Jump to content

Deutschland

Featured Replies

On 21. 11. 2024. at 13:36, Mel said:

Ako su vec zatvorili anyhow tunel na 4 nedelje, koliko im ustvari treba da zamene te ventilatore?

Za zamenu 1 dan, za proceduru 6 meseci... :)

On 21. 11. 2024. at 13:37, radisa said:

Za zamenu 1 dan, za proceduru 6 meseci... :)

Ja sam za nesto slicno ovome gde je procedura bukvalno 6 meseci a druge firme rade za par nedelja ili i dan (primer od juce) odustala vec i da pricam klijentu. I evo nema pola sata, jedan moj kolega na nekom sastanku ponavlja ta opsta mesta i kaze ali to vec uostalom sigurno svi i znate. Pa da, znamo. Jedino ne znam(o) jel u pitanju neka politika iza koju mi ne znamo ili prosto haos i pingpong medju timovima.

On 21. 11. 2024. at 13:34, x500 said:

Mislim da nije problem znak kao takav, vec da se organizuje koridor za tranzit. Set znakova koji ce dovoljno rano da preusmere teska vozila na alternativni pravac. 

Ako se stavi znak ispred ulaza u tunel, dodje tesko vozilo i onda sta - rikverz ili U-turn :)

Razmsljas kao Nemac :)

Stavise u tekstu cak pise da su prvo planirali zaista da naprave i obeleze tranzit za kamione i autobuse. Pa su od toga odustali. Jer je tesko. A posto je tunel i sada zatvoren (za SVE), a tranzit ne postoji, do resenja se doslo metodom crva nije ni bilo. 

Nije to ništa sa tunelom. Tja. Berlinski senat mora da skrese budget za sledeću godinu za 3 milijardi evra. Ko će sve da najebe čitajte u spoileru jer je dugačak tekst.

Reveal hidden contents

Kod nas ne mogu napraviti koaliciji radi 3 milijarde ali na nivou drzave. :D

@Baldrick S.

jel imaš link odakle je ceo tekst, gugl mi daje samo delove?

Moram da rantujem malo. Vise. Danas mi je dete donelo papir da potpisem da se slazem (naravno da se ne slazem) da je sutra testiraju za Lese- und Rechtschreibschwierigkeiten. LRS kojim se utvrdjuje sposobnost citanja i pisanja nemackog jezika te da bi se utvrdila moguca disleksija. Test je lagan, radi se citanje, pisanje, die/der/das i prepricavanje. Kad sam pitao ko se sve testira iz njihovog razreda, dete kaze: 5 stranaca i jedna nemica koji je inace losa ucenica. Dakle, jebeni rasisti koji ne shvataju da su rasisti testiraju 5 od 8 stranaca bez nemackog roditelja u odeljenju od 22 deteta da bi pronasli disleksicnu decu, sto znaci da 14 rodjenih nemaca ili sa barem jednim roditeljem nemcem nece ni da taknu. Procedura testiranja dece ide ovako: ucitelj/ica nemackog na osnovu kriterijuma postavljenih od senata predlaze ucitelju/ci koji je prosao kurs LRS-a decu za koju misli da treba da se testiraju. Moje dete je od pocetka godine imalo 6 casova nemackog sve u svemu, skola nema nikog ko je zavrsio kurs za LRS sto naravno znaci "ajde strance jer drugi jezik". Moje dete inace ima dvojku iz nemackog samo zato sto ne rade nista i kad se kojim slucajem uciteljica nemackog pojavi zvizne im test i normalno da pola odeljanja dobija lose ocene. Poslao sam mail "glavnoj" uciteljici sa pitanjem ko je odabrao decu ako nemaju uciteljicu nemackog odavno, i posto uputstva Senata kazu da se LRS vazi za svu decu, sto je nekako normalno na koji nacin su deca odabrana, te da na internetu nisam nasao ni jedan jedini podatak da su deca rodjena od strane roditelja nemaca izuzeta od disleksije. Normalno da nikakav odgovor nisam dobio a sledeca je na redu direktorka skole, pa ministarstvo za edukaciju. Ko se seca vec sam rantovao da su ih za vreme korone a i kasnije uvek razdvajali tako da nemci idu zajedno stranci zajedno jer "im treba vise pomoci oko jezika". Ej, centar najliberalnijeg dela Berlina, Prenzlauer berg i niko jebeno ne shvata da ovo sto rade je blatantni rasizam. Jednostavno ne razumeju, beze od odgovornosti i toga da ako si liberalan, vozis biciklo, vegan si, free palestine, tras rights are human rights prosto ne razumes definiciju profilisanja dece na nemce i nenemce. 

Ko je bese pitao zasto ce AFD da dodje na vlast? Ako se ovde nastavnici/direktori ovako ponasaju, kako se ponasaju u Marzanu, Kotbusu, Frankurtu na Odru, Cemnizu...aaaaaaaaaaaaaaa:chr_brucelee:

volela bih da kažem da sam iznenadjena...

keep us posted, navijamo ovde zdušno da isteraš do kraja, a i da sve njih makar malo bude sramota :)

• 2 weeks later...

VW planira da zatvori deo fabrika u Nemackoj, i otpusti deo ljudi, te da smanji plate/beneficije zaposlenih.

Sindikat planira da organizuje strajkove i blokade.

Pri tome, nikada veće keš rezerve nisu imali (94 milijarde evra - za 8 milijardi evra veće nego prošle godine), a fabrike gase zbog najave završetka prodaje SUS u EU od 2035 i povećanih troškova proizvodnje. A nekim čudom se proširila priča da su u krizi - verovatno delo njihovog PRa da bi lakše prodali ova otpuštanja.

Prilog - screenshot finansijskog izveštaja Q3 2024 (pun izvestaj - https://www.volkswagen-group.com/en/financial-reports-18134 strana 45)

Screenshot_20241210_225533_Drive.png

• 2 weeks later...

Nacilon imo nešto za reć

Naravno, nakon sto su skoro pa sve partije (sem AFD i BSW) i mediji u Nemackoj ofenzivno navijali za Harris, i nisu stedeli lose reci u vezi Trampa, sledi ocekivana kontra... Ovo je tek pocetak...

Ako Mask i trampisti podržavaju (nemačke) fašiste, onda ljudi koji njih nazivaju fašistima zapravo i jesu u pravu i da je svako drugi, pa i Haris, bolji izbor? Ko bi rekao?

On 20. 12. 2024. at 13:43, Engineer said:

Ako Mask i trampisti podržavaju (nemačke) fašiste, onda ljudi koji njih nazivaju fašistima zapravo i jesu u pravu i da je svako drugi, pa i Haris, bolji izbor? Ko bi rekao?

Ko kaze da su AFD fasisti? Mislim imaju dva tri lika koji su dosta desno, ali koliko vidim CDU je za nove izbore skoro pa preuzeo program AFD-a :fantom:

I to bas po pitanju izbeglica i azila, zbog kojih su AFD i napadali da su "fasisti" (taj izras se ovde u Nemackoj ne koristi, vec radikalna desnica)