Tribun_Populi Posted April 26, 2015 Posted April 26, 2015 Postoje dve strane cele price, od kojih nijedna nema smisla. Ako je to za tebe red, onda nema smisla da se ogranicavas na fakultetski obrazovane, nego da se ispostavi racun svakom iseljeniku, koji je ikad po tom principu nesto dobio od drustva. A to su otprilike svi. Zasto je red da fakultetski obrazovan otplati troskove diplome, a nije red da neko drugi ne otplati troskove osnovne i srednje skole? Zato što su mu osnovna i srednja škola besplatni, po ustavu. Dođu neko ljudsko pravo i za državu obaveza, dakle imali-nemali svu decu najmanje 12 godina svi moramo da školujemo. Univerzitet nije, to je onako, čist bonus. Bitniji deo je da je cela ideja umobolna, jer ne resava nista. Ti mozes da zamisljas unesrecenu staramajku kojoj odnose singer masinu, jer joj se potomak nije snas'o, ali u stvarnosti niko ne ide bas toliko grlom u jagode, bez unapred dogovorenog posla. Ako stvarno mislis da ljudi nisu u stanju da izracunaju da li ce uspeti da ustede tih 4-5k evra koliko je recimo dug za skolarine, onda prezires svoje sugradjane (tj. bivse sugradjane) i vise nego sto pokazujes. Cela ideja je sviranje kurcu i pokazivanje frustracije i nemoci. Tako da, sto se mene tice moze slobodno da se uvede. Za drustvo nece resiti nista, osim sto ces i ti i drustvo izgubiti i poslednju mogucnost da se zalite - "dug" je otplacen, racuni su cisti. No hard feelings, ne žalim se ni na šta - zabole me za bivše sugrađane, ja sam onako brutalno iskren pa to jasno i kažem. Onaj ko odavde ode, taj seli centar svojih životnih aktivnosti tamo i sa ovom zemljom je završio, zanavek, to je prošlo vreme. Interesuje me šta će biti u budućnosti, jer mi bivši sugrađani i njihove zemlje neće finansirati ni decu ni zdravstveno i penzijsko osiguranje. To što se par vas gica zbog toga, pa gicajte se, neko uvek mora.
Venom Posted April 26, 2015 Posted April 26, 2015 A ko ce da ti finansira? Oni sto nisu uspeli da izracunaju kako da ustede 4k evra kad odu u inostranstvo?
Tribun_Populi Posted April 26, 2015 Posted April 26, 2015 A ko ce da ti finansira? Oni sto nisu uspeli da izracunaju kako da ustede 4k evra kad odu u inostranstvo? Oni što ostanu ovde pa plaćaju porez. Dok je sistem takav kakav je, a biće još dugo.
Tribun_Populi Posted April 26, 2015 Posted April 26, 2015 Porez od cega? Socijalne pomoci? Dabome. ;)
Venom Posted April 26, 2015 Posted April 26, 2015 Jos samo kad bi objasnio kako ce tvoj cunning plan da pomogne u ostvarivanju tog cilja.
Tribun_Populi Posted April 26, 2015 Posted April 26, 2015 Ne bih, ne padam na flejmove. Imaš unazad podosta ispisano ako ti se čita. Ako ne, šta da ti kažem :(
Venom Posted April 26, 2015 Posted April 26, 2015 Procit'o sam. Odnece staramajci simpo trosed za kaznu. Ali to nece da deluje ni u Diznilendu, tako da, kao sto rekoh - nema problema. Reci gde da potpisemo za cist racun i dugu ljubav.
Аврам Гојић Posted April 26, 2015 Posted April 26, 2015 Zato što su mu osnovna i srednja škola besplatni, po ustavu. Dođu neko ljudsko pravo i za državu obaveza, dakle imali-nemali svu decu najmanje 12 godina svi moramo da školujemo. Univerzitet nije, to je onako, čist bonus. No hard feelings, ne žalim se ni na šta - zabole me za bivše sugrađane, ja sam onako brutalno iskren pa to jasno i kažem. Onaj ko odavde ode, taj seli centar svojih životnih aktivnosti tamo i sa ovom zemljom je završio, zanavek, to je prošlo vreme. Interesuje me šta će biti u budućnosti, jer mi bivši sugrađani i njihove zemlje neće finansirati ni decu ni zdravstveno i penzijsko osiguranje. To što se par vas gica zbog toga, pa gicajte se, neko uvek mora. no hard feelings, ali ovo je neki adolescentski angst, a ne ozbiljan argument, pošto a) ljudi koji odu nisu završili sa ovom zemljom nego su često vezani sa njom rodbinskim, ekonomskim i svim drugim vezama i b) bivši sugrađani uglavnom finansiraju svoje porodice i c) oni nisu dobili nešto besplatno, već nešto što je platila cela zajednica, uključujući i same studente i d) zašto ne bi usput platili i za upotrebu ulica, domova zdravlja, vrtića, osnovnih škola i park-šuma i e) to što predlažeš kosilo bi se sa jedno 20 ustavnih odredbi i međunarodnih konvencija.
Venom Posted April 26, 2015 Posted April 26, 2015 Stvar je vrlo prosta. Zemlja iz koje se ljudi u tolikoj meri iseljavaju ima probleme koje mora da resi, ako zeli da se to promeni. Ideja da ce 4-5k evra biti nekom toliki teg oko vrata, da se nece usuditi da napusti zemlju, je toliko smesna da me je sramota sto sam tome posvetio ovih desetak postova.
Tribun_Populi Posted April 26, 2015 Posted April 26, 2015 no hard feelings, ali ovo je neki adolescentski angst, a ne ozbiljan argument, pošto a) ljudi koji odu nisu završili sa ovom zemljom nego su često vezani sa njom rodbinskim, ekonomskim i svim drugim vezama i b) bivši sugrađani uglavnom finansiraju svoje porodice i c) oni nisu dobili nešto besplatno, već nešto što je platila cela zajednica, uključujući i same studente i d) zašto ne bi usput platili i za upotrebu ulica, domova zdravlja, vrtića, osnovnih škola i park-šuma i e) to što predlažeš kosilo bi se sa jedno 20 ustavnih odredbi i međunarodnih konvencija. a) preselili su centar životnih aktivnosti, ergo nisu vezani. Lični me odnosi ne dotiču, to je ono što ti reče ja & moji pa deset mesta prazno. Ako su vezani ekonomskim vezama (ulaganja itd.) onda nisu otišli odavde. b) vidi pod a) c) naravno, samo što je argument da toj zajednici treba da se vrati nešto a da to nije doznaka odbačen sa čuj, red d) zašto bi platili za to e) šta ja to predlažem? ja predlažem da se ukine budžetsko finansiranje studija u buduće, pa kad mi nađeš odredbu ustava koja je time prekršena, onda idemo dalje. Procit'o sam. Nisi, al' nea veze. Gimmi five... thousand. Evo ti i kontakt da pitaš za žiro račun, pa smo ravni. ;)
Аврам Гојић Posted April 26, 2015 Posted April 26, 2015 a srednje škole? šta sa nekim ko izuči za varioca, ode u Emirate i zarađuje kao bog?
Tribun_Populi Posted April 26, 2015 Posted April 26, 2015 Koji ste to vi? Reci gde da potpisemo za cist racun i dugu ljubav. Pa valjda suprotni od vi? <_<
Аврам Гојић Posted April 26, 2015 Posted April 26, 2015 a srednje škole? šta sa nekim ko izuči za varioca, ode u Emirate i zarađuje kao bog? +1
Recommended Posts