katamaran Posted February 13, 2015 Posted February 13, 2015 Pitao si odakle je navod pa sam stavio link :)
katamaran Posted February 17, 2015 Posted February 17, 2015 (edited) nekad sad https://www.google.com/maps/@44.826508,20.407853,3a,45.7y,342.32h,88.36t/data=!3m4!1e1!3m2!1scDSF74Dp-mAWT-vX3oTZrQ!2e0 Bas dugo nisam tu bio. Sto posto sam siguran da su tada jos postojali ti izlozi. Valjda je Tehnomanija bila tu. Eventualno Tehnomarket. fina kolekcija crno - belih fotografija BG-a https://www.facebook.com/Crno.beli.Beograd?fref=photo Edited February 17, 2015 by katamaran
Pontijak Posted March 18, 2015 Posted March 18, 2015 ne bilo ti zapovedjeno, koliko se secam ti dosta znas o tom periodu istorije beograda pa napisi koju rec ukoliko te ne mrzi :)
Topola Posted March 18, 2015 Posted March 18, 2015 evo, naprimer, o ovome se danas malo ili nimalo zna: prva izgradnja nasipa na obali Save, otprilike tamo gde je sada "Savanova", da ne kažemo, 1 preteča projekta "na vodi". Izgradnja nasipa, investitor Uprava Grada Beograda, izvođač Organizacija TOT, rok za završetak radova septembar 1942.
Pontijak Posted March 18, 2015 Posted March 18, 2015 znao sam ja da se na tebe moze racunati kada je istorija beograda u pitanju :)
Singer Posted March 18, 2015 Author Posted March 18, 2015 eto. samo je švabo gradijo ovde. turčin nikad
Topola Posted March 18, 2015 Posted March 18, 2015 današnja Braće Krsmanović 6, sada klub "Ben Akiba", nekad Dajćovo stovarište koža:
Topola Posted March 18, 2015 Posted March 18, 2015 (edited) Švabo? da... Evo domaćih Švaba, od Pančeva, kako pljačkaju isti ovaj Dajčov magacin aprila 1941. U pozadini se vidi zgrada u današnje B.Krsmanovića 8 (klubovi "Tranzit", "Stotka" i "Berliner"): Mislim da je to to, kolega Pontijak... :D Edited March 18, 2015 by Topola
Pontijak Posted March 18, 2015 Posted March 18, 2015 (edited) Mislim da je to to, kolega Pontijak... :D hvala topola :) na tebe covek uvek moze da racuna sto se tice informacija i foto materijala o istoriji beograda :) a to sto jednom kolegi smeta kada ti postavljas fotografije, sta ce covek, zaboravio na drevnu kinesku poslovicu da je jednom pokazati vise nego hiljadu puta reci :) @singer pa topola dao precizan odgovor o kuci za koju si pitao sta je, sa sve foto ilustracijama tako da su ove fotografije bas tu gde treba da budu :) Edited March 18, 2015 by Pontijak
Kampokei Posted March 18, 2015 Posted March 18, 2015 evo, naprimer, o ovome se danas malo ili nimalo zna: prva izgradnja nasipa na obali Save, otprilike tamo gde je sada "Savanova", da ne kažemo, 1 preteča projekta "na vodi". Izgradnja nasipa, investitor Uprava Grada Beograda, izvođač Organizacija TOT, rok za završetak radova septembar 1942. Jesu radovi poceli pre ili posle okupacije? I kad smo kod toga, koliko se gradilo u okupiranom Beogradu? Postoji li uopste neka recimo stambena zgrada gradjena u tom periodu?
Pontijak Posted March 18, 2015 Posted March 18, 2015 ja znam za resenje trga slavija koji je regulisan takav kakav je i danas bas za vreme okupacije i za gvozdeni most, sada tzv. tramvajski most koji pogresno zovu starim zeleznickim mostom, valjda zbog zavodljivosti konstrukcije mosta
Topola Posted March 18, 2015 Posted March 18, 2015 (edited) da, danas takođe nije previše poznato da je kružni tok na Slaviji nemačko rešenje iz 1942. godine. Pre toga bilo je osam ulica koje su se ulivale jedna u drugu što baš i nije bilo funkcionalno sa saobraćajnog stanovišta. Gradnju su nadzirali stručnjaci iz Uprave Grada Beograda, mislim da je bio inžinjer Maksimović na čelu tima, ako se sad dobro sećam. Ono što je još manje poznato jeste da su nemački okupatori tom istom prilikom sproveli još dva velika projekta na Slaviji i oko nje: izgradnju solitera na ćošku kod "dva kralja" (K.Milana i K.Milutina - stoji i danas) i vodovodnu i kanalizacionu mrežu za delove Vračara i centra. Od većih radova vršeno je popravljanje zgrada oštećenih u aprilskom bombardovanju, što je manje više uspešno završeno već do kraja 1942., najverovatnije što su postojale iste građevinske firme, domaće, koje su te zgrade i zidale pre rata. Kasnije već dolazi do manjka materijala ali, koliko znam, bilo je pokušaja da se nešto popravlja i posle uskršnjih američkih bombardovanja 1944-e. Što se nasipa u Savamali tiče, ostalo je na fotografijama zabeleženo da je Vermaht aprila 1941. u Beogradu zatekla ozbiljna poplava: verovatno su zato odmah već 1942. i krenuli da rade deo nasipa između stubova srušenog mosta Kralja Aleksandra (našim mladim skojevcima ljubiteljima istorije poznat kao "Brankov" most) i novog mosta koji su takođe napravili, takozvanog "Prinz Eugen brucke", odnosno Savskog mosta, odnosno za nas sada budućeg "Mosta učitelja Miladina Zarića". Deo betonske obale od Beton hale do mosta KA (onaj isti dok na kome pristaju rečni kruzeri, kod kafane "Promaja" i Carine/MUPa) takođe su uradili Nemci, bar veći deo, i to odmah po zauzeću grada: trebao im je zbog rečnog transporta materijala i ljudstva za Rajh. Da ovime ne završimo spisak: nemački okupatori su popravili Železnički most (slika u prilogu) kao i novi pontonski most kuda je od marta do maja 1942. svakodnevno prolazila gasna komora "Dušegupka" kojom su ubili 6.800 dece, žena i starijih ljudi. Takođe, dogradili su Banjički logor, logor za Jevreje Sajmište, stratište na Jajincima, zatvore-mučilišta ispod Ratničkog doma (Dom vojske), i još nekoliko sličnih stratišta, u skladu sa zločinačkom prirodom nacističkog režima Trećeg rajha... Edited March 18, 2015 by Topola
MancMellow Posted March 18, 2015 Posted March 18, 2015 eto. samo je švabo gradijo ovde. turčin nikad si lud
Singer Posted March 18, 2015 Author Posted March 18, 2015 si lud jeeebote manc, od svih mojih fabrikovanih postova na dejli bejzis ti se uvatiš baš za ovaj...
Recommended Posts