Gandalf Posted January 11, 2015 Author Posted January 11, 2015 (edited) http://www.democracynow.org/2015/1/8/comics_legend_art_spiegelman_scholar_tariq We are joined by two guests: Art Spiegelman, the renowned American cartoonist, editor and comics advocate whose Pulitzer Prize-winning "Maus" is considered one of the most important graphic novels ever published and one of the most influential works on the Nazi Holocaust; and Tariq Ramadan, a professor of contemporary Islamic studies at Oxford University and one of Europe’s most prominent Muslim intellectuals. Edited January 11, 2015 by Gandalf
Takeshi Posted January 11, 2015 Posted January 11, 2015 Jos kad bi otvoreno rasisticke zvrljotine imale veze sa "French tradition of gross-out humor"... nisu tema konkretne karikature, vec cinjenica da u francuskoj imaju tradiciju izrugivanja crtezima. mozda su neke smesne, neke su glupe i neduhovite... ali pretpostavljam da u francuskoj imaju razvijene mehanizme kako se procenjuju. ili barem drugacije kazne od fatvi i odrubljivanja glava, --- Chechen Leader Threatens Radio Echo of Moscow After Poll Shows Support For Charlie Hebdo The fallout from the murderous rampage against Charlie Hebdo spilled over the North Caucuses and Moscow on Friday. The leader of Chechnya, Ramzan Kadyrov, threatened Radio Echo of Moscow after it ran a poll, asking its listeners whether media, in reaction to Wednesday’s murders of the Charlie Hebdo journalists, should publish cartoons depicting the Prophet Muhammad. A majority of Echo’s listeners, 68 percent, said “yes,” the cartoons should be published and 30 percent said “no.” Less than an hour later, Kadyrov posted on Twitter that that Echo’s editor-in-chief, Aleksei Venediktov, had insulted Muslims and said, “There are those who will bring Venediktov to account.”
boshoku Posted January 11, 2015 Posted January 11, 2015 ae kao ne stavljaj to "---" za razdvajanje teksta - imaćeš problem da te razlikuju od ravanelijja (a to niije poželjno) ali pretpostavljam da u francuskoj imaju razvijene mehanizme kako se procenjuju.
Indy Posted January 11, 2015 Posted January 11, 2015 Jos kad bi otvoreno rasisticke zvrljotine Ti si u debeloj zabludi ovde.
Prospero Posted January 11, 2015 Posted January 11, 2015 Prospero objasnio. Da se ogradim da nisam imao forum/forumaše na umu već utisak o široj pojavi, pa je ispalo rogobatno i možda uvredljivo iako nisam imao takvu nameru.
Lord Protector Posted January 11, 2015 Posted January 11, 2015 meni sve te CH karikature deluju kao nekontroverzne u francuskom "sekularnom" kontekstu. sprdanje sa klerom i religioznima, sa Englezima, javnim licnostima, uz promociju "sekularnih vrednosti", LGBT prava, prava zivotinja... sta bi tu bilo "gross-out" u francuskom kontekstu proteklih par godina? asocira me na izvinjenje na koje je u SAD bio prisiljen Onion, kada su tvitom uvredili Kuvenzane Volis. "liberalna" publika se odusevljava zezanjem na racun politicara, republikanaca, religioznih konzervativaca, ali kada su uvredili koga nisu smeli... edit: dati tvit je bio vrlo neukusan, ali nisu trebali da se izvinjavaju. upravo to, satira na povocu...
Weenie Pooh Posted January 11, 2015 Posted January 11, 2015 Tek sad vidim Vinija. Jako bih voleo da mi detaljno objasni sta je za njega hrabro, ako ono sto je CH radio nije hrabro. Hrabro je valjda biti poslusan prema kulturnim elitistima, stagod. Kao što su razni objasnili u prethodnih par dana, hrabrost ni u kom slučaju nije zajebavati se na račun grupe građana koji u tvojoj okolini ne nose nikakvu moć, ne predstavljaju nikakvu svetu kravu, štaviše već dosta vremena su meta raznih paušalnih osuda koje se svode "if you don't like it go to Russia" princip. To je šiljenje kurca nad slabijim od sebe. Ne pije vodu ni tumačenje tipa "Pa znaš, u Saudijskoj Arabiji je islam centralni deo struktura moći i žestoko narušava ljudska prava." Onda idi u Saudijsku Arabiju pa objavljuj karikature, ako ti je do demonstracije hrabrosti. U Francuskoj, islam je danas laka meta. A druge strane, kad je Sine zajebavao Sarkozija da se udaje za jevrejku iz finansijskih razloga i bio optužen za antisemitizam, hrabro su mu uručili otkaz.
