Jump to content
IGNORED

Evroazijska Unija - to je ta Evropa kojoj težimo!

Filipenko

Recommended Posts

Posted

Ko ne bi bio zabrinut kad mu se smeši zašiljen štap u zadnjici

Posted
8 hours ago, Anonymous said:

Oduvek me je na forumu impresioniralo koliko ima ljudi koji su, radi geopolitike, spremni da brane razne diktatore širom sveta, a na topicima o Srbiji pišu kontra priče.

Ne treba ni diktatorima ni geopolitici (mada ne znam sta ce ona ovde) odbrana - oni se brane sami.

Svako za sebe.

Buduci da sam se (malo) prepoznao, ne budi mi zamereno na uletanju da odgovorim: pretpostavljam da je povod za tvoj post bilo Apostatino pisanje.

Pre prvog: nadji mi jedan jedini post u kome sam branio Lukasenka na primer.

Prvo, malo smo se, mislim, zaleteli sa rabljenjem pojmova poput diktator, fasizam, fashov, itd, itd..., napravili 1 inflaciju sto mozda nije lose, treba biti na oprezu.

Ali, i doci u opasnost da nam, kada se zaista i izistinski pojave, tamo odakle im se ne nadamo - udju kroz prozor.

Vidis, ja se o medjunarodnim (i domacim) desavanjima informisem, recimo u kolicini od 80% na forumu: ljudi pametni, ima ih sa svih strana, prate, u principu ih nije lako prevesti zedne preko vode, zagrizeni (izuzimam ekstreme, naravno :D) ali mi crvenu info lampicu pali kada obicno Vememah (svaka cast) obicno u pratnji Рогера пл. Санчеза pocne da bombarduje forum tvitovima i navodima iz relevantnih izvora poput strane stampe/medija.

I, gle: ista stampa/mediji koji su u Americi bljak, postaju nenadjebiv izvor, neporeciv, apsolutno pouzdan izvor informacija.

I, gle: broj postova o otrovanom ili navodno otrovanom ruskom opozicionaru, ili takodje navodno otrovanom opskurnom ruskom spijunu sa sve detaljnim opisima kretanja, iz sata u sat, sa sve odlascima u WC, nemerljivo visestruko prevazilazi broj postova i prateceg tvotovanja o, na primer, tranziranom saudijskom opozicionom novinaru koji udje u saudijski konzulat u Istanbulu, a izadje spakovan u nekoliko kofera ili kesa za smece, svejedno...

Ili o onom kakosebesezvase padofilu koji naprasno riknu u demokratskom zatvoru.

A sve to, i jos vise od toga - a verujem da je Apostatin post samo pokusaj doprinosa tome - je - sto uvek, ama bas uvek, postoji i druga strana.

Koju je vredno cuti.

@Redoran je to, uz moju skromnu pomoc :) svojevremeno odlicno objasnio ili barem pokusao, na primeru Sirije: da je Asad svima ili barem vecini dokurcio, ne bi sastavio ni 24 sata.

Ali - nije.

To vazi, kada smo vec na topiku i za Lukasenka: nikakve milicije, policije, omoni, ne bi ga majci spasli.

Uostalo, poprilicno ljudi i ovde sa foruma se seca kako su momci bez straha i mane, specijalci svih sorti, bili bledi kao krpe u onih par najlepsih sati novije srpske istorije, svesni da i ako samo popreko pogledaju, sva gvozdjurija na stranu, od njih nece ostati komad veci od covecje sake.

Hocu reci, kada je Lukasenko u pitanju, neki avion i neki aerodrom uvek postoje.

Doduse, mozda se i zajebe: mozda ga preduhitre razni njihovi tamo DB-i, kao u Rumuniji, na primer, sram ga bilo ko pomisli na Srbiju, i odglume dolazak takozvane demokratije sa svim onim sto posle sledi.

