ms... Posted February 14, 2015 Share Posted February 14, 2015 Imamo brojevnu pravu i na nju duž AB , tačka duži A je nepokretna u pravi , tačka duži B se nalazi na bio kom mestu prave , kako opisati ovo kao funkciju . Link to comment
Shan Jan Posted February 14, 2015 Share Posted February 14, 2015 Ti prima ocigledno ne znas ko je ms. Sace ti objasni kako to zaista funkcionise. Link to comment
ms... Posted February 14, 2015 Author Share Posted February 14, 2015 B= A*y / (A-x) Imaš tačku A i tačku B , duž AB , kada je prestaviš kao funkciju ( AB=y ) ... Link to comment
Đipalo Junuz Posted February 14, 2015 Share Posted February 14, 2015 Gde si, Srđane, matematički genije! Prvo , da vas uverim da sam matematički genije , pa ćemo o mojoj matematici ... Link to comment
dvb-t manijak Posted February 14, 2015 Share Posted February 14, 2015 (edited) B=x+A ...ako sam te lepo razumeo. Sent from my WP 7.8 using Tapatalk! Edited February 14, 2015 by dvb-t manijak Link to comment
ms... Posted February 15, 2015 Author Share Posted February 15, 2015 B=x+A ...ako sam te lepo razumeo. Sent from my WP 7.8 using Tapatalk! nisi lepo razumeo , rešenje - opšti oblik Ako je tačka A=a , i tačka B=x , duž AB je y , y=|a-x| ili y=|x-a|. Primer: Tačka A se nalazi na broju 10 ( brojevna prava ) , tačka B se nalazi na broju 5 ( 10 , 20 ) y=|10-5|=5 ili y=|5-10|=5 , dužina duži AB=5 y=|10-10|=0 ili y=|10-10|=0 , ne postoji duž AB y=|10-20|=10 ili y=|20-10|=10, dužina duži AB=10 nastavak : Imamo brojevnu pravu i na nju duž AB , tačka duži A se nalazi na bio kom mestu prave , tačka duži B se nalazi na bio kom mestu prave , kako opisati ovo kao funkciju . Link to comment
ms... Posted February 18, 2015 Author Share Posted February 18, 2015 (edited) prvo rešenjeAko je A=x1 , B=x2 , AB=y , y=|x1 -x2 | ili y=|x2 -x1 |primerx1 =(2,8) , x2=(-10,-20)y=|2-(-10)|=12 , dužina duži AB=12y=|2-(-20)|=22 , dužina duži AB=22y=|8-(-10)|=18 , dužina duži AB=18y=|8-(-20)|=12 , dužina duži AB=28drugo rešenjeAko je A=x , B=y1 =f(x) , AB=y2 , y2=|x-f(x)| ili y2=|f(x)-x|primerx=( 3,7) , f(x)=3x2-2y=|3-(27-2)|=22 , dužina duži AB=22y=|7-(147-2)|=138 , , dužina duži AB=138Komentar - struktura sadašnjih funkcija : zavisna promenljiva ( y ) od n nezavisnih promenljive (xn) .ovde imamo novu strukturu funkcije : x nezavisna promenljiva , zavisna promenljiva y1 ( zavisi od x ) , zavisna promenljiva y2 ( zavisi od x i zavisi od y1 ( f(x) )nastavak - dinamički grafik , statički grafik , delimični grafik y=|a-x| ? Edited February 18, 2015 by ms... Link to comment
ms... Posted February 19, 2015 Author Share Posted February 19, 2015 y=a-x Grafik funkcije sadašnje rešenje : x koordinata prestavlja sve realne brojeve , kada rešimo funkciju imamo dva broja ( y , x ) , uvodi se nova koordinata y koja je normalna na x koordinatu i seku se u broju 0 ( ravan ) , broj y se prebacuje na y koordinata , prava ( koja je paralelna sa y koordinatom i na njoj se nalazi tačka koja je ujedno i broj x ) se seće sa pravom ( koja je paralelna sa x koordinatom i na njoj se nalazi tačka koja je ujedno i broj y ) dobija se tačka u ravni ( x,y) što znači da se tačke ( x , y ) na x koordinati preslikani u tačku u ravni ( x ,y ) , tačke se spajaju i dobijamo