Jump to content
IGNORED

Visokoškolsko obrazovanje na budžetu ili ne

maximus

Recommended Posts

@dagmar

nemacko drustvo? :lolol:

@prospero

a sta ako imam vise poverenja u sebe nego u drustvo/drzavu da cu moci svom detetu da omogucim kvalitetne studije?

Edited by aram
  • Replies 874
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Tribun_Populi

255

• MancMellow

138

• Dagmar

127

• Prospero

64

nemacko drustvo? :lolol:

Ja lično i na srpsko i na "nemačko", a i mnogi drugi koje poznajem.

Povezana sam sa svojima u Srbiji, odlazim, nosim i trošim pare tamo, a i napolju ima neka vajda od mene.

Van pameti je otpisivati doprinos emigracije Srbiji, samo zato što je tribun populi otpuhnuo na pare.

Pa, od para se živi, a emigracija samo zvaničnim putem šalje nekih 350 evra godišnje po glavi stanovnika (iliti celu platu za one koje rade, par penzija za one koji su penzioneri itd itd), a nezvaničnim još toliko verovatno.

On projektuje u neku budućnost, a u Srbiji već 25 godina mnogi ljudi jedu i kupuju lekove emigrantskim parama koje im šalje rodbina. ili žive od svog posla kog ne bi ni bilo da se ne slije taj novac.

Pritom te pare niko ne mora da vraća kao što će morati kredite kojima obezbeđuju hranu i lekove oni koji nemaju doznake.

upiši ga na privatni faks, strani po mogućstvu.

pa hocu, zato mi i trebaju te pare koje mi drzava uzima :D

@dagmar

procitaj svoj poslednji pasus i razmisli malo...

pa hocu, zato mi i trebaju te pare koje mi drzava uzima :D

@dagmar

procitaj svoj poslednji pasus i razmisli malo...

O čemu da razmislim, da je bolje imati manje kredita nego više kredita? Priča se o budžetu Srbije i koliko štetuje od ljudi koji odu, ali oni bar kad pune budžet ne traže nazad, za razliku od MMFa i dr.

postavljaš stvari kao da očekuješ da država pozove firmu xyz i kaže 'pravimo petogodišnji plan budžetskog školovanja, molimo vas da popunite eksel tabelu sa vašim potrebama za visokoškolovanim kadrovima'. onda firma propadne za 2 godine, i šta ćeš sa studentima?

tvoj problem nije rešiv akcijom države jer ne leži u njenom domenu. neće (niti treba) država terati privatnike da planiraju na takav način. ako oni sami ne vide potrebu u tome, a ogromna većina ne vidi iz velikog broja razloga, onda im ostaje da proberu iz pool-a koji im se javi preko infostuda ili nsz-a.

Baš to očekujem. Ujedno očekujem i da ta firma ponudi preko NSZ-a ili Ministarstva prosvete ili ko već za to bude nadležan stipendije za školovanje, postavi kriterijume, sprovede se konkurs i najbolji na testovima dobiju to mesto. Eto toliko, a verujem da nije teško. Ako propadne firma, propala je, u masi se to desi u max. 10% slučajeva. Pa ako se može tolerisati toliki odliv godišnje u inostranstvo, mogao bi se tolerisati i toliki promašaj (pogotovo što bi 90% ostalih, garantovano najboljih u ponudi, ostalo ovde i imalo posao).

"dugujem sebi da moje dete ima veće šanse da završi faks o trošku budžeta, ergo bih voleo da upisne kvotu budu što veće".

Ka-ko, pitam ja vas drugovi? Jbt, kad vas čita čovek ispada kao da se to iz bunara crpe ili iz donacija finansira.

@aram

zovi svog poslanika i traži od njega da sočini zakon o izmenama i dopunama zakona o poreskom sistemu i zakona o izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju, po tvojoj meri.

:(

Edited by Prospero

ne, o tome koliko je to pravedno prema "onima koji nemaju doznake".

over&out

edit za prospera:

ma meni je sasvim ok ovako, ja porez placam u nemackoj :lolol:

Edited by aram

ne, o tome koliko je to pravedno prema "onima koji nemaju doznake".

over&out

Izvini šta je tu nepravedno prema bilo kome? Legalan izvor prihoda, ok kao i svaki drugi sem kriminala.

Baš to očekujem. Ujedno očekujem i da ta firma ponudi preko NSZ-a ili Ministarstva prosvete ili ko već za to bude nadležan stipendije za školovanje, postavi kriterijume, sprovede se konkurs i najbolji na testovima dobiju to mesto. Eto toliko, a verujem da nije teško. Ako propadne firma, propala je, u masi se to desi u max. 10% slučajeva. Pa ako se može tolerisati toliki odliv godišnje u inostranstvo, mogao bi se tolerisati i toliki promašaj (pogotovo što bi 90% ostalih, garantovano najboljih u ponudi, ostalo ovde i imalo posao).

ama ne postoji osnov da očekuješ da od bilo koje grupe koju država školuje jedan fin procenat ne ode u inostranstvo.

pa i ako zaposliš svih 3000 inženjera koje si školovao na budžetu ostaće ti još 5000 koji nisu mogli da studiraju, pa su ostali sa SSS i rade za neljušteni kikiriki bez ikakve perspektive da će naći posao iz visokoškolskog ranga, jer ih je tvoja školska reforma zakucala za dno.

najveća posledica tvog rigidnog i pogrešnog računa nije da će "većina studenata naći posao saobrazan stepenu stručnosti" (oh happy day!) nego da si većoj masi potencijalnih studenata oduzeo mogućnost vertikalne pokretljivosti praktično za čitav život.

...

