна разлика између та два типа организовања професионалног спорта. ПСВ је клуб, Леверкузен је клуб, Волфсбург је клуб, као што је клуб био ФК Магнохром, ФК Црвена Застава из Крагујевца или ФК Рад са Бањице. Лајпциг уопште није град без фудбалске традиције, чак напротив, клубови из тог града су оснивачи ФС Немачке, такође то је велики град и маркетиншки је јако интересантан. Ја капирам да има тих што воле победе и сматрају да се традиција само састоји од истих, али њих је у самом граду јако мало. Неприхваћени су, о томе сам читао, разговарао са локалцима, баш ме је феномен заинтересовао пре извесног времена. 

А циркус који се ради са Ситијем, и ово са РБ франшизама јесте за акцију УЕФА и ФИФА које су познате по свом интегритету. Но, то је тек за другу причу.

Moraćeš samo da mi objasniš otkud 25.000 ljudi prosečno na utakmici neprihvaćenog kluba, nakon 7 godina od nastajanja.

Posted

Moraćeš samo da mi objasniš otkud 25.000 ljudi prosečno na utakmici neprihvaćenog kluba, nakon 7 godina od nastajanja.

Mozda ih na sedistu ceka RB i krofna :)

Posted

Mozda ih na sedistu ceka RB i krofna :)

Има и тога, ниси далеко... ;)

Posted

Francuski klupski fudbal je skroman na evropskoj sceni. Imaju samo jednu tituli LS, jos tri finala i nekoliko polufinala. Imaju i jednu titulu kupa kupova i nekoliko finala (kup kupova i kup uefa) i to je sve. Za jednu veliku fudbalsku naciju (po igracima i rprezentativnim rezultatima) to je jako malo. Zasto je tako, to je druga prica. Od te dvije titule Marsej ima jednu (LS + jedno finale kupa sampiona i jedno polufinale + finale kup uefa), dok je PSG osvojio kup kupova (+ jedno finale KK i 5 uzastopnih polufinala u evropskim takmicenjima). Jeste to su skromni rezultati kada ih usporedis sa Realom, Barcelonom (i to onom poslije Krojfa) i drugim evropskim velikanima ali definitivno nisu prosjecni rezultati na nivou francuske lige. PSG je uvjekbio magnet za velike ulagace i uvjek je imo top 3 budzet u fr ligi. Zasto nisu osvojili vise trofeja prije arapa iako su skoro uvjek imali odlicne igrace, pitanje je za menadzere pariskih diskoteka.

Hvala na objašnjenju, ne znam kakva je percepcija kluba bila ranije u Francuskoj i da li su smatrani velikim klubom, ono što izvana znam je da je 9 klubova bilo ispred njih po pitanju titula prvaka.

Oduvek mi je interesantno i bilo kako veliki gradovi kao što su Pariz i Berlin imaju nekonkurentne klubove i kako provincija dominira u tim zemljama, ili London koji do skoro nije imao prvaka Evrope - ima jedan interesantan tekst, probaću da ga nađem, o tome kako je fudbal najjači u industrijskim delovima zemlje, sever Italije, Ruhr u Nemačkoj, L'pool & Manchester.

Moja percepcija PSG je ovakva:

1970 ...........................................2011 = 41 godina, 2 titule prvaka

----> ulazak arapskog kapitala, nestanak svih nesretnih okolnosti

2011 .....2016 = 5 godina, 4 titule prvaka

Rezultatski uspesi dolaze odjednom, sipanjem neograničene količine novca. Meni je to instant.

Posted

Recimo ovako: PSG nije instant-klub nego instant-gigant. Do dolaska arapskih para i Ibrahimovica su imali bijedne dvije titule. Dzaba Weah, Ginola, Leonardo, Djorkaeff, Ronaldinho, Susic, Pauleta... Titule su im unazad 20-ak godina u ligi koja ima najsiri krug prvaka medju ligama Petice ispred nosa uzimali Nantes, Lens, Auxerre, Bordeaux, Montpellier, Lyon, Monaco...

U smislu godina postojanja, PSG je balavac obzirom da je trener stariji od kluba.

Posted

Uz Kostića najbolji igrač Stuttgarta ove sezone.

Taman sam stekao utisak da je Stuttgart malo živnuo, imaju dobre igrače, a slabe rezultate. Ako ostanu bez obojice što je vrlo izvesno, opet će da se bore za opstanak.

Kakvo ti je mišljenje o Werneru?

Posted

werner - talenat,mlad, zanimjiv igrac. ima prostora za napredak. steta sto je vfb nestabilan u poslednje vreme, verovatno se to odrazava i na njega.

nije dobro sto im ide didavi, trebalo ga je zadrzati i uz par igraca ojacati tim, ovako pretpostavljam da ce i sledece sezone da se muce.

u subotu im dolazi bayern prilika da vidimo sta moze protiv njih

u pravu si za kostica, odlicna sezona za njega. ne bih se iznenadio da ga uzme salke (ako ode sane) ili neko van nemacke

Posted

Nadam se da neće menjati državu, treba mu jači klub svakako. Kod Stuttgarta mi se još pre par sezona svidelo kako igra Maxim, ali nije ništa napredovao poslednje dve sezone.

Čudi me da se Bayern ne pominje za Sanea, pogotovo kada se uzme u obzir da Robbenu i Riberyju lagano ističe rok trajanja.

Posted

od vfb ocekujem da svake godine igraju ligu evrope ali tamo nesto debelo ne valja

sane ima kvaliteta za bayern ali se bojim da ga pep ne odvede na ostrvo, u nekoliko utakmica su ga posmatrali i ljudi iz barse

Posted

Kostic bi lijepo legao Eliti, ali jbg kad nije Hrvat.

Posted

Recimo ovako: PSG nije instant-klub nego instant-gigant. Do dolaska arapskih para i Ibrahimovica su imali bijedne dvije titule. Dzaba Weah, Ginola, Leonardo, Djorkaeff, Ronaldinho, Susic, Pauleta... Titule su im unazad 20-ak godina u ligi koja ima najsiri krug prvaka medju ligama Petice ispred nosa uzimali Nantes, Lens, Auxerre, Bordeaux, Montpellier, Lyon, Monaco...

U smislu godina postojanja, PSG je balavac obzirom da je trener stariji od kluba.

PSŽ je do pre par godina bio tek 14. klub u Francuskoj po trofejima