grafik funkcije y=|a-x| Grafik funkcije moje rešenje : x koordinata prestavlja sve realne brojeve , kada rešimo funkciju imamo tri broja ( a , y , x ) , uvodi se nova koordinata y koja je normalna na x koordinatu i seku se u broju 0 ( ravan ) , broj y se prebacuje na y koordinata , prave ( prva paralelna sa y koordinatom i na njoj se nalazi tačka koja je ujedno i broj a , druga paralelna sa y koordinatom i na njoj se nalazi tačka koja je ujedno i broj x ) se seće sa pravom ( koja je paralelna sa x koordinatom i na njoj se nalazi tačka koja je ujedno i broj y ) dobije se tačke u ravni ( x,y) i (a,y) ove se tačke spajaju dobija se duž što znači da se tačke (a , x , y ) na x koordinati preslikani u duž AB u ravni ( A ( x,y) B ( a ,y )) , duži se spajaju i dobijamo grafik funkcije dinamički grafik : x rešenje x\rightarrow -\infty - poluprava x\rightarrow -\infty>x>0- duž x=0 -tačka 0<x(x\rightarrow +\infty)- duž x\rightarrow +\infty- poluprava čita se : poluprava ( x\rightarrow -\infty) , prelazi u duž ((x\rightarrow -\infty)>x>0) smanjuje dužinu , prelazi u tačku ( x=0 ) , prelazi u duž i menja smer i povećava dužinu (0<x(x\rightarrow +\infty), duž prelazi u polupravu (x\rightarrow +\infty) y=|3-x| , za x=(1 ,2,3 ,4.5 ) , crvena boja to je rešenje https://d6pdkg.bn1302.livefilestore.com/y2pACwy55yirOLiZi0H3m8XnyyEOk93yzUDghUmpduv7myHXERbzqs7SfA3H1Ad-bmBZx6Z5qXPhYeBlL67ukK8TfKQg9_GGtyP0elDDzl11XPpCQb0jJah8mAjfbXRcQfSlGTec6uQjiitSiHD2QgTgQ/sse.png?psid=1 dinamički grafik : y rešenje y=0 - tačka 0<y<(x\rightarrow +\infty) - duž x\rightarrow +\infty - prava čita se : tačka ( y=0) prelazi u duž ( 0<y<(x\rightarrow +\infty) i povećava dužinu , duž prelazi u pravu (x\rightarrow +\infty) y=( 0 , 1 , 2 ) , crvena boja to je rešenje https://qhdrnq.bn1302.livefilestore.com/y2pdCDw3NM3sXSGTVGEjzFBHxFXe3vpM8FvXeHk3KR27lo_DW-QeCaDUWh4g6GU3C6E76we1E7rOcftFiQo2VO2d--mkt3i_qxzFYuaGz_wC6G2LBAfvGRcfmCzas78SV_0Gh16t4i6FZOMEbwOZVzSnA/ssp.png?psid=1 http://www.codecogs.com/latex/eqneditor.php crvena slova , latex čitač Link to comment
ms... Posted February 25, 2015 Author Share Posted February 25, 2015 statički grafik . poluprave Ap i Aq i površina između njih https://o9alca.bn1302.livefilestore.com/y2pkvgVR0eLUnfxmEEBYQmpJoj2tMyD9Cth0mGwou4KPN4T2RX9ShGSCavZKU3rC_Y7pNwaCcFn1MSK2Yb75g2HKxLx7VlOagHdzcoDcC9IbT9T2W3Ilei93n5xFPijp-ESI0Mgb-3wertC-r-TqxXJRg/ss.png?psid=1 Link to comment
prima Posted February 25, 2015 Share Posted February 25, 2015 dragi nastavnice matematike iz srednje, bas mi je drago sto si otrkio forumasenje! jel bi mogao jasnije da postavljas zadatke i neke malo lakse (ne odmah glavolomke)? Link to comment
ms... Posted February 26, 2015 Author Share Posted February 26, 2015 dragi nastavnice matematike iz srednje, bas mi je drago sto si otrkio forumasenje! jel bi mogao jasnije da postavljas zadatke i neke malo lakse (ne odmah glavolomke)? Nisam nastavnik ( matematika mi je hobi ) , valjda imaš neko matematičko znanje , šta vam konkretno nije jasno , stari grci su matematiku shvatili kao geometrija , pa ja svu matematiku smatram kao geometrija ( odnos geometriskih objekta u pravi , ravni ( n-kordinatnu , n>1 ) , prostoru ( n-kordinatnu , n>2 ) Link to comment
Recommended Posts