morgana Posted February 19, 2015 Posted February 19, 2015 (edited) tekst je bezveze. informativna vrijednost mu je nikakva jer nudi ono sto vec svi znamo, makar ne iz svog iskustva, s tim da materijalu prilazi iz ugla nevoljenja. galeb je tipican turista, mada se upinje da bude bas kontra. skroz tipican. kupac iskustava. nevoljenje tajlanda je naravno legitimno, taman koliko i voljenje. Edited February 19, 2015 by morgana
Ariel Posted February 19, 2015 Posted February 19, 2015 (edited) Galeb loše piše. Stilski neujednačeno, varira terminologiju od novinarske preko isforsirano ulične, koju pak ublažava neprikladnim izborom termina koji pristaju razgovoru s kevom za vreme ručka, što bi sve moglo da bude jedan kul gonzo postmoderni reportažni pristup - da izlazi iz manje vunastog mozga ili iz tastature nekog sa izgrađenijim stilom ili više talenta (mada hajde, "talenat" je neprikladna kategorija u priči koja pokušava da sagleda uspelost teksta, pa da kažemo da je ovo samo moja lična procena). Što se informacione perspektive tiče, u njegovom slučaju način na koji pristupa temi, ugao gledanja i ključne tačke koje bira da obradi u okviru teme, rezultat čine opskurnim umesto da ga rasvetle i pojačaju ono što je zanimljivo u temi po sebi. To je sa jedne strane posledica bastardizacije vajs stila, koji se spaja sa njegovim ličnim ispovednim stilom, koji pak najviše pristaje nekom privatnom blogu, a sa druge je posledica želje da se iznađe ugao koji će biti u manjini i, posredno ili neposredno, se posrati po većini.Galebovi tekstovi najviše izražavaju to što preti da postane specifikum srpskog Vajsa: da sebe vidi baš kao neku kontramejnstrim priču, elitnu manjinu koja objašnjava™ i koja sebe u tome jako ozbiljno shvata. Ali pitanje je: kome objašnjava? Iz komentara čitalaca se može videti koliko je to zajebana, gotovo šizofrena pozicija koju su za sebe odabrali, valjda misleći da gađaju nekakvu nišu koja je nezapišana, ali zapravo ne zadovoljavajući skoro nikoga: ovaj jedan hipster se žali na profanost u tekstu, drugi gospodin kaže da to već sve zna, treća gotičarka da su bolji engleski tekstovi, četvrti dečko da ovo nisu teme koje se tiču Srbije... I svi su komentatori malo u pravu i svi malo kenjaju tj. hejtuju. Ne znam, ne bih im bio u poziciji, mada kapiram da im nije loše jer takva pozicija pre svega stvara nekakav "mala elitna grupa protiv mnoštva troglodita" sektaški mentalitet koji daje snagu da izguraš svašta ako si uporan i sposoban. Ali da im je lako, nije. Pitam se samo kako ikada mogu takvi da budu profitabilni i plašim se da neće potrajati duže od godinu dana. Nadam se da grešim. Edited February 19, 2015 by Ariel
morgana Posted February 19, 2015 Posted February 19, 2015 jeste, srpski vice ne postoji u srpskom realnom nego nekom teorijskom prostoru. steta, posto u srpskoj medijskoj realnosti ima bas mnogo prostora za osvajanje. cast izuzecima koji odlicno pisu. sto se tice komentara na fb, treba imati u vidu i da je auditorijum nenaviknut na ovu formu i da vecina svoja ocekivanja formira u odnosu na mejnstrim.
Skyhighatrist Posted February 19, 2015 Posted February 19, 2015 Tekst o Khmerskom rocku u delovima koji se ne tiču muzike obiluje netačnim informacijama i proizvoljnostima u tolikoj meri da se pitam da li je uopšte bio tamo...