Ka-ko, pitam ja vas drugovi? Jbt, kad vas čita čovek ispada kao da se to iz bunara crpe ili iz donacija finansira.

čekaj, šta tebe boli q odakle se finansira, ti gledaš svoj interes, takva je bila premisa?

ama ne postoji osnov da očekuješ da od bilo koje grupe koju država školuje jedan fin procenat ne ode u inostranstvo.

pa i ako zaposliš svih 3000 inženjera koje si školovao na budžetu ostaće ti još 5000 koji nisu mogli da studiraju, pa su ostali sa SSS i rade za neljušteni kikiriki bez ikakve perspektive da će naći posao iz visokoškolskog ranga, jer ih je tvoja školska reforma zakucala za dno.

najveća posledica tvog rigidnog i pogrešnog računa nije da će "većina studenata naći posao saobrazan stepenu stručnosti" (oh happy day!) nego da si većoj masi potencijalnih studenata oduzeo mogućnost vertikalne pokretljivosti praktično za čitav život.

Na kompanijskom budžetu. Država zakuca maks cene školarina, univerziteti u zadatim okvirima formiraju te cene sa paket aranžmanom, privreda isprojektuje HR za narednih 5 godina (nemoj mi reći da ne može i da se to ne radi, pliz), prijavi potrebe u NSZ i krenu konkursi. Ko dobio-dobio, ko nije a ima od čega, taj plaća školarinu, ko nema ili ne ume/nije zaslužio, nema ni sad u ovom sistemu.

čekaj, šta tebe boli q odakle se finansira, ti gledaš svoj interes, takva je bila premisa?

Pa moj interes je i da vozim mercedesa, al' nema. :(

edit: e da, ekipa sa SSS će u postojećoj jednačini biti zakucana, to je činjenica. No, cenim da je za masu njih optimalnija varijanta trenutno kakav-takav posao, nego diploma s kojom će da se slikaju. A i kakav-takav posao se može stvoriti samo na kontu uštede od budžetskog finansiranja, bez da se i dinar makne iz drugih budžetskih razdela. Neka je mera dinkićeva subvencija™, u 370 miliona imaš 37.000 dinkićevih subvencija i toliko radnih mesta*.

Toliko ti godišnje iz države ode.

___

*disklejmer: ne smatram dinkićevu subvenciju dobrom merom EP, samo ilustrujem

Edited by Tribun_Populi

naravno da ne može, u proseku pa i šire od toga, da se projektuje hr za narednih 5 godina.

ti zaboravljaš da ništa ne sprečava firme ni sada da tako postupaju (da formiraju stipendije uz ugovornu obavezu svršenog studenta da radi x godina u firmi) pa opet ne postupaju, by far and large? zašto - iz desetina razloga od kojih deo ne možeš ni da predvidiš.

edit: i to što ti tražiš nije puka projekcija hr potreba nego investiranje u iste, što je different ballgame. kako se firmama isplati da ulažu hiljade evra godinama unapred za proizvod koji sada manje-više mogu da dobiju na tržištu free of charge? da li im tvoj sistem zaista predstavlja manje opterećenje (44 milijarde dinara je budžet za visoko školstvo, neka je duplo manji, koliko je to ukupno smanjenje poreza, to je 50-ti deo budžeta.)

Edited by Prospero

Ko dobio-dobio, ko nije a ima od čega, taj plaća školarinu, ko nema ili ne ume/nije zaslužio, nema ni sad u ovom sistemu.

Ne, ti postavljaš letvicu na mnoooogo viši nivo i puštaš da je država određuje budućnost zajedno sa nekim kompanijama. To o čemu pricaš je esencija funkcionisanja korporativne države. O budućnosti se ne pitaju birači koji bi većinom da ostane budžetsko finansiranje, nego država u dogovoru sa nekim nosiocima društvene moći koji ni na koji način nemaju za to demokratski legitimitet. I budu izbori za 4 (ili čak dve) godine, dođe neka druga vlast i kaže - ne interesuje me šta su se ovi dogovarali, školujemo te i te. Imaju svako demokratsko pravo da to urade. 

Edited by MancMellow

naravno da ne može, u proseku pa i šire od toga, da se projektuje hr za narednih 5 godina.

ti zaboravljaš da ništa ne sprečava firme ni sada da tako postupaju (da formiraju stipendije uz ugovornu obavezu svršenog studenta da radi x godina u firmi) pa opet ne postupaju, by far and large? zašto - iz desetina razloga od kojih deo ne možeš ni da predvidiš.

Mogu, iz jednog, a naveo si ga ti već - i više nego dovoljno da proberu im izbace srpski univerziteti godišnje, te nemaju nikakav interes da ulažu u kadar koji već dobiju, pa samo malo obrade. Ispada po tebi da za to duplo treba da plaćaju (jednom porez, jednom školarina). A to da ne može da se projektuje, potrudiću se da proverim na pravom mestu za to, da ne bih lupetao.

birači koji bi većinom da ostane budžetsko finansiranje, nego država u dogovoru sa nekim nosiocima društvene moći koji ni na koji način nemaju za to demokratski legitimitet.

Kako je to moguće u državi čija vlast podleže periodičnom legitimisanju od strane birača na svake četiri godine? Ja odmah rekoh, na početku ove diskusije, da bi bilo kakve mere u pravcu u kome se meni čine nužnim bile krajnje nepopularne, naišle na furiozan otpor okoštalih struktura po državnim univerzitetima a političar koji to predloži bio medijski linčovan u maniru Dragana J. Vučićevića.

Ovde bre ni integracija univerziteta nije prošla, kamoli nekakvo drastično smanjenje budžetskih kvota.