Jump to content

Kriza banaka u Srbiji - zatvaranje filijala, otpuštanja..

Featured Replies

7 hours ago, kud u maglu Simoviću said:

dina discover

mellow

neće me navući da je koristim

discover mu dođe isto što i visa/masters?

Isto u kom smislu?

Dosta losije je zastupljeno koriscenje van USA (i Kine?).

• Replies 2.4k
  • Views 246.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Hajde ljudi, iskulirajte malo. Em Mobi banka ima obavezne rezerve u NBS koje ne mogu da ispare sa tog računa, em država garantuje za sve uloge do iznosa od EUR 50.000 (znam iz prve ruke da je isplaćiv

• Nema to nikakve veze sa našim bankama, već jedino i isključivo sa ultrarigidnom politikom NBS u vezi deviznog poslovanja (pre svega), njenim hiperregulisanjem i hiperkontrolisanjem propisa i generalno

• jbt koliko je ovaj na tw naporan, i glup

Posted Images

u smislu platežnih mreža

@kud u maglu Simoviću Šta će ti to NBS čedo, nemaš običnu visa karticu? Prvo što mi pada na pamet je da ta dina discover kartica verovatno nije podržana u Google/Apple wallet-ima, što znači da je ne možeš koristiti za beskontaktno plaćanje mobilnim telefonom kod nas i u inostranstvu, što je već dovoljan deal breaker.

Edited by Willow

maaaa jok, ionako ni jednu dinu nisam koristio niti jednom

imam master(otp) koja radi posao i u srb i u inostranstvu super

a i za online

Jel koristi neko ProCredit banku i kakva su iskustva?

Oni su mi za sada najprofesionalnije nastupili za stambeni kredit.

On 20. 5. 2025. at 5:21, zorglub said:

Stigao mail iz Raifa:

Mater im jebem.

Steta sto ovo nisam ranije vidio, nego sam, zajedno sa voznjom po gradu i cekanjem po redovima, potrosio preko 2 sata da uplatim dolarsku gotovinu na racun.

Toliko puno ljudi imaju po poslovnicama, a toliko su neefikasni da je me nervoza hvata na samu pomisao da trebam oticu u banku.

Koja je najbolja banka u SRB i da li imaju neke koje imaju racune gdje se nesto moze orociti?

Interesantna stvar mi se desila ovog meseca - placanje struje na EPS portalu nije proknjizeno kod njih, ali je otislo sa mog racuna bez problema.

Umesto EPS-a, kao vlasnik racuna se prikazuje ALTA GROUP DOO, sto je (koliko vidim) obradjivac placanja (payment processor?) za EPS.

placanje jun 2025

Screenshot 2025-06-16 at 17.12.21 copy.png

placanje april 2025

Screenshot 2025-06-16 at 17.12.27 copy.png

Koliko je komplikovano da se od banke zatrazi povracaj novca na racun? U pitanju je Intesina debitna kartica, osnovni racun.

Da li je bolje da cimam EPS da vide gde su novci i da ih proknjize na racun? Ja sam u medjuvremenu (danas) platio (ponovo) racun preko uplatnice/online bankinga.

@jms_uk cimaj podrsku EPSa a mozes i tog provajdera. Ne vidim sta moze inteza da uradi, sa njihove strane deluje cisto.

@Peter Fan zavisi sta trazis od banke. Ja sam u intezi upravo jer imaju gomilu poslovnica i bankomata i uglavnom nema iznenadjenja. Za neka investiranja popricaj sa svima, mislim da moze i da se pregovara ako vec imas dobru ponudu druge banke.

Izgleda da je problem kod EPS-a, posto mi tata malo pre kaze da i kod njega stoji dugovanje, a on je platio jos ranije, 4. juna (preko druge banke).

Znaci da sam danas pretplatio za sledeci mesec… srecom, letnji racuni su manji pa ih ne kreditiram previse…

On 11. 6. 2025. at 14:01, Peter Fan said:

Koja je najbolja banka u SRB i da li imaju neke koje imaju racune gdje se nesto moze orociti?

