Jump to content

Da li placate porez na imovinu?

Da li placate godisnji porez na imovinu? 45 members have voted

1. 1. Da li placate godisnji porez na imovinu?

• Da
    • Ne
    • Placao sam ali razmisljam da prestanem
    • Nisam placao ali cu poceti

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

Oslobođenje od plaćanja poreza, činjenica da stanuješ (imaš prijavljeno prebivalište) u nepokretnosti za koju plaćaš porez.

• 3 weeks later...

Odredba o poreskom umanjenju ima još jedan bitan nedostatak., Prema mišljenju Predlagača odredbe o poreskim olakšicama ne obuhvataju krug obveznika koji su zaštićeni drugim Zakonima, a to su poreski obveznici koji žive u porodičnom domaćinstvu.

Shodno izloženom, predlaže se da poreski obveznici koji žive u porodičnom domaćinstvu porez na imovinu ne plaća na površinu od 25 metara kvadratnih po članu domaćinstva, što je u potpunosti saglasno sa principima utvrđenim odredbom člana 56a Zakona o PDV koji uređuje povraćaj PDV-a kupcu prvog stana.

Ovaj predlog za izmenu Zakona o porezu polazi od ustavnog prava svakog građanina da živi u svome stanu. To je elementarno pravo i nužnost, a ne luksuz. Oporezovati treba one površine u velikim stanovima koji predstavljaju luksuz i izlaze iz okvira i kriterija normalnog stanovanja. Osim toga treba oporezovati stanove i zgrade u kojima vlasnici ne stanuju i koji predstavljaju izvor rentijerske dobiti. Ne treba dokazivati da u svakom uređenom društvu država poreskom politikom štiti porodice sa decom i, uopšte, porodice koje žive u tzv. porodičnim zadrugama, a gde, po pravilu, stanuju pripadnici različitih generacija.

Imajući u vidu pravnu prirodu poreza na imovinu, a posebno uvažavajući činjenicu da je platežna moć stanovništva u dramatičnom padu, naročito nakon zakonskog smanjenja penzija, kao i plata u javnom sektoru, činjenicu da je veliki broj građana ostao bez posla usled restrukturiranja ili stečaja privrednih društava, ali i činjenicu da su u neravnopravan položaj stavljena višečlana domaćinstva, smatramo da relativno manji porez na imovinu treba da plaćaju domaćinstva sa više članova.

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZIMA NA IMOVINU

Retko smisleno obrazloženje predloga zakona.

Ostaje jedino muka što će ovim bez prihoda ostati gradovi i opštine, kao i obično.

Edited by Tribun_Populi

Ostaje jedino muka što će ovim bez prihoda ostati gradovi i opštine, kao i obično.

koliko gradovi i opshtine zaista vide od tih para? :unsure: (pitam zato shto ne znam)

koliko gradovi i opshtine zaista vide od tih para? :unsure: (pitam zato shto ne znam)

100% njihov prihod, koji sami ubiraju i određuju stopu poreza (u granicama zakonom dozvoljene).

100% njihov prihod, koji sami ubiraju i određuju stopu poreza (u granicama zakonom dozvoljene).

aha. pitala sam se zashto su se bash toliko pustila krilca ove godine...

Pa zbog izmena zakona iz 2013-te, uvođenja u priču registra prometa nepokretnosti gde se evidentiraju kupoprodajne cene i na osnovu toga parifikacijom može da utvrdi realna tržišna vrednost, i puštanja mašti na volju tu i tamo (po metodu trebaju nam pare). A vrlo simpatično da ih sad pridavljuje centralna vlast, koja je koliko juče iz zakona obrisala odredbu po kojoj je oslobođenje od plaćanja poreza za onog koji stanuje u nekretnini za koju porez plaća bila 40% za vlasnika i po 10% za člana porodice (70% max) smanjujući to na 50% samo za vlasnika, da bi sada to opet vratili i čak povećali na 25m2 po članu domaćinstva (što znači da, gledajući površine stanova, u skoro 80% slučajeva prosečna četvoročlana porodica ovaj porez neće ni plaćati).

Simpatično, samo da vidimo kako će ići transferi, živo me zanima, pošto je u ovoj državi sa finansiranjem lokalne samouprave odvajkada bilo problema.

Edited by Tribun_Populi

da vidimo kako ce bilo shta da ide u drzavi koja ujutro reshi, oko podne se predomisli, uveche pujpike ne vazi. mislim da su se preigrali sa solidarnoshcu, nekretninama, strujom i akcizom sve u jednoj godini, a s druge strane sve same genijalne inovacije. da nisu uzeli babama penziju, mogle su same da idu na letovanje. idioti.

Kad god se centralna vlast u nečemu preigra, najebu opštine.

Tjah, nisu opstine bez putera na glavi, naprotiv. Opstine najcesce same sebe dovode u problem tako sto trose brdo para na stvari koje zapravo nisu u njihovoj nadleznosti tj. sa kojim nemaju nikakvu obavezu da se bave, tipa dodaci na socijalnu pomoc, stipendije za najbolje djake/studente, paketi za trudnice i novovencane i slicne populisticke stvari, pa onda kukaju kada im se prihodi/transferi smanje kako nemaju para da se bavi svojom osnovnom delatnoscu koja im jeste i obaveze, npr. odrzavanjem ulica ili vodovoda. Da ne pricamo o zaposljavanju rodbine, prijatelja i stranackog aparata, mislim da se zapravo veci ,,bum" zaposlenih u administraciji od 2000. dogodio na lokalu nego na republickom nivou.

