Jump to content

Deutschland

Featured Replies

Ja: zeleni nisu u vinklu

Isto ja: zelenima nedostaje elementarna kultura u komunikaciji 

Jel tako. Ako si zeleni lingvista onda nisi u vinklu ako hoćeš da budeš ministar privrede. Ali ako si Ursula von der Leyen, po zanimanju naslednica bogatstva, onda možeš da budeš ministarka za porodicu, ministarka za rad i socijalna pitanja, ministarka odbrane, i na kraju predsednica Evropske Komisije i to sve može. Tako je to kad nisi ekstremista, nego umereni super normalac, onda možeš sve, sveee, sveeeeeee i to niko ne dovodi u pitanje.

Šta tek reći za bivšeg ministra finansija, po zanimanju magistra političkih nauka i filozofije, koji takođe nije ekstremista iako prvo mora da proveri šta piše u Bibliji slobodnog tržišta pre nego što smisli da li je dobro da ljudi crknu od gladi ili klimatskih promena.

Ja bih na tvom mestu razmislio zašto određenim političkim grupacijama zameraš stvari koje ne zameraš drugima. Deluje mi da imaš neki načelni problem s njima koji pokušavaš da racionalizuješ.

@x500 

Prvo, u Baden Würtembergu je koalicija CDU/Grünen.

Drugo, šta je problem sa odnosom Die Linke prema Ukrajini? To što smatraju da je Rusija izvršila ilegalnu agresiju? Ili što čvrsto stoje na poziciji solidarnosti sa Ukrajinom?

Reveal hidden contents

I treće, izbeglicama Job Centar pomaže isto koliko i svima drugima koji primaju socijalnu pomoć. Ne nalaze im oni stanove ali im plaćaju stan ukoliko oni sami uspeju da ga pronađu, pod uslovima da cena stana ulazi u tarifu određenu prema broju članova domaćinstva i ima odgovarajuću kvadraturu. A te cene koje JC pristaje da plati su prilično nerealne, mislim da je recimo sada za NRW za tročlanu porodicu minimalna kvadratura 72, a maksimalna cena 740€. Na tržištu takav stan u Kelnu ne postoji ispod 1100€.

U selendrama okolo Štutgarta takav stan nema ispod 1500...

On 28. 2. 2025. at 12:31, Desmond Bojčinski said:

Ja sam cula od koleginice za neke izbeglice iz Ukrajine kojima je njena drugarica iznajmila stan //deo kuce u kom je prethodno stanovao tast od te drugarice koji je umro u medjuvremenu. To je neko selo, kuca je ona starinska od kombinacije drveta i nabijane blato/slame, a Ukrajinci koji su se doselili su u stanju nervnog sloma od 'neuslova'.

Onda mi je nerealno da i sami Nemci ne znaju da mimo mozda nekih bogatih Ukrajinaca, gomila tog naroda ne zivi neki bajkast zivot, ali odlucili su da se fokusiraju na neku manjinu i AfDove price.

On 28. 2. 2025. at 11:31, aram said:

Prvo, u Baden Würtembergu je koalicija CDU/Grünen

Ja sam rekao da su u koaliciji plavi i zeleni :)

Drugo, DieLinke ne podrzavaju slanje oruzja u ratne zone. 

Trece, oko placanja stanova. Deo ljudi smatra da nije ok da oni koji rade i sami placaju stanove, a da u isto vreme JC placa stanarinu za izbeglice (i nezaposlene). 

Sto se tice cena, u stvarnosti postoje dupli ugovori, gde deo stanarine placa JC (prema tarifama), a deo na ruke (tax free).

Cak i kad se radi samo na belo, za male pare uvek moze da se nadje neka rupa/shupa koju ce drzava da placa.

Deo ekstremista u DE se buni zbog tih troskova i kazu kako ta dodatna traznja povecava i onako visoke cene iznamljivanja. Ali obi su ekstremisti u svakom slucaju.

