gagilija Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 Uniqa ima meteo servis kojim obaveštava grupe korisnika o nailazećim vremenskim nepogodama. jasno je meni da to uniqa radi jer joj je u interesu, samo je to u prilog qrcobolji i mrsomudnji onih kojima je to posao da prate ovde
nick1986 Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 Nemam sada vremena ali popodne cu probati da napisem jedan post sa mojim zapazanjima i saznanjima za zrtve i stanje u gradu. Otac je jutros krenuo da proba da pokupi neke stvari iz stana pa ako udje u grad imacu info i direktno odabde. Za miniranje samo kratko, mozete da zamislite ako je kod mene zvuk bio kao da imam vodopad pored zgrade kako li se tek culo u momentu kad je ta voda provila branu. Moralo je biti uz neki prasak sigurno.
Muwan Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 pa čekaj, onda imamo problem - Država te evakuiše ti kažeš, neću. Onda voda dodje do grla, ti počneš da kukaš evakuišite me, a onda kukaš na haos. Jbga, kako god okreneš -Država kriva. Nije baš tako. U Obrenovcu bi većina ljudi poslušala da je neko pozvao na evakuaciju ili im makar rekao da se popnu na više spratove, spreme vodu i napune telefone. To što uvek postoji određen procenat ljudi koji će odbiti evakuaciju (i možda nastradati zbog toga) nije nikakvo opravdanje i ne može biti povod državi da dozvoli potapanje čitavog grada bez da iko bekne jednu reč ugroženim građanima. Takođe im ne može biti opravdanje za to što su prvog dana ljude iz Obrenovca vadili svi osim državnih službi i struktura. Da ne pominjem ono paradiranje u amfibijama i kamionima dok su hiljade ljudi još uvek čekale izabvljenje. Pa samo za taj nitkovluk ih treba sve pobacati u Savu.
Jelena Jelena Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 ok, a šta ćemo sa onima koji su gradili kuće u koritu reke? Beše se naselje zove Zmajevac ili tako nekako? Zvuchish kao Histericni himself. Bez uvrede, nishta lichno.
scab Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 (edited) ok, a šta ćemo sa onima koji su gradili kuće u koritu reke? Beše se naselje zove Zmajevac ili tako nekako? pa ništa, jedino srušiti sve van centra krupnja i na dalje jer je sve sagrađeno na taj način. i nije to nikakvo korito reke, nego nazovi potok u kojem leti ne možemo ni pivo da ohladimo jer ne može da vodom pokrije ni celu gajbu. edit: btw. moj stric i moj ćale su kuće sagradili na tom mestu sa svim papirima, ali ih bujica tog dana nije to ni pitala, pa su svakako najebali kao i oni koji su kuće digli ilegalno. Edited May 22, 2014 by scab
akibono Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 ^^ tačno tako - moglo je da pukne skoro ko mini-eksplozija kad je probijen nasip! inače evo jednog dobrog snimka iz Zabrežja, piše i koja je ulica, čisto da se vidi kako je izgledalo - brzina vode i dubina, iako je udarni talas već prošao i bio oko 70cm viši od ovoga što se vidi na snimku (sa fejsbuka, ne znam jel mogu svi da vide -ali preporučujem da se pogleda) https://www.facebook.com/photo.php?v=10202645313748779
Skyhighatrist Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 inače evo jednog dobrog snimka iz Zabrežja, piše i koja je ulica, čisto da se vidi kako je izgledalo - brzina vode i dubina, iako je udarni talas već prošao i bio oko 70cm viši od ovoga što se vidi na snimku I obrati paznju da je to sa potpuno suprotne strane grada od one na kojoj je voda probila, znaci bujica je vec usporena i istrosena kroz stotine zgrada i kuca pre ovoga...
tangodelta Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 Da li i dalje ne može da se prima novac u Srbiji preko Paypala? Čitam da je ovaj Vladin nalog ustvari nalog ambasade u Belgiji.
