John Coltrane Posted April 4, 2016 Author Posted April 4, 2016 RB je osnovan 2009. Inače, izvinjavam se zato što volim sistematičnost više od timova koji isključivo žive od sezone do sezone. "Paretine" iz ugla Bochuma, ali sasvim prosečna sredstva koja imaju timovi iz Nemačke koji redovno igraju LE ili CL. Vasića razumem, osetio se uvređenim na topicu o La Ligi, pa je negde morao odgovori. Gleda i navija za timove koji sipaju stotine miliona evra, ali zato tim koji se sagradio pre 7 godina nije cool, jer nema istoriju i jer ga ne vole protivnički navijači (ajde!), nebitno je što rade upravo na onome zbog čega su Nemci prvaci sveta i uz Špance najveći proizvođaći fudbalera. RB Leipzig ima oko 25.000 ljudi po meču u drugoj ligi, zaista nisu prihvaćeni od lokalne zajednice. Pa sam sebi skaces u usta-poredis ih sa ekipama koje igranjem standardno u Bundesu i u Evropi pune svoj budzet. RB Lajpcig je te pare dobio od mocnog sponzora (mada su se tu prikljucili i Adidas i VW i jos neki). A sto se tice potrosnje, u zadnje 2 sezone su spicili skoro 50milki oera (sto je ozbiljan cifra za 70% B.Lige), mislim da sem Kimiha (sada u Barjenu) nisu prodali nikog. Ja jedva cekam da ih vidim u visem rangu, mada se bojim da ce biti novi Hoffe u najavi.
Nemanja Posrbica Posted April 4, 2016 Posted April 4, 2016 Poredio sam ih sa timovima koji učestvuju konstantno u evropskim takmičenjima. To je standard koji oni traže, a ne ravnanje sa Bochumom, nevezano za ligu u kojoj učestvuju. Dodatno finansiranje od sponzora je neophodno dok se ne pređe na željeni nivo (a i tada će postojati). Wolfsburg se finansira od Volkswagena, S04 od Gazproma, Leverkusen od Bayera. Ne vidim da bilo ko njima zamera to što imaju jake sponzore. Ne može se klub diskriminisati, jer nema istoriju dugu 50+ godina i istorijat uspeha u najvišem rangu. Nekako moraš stići do prve lige ako si krenuo od nule. Deset puta lakše je bilo da kupe klub. Nemaju koga da prodaju, jer najbolje zadržavaju, a nedovoljno dobre puštaju. Sasvim normalno kada klub diže nivo iz godine u godinu. Cena drugoligaških igrača nikada nije visoka. Ni RB Salzburg se ne razbacuje novcem i posluje na sličan način. Omladinska škola i kupovina mladih igrača, koje kasnije prodaju.
porucnik vasic Posted April 4, 2016 Posted April 4, 2016 Poredio sam ih sa timovima koji učestvuju konstantno u evropskim takmičenjima. To je standard koji oni traže, a ne ravnanje sa Bochumom, nevezano za ligu u kojoj učestvuju. Dodatno finansiranje od sponzora je neophodno dok se ne pređe na željeni nivo (a i tada će postojati). Wolfsburg se finansira od Volkswagena, S04 od Gazproma, Leverkusen od Bayera. Ne vidim da bilo ko njima zamera to što imaju jake sponzore. Ne može se klub diskriminisati, jer nema istoriju dugu 50+ godina i istorijat uspeha u najvišem rangu. Nekako moraš stići do prve lige ako si krenuo od nule. Deset puta lakše je bilo da kupe klub. Nemaju koga da prodaju, jer najbolje zadržavaju, a nedovoljno dobre puštaju. Sasvim normalno kada klub diže nivo iz godine u godinu. Cena drugoligaških igrača nikada nije visoka. Ni RB Salzburg se ne razbacuje novcem i posluje na sličan način. Omladinska škola i kupovina mladih igrača, koje kasnije prodaju. Ово напросто није тачно за Немачку. Пробали су, навијачи који су их одбили, нису желели пластику иако је то велики град са озбиљном фудбалском традицијом која је у ДДР-у па скоро систематски затирана из политичких разлога, сигурно је да у они гладни доброг фудбала али не на РБ начин. Још су пробали да га назову по имену свох пића. Да пробам да ти објасним моју позицију гледе фудбалских клубова, без да те убеђујем шта ћеш ти или било ко други да гледа. Не мислим да је проблем што је Ред Бул купио Салцбург и направио тамо што је направио. То је потпуно легитимно. Међутим имам проблем кад видим један клуб у три земље, кад се све то сведе да одвратне франшизе, као јефтини бургери, или Волмарт. Исти је проблем и са Манчстер Ситијем. Има их сад у Америци, Аустралији, могли би један и у Кини да направе. Клубови, па макар и они најскупљи треба да буду део заједнице из које су потекли ( Барселона, Манчестер Јунајтед, Ливерпул, Ајакс, Црвена Звезда, ЈСДП и тако даље...). РБ Лајпциг једноставно то није, велика је вероватноћа да неће ни да буде. Бундес је по мени најуспешнији модел организовања фудбалског такмичења где је у фокусу навијач. Надам се да ће тако да буде и у будућности и д ће цео РБ пројекат да пропадне.
