Ravanelli Posted April 3, 2015 Posted April 3, 2015 (edited) Карикатура (термин потиче од италијанске речи „caricare“- претворити, претерати) означава заоштрено поентирани приказ друштвених или политичких а понекад и приватних или опште људских тема углавном средствима графике. Otprilike već 2 godine gledam da otvorim ovaj topik i svaki put kada vidim neku odličnu karikaturu zažalim što odlažem otvaranje. Meni je to krenulo je sa Jugoslavom Vlahovićem u NIN-u, kasnije je došao Corax, a trenutno sam oduševljem šta radi Petričić. Tu je naravno i Somborac, koji nije baš u potpunosti karikaturista jer je pre strip i suviše objašnjava i radi u jebenom Blicu i pop ga je napadati, ali bih ga ipak uključio ovde. Onda su tu i karikature iz New Yorkera. Iskreno Šarli Ebdo nikada nisam gledao. Sećam se i karikatura sa zadnjih strana Alana Forda i seksi humora, gde je dominirao Laslavi. Edited April 3, 2015 by Ravanelli
Ravanelli Posted April 3, 2015 Author Posted April 3, 2015 Anyhow, da počnemo sa nekim Coraxovim kojih se većina seća ili dosta objašnjavaju.
Ravanelli Posted April 3, 2015 Author Posted April 3, 2015 new yorker obično fura malo taj sofisticiraniji fazon
Ravanelli Posted April 3, 2015 Author Posted April 3, 2015 coveri su im isto super ovo je ono kada se obama utronjao na debati ovo sam već kačio na topiku pivo. pokazuje kako je pivo novo vino
Ariel Posted April 3, 2015 Posted April 3, 2015 meni su lično najlepše naslovne strane njujorkera koje je radio chris ware. ima ih baš dosta, ali evo par favorita, obožavam gde je odveo stil koji je proslavio herge...
Ravanelli Posted April 4, 2015 Author Posted April 4, 2015 (edited) da,da ova sa decom na predstavi mu je sjajna inače od ove karikature je nastao izraz "nazad za crtaću tablu". čini mi se da je iz 40's ove na muško-ženske odnose su mi odlične otkako sam počeo živeti sa devojkom Edited April 4, 2015 by Ravanelli
Ravanelli Posted April 9, 2015 Author Posted April 9, 2015 (edited) Dušan PetričićDušan Petričić je diplomirao na Grafičkom odseku beogradske Akademije za primenjene umetnosti 1969. godine u klasi profesora Bogdana Kršića. Kao politički karikaturista prisutan je poslednjih nekoliko decenija na stranicama najznačajnijih jugoslovenskih novina i časopisa. Od 1969. do 1993. radio je kao karikaturista u beogradskim “Večernjim novostima”, a od 1993. redovno sarađuje sa nekoliko vodećih severnoameričkih novina: The New York Times, The Wall Street Journal, The Toronto Star, Scientific American… Od januara 2009. postaje stalni saradnik “Politike”. Kao koautor ili ilustrator kreirao je preko 30 knjiga za decu koje su objavljene na prostorima bivše Jugoslavije ili Severne Amerike. Za knjige i političku karikaturu dobio je bezbroj nagrada širom sveta: Beograd, Montreal, Tokio, Budimpešta, Amsterdam, Lajpcig, Moskva, Ankara, Njujork, Toronto, Skopje… Bio je profesor opreme knjige i ilustracije na beogradskoj Akademiji primenjenih umetnosti i profesor animacije i ilustracije na Sheridan College, u Oukvilu, Kanada. Od 1993. živi u Torontu. ============== i ovaj ćopić što ga je uradio za parobrod Edited April 9, 2015 by Ravanelli
Singer Posted April 9, 2015 Posted April 9, 2015 o čemu je karikatura ono dvoje što se gledaju a oboje drže knjigu u ruci?
Ravanelli Posted June 7, 2015 Author Posted June 7, 2015 (edited) Branko Copic, stensil, po Petricicevoj karikaturu Edited June 7, 2015 by Ravanelli
Aion Posted June 8, 2015 Posted June 8, 2015 Jeste, ali nije mural. Ocigledno se radi o pokretnom panou. U prvom trenutku sam bio zbunjen, juce sam tuda prolazio i nicega nije bilo. Onda sam primetio postolje.
Recommended Posts