Jump to content
IGNORED

Virtuelizacija


Razzmatazz

Recommended Posts

Ako nije tajna, na kom hardveru i softveru teraš te virtuelne mašine i kako to radi? Jel radi Morrowind?

 

Pa sad, i nije ništa ekstra specijalno. Imam HTPC server koji služi "za sve" i radnu mašinu. Radna mašina je obični Ivy Bridge i5 sa 16GB (iako je i sa 8GB radilo sve OK, trebalo mi je da i VM može da povuče memorije). Host sistem je i dalje Windows 7, SSD kao sistemski disk i jedan HDD za podatke. Iz nje sam bio prebacio RAID kontroler u server i ugradio ovde mali SSD za linux - mali SSD-ovi su baš jeftini danas, one od 32GB daju neki maltene za šaku žvaka. Na winu sam digao VirtualBox i u njemu samo jednu linux radnu mašinu, ali tako da linux koristi taj mali SSD direktno (bare metal, ne kao fajl u okviru windowsovog fajl sistema). Na taj način sam dobio isto kao i dual boot glede performansi (isti procesor, a native brzina diska), a oba OS-a su istovremeno podignuti. Ta radna VM se ne može seliti, ali to mi i ne treba. Mogu da je pregazim kad hoću novijim ili nekim drugim distroom - skloni se eclipse i drugi alati i gazi. Instalira se u Total Commander addon za SFTP za pristup online linuxima i ext3 za pristup particiji kad je mašina ugašena (da ne bi palio VM ako ti nešto zatreba odatle). Ali uglavnom je izolovana od ostatka mreže i po bootu se odmah loguje u vpn.

 

A server je frankenštajn. Počeo kao mali HTPC server, pa kao za bekap fotki i drugih dokumenata. Sad ima dva HW RAID kontrolera unutra i ukupno 6 diskova  :isuse:  Jedan array odvojen za dokumente, drugi array za filmove i serije, a treći za moje VM-ove koje čuvam (jedna je oracle, druga su apache projekti itd), za SVN i slične zajebancije (ali je i dalje prastari AMD unutra). To bi trebalo reorganizovati makar zbog potrošnje struje, ali iskreno rečeno, mrzi me. HW kontroleri nisu tu samo radi sigurnosti, nego ako promenim ploču i ostalo, sve RAID arrayeve momentalno mogu da nastavim da koristim. Neverovatno je koliko danas mogu jeftino da se nađu na eBayu, počev od HP Smart Array P400 i P410 (sa sve kešom, baterijama) pa do bilo kog drugog LSI 2008 ili sličnog LSI-baziranog kontrolera. Treba taj HTPC izbaciti na neki low powered player box, diskove u storiđ, a na "serveru" puknuti ESXi ili neki drugi hipervizor.

 

 

Uglavnom, Morrowind piči ko blentav, sa svim addonovima (uključujući i Better Bodies :naughty: ).

Edited by Razzmatazz
Link to comment

Ne moraš.

 

@Razz:

 

Hvala na informacijama, sad sam namestio sličnu konfiguraciju samo bez SSD-ova i sa manje RAM-a, odvojio jedan HDD za VM linuxa, stvarno radi skoro kao fizička mašina. :)

Ja sam mislio da ti teraš to pod nekim ESX-om.

Edited by JozoMujica
Link to comment

Ne, ne treba mi hipervizor tipa ESX-a za dve mašine, to bi bio overkill. Pogotovo što je hipervizor namenjen da sedi na hardveru gde praktično nema monitora, pa se ti kačiš na VM-ove sa klijenta, praktično drugog fizičkog računara. Za dual desktop je VirtualBox ili VMware Player/Workstation sasvim korektno rešenje. Imam na poslu nekoliko servera pod ESXi-jem i Oracle VM-om, jer se sad nešto zafrkavam sa OpenStackom - Oracle sad nudi kao kompletno iz jedne kuhinje Oracle VM (Xen), Oracle Linux (RedHat), OpenStack i naravno svoj legacy softver u jednom paketu, pa nam deluje interesantno kao technology stack.

 

No, to sve nije tema topića, da se vratimo na Windows desetku, a o virtuelizaciji možemo da otvorimo drugu temu ako bude bilo interesovanja.

 

 

 

Neko je pitao koju verziju Windowsa 10 će dobiti po apgrejdu. Ovako stoji stanje:

 

Windows 7:

-  Starter, Home Basic, Home Premium   ->  Windows 10 Home

-  Professional, Ultimate -> Windows 10 Pro

-  Enterprise -> nema besplatnog apgrejda

 

Windows 8.1:

- Win 8.1 i Win  8.1 Bing  ->  Windows 10 Home

- Win 8.1 Pro  -> Windows 10 Pro

 

Windows osmica Single Language je verzija koja je specijalno pravljena za određene regione (tipa Kine) i na njoj nisu mogli da se instaliraju paketi sa drugim jezicima itd. Taj bi trebalo da bude dignut na 10 Pro verziju.