Da si odgovorim na pitanje: danas sam procunjao po bankama i nasao da Adidiko ima njabolje kamate i da omogucuju orocavanje i u USD. Erste i Intesa su isto dosta dobro, ali losije.

I onda odem na Addikov sajt da im vidim financijski izvjestaj, a ono neka mala regionalna banka koja cak nije ni investment grade (Fitch bb), a vlasnicka strukura sarolika. Tako da otpadaju, a i bilo mi je sumnjivo jer obino dobro stojece banke ne vode po kamatama koje daju na stednju.

Definitivno cu da odjebem Raiffeisen jer em ne nude nista, em ne rade sa gotovinom posllie osim u jednoj poslovnici u Novom Sadu, a po manjjim mjestima poslije 13 sati. Plus im je osoblje nevidjeno arogatno.

Inace, ako nekog zanima Intesa ima neki Combi opciju gdje dio novva mozes oroziti, a dio u fondove, a mozes i jedno i drugo.

Takodje, ovo je rejting vecih banaka u Srbiji, ako nekom treba:

Bank

Parent Company Rating (S&P)

Banca Intesa

BBB+ (Intesa Sanpaolo)

OTP Banka Srbija

BBB (OTP Group, Hungary)

Raiffeisen Banka

A- (Raiffeisen Bank Int’l)

UniCredit Bank Srbija

BBB+ (UniCredit Group)

Erste Bank

A (Erste Group)

Edited by Peter Fan

On 16. 6. 2025. at 20:13, jms_uk said:

Izgleda da je problem kod EPS-a, posto mi tata malo pre kaze da i kod njega stoji dugovanje, a on je platio jos ranije, 4. juna (preko druge banke).

Znaci da sam danas pretplatio za sledeci mesec… srecom, letnji racuni su manji pa ih ne kreditiram previse…

Jeste, stiglo je neko obaveštenje u sanduče da trenutno nemaju uvid u uplate. Isto mi stoji Alta... Ali nisam plaćao ponovo :)

10 hours ago, Peter Fan said:

Da si odgovorim na pitanje: danas sam procunjao po bankama i nasao da Adidiko ima njabolje kamate i da omogucuju orocavanje i u USD. Erste i Intesa su isto dosta dobro, ali losije.

I onda odem na Addikov sajt da im vidim financijski izvjestaj, a ono neka mala regionalna banka koja cak nije ni investment grade (Fitch bb), a vlasnicka strukura sarolika. Tako da otpadaju, a i bilo mi je sumnjivo jer obino dobro stojece banke ne vode po kamatama koje daju na stednju.

Definitivno cu da odjebem Raiffeisen jer em ne nude nista, em ne rade sa gotovinom posllie osim u jednoj poslovnici u Novom Sadu, a po manjjim mjestima poslije 13 sati. Plus im je osoblje nevidjeno arogatno.

Inace, ako nekog zanima Intesa ima neki Combi opciju gdje dio novva mozes oroziti, a dio u fondove, a mozes i jedno i drugo.

Takodje, ovo je rejting vecih banaka u Srbiji, ako nekom treba:

Bank

Parent Company Rating (S&P)

Banca Intesa

BBB+ (Intesa Sanpaolo)

OTP Banka Srbija

BBB (OTP Group, Hungary)

Raiffeisen Banka

A- (Raiffeisen Bank Int’l)

UniCredit Bank Srbija

BBB+ (UniCredit Group)

Erste Bank

A (Erste Group)

Kamatica.com bi trebalo da ima ažurne podatke o stopama za deviznu štednju. Ja imam ok iskustvo sa AIK-om (ex Sber zapravo), vidim da su i sad pri vrhu sa stopom (Api izgleda nudi najvišu stopu trenutno, ali ne znam ništa o njima).

https://www.kamatica.com/stednja-eur

On 11. 6. 2025. at 7:26, Sammael said:

Jel koristi neko ProCredit banku i kakva su iskustva?

Oni su mi za sada najprofesionalnije nastupili za stambeni kredit.

Potvrđujem ovo za najprofesionalniji pristup ProCredit banke što se tiče stambenih kredita.

