Jump to content
IGNORED

Deutschland

MancMellow

Recommended Posts

Posted

Link radi, otvori ga u browseru.

Za izjavu, može li primer gde je država mobilisala privatnu štednju i šta tačno u ovom slučaju mobilisanje znači? Eto ja sam ekonomski analfabeta, ali ovakav predlog mi liči jedino na ono kad Čengić uzima plate (uključujući zaostale) rudarima da bi vlada u štrajku mogla da man'puliše.

Za Marksa ne znam zašto mene pitaš.

Posted

Zajam za preporod Srbije Nemačke?

• +1 2
Posted
9 minutes ago, zorglub said:

Za izjavu, može li primer gde je država mobilisala privatnu štednju i šta tačno u ovom slučaju mobilisanje znači? Eto ja sam ekonomski analfabeta, ali ovakav predlog mi liči jedino na ono kad Čengić uzima plate (uključujući zaostale) rudarima da bi vlada u štrajku mogla da man'puliše.

svaka država koja emituje obveznice

• +1 2
Posted

Koliko ja znam i svaka banka. Bez i da pita svoje klijente, niti da im ne daj bože isplati neke dividende na račun njihovog novca koji ulažu kojekude.

Posted
1 hour ago, zorglub said:

link ne radi. nema ga uopšte.

Posted
7 hours ago, zorglub said:

Video sam našao sam na drugom mestu i linkovao u svom postu. 

Znači ono što sam već rekao - ulaži u svoju zemlju, širenje lepih vesti da je zapravo sve u redu i možemo™ sve sami itd itsl. Mobilisanje znači da se nešto pokrene. Sumanuta je interpretacija da se radi o prinudnom oduzimanju bilo čega, ako ni zbog čega drugog zato što je to stranka imućnih. Njima je najveći strah u životu da će neko nešto da im uzme.

Primer sa obveznicama je odličan, između ostalog da pokaže da je ideja samo marketing, u smislu kapital imamo, sad dolazimo mi koji znaju kako s tim. Nemačka ako sam dobro video izdaje obveznice koje imaju kupon od 2.5%, ne znam zašto bi bilo bitno ko je te obveznice i od kojeg novca kupio. 

7 hours ago, aram said:

Koliko ja znam i svaka banka. Bez i da pita svoje klijente, niti da im ne daj bože isplati neke dividende na račun njihovog novca koji ulažu kojekude.

Doduše ovo nije baš isto. Banke ulažu depozite klijenata, ali taj odnos počiva na premisi da svako može da uzme svoje pare iz banke kako i kad hoće. Naravno ako to urade svi nastaje problem, ali je i u teoriji nekakva pozajmica naroda državi drugačija.

Posted (edited)

Nemci su se malo opekli za vreme ".com" krize, malo i 2008, i zato slabo ulazu u akcije. Vise cuvaju novac u banci, sa minimalnom ili cak bez kamate. Ideja je da ljudi uloze novac (cca 10% stednje) u projekte na drzavnom nivou. 

Kao sto rece @Venom, nije oduzimanje novca, vec motivisanje ljudi da ulazu.

Cela ova prica je populizam tzv "kozna frula za cobanicu". Koja je razlika da li banka daje kredit za neki projekat ili gradjani ulazi u obveznice za projekte? Ustvari, kada banka daje kredit veca je kontrola (ispaltivosti/srsishodnosti) projekata.

Edited by x500
  • +1 2
Posted

Mislim da ste promašili fudbal i da nikakav poziv građanima na ulaganja u državne projekte nije u pitanju - lik je izgleda frustiran što ne postoje "razumni instrumenti za mobilisanje tog kapitala". Ko će da mobiliše je nejasno. Opet, možda grešim, ja nemački ionako samo nabadam tu i tamo, možda je do prevoda, a možda je Merz ekonomski potkovan taman k'o i ja.

Posted
9 hours ago, aram said:

@bags @JozoMujica
e, izgleda da je neki problem sa linkovima za twitter, ni ja ih ne vidim uopšte, i još mi se neko žalio

Twitter linkovi uglavnom jos uvek rade. (Nisu idioti kao Facebook i Instagram.)

Samo nekad zna i adBlocker da se upetlja i blokira pa bude samo tekst renderovan.

