Jump to content
IGNORED

Visokoškolsko obrazovanje na budžetu ili ne

maximus

Recommended Posts

Posted (edited)

Stoji, ali će masa ljudi prihvatiti bilo šta, samo da bi otišla. Nije da ikoga krivim zbog toga u ovakvoj zemlji, ali se mora naći način da se što više tih ljudi ovde zadrži, ako se uopšte želi da se makne iz mesta. Pa sad ako je to i kombinacija prevencije i represije, bože moj, znam da je ružno ali ponekad mora i tako. Alternativa je da se totalno dignu ruke, pa kuda život odvede.

Pa ako prihvate bilo šta, nema papira, kao što rekoh nisu više 90te pa da ponuda za kuvara daje radnu i boravišnu.

U mojoj zemlji boravka cifra za dobijanje radne sad je ponuda plate od nekih reda veličine 55 hiljada evra (i vrlo limitirani drugi načini, ok, ali to je maltene iskorenilo bilo šta imigraciju), što je daleko od "bilo šta". Ili da se udaš, što fakultetlijama nije baš specijalnost.

Može i ono na crno, ali svi ljudi koje ja znam da to rade drže porodicu u Srbiji (gde će dete da ti živi i ide u školu ako si na crno), štekaju pare i šalju svojima sve što mogu, da ne kažem da ih znam koji ni 10 franaka mesečno ne daju na sebe.

Edited by Dagmar
  • Replies 874
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Tribun_Populi

255

• MancMellow

138

• Dagmar

127

• Prospero

64

Posted

Stoji, ali će masa ljudi prihvatiti bilo šta, samo da bi otišla. Nije da ikoga krivim zbog toga u ovakvoj zemlji, ali se mora naći način da se što više tih ljudi ovde zadrži, ako se uopšte želi da se makne iz mesta. Pa sad ako je to i kombinacija prevencije i represije, bože moj, znam da je ružno ali ponekad mora i tako. Alternativa je da se totalno dignu ruke, pa kuda život odvede.

i šta da rade ovde, da botuju za sendvič?

Ne znam da li uvidjas da si apstrahovao sve što ti se ne uklapa u plan.

Posted

Novo vreme, nove okolnosti. Nekad se išlo gospodski, sad ideš kao poslednji. Ali ipak ideš, muvaš nešto, rekoh za varijantu 50€ mađarskom cariniku za pečat sa nadom da će se naći neka fora tamo, upisuju se masteri i sl.

Procenjujući uticaj migracija na obrazovni profil nacije, on konstatuje da u Srbiji tek svaka 15 osoba ima fakultetsku diplomu, zbog čega odlazak mladih intelektualaca ima poražavajući efekat. On izražava bojazan da će nakon prijema u EU iz Srbije doći do novog emigracionog talasa i da će svake godine odlaziti između 20.000 i 25.000 mladih i obrazovanih ljudi.

U poslednje vreme, konstatuje Vladimir Nikitović, veliki broj naših sugrađana odlazi u Švedsku i Norvešku – bogate socijalne države koje su siromašne stanovništvom, zbog čega su počele da otvaraju svoje granice prema emigrantima. Ipak, najveći odliv mozgova u poslednjoj deceniji dogodio se između 2008. i 2010. godine kada su naši sugrađani masovno odlazili u Nemačku, Austriju, Sloveniju, Italiju, SAD, Švajcarsku, Mađarsku i Francusku.

link

Posted

i šta da rade ovde, da botuju za sendvič?

Ne znam da li uvidjas da si apstrahovao sve što ti se ne uklapa u plan.

Da dižu pobunu.

Dokle i čemu, pravićemo se kao da je sve u redu, to što nam je država u kurcu je viša sila, a to što će sva pamet da izbega je pa jbg, šta će deca, nema posla. Rekoh, ili-ili, ili ćemo da poturamo ugovor za školarinu, ili da smanjujemo poreze da se prave radna mesta na kontu visokog školovanja. Jer stvarno nema svrhe ovako više, ne dobija se ništa, a gubi mnogo.

