Sestre Bronte Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 previše puta sam naleteo na totalne debile putem poslovnih kontakata, da me neznanje uopšte ne čudi, bilo da je opšte, bilo da je usko stručno mada nisu mlađi samo neznalice, obično su i vaspitani kao skotovi
radisa Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 ali iz toga ne sledi da su generacije posle 75 vece neznalice (btw. sto bas 75, a ne 74, da nisi ti 75'?). u najmanju ruku bio morao da imas reprezentativan uzorak jednih i drugih pa pitas sve gde je urugvaj. ili mislis da bi bas svi iz tvoje generacije to znali, pa je dosta da nadjes jednog iz mladje, da dokazes svoju poentu.... na stranu, koliko je relevantno neznanje o tome gde je urugvaj. mislim, ako slucajno ne znas koji je glavni grad vajominga (a ja znam), sta sam ja sad dokazala? Urugvaj je jebena metafora, mislio sam da je to jasno. To su neke opšta stvari koje smo kao klinci prolazili. Poenta je da će većina iz ranih 70 takva i slična pitanja odgovoriti kao iz topa, a većina iz kasnih 70 i kasnije, ne... Bar ja tako imam iskustva... Poenta je većina... I nisam se ograničio na 75, rekao sam 75/76, a to je ona poslednja granica kad je školstvo u Srbiji ličilo na nešto, bar kako meni izgleda. Inače, odgovor za Vajoming je Šajen... Nekad sam znao sve glavne gradove USA država, sad sam malo zaribao, ali mi je ovo ostalo u glavi :)
MancMellow Posted August 8, 2014 Author Posted August 8, 2014 Urugvaj je jebena metafora, mislio sam da je to jasno. To su neke opšta stvari koje smo kao klinci prolazili. Poenta je da će većina iz ranih 70 takva i slična pitanja odgovoriti kao iz topa, a većina iz kasnih 70 i kasnije, ne... Bar ja tako imam iskustva... Poenta je većina... I nisam se ograničio na 75, rekao sam 75/76, a to je ona poslednja granica kad je školstvo u Srbiji ličilo na nešto, bar kako meni izgleda. Inače, odgovor za Vajoming je Šajen... Nekad sam znao sve glavne gradove USA država, sad sam malo zaribao, ali mi je ovo ostalo u glavi :) Dobro, mi smo malo...nisu oni baš totalno u krivu znaš :D Naše genracije su teško, ali teeeeško ispolitizovane. Do sumanutosti.
rajka Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 (edited) pa i vajoming je bio metafora, kako to neshvatas? still, odlucio si da se drzis svoga, tako da mislim da sam vec sve rekla na temu urugvaja i reprezentativnosti uzorka. Edited August 8, 2014 by rajka
radisa Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 Dobro, mi smo malo...nisu oni baš totalno u krivu znaš :D Naše genracije su teško, ali teeeeško ispolitizovane. Do sumanutosti. Pa dobro, ima i toga :)
MancMellow Posted August 8, 2014 Author Posted August 8, 2014 (edited) U velikim srpskim firmama ili su 65 ili tu negde ili 80 ili tu negde. Radio sam sa dosta velikih srpskih (od 5 najvećih po prihodu, sa 4) firmi i jako retko je pozicija nekog 2nd level šefa ili više bila 70-75. Ili stariji (koji su se na vreme uglavili pa napredovali) ili mlađi (koji su došli sad u kapitalizmu, kao goniči miševa). Ovi moji uglavnom tunjavci. A imožda ima veze i što je dobar deo zaista stručnog kadra i pobegao što kaže PT, pa i nema ko da tu uleti. A osim toga, ima tu jos nesto. Poznato je da se kod nas, a i ne samo kod nas da se ne lažemo, ipak čovek mora malo osloniti i na podršku što roditelja, što roditeljskih prijatelja i tako to. Ono što sam napisao u početku, 90-te, neke counterfactual normaln(ij)e 90-te je trebalo da budu godine kad će Oni rođeni 38/9 do, ajde, 1950-te (dakle, opet ja, prosečno godišta roditelja rođenih 70-75/6 tu negde) da budu, u svojim 50-tim, ili sami na nekim višim pozicijama ili imaju lične ili poslovne prijatelje na pozicijama u vreme kad ove generacije "ulaze" u neki kao poslovni ili neki drugi život. Mislim, pokušavam da deeskaliram temu, pomozite :D Edited August 8, 2014 by MancMellow
morgana Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 (edited) pa kako ne, ratnih godina je, na drugom kraju roditeljske raspodjele, manje onih koji su mogli da odu na fakultet, ujedno vise onih koji su ga prekidali. jako malo, tj znacajno manje nego prethodnih decenija, potomaka nizih imovinskih slojeva uspijeva da se iskoluje i socijalno odskoci u odnosu na prethodnu generaciju. Edited August 8, 2014 by morgana
namenski Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 Mislim, pokušavam da deeskaliram temu, pomozite :D :D Donekle sa strane gledano, vezama je, generalno, opao znacaj: roditeljske generacije koje pominjes su prebrzo izgubile uticaj i to bas negde devedesetih; na njihovo mesto dosli su zna se vec koji. Naravno, izuzetaka koliko hoces, ali je generacija roditelja izgubljene generacije takodje neka vrsta izgubljenih: doziveli su da im se kaze da su dzabe krecili, iako se - u ogromnoj vecini - radi o ljudima koji su svoje svojski odradili. Moj utisak je, mislim na ulazak i uvid u firme/instucije, opet postrance i bez direktnog interesa da je takozvani srednji, izvrsni esalon koji upravo cini generacija o kojoj pricamo, generalno OK. Ljudi