A to posle je posebna prica: da li divlja, nekontrolisana tranzicija prodata ljudima kao demokratija (u nekim slucajevima stimulisana i bombama, pravim bombama), da li prvobitna akumulacija divljackija nego one svojevremene, istorijske, da li rulja, krdo tajkuna sa sve svojim silikonskim pratnjama, ne znam...

Da li Libija, na pitanje o kojoj je neko ovde izbegao da mi odgovori: da ne bude zabune, danas bih sa obe ruke glasaotm za Gadafija, kakav god da je stvarno bio, nego za danasnju i sadasnju Libiju kojoj je ceo najdemokratskiji deo sveta pomogao da se resi mrskog i omrazenog diktatora.

Obaska faktor nad faktorima: uvek i svuda ima, naci ce se i nadje se neko da - pomogne :isuse: .

I ta pomoc ce uvek, bas uvek, biti ponajvise diktirana nekim i necijim tudjim interesima, interesima koji sa ljudima koji se opravdano bune nemaju bas puno veze.

Ako uopste imaju.

I, eto nas na geopolitici: ne jednom sam rekao da je, da pomenemo samo Rusiju, potpuno, apsolutno nevazno ko u Kremlju stoluje.

Dal carevi, dal Lenjin, dal Staljin, dal Putin - svejedno: Rusija ima svoju sopstvenu specificnu tezinu, gravitaciju i ponasace se uvek kako joj sopstveni interesi nalazu, manje ili vise uspesno, zavisno od stanja u kome se nalazi...

Isto vazi za Ameriku.

Isto vazi za sve drzave ovog sveta, bio im na celu bilo ko, od smesnog malog severnokorejskog debeljka, do Trampa ili Svedjana/Svedjanki:

swedens398.jpg

Istih onih koje bi za prava zena, 1 feminizam, oci iskopale, zivu sodu bacile.

Osim ako...

I zato, ako nista drugo: malo ravnoteze ne bi bilo na odmet.

Bas kao sto ne bi bilo na odmet malo zdrave skepse i kriticnosti prema svima i svakome.

A doktatori - meni se vise svidja starovremski izraz tirani - su jedna sasvim posebna i druga prica: u danasnjem svetu oni ulaze i izlaze iz mode: danas su pozeljni, demokratski izabrani predstavnici svojih zemalja, sutra kasapi ili kako se vec odluci.

A to tako ne ide niti ce ikome, onima sto u Minsku protestuju, pomoci.

Posted

da je Asad svima ili barem vecini dokurcio, ne bi sastavio ni 24 sata.

Ali - nije.

To vazi, kada smo vec na topiku i za Lukasenka: nikakve milicije, policije, omoni, ne bi ga majci spasli.

Vidi, po toj logici i nama je bilo lepo pod Turcima, cenim i da Severnokorejanci uživaju, Idi Amin i Pol Pot bi vladali doživotno da ih mrski strani okupatori nisu svrgli

A to posle je posebna prica: da li divlja, nekontrolisana tranzicija prodata ljudima kao demokratija (u nekim slucajevima stimulisana i bombama, pravim bombama), da li prvobitna akumulacija divljackija nego one svojevremene, istorijske, da li rulja, krdo tajkuna sa sve svojim silikonskim pratnjama, ne znam...

A tranziciju su odradili isti ti tajkuni koji su i bili deo svrgnutog režima, kod nas raznorazni Miškovići, Drakulići, Kostići i slični...

Da li Libija, na pitanje o kojoj je neko ovde izbegao da mi odgovori: da ne bude zabune, danas bih sa obe ruke glasaotm za Gadafija, kakav god da je stvarno bio, nego za danasnju i sadasnju Libiju kojoj je ceo najdemokratskiji deo sveta pomogao da se resi mrskog i omrazenog diktatora.

