Jump to content
IGNORED

Poplave u Srbiji, BiH i Hrvatskoj

kapetanm

Recommended Posts

Posted

gledam ovo što je postavio @vememah i čudom se čudim gde su ljudi gradili kuće, pa eto i džamiju

ovde se zna, ako hoćeš da si siguran od poplave, gradi kuću na nivou ili iznad nivoa pruge koju su postavili austrougarski inženjeri, a ako su je i naši gradili, gradili su je dok su posao radili ljudi od struke

te pruge su računate na stogodišnje vode i tu uglavnom nema promašaja

ovo što je prekinuta , to je na jednom mestu, gde se dogodila očiledno nenormalna bujica, plus kamenolom plus seča šume

ali sam nivo pruge je daleko iznad nivoa vode i nanosa

• +1 7
Posted

ma da razmere ljudske gluposti su impresivne, gledam snimke iz drona, varošice jablanica i pitam se kome je palo napamet da na tom očigledno trusnom, poplavama i klizištima sklonom terenu izgradi stambena naselja sa zgradama od 12 spratova, pa kad sledeći put krene klizište i odnese takve zgrade od 40 metara visine broj stradalih će se meriti u stotinama...

Posted
2 hours ago, pbg12345 said:

slusah profesora sa sumarskog, upravo pominje nedostatak sume kao glavni razlog

kaze da su godinama pozari u tom kraju, plus  seca preko svake mere i ako ima sume neodgovarajuceg je kvaliteta i starosti

plus naravno "zabetoniravanje" svega, pregradjivanje vodotokova, bacanje smeca u njih

mada, vidi se da smo i to resili, katastrofalne nepogode, 20+ mrtvih, ne deluje kao preterano zanimljiva tema medijima, uostalom i na forumu 10ak postova

imamo mi svi zajedno mnogo vaznije teme natenane da obradjujemo 

i naravno, svemu tome su krivi strani okupatori, mozak nam popili

Slična situacija kao u Asheville, NC. Samo bez uragana, ali su isto ekstremni vremenski događaji kao rezultat klimatskih promena, pojačani lokalnom topografijom i deregulisanim građevinskim politikama.

Posted

Pa pola Bosne je ovako izgrađeno, od doline Bosne odmah ispod Žepča do doline  Neretve, kompletna ta magistrala je ovakva, uska magistrala, strma brda nacickana kućama, pun k potoka i rijeka, na sve to nezahvalne oluje. 

Druga stvar, raseljena lica po Bosni su dobijali placeve mahom uz rijeke, besplatno.. 

• +1 1
Posted
21 minutes ago, beeva said:

Pa pola Bosne je ovako izgrađeno, od doline Bosne odmah ispod Žepča do doline  Neretve, kompletna ta magistrala je ovakva, uska magistrala, strma brda nacickana kućama, pun k potoka i rijeka, na sve to nezahvalne oluje. 

Druga stvar, raseljena lica po Bosni su dobijali placeve mahom uz rijeke, besplatno.. 

da, konfiguracija terena sama po sebi je ogroman problem

koliko god bilo lepo an oko (meni je makar prelepo) uslovi za zivot, pogotvo u ekstremnim vremenskim uslovima su bas zajebani

u zeleznom polju je pre nekoliko godina bilo nesto slicno, a to je upravo okolina zepca koje pominjes

1 hour ago, eumeswil said:

Slična situacija kao u Asheville, NC. Samo bez uragana, ali su isto ekstremni vremenski događaji kao rezultat klimatskih promena, pojačani lokalnom topografijom i deregulisanim građevinskim politikama.

da klimatske promene su nesto sto nas nazalost sve povezuje i pogadja

verujem i da u gradjevinskoj industriji ima slicnosti u negativnom kontekstu, pogotovo kad su veliki i mocni u pitanju

ono sta sumnjam da je i slicno je nemar stanovnistva prema samima sebi. kolicine smeca koje se i dan danas bacaju svuda redom su nenormalne i dalje se ljudi vode onim samo da nije u mom stanu/placu bukvalno preko ograde bace smece i u glavi imaju nekakvu sliku da su resili problem. nama su putevi puni smeca, jer idioti jednostavno zavrljace kesu kroz prozor. pre dva, tri dana sam na 200-300m od kuce naisao na kesu iz koje je virilo nesto belo vunasto, najpre sam mislio da je neki bolesnik uginulog/pregazenog psa tako bacio/ostavio da bi se ipostavilo da je u pitanju ovcije krzno. ovde se poljoprivredom ne bavi niko, apsolutno niko nema ovce, niti uslove za drzanje istih, ko zna odakle je to dovezeno, da se baci na delu puta gde nema kuca u neposrednoj blizini. o potocima i rekama je iluzorno pricati, prepuni su svakakvog smeca, ima onaj cuveni klip gde radnici komunalnog u valjda kursumliji, u rucna kolica kup smece na nekom mosticu (dalje ne moze proci, preuske cevi, pravi se brana) iz kanala/recice koja protice kroz celo naselje i onda to isto smece istresaju sa druge strane tog istog mostica u taj isti kanal/recicu. dakle to im je svakodnevni posao.

bukvalno satima bi se moglo pisati

nekultura zivljenja i odnos prema zajednickom, javnom je na jezivo niskom nivou

• +1 1
Posted

Bitan faktor, drveće, šume. Bez njih nema šta da zadrži zemlju i svaka jaka kiša pokreće klizište. 

A imamo sve uslove, požari, nekontrolisana seča... 