Mil@n Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 Sad pričao sa pevačem iz benda, njegova najbolja ortakinja iz Obrenovca, kaže 4 preminulih samo u njenoj ulici.
אַף אֶחָד Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 zanimljiv clanak sa ClimateCentral. kaze ono sto je manje-vise ocigledno - da su ove kise i poplave deo trenda, a ne izdvojeni dogadjaj. u tom kontekstu totalno je idiotsko insistiranje na potopu biblijskih razmera i hiljadugodisnjim i stogodisnjim kisama. ako ovo i jeste bila najveca oluja u poslednjih sto godina, u narednih sto oluje ovog intenziteta bice cesce, a najjace oluje koje nas ocekuju bice jace od ove. niko ne predvidja oluju koja bi poplavila terazije i vratila panonsko more, ali dovoljno je da kolicina kise bude za nekoliko % veca od ove sada pa da i svi nasipi koji su sada izdrzali popadaju. globalno zagrevanje nije spekulacije vec izvesnost. drugim recima, ukoliko imate kucu u obrenovcu ili na bilo kom slicnom mestu izlozenom poplavama, pametan potez je da razmisljate o selidbi na sigurnije mesto - u narednih 10 do 20 godina moze da se ocekuje oluja bar iste jacina kao ova. od ove vlasti se ne ocekuje da to razume ili preporuci. ojacace nasipe na istoj liniji odbrane kao i do sada, obnovice naselja i ista katastrofa ce se neizbezno ponoviti. nacin da se to spreci je trajno plansko premestanje ugrozenog stanovnistva i menjanje konfihuracije terena ukljucujuci sistem kanala i promenu namene zemljista (tako da voda kada se i izlije bude usmerena dalje od gradova). http://www.climatecentral.org/news/climate-context-balkans-flooding-17468
Shaq Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 (edited) Sad pričao sa pevačem iz benda, njegova najbolja ortakinja iz Obrenovca, kaže 4 preminulih samo u njenoj ulici. lako ce se to demistifikovati.. za pocetak nek kaze ta pevacica, i svako drugi sa slicnim tvrdnjama, imena i prezimena tih nastradalih, pa cemo da vidimo kad drzava objavi imena i prezimena nastradalih, ko tu ustvari dodaje, tj oduzima... pa shodno tome preduzeti mere i u jednom i drugom slucaju... Edited May 22, 2014 by Shaq
kapetanm Posted May 22, 2014 Author Posted May 22, 2014 За почетак нек та ортакиња да своје име и презиме и каже који су преминули. Мени је фасцинантно да (имали смо пример) људи из поткровља своје куће знају колико је подављено иза ћошка. А не верујем да су током фрке јурили улицом и пребројавали.
steins Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 Zvuchish kao Histericni himself. Bez uvrede, nishta lichno. pa jbga nije fer i pre svega nije korisno za budućnost da krivimo Državu baš za sve - npr nije Država zatvarala djubretom kanale, probijala nasipe da imaju kraći put do vikendica/njiva/vode, gradila gde je htela i kako je htela.....nije država kriva što je 60% poziva na one telefone za spasavanje lažno, itd itd.... pa ništa, jedino srušiti sve van centra krupnja i na dalje jer je sve sagrađeno na taj način. i nije to nikakvo korito reke, nego nazovi potok u kojem leti ne možemo ni pivo da ohladimo jer ne može da vodom pokrije ni celu gajbu. edit: btw. moj stric i moj ćale su kuće sagradili na tom mestu sa svim papirima, ali ih bujica tog dana nije to ni pitala, pa su svakako najebali kao i oni koji su kuće digli ilegalno. tvoj ćale i stric bi sada trebalo da tuže državu za nadoknadu štete.
Mil@n Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 За почетак нек та ортакиња да своје име и презиме и каже који су преминули. Мени је фасцинантно да (имали смо пример) људи из поткровља своје куће знају колико је подављено иза ћошка. А не верујем да су током фрке јурили улицом и пребројавали. Ja znam ko je osoba, bila je na x naših svirki. Pazi da neću izneti ime..
Recommended Posts