Ravanelli Posted February 19, 2015 Posted February 19, 2015 (edited) Živ nisam bez ekipice, a realno nema šta da ti se smisleno odgovara kad lupaš. Okej, oko Buda da razumem, ali šta tebi toliko smeta što je neki turista ispao naivan pa ga je uradio par muvatora? Ili šta ti toliko smeta što kaže da možeš da dobiješ proliv ako jedeš brzu hranu na ulici? Stvarno mi nije jasno. smeta mi to što toga imaš apsolutno svuda i u tvom dvorištu i tvoja krivica je ako se padneš na gluposti koje možeš veoma lako da izbegneš. mislim jbt. deru ga gde stignu u ubitačno jeftinoj sredini i onda "tajland nije baš kao što se priča". čoveče, nije. ti si problem što jer ne znaš. što se tiče hrane sa ulice ili restorana po kojima sere, stvarno ne znam šta da ti kažem. kao nije higijenski, sedećeš na noši. važi care, nemaju haacap, ali to je takva zemlja, zašto si uopšte išao tamo bez da si makar pozajmio lonely planet star 10 godina i prošao kroz njega, obavestio se gde ideš i onda ne overio sranje na svakom koraku. tajland ti je zemlja gde ako želiš da bekpekuješ onda jedeš tu hranu (koju jede 95% turista tamo, osim baba) i spavaš po bungalovima. moraš da znaš šta da očekuješ, zaboga. tekst je ogorčeno negativan i vidi se da više puta frustrirano preteruje, pogtovo kada se priča o bangkoku... onda ide i druga stvar sa hejtom prema srpskim turistima. to je čisto я urban а ви говно... i to na silu. niko mu nije objasnio da ne mora da ide na mesta gde oni idu. mislim ovde ne ideš po kafanama, osim ako ne želiš takvu raju. što se tiče prostitucije, to je zaista mogao naći gde je hteo. u americi to možeš naći u bordelima i striptiz klubovima i imati isti ljiigav osećaj, ali zašto bi neko uopšte išao na takvo mesto? znaš šta ćeš zateći i zašto se onda zgražavaš? taj "neobavešten sam išao na sranje mesta i evo šta mi se dogodilo" stil pisanja obiluje u tekstu, ovo Dok ja tako gledam mapu, naleti tuk-tuk i nudi da me provoza okolo i pokaže sve te znamenitosti, sačeka dok ih obiđem i sve to naplati 40 bah(a)ta. ti stoji u osnovnom opisu šta ne treba raditi. lik mu je ponudio cenu koje otprilike 1/5 standardne za vožnju? i on nije veverica? a onda A onda shvatiš da su vojnik i taksista u dosluhu - nikada nije ni bilo nikakve molitve. To je fora. a sad mi je jasno. zavera na državnom nivou jer je ispao pacer. i to je sveo na: "Samo jedan primer, ali ga uzmite kao pravilo za sve. Sve. E, to je Bangkok." važi, super. pravila određujemo po tvojim iskustvima gde si ispao šaran. ovo je bezobrazluk A onda u jednom trenutku naletite na deo gde morate da se izujete iz poštovanja prema znamenitosti. I šta sada kada sam već tu i kada sam platio kartu 650 bah(a)ta? Izujem se i nadam se da među hiljadama drugih bosnogih neću navući neko gljivično oboljenje. Naravno da nisam bio te sreće. Jebem ti gljivice. nije hteo da se izuje gde je to pravilo? boji se da ne navuče neko gljivično oboljenje preko patosa? daaaaaaaj... pa to je sramota. ovde je opet nesposoban i paranoičan. I imajte u vidu da oni znaju da ste im u šaci. Onog časa kada zakoračite na ostrvo, pljačka počinje. komarci su krivi, stalno zuje :( Posle horde insekata koji, iako ste naprskani i ne grizu vas, ali toliko zuje okolo da nema ništa od spavanja, i dok se preznojavate i lepite za posteljinu u onoj zapari, sve vreme, ipak, uživate u smradu kanalizacije i odloženog smeća koje se ubuđalo u toku dana na plaži kako nije očigledno koliko je daleko otišao u preterivanju? što se tiče ostaloga gde naleće na turiste - ne idi na mesta gde ima prostitucije, ne idi na mesta koja su puna turista koji ti ne odgovaraju. toliko je jednostavno. pandan bi ti bio kada bi otišao na neki od narodnjačkih splavova. pa naravno da možeš da izabareš gde ćeš da ideš. ono o bangkoku kao prljavoj rupi punoj fermentiranog smeća i klošara, gde samo vidite selfije sa dobrih zgrada ne znam da li ima potrebe da se komentariše. uzeo je jednu stvar i onda je predimenzionirao. jednostavno lik je očajan i problem je u njemu, zato sam i stavio paralelu sa tekstom o plivanju za krst. nije se čak ni najosnovnije obavestio o mestu gde ide i onda je problem kada zaglavi u budvi. jbg, to nije novinarstvo ni čak fer pisanje, već obično bulažnjenje. Edited February 19, 2015 by Ravanelli