koje sam sretao znaju svoj posao, prate sta se desava, korektni su i oparativni sta god to u Srbiji znacilo, a sumnjam da se bitno razlikuje od bilo gde u svetu. Ono sto je najgori utisak u vezi s njima je - beznadeznost i nemoc u odnosu na takozvane gornje, rukovodece esalone, bilo da se radi o firmama, bilo o institucijama: skoro pa da je uobicajena scena da kada neko sa strane pokusa da intervenise oko neke notorne strucne budalastine, bude docekan diskretnim podizanjem ociju na gore i nedvosmislenim davanjem na znanje da se tu ne moze ama bas nista, jer su oni tako odlucili. Primeri su banalni i apsurdni, od tehnicke dokumentacije na engleskom ili nemackom, ruski i francuski da ne pominjem, radjene u ekstremno sumadijskom stilu, do mnogo ozbiljnijih primera. Ali: ima ko da radi, ima ko zna da radi, ima s kim da se (po)razgovara i o temama sirim od takozvanih strucnih. Jedini je, i to ozbiljan problem - neko je pomenuo - ekstremna politizacija i - bar sto se mene tice, vec refleksno obracanje paznje na potrebu izbegavanja tema vezanih za politiku. Uz jednu svetlu tacku i to itekako: oni koji zaista znaju da rade ili to znaju da kontrolisu, ili - sto je jos vaznije - poseduju i koriste poprilican smisao za humor. Najtezi su klinci po pravilu ispod tridesete, bez obzira na stepen iskolovanosti, koji su se pravovremenim angazmanom u nekoj od stranaka dokopali neke funkcije: oni su samo primereno odelo i primeren recnik pogodan za svaku priliku.
Budja Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 pa i vajoming je bio metafora, kako to neshvatas? still, odlucio si da se drzis svoga, tako da mislim da sam vec sve rekla na temu urugvaja i reprezentativnosti uzorka. Mislim da se negde vec raspravljalo o znanju, tj. sta treba normativno da bude rezultat univerzitetskog obrazovanja. Tu mi se cini da postoji tenzija enciklopedijskog, teroijskog, memorijskog znanja i onoga sto studenti, kao, traze "prakse", skills i sl. Kao srednjeputas, mislim da jedno bez drugog ne ide, tj. specijalizacija koja postavlja fotosop ili istorije medicine u srednjovekovnoj Engleskoj kao kurseve ne doprinosi resavanju problema u nepoznatim situacijama vise od ucenja masinca ili opstepoliticke istorije sveta.
rajka Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 Mislim da se negde vec raspravljalo o znanju, tj. sta treba normativno da bude rezultat univerzitetskog obrazovanja. Tu mi se cini da postoji tenzija enciklopedijskog, teroijskog, memorijskog znanja i onoga sto studenti, kao, traze "prakse", skills i sl. Kao srednjeputas, mislim da jedno bez drugog ne ide, tj. specijalizacija koja postavlja fotosop ili istorije medicine u srednjovekovnoj Engleskoj kao kurseve ne doprinosi resavanju problema u nepoznatim situacijama vise od ucenja masinca ili opstepoliticke istorije sveta. pa ne zagovaram ja napustanje rote learning ili opsteg obrazovanja. bas u zadnje vreme citam dosta o cognitive skills i ucenju, i izgleda da je rote learning vazna komponenta. recimo, djaci u sangaju trenutno razbijaju pisa testove, a njima se dosta zasniva na rote learningu. nije izgleda skroz jasan mehanizam, ali rote learning ti izgleda pomaze da bolje resavas novel problems. ne bi me cudilo da ponovo dodje u modu u progresivnim skolama / drzavama. takodje, sto se tice opsteg obrazovanja je korisno za kreativnost, em fasilituje diffuse thinking, em je vecina inovacija rekombinacionog karaktera, tu sire znanje moze samo da pomogne. ako je nesto dobro u vezi americkih fakulteta to je sto daju i opste obrazovanje, pored specjalizovanog (tj zahteva se od svakog studenta odredjen broj opsteobrazovnih predmeta).
MancMellow Posted August 8, 2014 Author Posted August 8, 2014 :D Donekle sa strane gledano, vezama je, generalno, opao znacaj: roditeljske generacije koje pominjes su prebrzo izgubile uticaj i to bas negde devedesetih; na njihovo mesto dosli su zna se vec koji. Naravno, izuzetaka koliko hoces, ali je generacija roditelja izgubljene generacije takodje neka vrsta izgubljenih: doziveli su da im se kaze da su dzabe krecili, iako se - u ogromnoj vecini - radi o ljudima koji su svoje svojski odradili. Pa upravo sam to mislio
Zhota Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 nije poenta u znanju, vec u zainteresovanosti i postavljanju pitanja. uostalom, nije ni da se to nesto mnogo ceni u danasnje vreme. ovi sada klinci su, ako je to ikada moglo da se kaze, 1 izistinska "bof" generacija, sto bi rekli francuzi.
MancMellow Posted August 8, 2014 Author Posted August 8, 2014 Jbg, ja pokusavam da postavim temu ili na sentimentalnu ili na neku bar kvazisociolosku ravan, a onda ode sve dodjavola :(
rajka Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 Jbg, ja pokusavam da postavim temu ili na sentimentalnu ili na neku bar kvazisociolosku ravan, a onda ode sve dodjavola :( pa sta ces sentimentalnije od recenice koja pocinje sa "danasnji klinci", pa jos ako se nastavi sa asertacijom neke negativne karakteristike, mislim da ne moze sentimentalnije.
Recommended Posts