katamaran Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 (edited) Najs :) Meni onaj samonikli paradajz nema nameru da prestaje sa rastom. Trenutno je otprilike na 220cm. Presisao je klimu za koju je vezan i moracu ovih dana da ga vezem za neki antenski kabl iznad. Da su i preostala 4 ovako radila ne bih znao sta cu sa paradajzom :) edit: When grown on supports, these plants need pruning late in the season to control their growth and force plant energy into fruit production. If left unpruned, they can reach heights of well above 7 or 8 feet. Nemam srca. A i ne vidim da mu nesto smeta da daje plodove. Edited September 1, 2015 by katamaran Link to comment
расејан Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Ма ти што би вазда нешто да режу и крешу су задушне бабе ко зубари. Само би да нешто раде да би радили. Један Јапанац тако наследио воћњак од оца, и пошто је годинама пиздео на маторог што га вазда тера да орезује, демонстративно окачио маказе о клин и... ништа, роди исто као и кад се орезује. Код парадајза те рецимо сви уче да скидаш заперке. А у чему је штос - ако их скидаш, тераш биљку да расте у вис, па брже истера горње спратове, и кад порасте колико већ може, готово. Ако не скидаш (а не скидамо) она тера на све стране. Роди можда нешто касније, али роди дуго. Догађало се да успе да узри и у новембру. Link to comment
katamaran Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Ima logike ta prica sa orezivanjem al ja volim da pustim prirodu da radi svoje. Link to comment
beta Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 paradajz koji raste nebu pod oblake ko čarobni pasulj. katamarane, pazi se divova Link to comment
расејан Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Имали смо једног таквог двометраша у тамоу, везивали га уз мрежу прибијену уз комшиницину шупу. Родио дуго и добро. У ствари је самоникли, из жардињере где смо помешали десетак џакова купљене земље и компост од којечега из кухиње... у чему је изгледа било и семена парадајза. Link to comment
banatjanin Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 (edited) rene, jel tvoj? daj molim te izvor/kontakt za seme ili rasad za narednu godinu, ubih se tražeći za kevu. ima dobar jabučar, ali volovsko srce ne može da nađe Edited September 1, 2015 by banatjanin Link to comment
renne Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Moj, daću ti ja seme od ovoga ako hoćeš. Iz semena i raste svake godine, prvi zasad bio pre jedno 15 godina. Link to comment
katamaran Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Meni covek koji zivi od proizvodnje i prodaje paradajza rece da slabo radja iz ostavljenog semena pa svake godine kupuje neki hibrid. Link to comment
renne Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Kao što rekoh, petnaest godina se ostavlja seme. I svake godine rodi kao blesav, jedino je prethodna zakazala, jer je sve bilo poplavljeno kačio sam slike i prethodnih godina Link to comment
Bright Billy Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 jel ima neko ideju koja bi ovo vrsta mogla da bude? tu biljku mi je u pocetku spopala neka bolest, izlazili neki pozuteli i zguzvani listovi. ja sam skidao te listove, biljka je rasla ali do pre dve-tri nedelje nije bilo ni naznake nekih plodova. onda se pojavilo 15ak belih cvetica iz kojih nicu ove okrugle papricice. Link to comment
katamaran Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 (edited) Kao što rekoh, petnaest godina se ostavlja seme. I svake godine rodi kao blesav, jedino je prethodna zakazala, jer je sve bilo poplavljeno kačio sam slike i prethodnih godina Moguce da hibrid ipak radja vise. Meni bilo cudno sto svake godine uzima seme kad proizvodi tone i tone i to mi je ispricao. jel ima neko ideju koja bi ovo vrsta mogla da bude? tu biljku mi je u pocetku spopala neka bolest, izlazili neki pozuteli i zguzvani listovi. ja sam skidao te listove, biljka je rasla ali do pre dve-tri nedelje nije bilo ni naznake nekih plodova. onda se pojavilo 15ak belih cvetica iz kojih nicu ove okrugle papricice. To kod nas zovu okrugla domaca ljuta. Jako lici na tondo piccante calabrese i sigurno joj je srodna Kad ju je komsinica videla kod mene rece da je savrsena za ljutenicu. edit: ljuta domaca https://www.kupindo.com/Seme/24731137_LJUTA-PAPRIKA-OKRUGLA tondo https://www.google.com/search?q=tondo+piccante&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMIqMjlqrzWxwIVCo0sCh00_wg2&biw=1097&bih=546 Skoro iste. Ima i baccio di satana (poljubac djavola) al kod njega papricice rastu na gore edit 2: ne nadjoh taj post al se tacno secam da je to prva sazrela paricica u mojoj odgajivackoj karijeri :) edit 3: gugl radi svoj posao http://www.parapsihopatologija.com/forums/index.php?showtopic=18461&page=6&do=findComment&comment=2662654 Edited September 1, 2015 by katamaran Link to comment
Recommended Posts