Posted

Novo vreme, nove okolnosti. Nekad se išlo gospodski, sad ideš kao poslednji. Ali ipak ideš, muvaš nešto, rekoh za varijantu 50€ mađarskom cariniku za pečat sa nadom da će se naći neka fora tamo, upisuju se masteri i sl.

Procenjujući uticaj migracija na obrazovni profil nacije, on konstatuje da u Srbiji tek svaka 15 osoba ima fakultetsku diplomu, zbog čega odlazak mladih intelektualaca ima poražavajući efekat. On izražava bojazan da će nakon prijema u EU iz Srbije doći do novog emigracionog talasa i da će svake godine odlaziti između 20.000 i 25.000 mladih i obrazovanih ljudi.

U poslednje vreme, konstatuje Vladimir Nikitović, veliki broj naših sugrađana odlazi u Švedsku i Norvešku – bogate socijalne države koje su siromašne stanovništvom, zbog čega su počele da otvaraju svoje granice prema emigrantima. Ipak, najveći odliv mozgova u poslednjoj deceniji dogodio se između 2008. i 2010. godine kada su naši sugrađani masovno odlazili u Nemačku, Austriju, Sloveniju, Italiju, SAD, Švajcarsku, Mađarsku i Francusku.

link

Em ti u članku lepo piše da je migracija već zadnjih pet godina manja (što je i logično jer je kriza), em što bih poručila gospodinu Nikitoviću da proba da ode u siromašne stanovništvom Švedsku i Norvešku kad ima tako fali ljudi (sem medicinara koji zaista idu u Norvešku, po sličnom sistemu kao u Nemačku, Sloveniju i Češku, ako je to uostalom još aktuelno).

Da ne kažem da onaj ko u Srbiji može da zaradi bar 30-40 hiljada nikad ali nikad neče ići na foru podmićivanja carinika i na crno. A ako misliš da onaj ko ni za hranu u Srbiji nema, a ide u inostranstvo, treba da ostane da sedi u njoj, pa plati mu ti da jede pobogu.

Posted

Stoji, ali će masa ljudi prihvatiti bilo šta, samo da bi otišla. 

Naravno, to je opravdano. Rešeni su ljudi da budu plaćeni da rade bilo šta, određeno vreme, dok ne uspeju da rade nešto.

Ovde mogu da rade svašta, za više ili manje bednu nadnicu, pola na račun, pola na ruke varijantu, za markicu ili bez nje i tako ceo život, uz osudu da i potomci žive tako.

Tako da je sasvim ok da prihvate bilo šta, samo da bi otišli.

Posted

Istraživanje koje je sproveo Institut za migracije i perspektive iz Sremske Kamenice pokazuje da mladi koji napuštaju Srbiju optimistično gledaju na budućnost i veruju da će već za dve godine živeti znatno bolje.

:)

Posted (edited)

Čuj, da se uradi nešto da se na silu zadrže mladi u zemlji.  :lolol:

Čuj ti to.

Ako ti fale pare u budžetu - nateraj tajkune i mafijaše da plate porez. Onemogući stranačkim lopovima na položajima da kradu. 

Ako ti trebaju mladi u zemlji - napravi situaciju u kojoj neće morati da botuju za sendvič i rade tri posla da bi mogli da se prehrane.

Kad bi neko kojim slučajem uveo takvu budalaštinu koju predlaže ovaj Trubun Populi, dajem reč da bih osnovao terorističku organizaciju. Nije humano da pijani kapetan i posada ne obezbede camce za spasavanje na brodu koji tone - zna se sta bi usledilo.

On se brine šta će da bude posle sa Srbijom.  :lolol:

Pozivam Bugarsku, Rumuniju, Madjarsku, Hrvatsku, Albaniju, i sto da ne - Tursku i Austriju - da uzmu svaka po jedno parče. 

Edited by IndridCold
Posted (edited)

:isuse: Država duradi nešto.

Pa da je umela i mogla, uradila bi do sada. Petnaest godina eeeej! Onemogući ti, to je suština priče, država nije s marsa pala nego smo to ti, ja, onaj, ovaj, pa kakvi smo mi, takva nam je i država. Mislim, otkrio si mi vruću vodu, omogući da ima posla i svi će ostati.