Posted (edited)
44 minutes ago, zorglub said:

Mislim da ste promašili fudbal i da nikakav poziv građanima na ulaganja u državne projekte nije u pitanju - lik je izgleda frustiran što ne postoje "razumni instrumenti za mobilisanje tog kapitala". Ko će da mobiliše je nejasno. Opet, možda grešim, ja nemački ionako samo nabadam tu i tamo, možda je do prevoda, a možda je Merz ekonomski potkovan taman k'o i ja.

Jeste, ja koji živim ovde već 15 godina sam promašio fudbal, a ti koji si mobilisan na Twitteru sve razumeš. 

Kao što reče x500 nije od juče tema da Nemci gomilu para drže na računima i ne ulažu ih. Ne motivišu ih samo političari da to ulažu, nego i raznorazni agenti osiguranja, brokeri itsl. To je sve neophodan kontekst da bi razumeo o čemu on priča. Tvoj kontekst je Lord Bebo na Twitteru i toliko o tome.

Za kraj: ovaj citat u Tweetu je izmišljen, nije izgovoren, čista izmišljotina. Ako baziraš svoje mišljenje na tome, krenuo si pogrešnim putem.

We don’t lack money, there are 2.8 trillion euros in bank accounts of gen citizens, we just need to get to it as a government

Edited by Venom
Posted
42 minutes ago, bags said:

Twitter linkovi uglavnom jos uvek rade. (Nisu idioti kao Facebook i Instagram.)

Samo nekad zna i adBlocker da se upetlja i blokira pa bude samo tekst renderovan.

Od pre par dana ja vidim samo ovo

Screenshot_20241016-100901.thumb.png.9da633c689ec12407ec4ecbdbb2f2970.png

Ako kliknem na bilo koji link u Tweetu vidim ovo

Screenshot_20241016-100906.thumb.png.7a3f284c1076b33d7055ea1bd5878fee.png

Elmo je nešto sjeb'o.

Posted
13 minutes ago, Venom said:

Jeste, ja koji živim ovde već 15 godina sam promašio fudbal, a ti koji si mobilisan na Twitteru sve razumeš. 

Kao što reče x500 nije od juče tema da Nemci gomilu para drže na računima i ne ulažu ih. Ne motivišu ih samo političari da to ulažu, nego i raznorazni agenti osiguranja, brokeri itsl. To je sve neophodan kontekst da bi razumeo o čemu on priča. Tvoj kontekst je Lord Bebo na Twitteru i toliko o tome.

Za kraj: ovaj citat u Tweetu je izmišljen, nije izgovoren, čista izmišljotina. Ako baziraš svoje mišljenje na tome, krenuo si pogrešnim putem.

We don’t lack money, there are 2.8 trillion euros in bank accounts of gen citizens, we just need to get to it as a government

pa to je bas glupo jel na taj nacin zapravo gubis.

Posted
24 minutes ago, Venom said:

Šta te u ovoj rečenici buni?

1 hour ago, zorglub said:

Ko će da mobiliše je nejasno.

Msm ok što učitavaš, ali bar mojne da se gađamo forama za predškolce.

Za ostale: nisam citirao tvit, već Merz-a himself.

Posted

Citirao si tweet kad si ga preneo. Tweet sadrži netačno prenesenu izjavu i to bez sumnje namerno.

Niko neće nikom oduzimati novac sa računa, to nije nigde rečeno, nije moguće, izvodljivo i na kraju nije u interesu te partije čiji lider to izgovara. x500 je takođe skrenuo pažnju na kontekst sa gomilanjem love na računima, to isto mogu da ti potvrdim da je permanentna tema. Itd. itd.

Takođe si dobio par primera kako bi to moglo da izgleda (npr. obveznice) kao i to da se u principu radi samo o marketingu jer Nemačka već sad može da se zaduži relativno jeftino. U tom smislu možeš da prestaneš da ponavljaš da je nešto nejasno, jer je jasno.

• +1 1
Posted
31 minutes ago, zorglub said:

nisam citirao tvit, već Merz-a himself

gde to? ja vidim samo da si stavio link na tvit. ili misliš na ovo "razumni instrumenti za mobilisanje tog kapitala"? to def nije dobar prevod, vernünftigen bi ovde pre bilo nešto kao sensible i wise u isto vreme. osim toga nedostaje nastavak u kome kaže "u zajedničkom interesu".

• +1 1
  • Create New...