U istom danu sam poslao detaljni email na zvanične adrese svih banaka koje u ponudi imaju stambene kredite, u ProCreditu sam najbrže prošao prvih nekoliko koraka (pozivi telefonom, predaja dokumentacije itd) dok neke nisu čak ni odgovorile na email.

Pohvala za Raiffeisen i NLB, koje nisu mogle da izađu u susret zbog mojih specifičnih okolnosti ali je komunikacija bila besprekorna.

Najveći hejt ide Intezi u kojoj su službe toliko nesinhronizovane i birokratizovane uz osetan manjak ljudskih resursa, tako da se razgovor sa kreditnim savetnikom (koji oni smatraju obaveznim, ja ga nisam tražio!) zakazuje po 2 nedelje unapred. Epopeja kod njih se završila tako da mi se (nakon mog slanja detaljne dokumentacije koju su tražili) dodeljena savetnica nije javljala na telefon 10 dana uzastopce, nije odgovarala na mail, dok mi je prethodni dodeljeni kontakt doslovce odgovorila da je ona sama ceo dan na sastancima (?!) i da ona lično (uz izvinjenje) tu ne može ništa.

Puno sreće svima koji ulaze u proces 🤞

Edited by xavier
edit: typo

Ja sam, kao fizičko lice, prilično zadovoljna Intezom.

Pri tom, uzimala sam samo neke sitne, gotovinske kredite.

Sa druge strane, radim u firmi koja ima poslovni račun u Intezi. Ekipa iz računovodstva ne može da izadje na kraj s njima.

Sve ovo što @xavier kaže.

Trebalo nam je više od dva meseca, nakon što je prethodna "savetnica", zadužena za nas, otišla iz Inteze, da saznamo ko je novi "savetnik" zadužen za nas.

Inteza je super dok je koristiš preko telefona, koristim njihovu BizMobi aplikaciju kao pravno lice i tu nema zapinjanja. Koliko znam druge banke nisu imale mobilnu aplikaciju za pravna lica i to je razlog zašto sam još uvek njihov klijent.

Sa druge strane, kad god je trebalo da lično posetim bilo koju ekspozituru i komuniciram sa zaposlenima, u 90% slučajeva je bilo problema i odugovlačenja iako su zahtevi u ime pravnog lica bili trivijalni (tipa otvoriti devizni račun u novoj valuti, otkup deviza po povlašćenom kursu, ažuriranje podataka o adresi itd). Stekao sam utisak da imaju veliku fluktuaciju zaposlenih (kao verovatno i u većem delu bankarskog sektora), da su loše upoznati sa internim procedurama i softverom koji koriste, da jedni drugima prebacuju lopticu zbog preopterećenosti itd. Krajem prošle godine su me u istoj filijali slali sa šaltera na šalter, ukupno 5 komada, prvo ne razumevajući popunjen formular koji su mi sami poslali a onda tvrdeći da uslugu mogu da izvrše tek posle Nove godine, da bi me tek nakon mog izričitog zahteva da mi izdaju pisanu potvrdu o tome (“Banka Inteza nije u stanju da izvrši tu i tu uslugu na dan taj i taj”) preusmerili na direktorku ekspoziture koja je “problem” napokon rešila telefonom. Sve ovo za istu vrstu usluge koju sam prethodne 3 godine realizovao lakonski u drugoj filijali sa drugom garniturom zaposlenih 🙄

Što se tiče fizičkih lica, Yettel banka ima besplatni MAX paket sa odličnom mob aplikacijom ukoliko platu primate kod njih, koristim više od godinu dana bez problema. Debitna kartica je free, dozvoljeni kreditni minus 500k, podizanje keša sa drugih bankomata takođe bez provizije 😎 Jedino što mi efektivno nedostaje u njihovoj aplikaciji je mogućnost razvrstavanja troškova po kategorijama (režije, hrana, pokloni itd) radi kontrole trošenja, kao što to npr nudi Unicredit banka, međutim Unicredit aplikacija je felerična sa mnogo više strana 😏