Jump to content
IGNORED

Evroazijska Unija - to je ta Evropa kojoj težimo!

Filipenko

Recommended Posts

Posted (edited)

Press briefing notes on Belarus 

Spokesperson for the UN High Commissioner for Human Rights:  Liz Throssell   

Date: 21 August 2020

Subject:  Belarus

The UN Human Rights Office is continuing to follow developments in Belarus which has seen protests and strikes since the presidential election on 9 August. 

We note that most of the several thousand people reported to have been detained in connection with the protests have now been released. But we remain seriously concerned that over 100 people are reportedly still detained, including approximately 60 individuals who are accused of criminal acts, which could carry heavy prison sentences, in connection with their participation in largely peaceful demonstrations. There were still reports of people being detained yesterday. 

We call on the authorities in Belarus to immediately release all those who have been unlawfully or arbitrarily detained and to stop detaining people for exercising their rights to freedom of expression and to freedom of peaceful assembly.

We are particularly worried that the fate and whereabouts of at least eight people remain unknown. All disappeared following the start of the protests on 9 August.

Given the practice of mass detentions that took place, it has been impossible to obtain complete information regarding all detainees. Under relevant international standards, Belarus has a duty to ensure that comprehensive and accurate records are kept about all individuals in detention and that their family members and legal counsel are promptly informed about where they are being held.

Allegations continue to emerge of large-scale torture and ill-treatment of people including of journalists and particularly alarmingly of children, during arrests and in detention. We are therefore disturbed that reportedly no action has to date been taken to investigate these reports, with a view to bringing those responsible to justice.

We remind the Belarus authorities of the absolute prohibition on torture, and reiterate the call made last week by the High Commissioner for prompt, thorough, independent and impartial investigations into all allegations of human rights violations. These include the deaths of four people as a result of injuries they sustained during the protests. Victims have the right to redress.

As the situation in Belarus continues to evolve, the government should take steps to facilitate and not repress the right to freedom of expression and of peaceful assembly.

We also encourage the Belarussian authorities to reconsider their stance of not engaging with the UN Special Rapporteur on Belarus. Having a constructive engagement with the Special Rapporteur would be a real opportunity for Belarus to show its willingness to reflect on and respond to human rights issues, especially in a time of crisis.

We also recognise the important role played by non-governmental organisations in Belarus for continuing to carry out essential human rights work, including by documenting, in challenging circumstances, allegations of human rights violations both prior to, during and after the election. Their work should be facilitated and supported.  

https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=26180&LangID=E

Edited by vememah
Posted (edited)

Speaking at a rally in Grodno, President of Belarus Alexander Lukashenko instructed to shut down the striking companies on Monday, August 24.

"I ask the governor, chairmen of executive committees, if someone does not want to work - do not force them. Don't do it. We won't force them anyway and we won't talk them into it. But if the company does not work - from Monday a lock on the gate," said Lukashenko.

According to him, then "people will cool down," and then "we'll figure out who to invite to this company".

...

The President also instructed the Interior Ministry and the KGB to ensure order in the streets of Grodno and other cities of the region during the weekend, and to identify all "instigators and provocateurs".

"No matter how someone likes it, one should carefully identify all the instigators and provocateurs, not in crowds," he added, saying that the Belarusian authorities "have all lists of them".

https://www.interfax.ru/world/722842 (translated by Deepl)

Edited by vememah
Posted (edited)
Tihanovska je dala intervju Belsatu, transkript je dostupan na engleskom.

Edited by vememah
Posted (edited)

Snimci ubistva nenaoružanog demonstranta Aleksandra Tarajkovskog 10. avgusta u Minsku u kojeg je pucano dok je držao ruke podignute. Po verziji vlasti poginuo je nakon što je sam detonirao eksplozivnu napravu koju je navodno nosio.

Edited by vememah
Posted
On 21.8.2020. at 21:17, slow said:

nasilna paralela za diskusiju: Belorusi su Makedonci, Ukrajinci su Crnogorci a Rusi su Srbi. Nije teško zapaliti anarhični etnofiletizam kod pravoslavaca.

Što bi rekao moj prijatelj iz Ukrajine: 'Poor Slavs.'

Posted
On 20.8.2020. at 21:04, djordje geprat said:

reče kandidatkinja za mis sveta.

pre tje biti klon trajno banovanog budalasha.

Posted
On 20.8.2020. at 22:09, NiZdr said:

Мали је 2004. годиште. Био је у Лукашенковој пратњи и на оном митингу и у фабрици МЗКТ.

RTX6T5W2-pic905-895x505-7137.jpg

Ima frizuru k'o Luka Jović.

Posted (edited)

Ebga Lutere mogao si mi fino odgovoriti sa 'da, živi bili pa vidjeli' i da ne nastavljamo dalje sa ovim.