Problem je što simplifikuješ stvari, u Libiji je stvar prsla iznutra, autentičan ustanak ljudi koji su pobesneli jer je Gadafi pobio na desetine ljudi u jednom zatvorskom protestu (od kojih su neki bili rođaci bitnijih ljudi režima) doveo je do ustanka i praktičnog otcepljivanja istoka zemlje sa Bengacijem...posle su se stvari zakomplikovale i na zapadu pa smo imali Misrate, Zintane i ostala uporišta i krvave borbe. Zapad je intervenisao (Engleska i Francuska) tek nakon što je Gadafi bio pred Bengazijem i pretilo je žešće krvoproliće (da je uleteo u Bengazi bilo bi dosta mrtvih)...po tvojoj logici gore narodu Libije je sada baš super jer oni to vole, taj građanski rat koji se vodi (u stvari proksi rat Turske i Rusije) jer ih ništa ne bi sprečilo da sebi stvore državu ali jednostavno uživaju u trenutnoj situaciji...

Posted
2 minutes ago, Tutankamon said:

taj građanski rat koji se vodi (u stvari proksi rat Turske i Rusije) jer ih ništa ne bi sprečilo da sebi stvore državu

Mislis da im je lakse/bolje kada se o njima brinutm Rusi ili Turci?

Nepotrebno ides u detalje, a jos nepotrebnije potezes Turke ovde, Idi Amina i ostalu bratiju.

O tome mozemo na drugom mestu, obaska sto ljudsko/covekovo pravo na pobunu nisam ni jednom reci doveo u pitanje.

Stavise - smatram ga svetinjom nad svetinjama.

Ali, da skratim: u svetu u kome sam, kao pojedinac, doveden u situaciju da biram izmedju jednog vucica i danasnje srpske opozicije, ili - jos bolji primer - izmedju jednog Amfilohija i 1 Mila, dozvolicu, dopusticu sebi luksuz da s tim necu i ne mogu da imam nikakve veze.

Razumem one koji hoce ili moraju.

A ako dodje do stani-pani, puske pa u sumu, pa - videcemo.

Samo, da ti kazem, sa ovo malo znanja iz istorije ili nesto malo iskustva sa gorepomenutim - tako nesto ne bih pozeleo nikome, pa ni najvecem neprijatelju.

9 minutes ago, Tutankamon said:

Pol Pot bi vladali doživotno da ih mrski strani okupatori nisu svrgli

Ti stvarno, ali stvarno mislis da je mrski strani okupator intervenisao zarad dobrobiti naroda Kambodze?

Posted

Za Kambodžu mislim...ne znam šta je Vijetnam dobio time...

Vidi, ja apsolutno nemam ništa protiv nikoga ko ima suprotan stav, samo mi je mrsko da gledam i čitam gluposti (i ovde ne mislim na tebe jer se uopšte ne sećam da sam vodio neku polemiku s tobom i uopšte nekog tvojeg upisa na tu temu). Pa mene su ubeđivali na jednom drugom forumu pola dana i to više njih, kako je Gadafi u stvari živ a da je ono samo lutka, stavljali ljudi i skrinšotove, navodno sve snimljeno u Kataru, pa kad se to veče ispostavilo da je to Gadafi lično završio sa nožem u guzici onda je krenuo plač majke božje o ugroženim ljudskim pravima. Tad sam shvatio s kim imam posla. Problem je što na ovom Balkanu imaš puno ljudi koji su ono baš ostrašćeni, autoritarni i lože se na tu čvrstu ruku...sve teorije zavere su jako prijemčive i iz njihove vizure 100% tačne pa ako pokušaš sa njima da polemišeš ili im ih opovrgneš ti si automatski na drugoj strani, ostrašćeni, zadrti demokratizator koji bi ubio par stotina hiljada dece samo da se eto, pro forme, održe nekakvi kao izborčići na kojima je sve eto kao namešteno i unapred se zna...i onda se tako vrtimo u krug. Em se bavimo stvarima koje nas se toliko i ne tiču, em imamo prečeg posla ovde kod kuće...ja sam veću ostrašćenost video (opet kažem ne ovde ali i ovde, uglavnom na drugim mestima) po pitanju pre svega Sirije i Irana nego lupam, Zvezda-Partizan, četnici-partizani, you named...ima ih, uslovno rečeno, i na "drugoj strani"...iskreno, da ne daj bože, se ponovo nađe neka budala pa da ujedini ovaj Balkan u nekakvu novu Jugoslaviju, najebaćemo više nego sa svim četnicima, ustašama i mudžahedinima zajedno...5 Golih otoka bilo bi malo...

