sandine Posted October 19, 2015 Posted October 19, 2015 (edited) Evo da podelim malo slicica i utisaka sa ljubiteljima bastovanstva.U pitanju je sajam Fierucolina u Firenci,na trgu Santo Spirito svake trece nedelje u mesecu.Ovaj dogadjaj okuplja uzgajivace organskog voca i povrca zaboravljenih starih sorti,vina,meda sireva kao i zanatlije.Vecinom su to osobenjaci sa podrucija Chianti.Ja uzeo bio pekorino iz Chiantia i masline marinirane u belom luku i ljutim papricicama,Majko mila,koja aroma,kako li cu oprati odecu i kofer.To nije normalno kako je intenzivan i jak miris tih malenih maslina koje su velicine kikirikija. Edited October 19, 2015 by sandine
halloween Posted October 19, 2015 Posted October 19, 2015 Šta im je ovo sorbe? Kao oskoruše i divlje jabuke, pa prave vodnjiku? To je baš lepo, volim kad vidim da imamo sličnosti.
beta Posted October 20, 2015 Posted October 20, 2015 (edited) na tim sajmovima/pijacama prodaju palačinke od kestenovog brašna namackane maskarponeom. mljac sada im je sezona Edited October 20, 2015 by beta kentauri
katamaran Posted November 26, 2015 Posted November 26, 2015 (edited) Sazrelo mi u kuci par manjih skorpijica i sad treba skupiti hrabrost bar da izvadim seme. Ovaj video nije pomogao Posebno sto mi se jos nije desilo da hendlujem habanero a da se usput negde ne opecem. Ovo ce vala da se sece sa rukavicama. Sta vi uradiste sa plodovima skorpije? Edited November 26, 2015 by katamaran
Čutura Posted November 27, 2015 Posted November 27, 2015 ja sam sve moje superhots osušio, i jos ni jednu nisam probao :( sin je nosio jednu karolinu na probanje kod nekih drugara i njih sedam-osam se oljutilo od jedne paprike, kaže da je pola sata bio u agoniji od jedne osmine :)
katamaran Posted November 27, 2015 Posted November 27, 2015 Sa ovima od oko 300k (donja granica superhots - habanero, fatali..) sam vec iskusan. Dva miliona je vec druga kategorija. Letos me Savina upropasti a ona je oko 400-450.
Čutura Posted November 28, 2015 Posted November 28, 2015 mislio sam na karolinu, skorpiju i jolokiju habanerose trosim i sveže (iz zamrzivača) i sušene, isključivo za kuvanje doduše, i sa njima nemam problema. jedna papričica na veći lonac i svi u kući mogu da jedu.
katamaran Posted November 28, 2015 Posted November 28, 2015 Od habanerosa pocinju superhots. I meni su one super za kuvanje.
zola89 Posted December 3, 2015 Posted December 3, 2015 Evo da dam svoj skromni doprinos ovoj temi. Zao mi je sto nisam ranije nasao vremena da ovo objedinim. Ovo mi je prvi put da se ozbiljnije upustim u bastovanstvo. Krenuo sam na kasno, na kraju sezone. Uzeo sam sadnice od onog baje cepoguzca iz leskovca sredinom jula. Odlucio sam se za 3 razlicite vrste, Carolina Reaper, Yellow scorpion i Black Naga. onda sam ih presadio u vece saksije(12L) pa su se razvijale i podigao sam ih na stolice da bi bile vise izlozene suncu... da bi na kraju ovih dana izgledale ovako (Black Naga) sto je interesantno i dalje cvetaju, zavezuju rastu. Doduse drzim ih na zastakljenoj terasi Yellow scorpion I od cele stabljike Caroline Reaper mi je zavezala samo jedna papricica:) Prve plodove sam imao tako sredinom oktobra, i dalje mi radjaju. Djubrio sam ih kristalnim djubrivima, prskao sam neki biostimulator bakterije i s vremena na vreme sam dodavao malo humusa kad bi mi se slegla zemlja previse u saksijama. Ako nekom treba seme ili bi voleo da proba, rad sam da poklonim plodove skopionke i black nage. Dosta mi je pomogla diskusija sa ovog foruma u uzgoju. Hvala drugari!
Haralampije Posted December 3, 2015 Posted December 3, 2015 Lepe biljke!Sto se tice manjka plodova moze da bude iz vise razloga:kasna sadnja,nedostatak insekata na zastakljenoj terasi a cini mi se da je mozda glavni razlog previse djubrenja tj azota u istom koji tera biljku da stvara obilnu lisnu masu ali onda ista slabo cveta.Meni takodje cvetaju jos uvek i radjaju (tri saksije ),ako imaju dosta svetla i konstantnu toplotu u prostoriji docekace zive sldecu sezonu.
Haralampije Posted December 3, 2015 Posted December 3, 2015 A ovo sam dobio na poklon a poklonu se u zube ne gleda
katamaran Posted December 3, 2015 Posted December 3, 2015 @ Zola Lepe biljke :) Sto kaze Haralampije kasno sadjenje i verovatno manjak insekata su uzrok manjka plodova. Mozda bi mogao da probas sa rucnim oprasivanjem cetkicom. Vidi sta vec rade oni sto gaje u zatvorenom. Ja sam moje evakuisao u kucu za zimu. Prosle sezone mi se preko zime sasusilo 90% biljaka al ce valjda ove biti bolje. Zbog onog djubriva od algi su i same biljke mnogo jace od proslogodisnjih pa ce to valjda pomoci. Ovih dana cu da naberem bishops crown (decembar ) pa da napravim sos. Ispale su mnogo ljuce od onih sto sam kupio prosle godine na pijaci i iz njih izvadio seme. Narasle bas velike biljke i prepune su zvoncica :)
Recommended Posts