Prije tri sata sam došao sa puta i mjesto da malo odmorim ja se evo već dobrih sat vremena sata zaebavam sa ovim.

Zato jer Ukrajina ne spada u pobrojane države pošto: nije u EU, nije u NATO, oteto joj je "referendumom" je izgubila znatan deo teritorije, na drugom znatnom delu teritorije je izazvan građanski rat koji i dalje traje. Toliko o Ukrajini.

Ma da, znači trebamo je staviti u isti red npr. sa Poljskom, kojoj je prvo MMF (1991. čini mi se) oprostio pola duga od 40 milijardi, a onda je EU od 2004. u nju upumpano 60 milijardi eura + dva kredita MMF od po 30 milijardi $.

Neće moći - ne mora ni Ukrajina, ali brate ne može ni ovo tvoje.

E sad ako ti misliš da je građanima Belorusije od životne važnosti da postoji BELAZ onda u redu. Belorus dobije svojih 300€ plate i kaže u sebi: ma nema veze što sam bednik, važno je da na BELAZ  ide oko 30% svetskog tržišta krupnotonažnih dampera, samo to niko nek mi ne dira. 

Od  BELAZ živi vjerovatno nekih 30 hiljada ljudi najmanje, a osim toga on je i solidan punilac budžeta i od njega se plačaju npr. učitelji, a i onome ko je na budžetu, kao i onome ko nije na njemu, vjerujem da je veoma važno da sa njegovim djetetom ne radi nadrkani čovjek, nego neko ko je redovno plaćen.

Koliko-toliko ali redovno.

Inače tržni centri se prave kad u njima ima ko da kupuje, kao što se i stanovi prave kad ima ko da ih kupuje. Uobičajene fantazije branilaca državne/društvene svojine: doći će stranci i sve će nam zatvoriti i moraćemo da kupujemo njihovu robu. Od kog novca ćemo kupovati ako ništa ne radimo nije do njih još doprlo.

:D

Ti Bjelorusiju izgleda ni na televiziji nisi vidio, a kamoli da si tamo bio.

Mlađa sestra moje žene 2013. se udala za Bjelorusa i živi i radi sa njim i djecom u Gomelju.

Poslije 1994. ja sam u Bjelorusiju prvi put otišao 2014. i od tada sam svake (do ove) godine najmanje dva puta tamo boravio. 2014. i 2019. ušao sam u Bjelorusiju autom iz Poljske preko graničnog prelaza u Brestu i ne znam da li google earth ima street view za Brest, ali ako ima i ako ti se da pogledaj.

Sa granice praktički odmah ulaziš u grad i pičiš pravo po Varšavskom šose, s njegove desne strane je manji južni dio grada , dok su lijevo neka jezerca (vjerovatno od neke pritoke Buga) a iza njih ide onda centar Bresta.

I voziš tako po tom šoseu, a ono sve uz cestu nekakvi automobilski saloni, trgovački centri, napucane benzinske pumpe, reklame za KFC, Burger King, za Mek, za Pizza Hut, a malo dalje iza njih novi stambeni blokovi.

Takva ista situacija je i u Gomelju, koji je još i veći grad od Bresta

E a što se tiče stanova, ženina sestra i njezin suprug su 2016. uzeli stan u najam od države. Npr. iznajmiti takav stan u privatnika otprilike košta u Gomelju od 180 do 400 rubalja, a njih on dođe nekih 80 rubalja.

Država obično gradi zgrade sa tri vrste stanova. Manji dio ide u komercijalnu prodaju, dok se ostatak se dijeli na dva djela: prvi dio se prodaje po državnim cijenama m2, a drugi ide u najam. Najam se sa državom potpisuje na 5 godina, poslije toga se stan mora početi otkupljivati.

Otkup (po državnim cijenama kvadrata)  traje 20 godina, od koje se neke stvari sa svakom godinom odbijaju (npr. rashodovanost stana, dužina plaćanja obaveznih uplata u stambeni fond, promjene u brojnom stanju porodice, invalidnost, beneficiran radni staž itd), a može se i uzeti kredit sa malim kamatama (od 2-5%) i stan odmah odplatiti, i onda naravno plačati rate  - s tim da oni sad imaju dvoje djece i za njih će ono što moraju vratiti biti umanjeno za 20%, a pošto ona čeka treće dijete, tada im po zakonu sljeduje oprost 80% tog kredita.

Sestra radi kao medicinska sestra, a suprug je pedijatar, ukupno imaju (to je bilo prošle godine) oko1600 rubalja platu, što je nešto više od 530 eura. Sve komunalije za trosoban stan dođu ih oko 40 eura, dok je obdanište za dvoje djece negdje oko 50 eura na mjesec (bilo bi skuplje, ali pošto imaju dvoje djece imaju 30% popusta).