Posted
11 minutes ago, Tutankamon said:

Za Kambodžu mislim...ne znam šta je Vijetnam dobio time...

Off: dobio je, potvrdio status regionalne sile #1, sjeb'o ideoloskog protivnika, itd, itd...

Ostatak posta na drugom, pravom mestu i u neko drugo, pravo vreme: nisam siguran da si i ti (ja sigurno nisam) nacisto sam sa sobom glede stvari o kojima pokusavamo da pricamo... :) 

Posted
13 hours ago, Anonymous said:

Oduvek me je na forumu impresioniralo koliko ima ljudi koji su, radi geopolitike, spremni da brane razne diktatore širom sveta, a na topicima o Srbiji pišu kontra priče.

Iz njegovog posta nisam video da brani Luku, napisao je da medicinska sestra i lekar specijalista u Belorusiji zajedno imaju porodični budžet gotovo manji nego singl medicinska sestra u Srbiji. To je baš poražavajuće čak i kad se uzmu sve olakšice koje tamo država daje. Post je bio pošten, ni za, ni protiv, nego je čovek opisao šta je video tamo. 

Posted (edited)

Edited by vememah
Posted

Belorusi neka vide kako je prosla i prolazi Ukrajina,moguce da ce proci i gore od njih,sobzirom na strateski znacaj polozaja zemlje.

Posted
14 hours ago, apostata said:

Ebga Lutere mogao si mi fino odgovoriti sa 'da, živi bili pa vidjeli' i da ne nastavljamo dalje sa ovim.

Prije tri sata sam došao sa puta i mjesto da malo odmorim ja se evo već dobrih sat vremena sata zaebavam sa ovim.

................................................

Pa niko te ne tera da praviš ove čaršafe kao što ni mene niko ne tera da ti odgovaram. Jedna zaludnost.

-Belorusiju ne možemo da poredimo ni sa jednom ex komunističkom državom u Evropi pošto je u najvećoj meri zadržala komunistički politički i ekonomski sistem.

Jeste dosta toga privatizovano ali je država ostala glavni igrač kao i vlasnik nejvećeg dela poljoprivrednog zemljišta. Dodajmo tome i lažne izbore tj. autoritarno- diktatorsku vladavinu pa je jedini na koga liči zapravo Rusija na koju se u stvari i oslanja.

-U pravu si da u Belorusiji nikada nisam bio, kao ni u većini država sveta. Nemam ni neku želju da tamo odem. Niti pratim njihov tv program koji verujem izveštava o velikim uspesima Likašenka i ekipe. 

-Belaz ako je dobra i profitabilna firma biće još bolja uz dobru privatizaciju. O njihovim damperima sam doduše čuo dosta toga lošeg (izvor RTB-Bor)

-To što mi ženina sestra, niti bilo ko drugi, ne radi u Belorusiji ne znači da preko relevantnih statistički i drugih podataka ne mogu da sklopim prilično realnu sliku o stanju u toj zemlji. Eto ti tamo često boraviš pa ne znaš da:

Beneficial terms for deliveries of Russian oil and gas encourage a degree of economic dependence on Russia, Belarus' fellow EAEU neighbour.[20] According to some estimates, profits stemming from the low prices the country pays for Russian gas and oil - either consumed locally or processed and then re-exported - has occasionally accounted to up to 10% of national GDP https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Belarus#Oil  O ovome imaš gomilu članaka i analiza na netu, ne može sve ženina sestra da zna:

Tih 10% GDP-a koji im Rusija poklanja za "lojalnost" je oko 6mlrd$ godišnje.