*edited by mod Posted February 19, 2015 Posted February 19, 2015 (edited) Niti sam bio na Tajlandu niti mi je u top 10 destinacija koje planiram da posetim, ali iz teksta prosto zraci njegova fustracija sto nije bilo tako kako su mu pricali. Jbg otisao prvi put na Tajland pa je ocekivao da je sve za dolar plus cisto bez turista i komaraca. Onda je jos ispao som ali nece da prizna da je glup vec je kriva vojsa i taksi sluzba i on sto ne uma da odjebe prevaranta koji ga voza po prodavnicama. Toliko je udario po prici da ti treba lokalac koji bar 10 godina zivi tu da sam bio ubedjen da ce u nekom trenutku da psmene nekog ortaka ali jok. Samo pravednicki gnev prevarenog Galeba. Ovaj tekst je zapravo gori od rodjendanskog i gay bear-a, ali ima tu srpski vajs foru koja se svako malo malo pomalja a svodi se "Ajde da opljunemo nesto sto ljudi vole i na sta se loze pa da onda oni klikcu i komentarisu" varijacija na Blic foru "Necete verovati sta se posle desilo!!!" Sa druge strane tekst o domacim beskucnicama i menstruaciji je prilicno dobar iako se verovatno niko ne bi ni setio da nije izasao orginal iz Engleske. Edited February 19, 2015 by *edited by mod
Ravanelli Posted February 19, 2015 Posted February 19, 2015 (edited) overih mu fejs. zgadio se tajlandu, toj zemlji raspalog smeća i prostitucije, za profilnu... kao tamo neki tursita... sa monasima koji su isto učestvovali u tuktuk prevari :( Edited February 19, 2015 by Ravanelli
Caligula Posted February 19, 2015 Posted February 19, 2015 meni se generalno ne svidja to vajs novinarstvo. kao sto mi u novinarstvu tipa 'glorija' najjaci utisak KAKO je predstalvjena realnost (usecereni,idealni zivoti selebritija) tako i ovde mi je prejak taj utisak KAKO, previse obojeno licnim dozivljajem i iskustvom, toliko da se to vidi kao vestacki nametnuto spolja. tipa napises neutralnu reportazu pa stavis u neki vajs generator koji proizvede tekst iz 'ludog, jedinstvenog' ugla. potrebu za takvim gledistem zadovoljim na forumu i opcenito na www da ne pominjem utrnulost za uzroke pojava koje opisuju, drustvenu iniferentnost ok, verujem da im je ciljna grupa ljudi u dvadesetim godinama zivota Volim te Juliana
Lrd Posted February 19, 2015 Posted February 19, 2015 Ravanelli, hvala što si se potrudio za odgovor. I Arielu isto da kažem da mislim da Galeb baš loše piše i da je baš prazan lik, ali ovaj tekst mu je daleko najbolji od svih koje je napisao za Vajs.
Ryan Franco Posted February 19, 2015 Posted February 19, 2015 da ne pominjem utrnulost za uzroke pojava koje opisuju, drustvenu iniferentnost ok, verujem da im je ciljna grupa ljudi u dvadesetim godinama zivota zapravo meni je dosta osvežavajuće odsustvo potrebe da se ne bude utrnuo za uzroke, a koja se mahom završi na popovanju, prozivanju i prebacivanju od strane vlasnika takvih gledišta. u tom smislu, sad kad sam u tridesetima, odveć sam mator za društvene akcije, dovoljno mi je da budem obavešten o nečemu što nisam znao.
InvisibleLight Posted February 19, 2015 Posted February 19, 2015 zapravo meni je dosta osvežavajuće odsustvo potrebe da se ne bude utrnuo za uzroke, a koja se mahom završi na popovanju, prozivanju i prebacivanju od strane vlasnika takvih gledišta. u tom smislu, sad kad sam u tridesetima, odveć sam mator za društvene akcije, dovoljno mi je da budem obavešten o nečemu što nisam znao. fair enough, mislis to je sto ljudi rade ovde na ppp, na 'politici' i 'drustvu' pa ti je vajs osvezavajuci odmor od analiza i 'optuzbi' moze mozda da zabavi (hajde i informisanje donekle), al rekoh smeta mi sto se taj nametnuti, preskriptivni diskurzivni okvir u koji se prica smesta oseti kao neka prokrustova postelja uostalom najzanimljivije textove vajs autora (uz vise informacija) sam procitala na forumu u formi postova.
Ryan Franco Posted February 19, 2015 Posted February 19, 2015 Ali nije nametnut. To jest moj je utisak da nije nametnut, odnosno da je naprotiv, nametnuta potreba da sa bude angazovan. Mislim da je verovatno rec o licnim utiscima pa otuda neslaganje.
InvisibleLight Posted February 19, 2015 Posted February 19, 2015 (edited) da, tako je, drugacija 'osecamo'. mislis da je angazman 'ne davimo bgd' nametnut ? :) Edited February 19, 2015 by InvisibleLight
kobni zelaya Posted February 19, 2015 Posted February 19, 2015 Kako vam se čini ovaj tekst? Ja sam nehajno zbunjen.
Hamlet Strašni Posted February 19, 2015 Posted February 19, 2015 Ajde neki komentar ovoga. Hoću da maltretiram autora i neke pomenute u tekstu u subotu. Nema nik na forumu.
Recommended Posts