Link to comment

Ja samo da predložim ovima koji vole multiple sisteme da čuvaju (ili kupuju) stare laptope. Ima sada Thinkpada T400 i za samo 100 baka, a to je i dalje bolji laptop od bilo čega novog (ako se ne računaju touch screen i sl gluposti). To bolje funkcioniše od multi-boota, a i od virtualnih mašina, barem što se mene tiče.

Link to comment

Mislim da grešiš Indy. Ne u pogledu upotrebljivosti T400-tke, taj lap opremljen SSD-om (na žalost, ima samo SATA-300) je stvarno sasvim dovoljan za svakodnevni rad i danas. Ali nije bolji od bilo čega novog - evo ove vrućinčine su odličan primer; dok su mi Sandy i Ivy Bridge sa svojim i7micama (2 i 4 core) dostizali 74C svaki (i izdržali to sve bez kvarova, doduše), dotle mi je već i Haswell bio ladan kao špricer. C2D je u poređenju sa time vuruna - zato i treba izbegavati slim varijante tipa T400s ili T410s, jer su kod takvih polovnjaka nakon velike pređene kilometraže prijavljivani suviše često problemi sa hlađenjem, jer zbog smanjenih dimenzija imaju i manji kuler. Ti možeš da uzmeš kompletan novi kuler na eBayu i zameniš ga, ali tu su one proklete žvake koje su bile problem i na starijim T42 i T60; to kad se jednom istopi, ne prenosi više temperturu ni na novi kuler kako treba (a srebrna pasta se ne stavlja na kulere sa žvakama). Dobra vest je da su T410-tke takođe pale poprilično sa cenom, ali ni T420 nije daleko (ima ih valjda za 200 evrića). Za te pare može da se iskopa i Thinkpad X220 za one kojima treba punch u malom formatu za male pare.

Da je bolje od virtualnih mašina za nekoga kome treba to, ne verujem. Više komada hardvera, više kablova, više kilograma, veća potrošnja struje. Ovako, sve u jednom pakovanju, svaka VM ima isti taj procesor (jači od C2D u T400, a sa manjom potrošnjom) i ako se stavi SSD unutra, te virtuelne mašine lete u poređenju sa ovim. Stari Thinkpadovi imaju svoje pluseve - kvalitet tastature, kvalitet kućišta (ne toliko i ekrana doduše, ali bar je mat), kvalitet šarki od ekrana i neki drugi detalji su razlog zbog čega je to nekad toliko koštalo toliko puno i zašto su ti detalji i danas bolji od jeftinih kineskih plastikanera. Ali sa te "zanatlijske strane", za ragu koju ćeš nosati i tući, a ona služiti, to je to. Za druge potrebe, gde su važne performanse, veličina/težina, potrošnja... ipak ga je vreme malo nagazilo i treba pogledati negde drugde.

Edited by Razzmatazz
Link to comment

Slažem se sve, posebno ovo za radnu temperaturu*... malo sam zaboravio da ja te žvake™ menjam sam na regularnoj bazi.

 

 

* Ipak, nisam još nigde video nešto slično TPFC-u (a o tome sam od tebe naučio). Takođe je Power Manager moćan i pruža pristup bateriji koji nisam video kod drugih brandova laptopa (ovde se malo pribojavam W10, jer ne znam da li će i šta od Lenovo utilities raditi na njemu. Verovatno ništa.)

 

 

Za deo oko virtualnih mašina - mislio sam na moj set-up koji ne bi ni funkcionisao sa VM. Imam jedan prastari Compaq laptop koji (sa Mint-om) služi kao gramofon™, a kontrolišem ga "daljinski" kroz TightVNC sa mog glavnog laptopa. Dalje, žena ima svoj HP laptop koji takođe kontrolišem sa svog laptopa, da vidim sa kim chatuje, da joj čitam email, itd. (Zajebavam se za ovo, da neko ne shvati ozbiljno). U tom smislu sam mislio da je korisno imati par (2-3) ne nužno najnovijih laptopa oko kuće. I samo oko kuće, ne preporučujem ove stariše za teglenje na put, suviše su teški. (Kao i ja, teški i kvalitetno napravljeni).

Link to comment

Pa za takve potrebe virtuelizacija nije ni namenjena. VM mi treba ako hoću da imam još jednu mašinu sa specijalnom namenom - npr. server ili izolovana dev mašina na kojoj nema ništa sem posla, nikakve igrice, nikakav casual surf, možda neki drugi OS sa drugim paketima radi isprobavanja ovoga ili onoga, možda za sandbox mašinu za surf ako nećeš da eksponiraš svoje dokumente i ostalo. Možeš time da simuliraš okruženje sa više namenskih mašina da isprobaš kako bi radilo skaliranje nečega u realnom ekosistemu - pa daš jednoj VM da bude DB server, drugoj da bude web ili app server, trećoj da bude proxy ili ako hoćeš da isprobavaš load balancere. Možda specifično okruženje za učenje nečega. Praktično i za firme - namestiš jedno okruženje i kloniranjem samo podeliš zaposlenima. Ako nešto i zeznu, isklonira se VM opet. Ovo tvoje su odvojene klijent mašine, za tako nešto nije ni previđen ni praktičan VM scenario. Nećete sad ti i significant other startovati odvojene VM-ove da bi proverili svoj mejl.