U 160 opština u Srbiji danas imaš zaposlenih otprilike kao u čitavoj državnoj administraciji, sa svim tim bumovima. Srbija nema srednji nivo vlasti i naše su opštine, prvo preglomazne po teritorijalnom obuhvatu, još i dodatno natovarene mnogo čime što po logici stvari ne bi trebalo da bude njihov posao. Tako da je ili-ili, ili praviš regione i opštine oslobodiš tereta da servisiraju porodiljska bolovanja i finansiraju škole i domove zdravlja kako bi im pare ostale za vodovod i kanalizaciju, ili im preneseš pare da rade to što si im natovario. Ovo je frankenštajn uređenje, na socijalističku opštinu iz 1965. (po teritorijalnom obuhvatu) koja je u SFRJ imala pretpostavku nadležnosti za sveee™ u svoju korist, nakalemiš klasičnu lokalnu samoupravu, koja treba da čisti ulice i trgove i obezbeđuje vodu i grejanje, pa malo poljoprivreda i ruralni razvoj, pa malo zdravstvena i socijalna zaštita, pa obrazovanje... Ne ide to tako, u tom delu sve vrišti za remontom još od 1991. naovamo.

Ovaj predlog koji ste okačili je predlog poslanika SDS.

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока

Ovaj predlog koji ste okačili je predlog poslanika SDS.

Opet me zezn'o Paragraf :D

Ti kad bi znao ko tamo radi u redakciji ne bi nikad kupovao casopis

U 160 opština u Srbiji danas imaš zaposlenih otprilike kao u čitavoj državnoj administraciji, sa svim tim bumovima. Srbija nema srednji nivo vlasti i naše su opštine, prvo preglomazne po teritorijalnom obuhvatu, još i dodatno natovarene mnogo čime što po logici stvari ne bi trebalo da bude njihov posao. Tako da je ili-ili, ili praviš regione i opštine oslobodiš tereta da servisiraju porodiljska bolovanja i finansiraju škole i domove zdravlja kako bi im pare ostale za vodovod i kanalizaciju, ili im preneseš pare da rade to što si im natovario. Ovo je frankenštajn uređenje, na socijalističku opštinu iz 1965. (po teritorijalnom obuhvatu) koja je u SFRJ imala pretpostavku nadležnosti za sveee™ u svoju korist, nakalemiš klasičnu lokalnu samoupravu, koja treba da čisti ulice i trgove i obezbeđuje vodu i grejanje, pa malo poljoprivreda i ruralni razvoj, pa malo zdravstvena i socijalna zaštita, pa obrazovanje... Ne ide to tako, u tom delu sve vrišti za remontom još od 1991. naovamo.

Na republickom nivou nije toliko problem broj zaposlenih u administraciji koliko u JP i preduzecima u vecitom restrukturiranju, gde se gutaju pare iz budzeta da bi ta preduzeca ostala ziva (npr. Srbijagas) ili ce trosak prevaljuje na gradjane (npr. EPS). Sto me dovodi do pitanja - da li u tu brojku zaposlenih u opstinama racunas i JKP?

Za ostalo se generalno slazem, mada ostajem pri tome da se pored svega sto im je nakalemljeno opstine bave i stvarima kojima ne moraju iz cisto populistickih razloga.

Btw, ako mene pitas, s obzirom na nadleznosti, kod nas opstine nisu preglomazne teritorijalno vec upravo - premale. Pre svega po stanovnistvu, ali i teritorijalno u mnogim slucajevima.

Edited by hazard

Na republickom nivou nije toliko problem broj zaposlenih u administraciji koliko u JP i preduzecima u vecitom restrukturiranju, gde se gutaju pare iz budzeta da bi ta preduzeca ostala ziva (npr. Srbijagas) ili ce trosak prevaljuje na gradjane (npr. EPS). Sto me dovodi do pitanja - da li u tu brojku zaposlenih u opstinama racunas i JKP?

Za ostalo se generalno slazem, mada ostajem pri tome da se pored svega sto im je nakalemljeno opstine bave i stvarima kojima ne moraju iz cisto populistickih razloga.

Btw, ako mene pitas, s obzirom na nadleznosti, kod nas opstine nisu preglomazne teritorijalno vec upravo - premale. Pre svega po stanovnistvu, ali i teritorijalno u mnogim slucajevima.

Ne, nisam ih računao ni na državnom ni na lokalnom nivou, jer nisu administracija™. Računao sam zaposlene u državnim organima (ono što se može nazvati državnim službenicima i što pravno potpada pod tu definiciju) bez vojske i policije, dakle ćate™. To isto i za lokal.

A opštine su nam nefunkcionalne, to hoću da kažem. Ili ih praviš na lokalne samouprave u pravom smislu reči (voda, grejanje, čistoća etc.) ili na regione, sa širim teritorijalnim obuhvatom.