iDemo Posted January 11, 2015 Posted January 11, 2015 A druge strane, kad je Sine zajebavao Sarkozija da se udaje za jevrejku iz finansijskih razloga i bio optužen za antisemitizam, hrabro su mu uručili otkaz. Meni je ovo krajnje seksi. Ali krajnje. Imali su jaja da budu "provokativni" i ostalo al' kad je bilo stani-pani, prvo otkaz pa dalje redom. Uz obavezan izgubljeni sudski proces i isplatu shtete kad ih je novinar tuzio... Rutina...
Indy Posted January 11, 2015 Posted January 11, 2015 To je šiljenje kurca nad slabijim od sebe. Uvek sam mislio da nemas pojma niocemu, ovim si me samo dodatno uverio u to.
Zverilla Posted January 11, 2015 Posted January 11, 2015 (edited) Onda idi u Saudijsku Arabiju pa objavljuj karikature, ako ti je do demonstracije hrabrosti. U Francuskoj, islam je danas laka meta. najbolje da (radikalni) islamizam treba kritikovati samo u saudi arabiji. i da on nije uticajan van granica SA. (hint: zlocin su pocinili francuski drzavljani, rodjeni u francuskoj) nego, kad svi vec kace citate, da dodam i ovaj Wenn von westlichen Werten die Rede ist, spielen sich die christlichen Kirchen gern als deren Geburtshelfer auf. Doch das Gegenteil ist der Fall. Jene Werte der Aufklärung, auf die sich auch Deutsche heute gern berufen - Demokratie, Rechtsstaatlichkeit, Meinungsfreiheit, Gleichberechtigung - wurden nicht von den Kirchen, sondern meist gegen sie durchgesetzt. Edited January 11, 2015 by Zverilla
Notorious Posted January 11, 2015 Posted January 11, 2015 Prilično sam pažljivo iščitala sadržaj topika, ali nisam uspela da mrdnem dalje od svog početnog uverenja da su zakoni koji važe u određenoj zemlji jedino prihvatljivo omeđenje slobode izražavanja (ili bilo kog drugog vida ponašanja). Naravno, podrazumeva se da, u društvu koje iole pretenduje da bude demokratsko, zakon na isti način tretira sve društvene grupe. U konkretnom slučaju, ne vidim način da se sloboda izražavanja ograniči u domenu jedne religije a da se time istovremeno ne diskriminišu druge (nezavisno od toga jesu li većinske religije ili nisu). Iako mogu da razumem specifičan položaj i senzibilitet manjinskih društvenih grupa, mislim da zakonskii pristup ne bi trebalo da bude selektivan. Preostaje mogućnost da se takvo ograničenje proširi na sve religije, što se duboko kosi sa vrednostima francuskog (i, uopšte, građanskog) društva i otvara put drugim retrogradnim procesima. Da napomenem, razumem zašto karikature CH koje sam videla mogu da budu uvredljive za ljude različitih veroispovesti, kao što sam svojevremeno razumela i da su slike sa izložbe Ecce Homo uvredljive za neke pravoslavne vernike, ali to ne utiče na moj stav. Koliko i kako se svako od nas kreće unutar zakonski dozvoljenih granica je individualni izbor, svidelo se to nekome ili ne. Možemo do besvesti da vrtimo priču o moralnosti, obzirima, empatiji i sl., teško da će nas igde odvesti.
Ivo Petović Posted January 11, 2015 Posted January 11, 2015 Odvali čovek bez trunke blama, nepuna 4 dana nakon što su ljudi pobijeni i x godina nakon što im je prvi put prećeno smrću.Ja sam pocrveneo za njega.
Weenie Pooh Posted January 11, 2015 Posted January 11, 2015 Uvek sam mislio da nemas pojma niocemu, ovim si me samo dodatno uverio u to. Ih, nisi u toku, u poslednjih 4-5 dana to je već više puta potvrđeno od raznih forumskih autoriteta... Ali tu je Petović sa reprizom, da ne propustiš ništa :D
Indy Posted January 11, 2015 Posted January 11, 2015 Jebote, ako nisam 40 puta ponovio da CH nije uopste "kritikovao" samo islamizam, nego SVE ZIVO (ukljucujuci same sebe). Tacnije, sprdao se. Jebote, retardiranost na ovom forumu je nepodnosljiva.
Recommended Posts