• +1 1
Posted

rešenje je ili u oštrom kažnjavanju, što s obzirom na korumpiranost društva gde svako zna nekog ko može da mu sredi da ne plati kaznu, imho ne bi dalo rezultat, ili u tome da opštine preuzmu na sebe troškove prikupljanja i odnošenja smeća na deponiju

- šta će da uradi seljak koji živi 20 km od grada i 25 od gradske deponije, koji sruši staru kuću, štalu itd sa tim šutom, da plati nekome da to utovari i odnese na deponiju, gde će mu naplatiti par crvenih po kamionu, da sam nosi u par tura taj šut, opet gubi vreme i novac ili da jednostavno nađe pogodnu rupu nadomak sela i iskipuje otpad u nju

- a ta rupa može biti kanal za odvodnjavanje, a on neće biti jedini koji se toga setio, pa će tu suseljani bacati stare krševe od kola, frižidere, zamrzivače itd

- i onda padne stogodišnja kiša, kakvih će zbog klimatskih promena biti sve češće i eto poplavljenih kuća, štala, plastenika, šteta boli glava u odnosu na to da opštine budu spremne da finansiraju rešavanje tog smeća na propisan način

- pa kada sledeći put seljak nešto sruši, lepo pozove komunalno preduzeće koje narednog dana stigne sa bagerom i kamionima i pokupi šta treba a račun ispostavi lokalnoj samoupravi i opet će to biti manje od troškova reprezentacije lokalnih šerifa :happy:

Posted (edited)

znaju seljaci veruj mi jako dobro gde smeju,a gde nikako ne bi smeli tako nesto da istovare

a i ako ne znaju, mora da se nauce

samo kaznena politka koja se primenjuje na sve i eksponencijalno raste (da fabrika koja izbaci otrovne materije, a toga ima nenormalno mnogo i bukvalno nas unistava plati enormne kazne)

edukacija od malih nogu

nisu drugi kod kojih je daleko bolja situacija bolji od nas sa ovih prostora, nego su jednostavno nauceni

mi ovde uopste ne znamo sta je drzava na prvom mestu, ne znamo koja su prava i obaveze pojedinca od najnizeg lokalnog nivoa pa na dalje

to je ono o cemu smo x puta pisali, neophodnost gradjanskog vaspitanja od osnovne skole

ali veronauka je preca jbg

cesto pominjem onaj slucaj iz zagreba gde ko drugi nego hdz sa republickog nivoa koci uvodjenje takvih predmeta u obavezno skolovanje

nasem feudalnom plemstvu je osnovni cilj da je kmetstvo neobrazovano i neuko

vidim, opet se spominje HE Ulog kod kalinovika, navodno brana pokazuje ozbiljne pukotine u slucaju pucanja preti veliki vodeni talas i udarac na jablanicko jezero/branu i bukvalno katastrofa za ceo tok neretve sa okolinom

oko te HE  nista nije cisto od dobijanja dozvola, izbora izvodjaca, ginuli su radnici, zagadjenje pomor ribe

i mozda najvaznije njen uticaj na ceo taj vodosliv koji moze biti katastrofalan

ima citav niz tekstova koga zanima

inace:

Koliko je hidrocentrala na Neretvi?

Do sada su na Neretvi izgrađene četiri hidroelektrane. U kompletnom slivu rijeke Neretve, prema podacima bh. ekoloških udruženja, planirano je više od 70 elektroenergetskih objekata.

https://www.slobodnaevropa.org/a/kinezi-hamovic-hidroelektrana-neretva/32632922.html

Edited by pbg12345
  • +1 2
Posted

SPC donirala pomoć 100.000€

Posted
1 hour ago, pbg12345 said:

istice mi vreme za edit, nesto na pomenutu temu

od pre 20 dana, dakle pre poplava, nije nekakva naknadna pamet

https://www.facebook.com/zelenineretvakonjic/posts/846003767729004?ref=embed_post

a ovo je uzvodno od jablanice

to gradi vuk hamović

mnogi su se bunili zbog te brane, uglavnom ovi nizvodno (ja sam uzvodno), ali problem je što je nizvodno Federacija, a brana i uzvodno je R. Srpska

jezero je pre cca dva meseca počelo da se puni, priča se o tim pukotinama, ne znam ništa više od onoga što se da naći po medijima, oni koji su gradili neke ograde i platforme na brani  (poznajem te ljude), nisu prijavljivali takav problem, doduše, oni su su brane otišli pre punjenja jezera, no znaju ineženjere tamo, računam da bi znali da postoje ozbiljniji problemi.

zbog te brane smo ovde danima ostajali bez struje, nešto su prespajali, pa nas isključe ujutro i uključe naveče :wacko:

seljaci ovde takođe nisu srećni, plaše se da će im se promeniti klima, tj da će biti mnogo magle

ribolovci već kukaju uveliko, kažu da je Neretva mrtva sada, od kada je počelo punjenje

ne znam da li postoji iko zadovoljan zbog te brane, ali ovde je stanovništa šaka jada, mi ne možemo ni za put da se izborimo, da nam barem nasipaju redovno, o asfaltu i da ne pričam

Posted

ko se radovao raspadu jugoslavije, sad može još jednom da se raduje

• +1 3
  • Hvala 2
  • Vojvodo,serdare 1
Posted

je li srbija otvorila br tel za donacije bosni?

Posted
17 minutes ago, morgana said:

je li srbija otvorila br tel za donacije bosni?

Ima ova varijanta, broj telefona nisam videla.

https://balkandonira.org/

• Hvala 1