Edited by Razzmatazz
Link to comment

Splitovao sam, pa da nastavimo ovde.

 

Ja u kući pored "glavnog računara" koji mi služi za posao, ali i za igranje,  slušanje muzike i slično imam još tri laptopa - jedan u spavaćoj sobi za filmove i TV pred spavanje, gospođin lap-top na kome ona radi i igra se i netbuk za nošenje u klonju, na terasu, godišnji odmor... Na državnom poslu još jedan laptop.

Fora je što mi za freelance posao kod kuće uglavnom treba linux (to što radim sam dugo radio na njindonjsu, može i tako ali je daleko normalnije da neke stvari vrtim u native okruženju), ali volim i da se tu i tamo poigram, ponekad mi zatreba nešto iz office paketa (uglavnom Access), nešto oko multimedije, obrada poneke slike (a tu nikako da se pomirim sa gimpom, fotošop je tata), pa mi je baš potrebno da na toj mašini imam oba OS-a. Navikao sam da radim sa dva monitora, pa ako bih na sto dodao još neki kompjuter, mogao bih samo da gledam svu tu skalameriju iz daljine.

Virutelizacija mi najviše odgovara kao rešenje.

Na poslu mi takođe najviše treba njindonjs, ali često treba ponešto da testiram na lindži pošto su nam radne stanice uglavnom pod ubuntuom pa, npr. treba provaliti kako instalirati program za očitavanje smart kartica koji je rfzo obezbedio i za linux a koji prilikom instalacije u usr/bin folder smešta fajlove sa ekstenzijama .exe i .dll. :D

 

Ovo Batino rešenje sa dodelom fizičkog diska virtuelnoj mašini je nešto o čemu priznajem do sada nisam razmišljao, a evo, ispostavlja se da sjajno radi.

Link to comment

VMware ima i proizvod koji se zove Fusion sa kojim mozete da terate Windows VMs na Macu. Ja licno koristim Workstation da bih imao VMs sa working javom svih verzija. Ukoliko ne zelite da vam se VM menja, samo pre upotrebe napravite snapshot i nakon upotrebe ga obrisite. 

 

VMware je u verziji 6 dodao dosta podrske za graficke kartice, ne znam puno o tome doduse ali eto sada mozda mozete da se igrate i skyrm na ESXi-u. Ukoliko zelite da na monitoru umesto ESXi konzole gledate VM, mozete da redirektujete monitor na jednu VM, pa posle iz nje koristite remote desktop za ostale VMs.

 

Ako nekog zanima VMware portfolio za datacenter environment nek se slobodno javi, time se, uz SAN, bavim zadnje 4 godine :)

Link to comment

Za teranje Windows-a (a i ostalih OS) pod Macom, pored VMWare Fusion veoma je popularan (mozda i nesto popularniji) Parallels Desktop. Programerima bih skrenuo paznju i na kontejnersku "virtuelizaciju" i sada veoma popularan docker (https://www.docker.com/).

Link to comment
  • 1 month later...

upomoc!

 

trebalo bi da daljinski pristupim svom pc-u i pustim jedan batch job (nesto lako i paralelabilno npr racunanje Pi ili Braunovo kretanje).

 

na windows-u imam ubuntu (14.10) u virtualbox-u i sad bi trebalo da ga kloniram (2 puta) i da na jednom instaliram torque server, a na druga dva torque klijente.

 

ovde

https://jabriffa.wordpress.com/2015/02/11/installing-torquepbs-job-scheduler-on-ubuntu-14-04-lts/

sam nasao uputstvo za instalaciju servera i klijenta.

 

jel ima neko ideju za nesto jednostavnije ili je to to?

Link to comment
  • 3 months later...

Ako neko od vas tera esxi 6 i pod njim razne linux vm-ove, neka vas zmija ne ujede da na vm-ovima poterate automatski apdejt onih vmware toolsa... majstori menjaju initrd. Ukoliko imate prostu vanila vm, dobre su šanse da će ona preživeti reboot. Ali ako imate iole komplikovaniji setup, sa nedajbože passthrough kontrolerima, velike su šanse da vm po rebootu neće videti te diskove ili drugi hardver.

Što je najbolje, ako se ne odlučite na vraćanje na prethodni snapshot zbog u međuvremenu izmenjenih podataka, nego se mašite za iso rescue diska i opravite taj initrd, najverovatnije ćete krenuti da deinstalirate tu verziju vmware toolsa, jer se žali da ne radi dobro (jer sad njemu fale stvari u initrdu). Po deinstalaciji će opet sjebati initrd [emoji38]

Izgleda da pri tome potpuno potpuno ignoriše lista kernel modula koja je konfigurisana u /etc, nego je on prilikom svoje instalacije uradio neki snapshot stanja i samo to vrti.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...