-Beloruska ekonomija je u krizi već osam godina i to nema veze sa sadašnjim stanjem ekonomije u svetu usled korone. Nizak rast GDP a zatim pad -3,8% u 2015 pa -2,5% u 2016. , pa opet neki jadan rast. Devalvacija prema $ 40% 2014., inflacija 59% 2012. Posledica toga je ovo što ti navodiš: Sestra radi kao medicinska sestra, a suprug je pedijatar, ukupno imaju (to je bilo prošle godine) oko1600 rubalja platu, što je nešto više od 530 eura. i to je sramota za jednu evropsku državu 21.veka. A šta može demokratija i tržište da uradi belorusi su verovatno videli u Poljskoj, Češkoj Baltičkim državama itd., gde takođe verujem imaju rođake. Zato se pretpostavljam i bune.

-Tvoje oslikavanje menzi, sindikata, jeftinih stanova i sl. u Belorusiji je lep omaž komunističkom društvu ali je i efektan pokazatelj zašto su im prosečne plate jebenih 300€. U Minsku nešto veće, u unutrašnjosti 200€.  Ti zapravo govoriš tu o ppp  GDP prihodu per capita koji u Belorusiji iznosi fantastičnih 21.000$. Problem sa tom ppp "sirotinjskom utehom" je što ako hoćeš da kupiš neki ozbiljan zapadni proizvod tipa auto, tv, mobilni ili kompjuter, prodavac neće da ti primi te ppp dolare nego traži prave koje nemaš. 

-Na kraju, ja sam demokratiju i slobodu pomenuo u jednom širem smislu, bar tako sam mislio. Naime sve i da im je ekonomska situacija pet puta bolja nego što jeste, postojao bi u Belorusiji, kao i u drugim državama, znatan broj ljudi koji žele demokratiju i slobodu i kojima je preko glave dvadesetšestogodišnje diktatorske vladavine jedne klike. Na skali vrednosti tih ljudi i demokratija i sloboda su toliko visoko da su spremni da za njih daju život ili budu pdvrgnuti teškom maltretiranju po zatvorima kao što smo i videli. 

Posted
23 minutes ago, Bogotac said:

Belorusi neka vide kako je prosla i prolazi Ukrajina,moguce da ce proci i gore od njih,sobzirom na strateski znacaj polozaja zemlje.

Jasno, treba da ćute i kenjaju i zauvek budu ruska pudlica. To im je "istorija" namenila.

Posted
18 minutes ago, Luther said:

Jasno, treba da ćute i kenjaju i zauvek budu ruska pudlica. To im je "istorija" namenila.

Ne ucitavaj nesto sto nije receno

Posted

Da li Libija, na pitanje o kojoj je neko ovde izbegao da mi odgovori: da ne bude zabune, danas bih sa obe ruke glasaotm za Gadafija, kakav god da je stvarno bio, nego za danasnju i sadasnju Libiju kojoj je ceo najdemokratskiji deo sveta pomogao da se resi mrskog i omrazenog diktatora.

Obaska faktor nad faktorima: uvek i svuda ima, naci ce se i nadje se neko da - pomogne :isuse:

moja malenkost. čuj, stvarno nemam pojma kakvo je stanje bilo u libiji nekad a kako jejuče, danas. 

da sam bio libijac i tamo živeo glasao bih sa istim rezonom kao i juče, danas ovde:

- ako uživam benefite sistema, privilegije ......... bio bih za gadafija

- ako bi bio u poziciji nekog ko je najebao i i dalje bilo očekivano da bude jeban, bio bih protiv gadafija

- ako bi mi bilo baš onako kako je bilo rumunima pod čaušeskuom, prihvatio bih bilo kkvu stranu pomoć da se rešim gada.4

danas sam čuo za izjavu lukašenka da će da zatvori fabrike, otpusti ljude a onda vidi koga će da zaposli.

• Create New...