Jump to content
IGNORED

baštovansko seljački topik; papričice i paradajz na vašem balkonu

yolo

Recommended Posts

Ja skidam sa paradajza, cak sam pre neki dan sasekao solidne komade sa dosta sitnih plodova. Zavisi od klime, ovde ce jos malo hladnoca i nema sanse da izgura sve do kraja. Bolje bar jos nesto da potpuno sazri nego nista. Zavisi pretpostavljam i od vrste, greskom nisam skidao sa jedne i razgranalo se na milion strana, jedno vreme sam stavljao dodatnu potporu, ali sad vise nemam volje, pa se vuce na dosta mesta po zemlji.

Ma ne, ima jedan veliki stap, ali sam morao da dodam manje da drze grane koje su izbile bocno, da se ne bi vukle po zemlji. Neke sam vezao i za glavni stap ali onda je sve postao toliko gusto da cesto ne vidim plodove itd. Prosto, zavisi od vrste. Imam neke koje imaju desetak grana i neke koje izgledaju kao cousin it.

Kapiram problematiku :)

Meni su uglavnom uza zid pa imam za sta da privezem. Skorpija ce izgleda konacno da cveta pa cu morati da vidim za neku pritku jer je daleko od zida. Porasla ogromna a bas otegla sa cvetanjem.

Nisam ni ja preterani optimista al videcemo. Kazu da ce biti jako topao septembar a i u oktobru bi trebalo da ide bar preko 20

Prvu mi zeznule macke pa mi je ova zamenska. Stigla da poraste ogromna al oteze sa cvetanjem za sve pare. Cini mi se da su mi prosle sezone neki habanerosi sazreli u kuci.

Samo nek ona rodi cim pre pa cemo da vidimo.

Edited by katamaran

Ako nekog zanima na Bajloniju ima plodova crvenog habanera. Komad 20 kinti. Ulaz sa strane pa na glavnoj (bocnoj)dzadi. Nisu izlozene al pitajte na tezgi gde ima najvise ljutih...Crveni do sada nisam imao pa mi super doslo za seme a ni plodovi nece da se bace :)

Na drugoj mi covek dade neku zutu duguljastu al to tek treba da identifikujem

edit: zuta je zlatni cayenne. Dobar ulov za 100 kinti :)

HPP183-Golden-Cayenne.jpg

85 000 skovila. Lepo covek kaze da je ubica

http://pepperheadsforlife.com/the-scoville-scale/

Edited by katamaran

Sunce ti zarko al se oljutih...

Ostali mi oni habanerosi sa Bajlonija na stolu i naravno par komada krenulo da se kvari. Krenem ja polako da vadim semenke i usput malo lizem prst i nista strasno. Kad sam zavrsio sa tranziranjem uzmem i posisam onaj prst natopljen sokom iz papricica. Odmah mi je bilo jasno da je ovo ljuce od mog orange habanera (350k) koja je najljuca sa kojom sam do sad imao posla. I to ne da je ljuca nego...

I naravno pogledam sad na wiki

Red savina 350k - 580k

Desetak prilicno bolnih minuta al sam ih stoicki podneo :) Ako mi skorpija i stigne do ploda ne da cu je sa respektom tretirati nego... To zlo ide i preko 2 miliona.

edit: kad frik za papricice ovako prodje onda je jasno koja je zver :)

Zivo me zanima moze li ovo moje iskustvo da se meri sa jedenjem kompletne papricice al mi se nesto ne mili da probam.

http://www.pepperscale.com/red-savina-habanero/

If you think the habanero is hot, then you haven’t met its shock-red sultry sister. The Red Savina habanero once carried the title of hottest pepper in the world. It’s a scorching hot pepper with a dramatic back story and even a bit of government protection. Few other pepper variations can claim that.

Ovaj car sa Bajlonija bi bas mogao da upozorava ljude sta kupuju :)

Edited by katamaran
  • 2 weeks later...

Skorpija konacno rodila. Ako je verovati accuweather-u trebalo bi jos ceo oktobar da ostane napolju pa cemo videti sta ce biti sa plodovima za to vreme.

Mada kako sam nadrljao sa savinom uopste joj se previse ne radujem :)

~500k je smrt u diskoteci a ovo je 4 puta jace.

Sta vi uradiste sa plodovima skorpije?

Edited by katamaran