Jump to content
IGNORED

Krv: transfuzija, dobrovoljno davanje itd.


Al-Khwarizmi

Recommended Posts

Imam pitanje koje nemam gde da udomim, pa otvaram temu koja može i za nešto više da posluži...

 

Pa da opravdam to, pre nego što pređem na pitanje:

Danas sam saznao da je, po rečima čoveka iz Zavoda za transfuziju, situacija sa rezervama krvi "gora nego ikad". Tako da, ukoliko ste davalac, ili se premišljate da li da postanete, sad je pravo vreme da odete do Zavoda i pomognete. Naročito ako imate neku od deficitarnih grupa (npr, B+, za koju su mi rekli da je uopšte nema).

 

A konkretno pitanje je: da li je istina ono što su mi rekli u bolnici da od skora ne daju više nultu grupu, već isključivo konkretnu grupu primaoca? I zna li neko koje je obrazloženje za tako nešto (glavna sestra nije baš bila nešto razgovorljiva)?

 

Naime, moja sestra treba da ide sutra na operaciju, da bi nam danas rekli da krvi nema i da u roku od dva sata moramo da im javimo da li možemo da obezbedimo donore. Pošto nismo uspeli da nađemo nikoga sa njenom (B+) grupom, našli smo nekoliko "univerzalnih davalaca" sa 0+. Ali nam rekoše - "ne može, mora njena grupa".

Edited by Al-Khwarizmi
Link to comment

To da je krvna grupa 0- univerzalni davatelj je samo aproksimacija. U realnosti postoji vise skupina antigena koji se razlikuju medju krvnim grupama, koji su otkriveni zadnjih 20-ak godina.  Uglavnom, kad se daje 0- krv pimatelju s razlicitom krvnom grupom postoji i dalje rizik od imunoloske reakcije (primatelja na eritrocite davatelja), samo je bitno manji nego s drugim krvnim grupama. Tako da se 0- koristi samo ako bas nema nikakvog drugog izlaza. 

 

A drugog izlaza garant ima u gradu velicine Beograda.... 

 

Sretno sestri

Link to comment

Hvala za objašnjenje Nicol. Hvala i svima koji su ponudili pomoć. Našli smo krv u međuvremenu.

 

Situacija sa rezervama krvi je zaista loša u Beogradu ovih dana. Verujem da ni u ostatku Srbije nije mnogo bolja. Molim dobrovoljne davaoce, bez obzira na grupu, da navrate do Zavoda za transfuziju čim budu u mogućnosti. Ja ću pokrenuti inicijativu da se u saradnji sa Zavodom organizuje akcija za zaposlene u prostorijama firme - odziv tako obično bude dobar.

Link to comment

Ne znam da li ide tako.

Dam krv 2-3 puta godišnje.

Obično kada odem zbog drugih stvari... Lepo bi bilo da ko može (iz zdrav. razloga) nađe vremena, ide brzo, učini se malo ali korisno.

Link to comment

Još ako dobiju dva dana slobodno....

pa oni pishu "opravdanje" (za jedan dan), ali bre sramota je, matori ljudi :lolol:

 

kako to da je b+ deficitarna? koliko je ona retka?

Edited by gospa buba
Link to comment

:Danas sam saznao da je, po rečima čoveka iz Zavoda za transfuziju, situacija sa rezervama krvi "gora nego ikad". Tako da, ukoliko ste davalac, ili se premišljate da li da postanete, sad je pravo vreme da odete do Zavoda i pomognete. Naročito ako imate neku od deficitarnih grupa (npr, B+, za koju su mi rekli da je uopšte nema).

Ja sam B+. Redovni sam davalac i sada otprilike mi je vreme da dam ponovo. Ako vam treba još davalaca javi. tj. javi i ako ne treba jer ću onda otići i dati krv nenamenski.

Link to comment

Ja sam B+. Redovni sam davalac i sada otprilike mi je vreme da dam ponovo. Ako vam treba još davalaca javi. tj. javi i ako ne treba jer ću onda otići i dati krv nenamenski.

 

Hava, našli smo davaoce. Operacija danas uspešno obavljena.

Link to comment
  • 1 month later...

Ako je neko od redovnih davaoca ovde planirao u skorije vreme:

 

Molimo za trenutak pažnje!

Našoj prijateljici Dragani Mijatović, koju neki znaju i pod nadimkom Gaga Lee, iz grupe Hype, dijagnostikovana je leukemija i ona je hitno podvrgnuta terapiji. Ne moramo vam objašnjavati da je u životnoj opasnosti. Ako imate krvnu grupu 0 + ili -, možete pomoći davanjem krvi, u ovom trenutku je to zaista bitno i potrebno.

Sve što je potrebno da uradite jeste da odete u Zavod za transfuziju krvi (Ulica Svetog Save 39, Beograd)u periodu od 8 do 10 pre podne i pa prvom spratu kažtete da ste došli da date trombocite za Draganu Mijatović (redni broj 2018). Oni uzmu uzorak i onda vas kontaktiraju ukoliko odgovarate kao donator. Informacija koja je bitna kada su ženske osobe u pitanju jeste da moraju da imaju preko 60kg i da nisu rađale.

 

https://www.facebook.com/nocturnemagazine/photos/a.336342655453.341533.102097765453/10154960083980454/?type=1

Link to comment

Ja sam B+ i rado bih dala krv ali mi je rečeno iz Zavoda za transfuziju da ne mogu da budem davalac jer sam preležala koksaki virus.

U USA, npr, uzimaju čak i krv sa HIV-om pa virus "deaktiviraju" a moju sa antitelima na koksaki neće :(

Link to comment
  • 1 month later...

Bio je do skora(2-3 godine) neki glupav zakon(kako kažu zbog EU) koji zabranjivao davanje krvi i onima koji su bilo kad pri davanju bili lažno pozitivni na neku bolest.

Meni se to jednom desilo.Otišao posle kod njih, dao uzorak krvi i ispostavilo se da je sve OK. Naredne dve-tri godine dao krv 3-4 puta, da bi mi jednog dana kad sam došao da dam rekli -"ne može, imaš zabranu".

To su sada promenili ponovo, pa mogu da dajem, mada nisam protekle godine jer sam malo malo na nekim lekovima.

Takođe sam u registru davaoca kostne srži.

 

Moram malo da se osvrnem i manjkavost organizacije. Prvi put kad su mi rekli da imam zabranu(kad sam bio lažno pozitivan) saznao sam kad sam sledeći put došao da dam krv. Znači nije bilo nikakvog obaveštavanja(oni se kao čude "Morali su vas obavestiti.."). Jbg, nije ti svejedno to saznanje da ako si stvarno bolestan da je neko mogao da te obavesti pre 8 meseci, a nije , a to mu je posao i mora to po zakonu.

Drugi put kad su mi rekli da imam zabranu to je bilo zbog te administrativne odluke. Ali ovi kod kojih sam ja davao krv nisu imali tu informaciju. Oni kod sebe vide da ja imam zabranu, a ne zbog čega. I onda ponovo u Svetog Save usput razmišljajući šta mi je sada i zašto me opet nisu obavestili. 

Link to comment
  • 7 years later...

Elem ako ima neko ko je iz BG i voljan je da pusti malo krvi, a pri tome ne pije lekove za neke hronicne bolesti (lekovi za srce, pritisak itd), bio bih jako zahvala ako bi mogao da da krv za operaciju mog tasta, koji treba da operise kuk sutra. Ako je neko raspolozen molim ga da me kontaktira preko privatnih poruka da dam detalje. 

Hvala!

 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...