Koliko sam razumeo SPD je obecavao povecanu stanogradnju, 400k godisnje od toga 100k socijalnih stanova. Posle 3 godine su se vadili kako je sve poskupelo ... rat u Ukrajini ... U stvarnosti, broj dozvola za novogradju opada poslednje 3 godine i sada je na nivou 2010 godine, na nivou od 200k dozvola.

On 28. 2. 2025. at 12:49, x500 said:

Koliko sam razumeo SPD je obecavao povecanu stanogradnju, 400k godisnje od toga 100k socijalnih stanova. Posle 3 godine su se vadili kako je sve poskupelo ... rat u Ukrajini ... U stvarnosti, broj dozvola za novogradju opada poslednje 3 godine i sada je na nivou 2010 godine, na nivou od 200k dozvola.

Povecanu stanogradju svaka koalicija obecava vec 20 godina i nikada nista ozbiljno se nije desilo.

Sa druge strane, mnogi veci gradovi su stanove u svom posedu masovno prodavali velikim produzecima stanova tipa Vonovia da se otarase posla oko tih stanova.

On 28. 2. 2025. at 12:49, x500 said:

Ja sam rekao da su u koaliciji plavi i zeleni :)

Drugo, DieLinke ne podrzavaju slanje oruzja u ratne zone. 

Trece, oko placanja stanova. Deo ljudi smatra da nije ok da oni koji rade i sami placaju stanove, a da u isto vreme JC placa stanarinu za izbeglice (i nezaposlene). 

Sto se tice cena, u stvarnosti postoje dupli ugovori, gde deo stanarine placa JC (prema tarifama), a deo na ruke (tax free).

Cak i kad se radi samo na belo, za male pare uvek moze da se nadje neka rupa/shupa koju ce drzava da placa.

Deo ekstremista u DE se buni zbog tih troskova i kazu kako ta dodatna traznja povecava i onako visoke cene iznamljivanja. Ali obi su ekstremisti u svakom slucaju.

1. Pa jesi rekao, a plavi su AfD. Što će reći, pogrešno si rekao.

2. Ako si pročitao ovo u spojleru mogao si videti da je to principijelni stav oko koga se upravo vodi diskusija i podložan je promeni. Zeleni su takođe godinama principijelno zastupali taj stav, čak su neki tražili i da se potpuno zaustavi vojna proizvodnja. A onda su ušli u vlast...

3. OK, od "Ukrajinci dobijaju stanove i kuće za džabe" došli smo do "deo ljudi smatra da nije u redu da JC plaća stanarinu za izbeglice i nezaposlene". Taj deo ljudi vrlo brzo promeni mišljenje kad ostane bez posla pa im onda sve vrste socijalne pomoći, a hvala bogu ima ih, dobro dođu.

On 28. 2. 2025. at 13:00, assignment said:

...mnogi veci gradovi su stanove u svom posedu masovno prodavali velikim produzecima stanova tipa Vonovia da se otarase posla oko tih stanova.

Nikad čuo za ovo. Vonovia je doduše počela otkupom stanova velikog broja Deutsche Bahna krajem 90-ih, kad je kompanija rekonstruisana. Inače DB je komplikovana priča. Smatra se da je u privatnom je vlasništvu, takav joj je status, ali je vlasnik 100% savezna država. Ali se zato desilo 2021. da je u Berlinu referendum bio da se stanovi u vlasništvu firmi kao Vonovia nacionalizuju, a završilo se prodajom nekih petnaestak hiljada stanova državi Beriln i Brandenburg.

On 28. 2. 2025. at 12:31, Desmond Bojčinski said:

I posle se cude sto pobedjuju AFD i ekstremisti.

Nismo mi nista krivi, majke mi.

@aram 

1. Zeznuo sam se oko boja. U BW je "neprirodna" koalicija izmedju CDU i Zelinih. Prirodno je da CDU ide u koaliciju sa sebi slicnima, FDP ili danas AfD.