No u jednom si u pravu, postoji ogromna neprivatizovana državna imovina a ona i jeste uzrok niskog dohotka u Belorusiji.

Ja vjerovatno nisam bio dovoljno precizan u vezi te državne imovine - skoro sve one firme na onom spisku su koliko ja znam dionička društva otvorenog tipa (osim 'Milavice' za koju sam siguran da je zatvorenog tipa). Država u potpunosti posjeduje naftnu industriju, prerađivačku transportnu industriju povezanu sa naftom i najveći dio poljoprivrednog proizvodstva, ali ne i prehrambeno-prerađivačku industriju.

U državnim rukama je oko 14% industrije (19% zaposlenih), 56% je privatno vlasništvo sa manjom i većim udijelom državne (44% zaposlenih), 25% je u čisto privatnom vlasništvu (33% zaposlenih), a otprilike 5% (6% zaposlenih u inostranom vlasništvu.

Kada je riječ o vlasništvu osnovnih sredstava proizvodnje u državnim rukama je 45%, u privatnim 50%, a u inostranim 5%. U državnoj sektoru radi 40% stanovništva, u sektoru koji je u privatnim rukama 56%, a u kod stranaca radi 4% zaposlenih.

I što je interesantno najefektivniji menadžer je država.

spacer.png

Plate su male, ali zato tamo i dalje postoji snabdjevanje preko sindikata. BELAZ npr. ima 8 'obšežitja' od kojih je 5 porodičnih (cijene stanovanju su tamo više nego smiješne), plaća se doškolovavanje radnog osoblja i stipendiranje đaka, menze nude tri punovrijedna obroka, zavod ima svoja odmarališta i dječje logore gdje su cijene izuzetno niske, subvencira se plaćanje domova svojim penzionerima itd.

Ali sve se to polako reže (čini mi se prošle godine je povećan penzioni uzrast) i Bjelorusi sa kojima sam ja razgovarao zbog toga su nezadovoljni i kritikuju i Lukašenka i liberalni blok u vladi kojem on pravi ustupke.

I to uprkos znatnim subvencijama koje dobijaju od Rusije  koja time plaća tampon zonu prema tzv. zapadu.

Dobijaju naftu ispod cene, prerađuju i prodaju zapadu. Izuzetan poslovni model, jedino što zavise od milosti isporučioca nafte.

Ne znam tačno o kakvim je subvencijama riječ, ali što se tiče nafte šlična je politika bila i prema Ukrajini. No Bjelorusija i sama proizvodi naftu (oko2,2 miliona tona prošle godine), a osim toga u Bjelorusiji se nalaze dva velika prerađivačka kombinata, od kojih jedan spada među najveće u Evropi i još, što ga razlikuje od većine drugih zavoda tog tipa, on ima ogromnu gamu proizvoda.

Tako nešto ne iskoristiti može samo idiot, a sad koliko će to trajati to je drugo pitanje.

spacer.png

Da je samo Bjeloruska ekonomija u krizi onda bi ovaj razgovor bio u potpunosti opravdan, ali praktički cijeli svijet grca iz razno-raznih razloga.

U tvom svetu su demokratija i sloboda očigleno nebitne kategorije ali treba da ti bude jasno da mnogim ljudima nisu.

Ti kao demokrat (što sigurno jesi) trebao bi sa osmjehom da prihvatiš i da je za nekoga demokratija samo nešto kao sredstvo, alat, metod ... ka dostizanju cilja, ona je vrijednost, samo ako je efikasan alat, a opet kao čovjek koji očito izuzetno cijeni slobodu, trebao bi i da znaš da je sloboda između ostalog i pravo da se definiše sam pojam slobode.

No nije toliko problem u demokratiji i slobodi (mada bi se naravno i o njima moglo razgovarati) – problem je širi, jer su čak i ta i takva demokratija, kao i ta i takva sloboda samo šljaštreći privjesak tržišta, a ono samo zna da radi sa četri malja – deregulacija, privatizacija, smanjenje poreza i slobodno trgovina.

Jako mnogo Bjelorusa ima rodbinu po Rusiji i u Ukrajini i za ovih 30 godina i te kako su mogli dobro da vide šta tržište u svom trijumfalnom zanosu može da uradi.  

Edited by apostata
  • Hvala 1
Posted

To su ti sve placenici, ovi sto ih nalaze mrtve po sumama

Posted

Oduvek me je na forumu impresioniralo koliko ima ljudi koji su, radi geopolitike, spremni da brane razne diktatore širom sveta, a na topicima o Srbiji pišu kontra priče.

• +1 1
  • Hvala 1
Posted

h_56289587-1024x674.jpg

Ali ova zabrinuta faca nad sudbinom mape, dok mu ovi uvlakači pokazuju nešto. Valjda liniju napada iz Poljske, koju oni nameravaju da spreče.

• Create New...