tangodelta Posted April 4, 2016 Posted April 4, 2016 100 miliona od kojih su potrošili 2. Dobro, da se ne lažemo i to je puno za trećeligaša, ali 100 milion je izmišljotina. Malo mi nije jasno kako to misliš da tim sistematično sa velikim ambicijama dođe iz pete u prvu ligu. Jel treba da u svakom rangu odsedi po tri sezone kako bi bio sistematičan? Uglavnom su kupovali talentovane igrače na koje će moći da računaju i u Bundes ligi. Potrošili su po 20ak miliona u letnjim prelaznim rokovima u ove dve sezone dok su u drugoligaškom rangu. Kada kupuješ najboljeg omladinskog centarfora Nemačke iz Bundesligaša, sigurno nećeš platiti par stotina hiljada evra. Nemam utisak da se razbacuju, jer su sagradili omladinsku školu i trening centar. Poručnik Vasić je saopštio da su "nisu prihvaćeni od lokalne zajednice". Tim koji je nastao 2009, nikako ne može da bude popularan i normalno je da postoji progresija u posećenosti na njihovim utakmicama sa porastom kvaliteta fudbala. Takođe, mislim da samo Zvezda i Hajduk Split se mogu "pohvaliti" da imaju više navijača u sezonama u kojima njihov klub je blizu propasti, nego u onima u kojima su uspešni. Doduše, Hajduk će tu teoriju tek morati da dokaže, kada budu imali uspešnu sezonu. Sistematičnim fudbalskim klubom smatram onaj klub koji svoj prvi tim formira od igrača proizvedenih u svojim omladinskim školama, kupujući igrače na onim pozicijama koje OŠ nije uspela da proizvede. Vidim da i ti kasnije navodiš OŠ, tako da verujem da slični i ti misliš. Priznajem da ne znam sasvim put Leipziga od 5. do Zweite, ali mislim da je razumno biti skeptičan da je taj put za tako kratak period ostvaren igračima iz sopstvene OŠ, već da je pre u pitanju ogromna lova koja je došla u klub i koja je omogućila dovođenje igrača koji će napraviti razliku u tim skromnim ligama. Instant klub, nešto kao City ili PSG, samo na (za sada) nižem nivou. Kako sam ja razumeo Poručnika, pod 'lokalnom zajednicom' je mislio na celu DE, i tu je u pravu - Leipzig zaista izaziva, najblaže rečeno, gađenje kod nemačkog navijača, i to ide do te mere da npr. suparnički klubovi na semaforu ispisuju samo Leipzig, izostavljajući RB ispred.
Meazza Posted April 4, 2016 Posted April 4, 2016 (edited) Potpuno je legitimno imati odbojnost ili pozitivno misljenje o necemu. Ja bih se ovde slozio sa Vasicem (odnosno, ne "slozio", nego imamo isti odnos prema ovakvim stvarima). Jedini klub koji nosi ime neke firme kod kog mi to ne smeta je PSV Eindhoven jer zaista ima tradiciju i istoriju. Nadam se da u fudbalu nikad nece zaziveti imena tipa Beneton, Jugoplastika ili kombinacije tipa "Juventus Allitalia", "Bayern Reebok", "Arsenal Emirates" i tome slicno. Pa neka po sto puta imaju i najlepsu maskotu i najboljeg racunovodju i najboljeg kondicionog trenera. Edited April 4, 2016 by IndridCold
Meazza Posted April 4, 2016 Posted April 4, 2016 Klubovi koji su mlađi od trenera im Znaci Zvezda i Partizan su sve do 1990 i neke bili instant klubovi?
Pokojni Ruxin Posted April 4, 2016 Posted April 4, 2016 Znaci Zvezda i Partizan su sve do 1990 i neke bili instant klubovi? Sama definicija
Recommended Posts