Isto tako da postoji leva koalicija SPD, Zeleni i DieLinke.

2. Mozda su Zeleni po pitanju oruzja i ratova principijelni, dok su opozicija. Ali danasnji stav DieLinke se smatra za ekstremizam tj pro-putinovsku politiku. 

3. Mislim da ekstremiste u DE manje "svrbe" izbeglice iz Ukrajine. To su plavooki i plavokosi ljudi, i ekstremisti saosecaju mnogo vise sa njima. Mnogo im vise "bode oci" kada tu pomoc dobijaju one druge izbeglice - pre svega iz muslimanskih zemalja.

Sto se tice stanova, negde 2004/5, su strani fondovi kupili veliki broj socijalnih stanova. Iskoristili su "rupu u zakonu" i izbacili stanare da bi uradili temeljno renoviranje. U stvarnosti, promenili instalaciju, stolariju, stavili 8cm stiropora na fasadu i nabacili terase na metalnim konstrukcijama. Nove stanarine su bile sada neuporedivo vece (cak i 4 puta).

Jos je Merkel pokudala da resi probelem socijalne gradnje gde bi firme dobijale poreske olaksice za takve stanove. 

Onda je dosao SPD sa 400k stanova :isuse:

Zeleni verovatno nude satore, ako eko varijantu, za stanovanje :)

Bilo je raznih najava da se ogranici cena stanarina. Cini mi se Berlinu je napravljeno sa max +10% od proseka u kraju. Vo vreme Korone to je funcionisalo, ali je vec 2022 eksplodiralo. 

Videcemo sta ce Merz da izmudrikasi. Na jednoj strani zastupa interese bogatih, a treba nesto da "da" i sirotinji. Verovatno jedan dobar politicki spin, neku kosku da se narod zanima

DiePARTEINRW-ihre-meinung-ist-uns-egal-A

On 28. 2. 2025. at 14:34, aram said:

Nikad čuo za ovo. Vonovia je doduše počela otkupom stanova velikog broja Deutsche Bahna krajem 90-ih, kad je kompanija rekonstruisana. Inače DB je komplikovana priča. Smatra se da je u privatnom je vlasništvu, takav joj je status, ali je vlasnik 100% savezna država. Ali se zato desilo 2021. da je u Berlinu referendum bio da se stanovi u vlasništvu firmi kao Vonovia nacionalizuju, a završilo se prodajom nekih petnaestak hiljada stanova državi Beriln i Brandenburg.

Pa upravo to, prvo prodal Vonovijii, pa opet otkupljivali za vecu cenu, hahaha

On 28. 2. 2025. at 15:23, x500 said:

danasnji stav DieLinke se smatra za ekstremizam tj pro-putinovsku politiku.

pa ne smatra se, niko ozbiljan više ne gura tu priču. naročito otkad je te ekstremne, pro-putin i anti-migrantske odvela Sahra Wagenknecht. jedino ako računaš Bild i AfD za ozbiljne.
ali neću više nastavljati, besmisleno je. naročito kad vidim da nemaš nikakvu predstavu šta je u nemačkoj politici prirodno, a šta ne, a o ovom "da se poštuje volja birača" i da ne govorim.

@assignment pa nije to baš tako išlo, ali OK. samo jedna stvar: kad je Vonovia kupila te stanove (tj. Deutsche Annington iz koga je kasnije nastala) obavezala se da zadrži sve stanare doživotno, po skoro istim cenama stanarine, kao i da im ponudi da sopstvene stanove otkupe. i naravno, ti stanovi skoro da uopšte nisu bili u Berlinu.

On 28. 2. 2025. at 16:56, aram said:

@assignment pa nije to baš tako išlo, ali OK. samo jedna stvar: kad je Vonovia kupila te stanove (tj. Deutsche Annington iz koga je kasnije nastala) obavezala se da zadrži sve stanare doživotno, po skoro istim cenama stanarine, kao i da im ponudi da sopstvene stanove otkupe. i naravno, ti stanovi skoro da uopšte nisu bili u Berlinu.

