October 29, 2025Oct 29 10 hours ago, JozoMujica said:Šta znam, ja pčele, leptire i vrapce viđam svaki dan, od ranog proleća do jeseni.Ako ih ja vidjam u ovoj pustinji, onda ne znam vise gde sa tim pricama. Broj pcela se skoro udvostrucio u svetu od 1990.Komentar je kretenski, pun je internet crnih proroka.
October 29, 2025Oct 29 10 hours ago, JozoMujica said:Šta znam, ja pčele, leptire i vrapce viđam svaki dan, od ranog proleća do jeseni.Vrapci su nesto utanjili zadnjih godina ali ima ih, gicaju se.Zato smrdibuba ima sve vise.
October 29, 2025Oct 29 Problem sa umiranjem insekata, pa i pčela je dokumentovan širom sveta već godinama. Pčele između ostalog nisu samo pčele koje drže pčelari. Samo u Evropi postoje stotine i stotine vrsta pčela tzv. divljih pčela. To što se broj ljudi koji drže pčele povećao ne znači da čak ni pčele kod pčelara ne umiru masovno. Ja imam neke u okruženju, pa slušam šta oni govore i to već više od decenije. Bilo je i više dokumentaraca na tu temu i klimatske promene čak nisu ni jedini uzrok. Nego je ljudska potreba da se guta svaka glupost koja uverava da je sve u redu previše velika. Don't look up je bio previše diskretan.
October 29, 2025Oct 29 Pomislio bih da ste na ovom forumu svi dovoljno pametni i obrazovani da vas ne zbunjuju lična iskustva i anegdote. Google Scholar je tu, još uvek, ukucajte honey bee population decline, pa pogledajte i sami. Npr. I avaj ne slušajte milijardere (koji čak ni faks nisu završili) o stvarima koje blage veze sa njihovom strukom (ako je uopšte imaju) ... znači batalite Gatesa o pandemijama ili klimatu. Mislim, samo kažem.
October 29, 2025Oct 29 Bee colonies: worldwide population on the risePoslusajte stao tome misli Leonardo di Caprio.
October 29, 2025Oct 29 @Lancia To se odnosi na gajene pčele tj u pitanju je apikultura (Izvor podataka je Organizacija za prehranu i poljoprivredu UN.) To samo znači da proizvodnja raste, što je i logično obzirom na potražnju (meda.)Međutim, ukupan broj pčela (i broj vrsta pčela) opada: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590332220306515
October 29, 2025Oct 29 Bee colonies koji proizvode med pčelarima. Ergo povećao se broj pčelara. Vidiš i na linku koji su sam postovao da je rast 200+ % u Aziji. Pčela kao što već rekoh ima više stotina vrsta samo u Evropi, ove što ih koriste pčelari su samo jedna vrsta. Mora malo da se čita, a ne samo šarene slike.Ima na Guardianu članak od skoro kako broje i procenjuju populaciju insekata i u kakvom smo stanju trenutno. Ima čak i mali widget u kojem može da se pogleda interaktivno razlika između 1984 i 2019 i zabrinjava sve normalne ljude.https://www.theguardian.com/environment/2025/jun/03/climate-species-collapse-ecology-insects-nature-reserves-aoe Edited October 29, 2025Oct 29 by Venom
October 29, 2025Oct 29 Cak i u toj prici, svetska ocekivanja do 2034 su pozitivna za sve kontinente osim Severne Amerike.
October 29, 2025Oct 29 6 minutes ago, Lancia said:Cak i u toj prici, svetska ocekivanja do 2034 su pozitivna za sve kontinente osim Severne Amerike.Piše isto "number of managed beehives".
October 29, 2025Oct 29 Treba razdvojiti životinje koje su gajene (što bismo mi ovde rekli "farmed") od svih ostalih životinja. Odnosi se, naravno, i na pčele. Kada su divlje vrste u pitanju, premda istinski globalne studije praktično ne postoje (uglavnom se to radi po državama/regionima), nema sumnje da je u pitanju drastična redukcija broja (i broja vrsta).Ovo je citat iz IPBES (The global assessment report on BIODIVERSITY AND ECOSYSTEM SERVICES): Although many species are declining, farmed species, domesticates, and species that are well adapted to anthromes have all increased in abundance. A hectare of wheat will often have more than 500,000 established plants – and wheat is planted on around 220 million ha each year (Rudel et al., 2009); the number of managed western honey bee hives is increasing globally (IPBES, 2016); and livestock now accounts for over 90% of megafaunal biomass on land (Barnosky, 2008).Svodi se sve na to da mi pretvaramo ostatak planete u nas i ono što nama direktno treba (poljoprivredne kulture i životinje.)Btw još jedna diskvalifikacija Gatesa (a, realno, ovo je nešto što bi mediji trebalo da rade pre nego što poskoče da prenesu svaku stvar koju neki milijarder ima da izjavi, kao da je bogojavljenje u pitanju) - on je lično žestoko investiran u razvoj tzv "AI" (o tome postoji detaljan obračun u sjajnoj knjizi Karen Hao "Empire of AI"). Radi se o konfliktu interesa, i to je blag izraz - "AI" industriji treba literalno sva energija (i voda) ove planete, i jasno je da čak ni to neće biti dovoljno. Zato Gates priča to što priča.
October 30, 2025Oct 30 8 hours ago, Indy said:Radi se o konfliktu interesa, i to je blag izraz - "AI" industriji treba literalno sva energija (i voda) ove planete, i jasno je da čak ni to neće biti dovoljno. Zato Gates priča to što priča.Ukupno globalno povlačenje vode Gugla, Majkrosofta i Mete iznosilo je 2,2 milijarde kubnih metara 2022. godine, što je ekvivalento dvostrukoj godišnjoj potrošnji Danske. A po procenama UNa, od nestašice vode do 2030. će patiti polovina svetske populacije.