Ako odu ti što nešto umeju i znaju, nikad država ništa neće duradi. Jednostavno, neće imati ko.

edit: druga je stvar ako te zabole savršeno šta će biti. Mene samo zanima u kojoj meri je to dominantan stav, da znam da li da polako i ja pakujem kofere, pa kud svi turci, tu i mali mujo.

Edited by Tribun_Populi
Posted

:isuse: Država duradi nešto.

Pa da je umela i mogla, uradila bi do sada. Petnaest godina eeeej! Onemogući ti, to je suština priče, država nije s marsa pala nego smo to ti, ja, onaj, ovaj, pa kakvi smo mi, takva nam je i država. Mislim, otkrio si mi vruću vodu, omogući da ima posla i svi će ostati.

Ako odu ti što nešto umeju i znaju, nikad država ništa neće duradi. Jednostavno, neće imati ko.

edit: druga je stvar ako te zabole savršeno šta će biti. Mene samo zanima u kojoj meri je to dominantan stav, da znam da li da polako i ja pakujem kofere, pa kud svi turci, tu i mali mujo.

Šumadija?

Posted

Šumadija?

Zaebancija ;)

Posted

Zaebancija ;)

Zaebanciju na stranu, čudan ti je način diskusije. Prvo od 8 evra mesečno praviš 570 godišnje, i hoćeš da zakonskim merama zavrneš i ovo malo emigracije u zemlji koja očigledno ima potrebu i za više, onda kažeš da te ustvari zanima anketa javnog mnjenja, na osnovu koje ćeš i sam odlučiti da li da emigriravaš. Kao da neko ide ili ne ide negde na tim premisama.

Sem toga ako ne primećuješ planeta kuva kako odavno nije, a ti se zanosiš nekim pričama o tome kako će izgledato struktura budžeta Srbije za 30 godina (a i računsku operaciju množenja obavljaš na vrlo neobičan način).

Posted

Zaebanciju na stranu, čudan ti je način diskusije. Prvo od 8 evra mesečno praviš 570 godišnje, i hoćeš da zakonskim merama zavrneš i ovo malo emigracije u zemlji koja očigledno ima potrebu i za više, onda kažeš da te ustvari zanima anketa javnog mnjenja, na osnovu koje ćeš i sam odlučiti da li da emigriravaš. Kao da neko ide ili ne ide negde na tim premisama.

Sem toga ako ne primećuješ planeta kuva kako odavno nije, a ti se zanosiš nekim pričama o tome kako će izgledato struktura budžeta Srbije za 30 godina (a i računsku operaciju množenja obavljaš na vrlo neobičan način).

Ma to s 570 evra je nekakav paušal, već sam se javno pokajao što sam ušao u licitaciju na tako glup način. Eno posle zvanične statistike, šta je tačno u paru. Zanosim se, iz veoma jasnog razloga, interesuju me manje-više srednjeročne projekcije - ima li svrhe trošiti energiju i znanje na nešto u ovoj zemlji ili nema. Msm, sa stavom ja sam sebi najbitniji u onoj konotaciji u kojoj je to ovde do sad izrečeno ne funkcioniše ni 1 porodica, kamoli društvo i država, pa ako će to biti dominantan stav kroz godinu, dve, pet ili deset, onda stvarno nema svrhe. Još manje ima svrhe ako ode veći deo onih što nešto mogu i umeju.

A to s kojim premisama neko ide, pa naravno da ide s tim. Osvrneš se oko sebe, zamisliš da li za 10 godina želiš da živiš tu i tako, i onda odlučiš. I to je to. Ti sigurno nisi trpela za najelementarnije potrebe kad si odlazila, a ni masa ovih koje ja znam a koji sada odlaze. Jednostavno im početak ne obećava.

Posted

pa ako će to biti dominantan stav kroz godinu, dve, pet ili deset, onda stvarno nema svrhe.

Kažu biće bolje za dve godine

Posted

Kažu biće bolje za dve godine

Čuo sam :(