Po "skoro istim cenama", good one... Kao prvo vlasnik stana ima pravo da bez ikakvog obrazloženja svake tri godine digne cenu izmedju 15-20%, kao orijentacija služi Mietspiegel, koji upravo zbog toga konstantno raste. Pokušali u Berlinu sa Mietbremse, ali je protiv zakona...

Gledao brdo reportaža kako su nešto sredili vani na zgradi ili menjali stare drvene prozore za nove, što im opet daje pravo da dignu kiriju bukvalno koliko žele.

Cenim da kao ja već duže ziviš u Nemačkoj?

On 28. 2. 2025. at 17:24, assignment said:

Po "skoro istim cenama", good one... Kao prvo vlasnik stana ima pravo da bez ikakvog obrazloženja svake tri godine digne cenu izmedju 15-20%, kao orijentacija služi Mietspiegel, koji upravo zbog toga konstantno raste. Pokušali u Berlinu sa Mietbremse, ali je protiv zakona...

Gledao brdo reportaža kako su nešto sredili vani na zgradi ili menjali stare drvene prozore za nove, što im opet daje pravo da dignu kiriju bukvalno koliko žele.

Nevezano za Nemacku kao takvu.

Zamisli da placas stan 500 eur. U tvom kvartu se pojave prazni stanovi i cena za slicne stanove padne na 300 eur. Ti ces ili uzeti jeftiniji stan ili ces pregovarati sa gazdom da ti spusti cenu.

U obrnutom slucaju, ako se cena poveca na 700 i gazda trazi povecanje kirije, onda drzava kaze - a ne postoji ogranicenje povecanja ...

Cene stanova padaju pod prostom logikom tržišta, potražnja i ponuda. Ne znam kako je u drugim državama, ali cenim da je malo država koji imaju neka ograničenja... A da cene stanova padaju, zbog praznih stanova za 45 godina doživeo nisam, niti ću dok sam živ. Nemački ekonomski eksperti tvrde da stan nebi trebalo da bude više od 30% neto zarade...

Edited by assignment

On 28. 2. 2025. at 18:26, assignment said:

A da cene stanova padaju, zbog praznih stanova za 45 godina doživeo nisam, niti ću dok sam živ

Cene padaju kada naselja umiru. Najilustrativnije primere mozes da nadjes u SAD, pocev od Detroita pa do recimo grada Gary (imao je 180+k stanovnika, sada je na reda velicine 70k). Ima toga i u Nemackoj, pogotovo u manjim mestima u zabitima Donje Saksonije i ex-DDR. 

Trenutna deindustrijalizacija u Nemackoj moze da "uredi" i neke od vacih gradova koji zavise od jedne firme/fabrike. 

On 28. 2. 2025. at 18:26, assignment said:

Nemački ekonomski eksperti tvrde da stan nebi trebalo da bude više od 30% neto zarade.

To su puste zelje tj pitanje je sta je starije kokos ili jaje. Da li su cene stanova visoke ili su plate male? 

Ranije su radnici ziveli u radnickim sobama (wohnheim). 1 do 2 coveka u sobi i zajednicko kupatilo i kujna na spratu. U objekat od 1700 do 2000 kvadrata si mogao da napakujes od 100 do cak 200 ljudi. Cesto su firme bile vlasnici spavaonica (svaka slicnost sa tajvanskim Foxconn je slucajna). Za takav smestaj moze obican covek da plati i manje od 30% ;)

Ako isti objekat sredis po novom onda imas tek oko 50 mikro stanova, ali je i cena veca. .Npr FFM Ostend (nedaleko od EZB) za "samo" 600 eur (30 eur po m2).

Inace, ta zgrada je napravljena na zemljistu DB i oko 30% koriste njihovi zaposleni :)