Shan Jan Posted December 25, 2014 Posted December 25, 2014 Shan Jan, Izgleda da su napravili novu raketu za letove u kosmos Angara A5, ali pravljenje raketa nije visoka tehnilogija tj. nije to "rocket science". Zeleo sam da turim i link pa sam obisao svoje omiljene sajtove, CNN i BBC. Nisam nasao ni jednu vestu vezanu za ovu raketu na ova dva sajta. Zato imam duboku skepsu da testiranje te rakete nije ni desilo. Ne vidim razlog, zasto bi dva internacionalna uticajna medija propustila jedan takav dogadjaj. Ako zelis da kritikujes sta su Rusi uradili sa novcem, svojim razvojem, u poslednjih 15 godina vladavine VV-a onda pogledaj ovaj clanak: http://echo.msk.ru/blog/oreh/1456754-echo/ Pogotovo su zanimljivi komentari. Mozes da nadjes i prevod na Pescaniku. Pozdrav, X500 Aman bre covece, jel treba da se crta cinizam? Ovo je bilo upuceno namenskom.
x500 Posted December 25, 2014 Posted December 25, 2014 Aman bre covece, jel treba da se crta cinizam? Ovo je bilo upuceno namenskom. Shan Jan, Sorry, svako ima pravo da bude glup, pa tako i ja :) To je demokratsko pravo svakog coveka. Pozdrav, X500
banecare1 Posted December 25, 2014 Posted December 25, 2014 Ako zelis da kritikujes sta su Rusi uradili sa novcem, svojim razvojem, u poslednjih 15 godina vladavine VV-a onda pogledaj ovaj clanak: http://echo.msk.ru/blog/oreh/1456754-echo/ Pogotovo su zanimljivi komentari. Mozes da nadjes i prevod na Pescaniku. Pozdrav, X500 na istom tom radiju pre 10ak dana sam cuo podatak da je rusija od izvoza energenata tokom 90's dobila $200 milijardi, a tokom 00's 1,250. sta su uradili sa tolikim parama - ne puno. kupili celzi, orgaznizovali najskuplju olimpijadu u istoriji, a ostatak izbacili po racunima po svajcarskoj, hsbcjima. kreteni. nemaju krstenu morsku luku, aerodrom, put iz moskve u piter itd. opet im niko nista ne moze ( mada sami sebi su najveci neprijatelji) i za sto-dvesta godina ce i dalje biti bitan globalni faktor. meni neobjasnjiv fenomen...
Budja Posted December 25, 2014 Posted December 25, 2014 na istom tom radiju pre 10ak dana sam cuo podatak da je rusija od izvoza energenata tokom 90's dobila $200 milijardi, a tokom 00's 1,250. sta su uradili sa tolikim parama - ne puno. kupili celzi, orgaznizovali najskuplju olimpijadu u istoriji, a ostatak izbacili po racunima po svajcarskoj, hsbcjima. kreteni. nemaju krstenu morsku luku, aerodrom, put iz moskve u piter itd. opet im niko nista ne moze ( mada sami sebi su najveci neprijatelji) i za sto-dvesta godina ce i dalje biti bitan globalni faktor. meni neobjasnjiv fenomen... Dakle, slabo investirali u infrastrukturu? To je cudno, obicno pare idu prvo na puteve i tako to. Doduse, pretpostavljam da se u Moskvi i Piteru desio gradjevinski bum.
Zaz_pi Posted December 25, 2014 Posted December 25, 2014 Evo sta su uradili: Ekvivaletno sa $500-1 000 milijardi. Uzgred, put Piter-Moskva se gradi od skoro, upravo otvoren novi deo: https://www.youtube.com/watch?v=0zQL4-EbL2s Mada nije bas pametno graditii autoputeve u tako severnim krajevima u kojima obitava Rusija jer su vrlo podlozni degradaciju u kratkom periodu zbog vremena. Mnogo je bolja zeleznica, a oni su napravili brzu prugu, Sapsan, Piter-Moskva. Obnovili gomilu aerodroma, ne samo u Moskvi i Piteru. Ulozili grdan novac u Vladivostok, Soci, Kazanj, Grozni...ono sto nisu uradili je jaca diversifikacija ekonomije ali to nije moglo sa jakom rubljom koja je bila jaka zbog cene nafte-Holandska bolest. Trebali su poput Kineza da drze vestacki nisko ali sada imaju sansu za to. Sa druge strane, bez novca od nafte, koji je jacao rublju, ne bi mogli sve ovo da urade, pre svega da finansijski konsoliduju Rusiju, koja je krajem '90ih bila u katastrofalnom stanju, sto se moze videti na gornjim graficima.
Lord Protector Posted December 25, 2014 Posted December 25, 2014 (edited) CFR How Disruptive Is Russia’s Ruble Dive? Interviewee: Robert Kahn, Steven A. Tananbaum Senior Fellow for International Economics Interviewer: James McBride, Online Writer/Editor December 17, 2014 The combination of sliding oil prices and stiffening sanctions has contributed to an alarming plunge in Russia’s ruble and the government’s options for responding are dwindling, says CFR Senior Fellow Robert Kahn. The looming crisis does create an incentive for Russia to find a negotiated solution to the ongoing conflict in Ukraine, Kahn says, but the prospects for compromise remain hard to predict. Meanwhile, Kahn argues it is unlikely that the ruble troubles will spur meaningful domestic reforms in Russia. "I suspect the focus will be, instead, on trying to bolster the ruble through intervention in foreign exchange markets and tight monetary policy, supporting economic activity through fiscal stimulus measures, and limiting capital flight," he says. Is the ruble plunge a product of dropping oil prices, Western pressure and sanctions, or all of the above? All of the above. The decline in oil prices has had a devastating effect on an already weak Russian economy and is the main driver for recent market pressures. With oil and gas representing roughly two-thirds of Russian exports and about half of government revenue, a failure to diversify has left the economy highly vulnerable to any downturn in global energy prices. But sanctions are a force multiplier. Western sanctions have taken away the usual buffers—such as foreign borrowing and expanding trade—that Russia relies on to insulate its economy from an oil shock. Over the past several months, Western banks have curtailed their relationships in Russia, pulling back on lending and creating severe domestic market pressures. In fact, it was the news that the central bank would rescue a major Russian energy firm that apparently triggered the most recent round of turmoil. Meanwhile, trade and investment have dropped sharply, limiting the ability of the Russian economy to adjust to shocks. Russia could perhaps have weathered either an oil shock or sanctions individually, but not both together. The central bank has already hiked interest rates to 17 percent. What options remain for policymakers if this has little effect? Can the government afford to continue defending the ruble? I don't think further rate hikes would be helpful in the current environment. Central bank intervention has produced a short-term bounce, but that isn’t enough by itself. However, I expect the government to continue to intervene in hopes of stabilizing the currency, while also providing financial support to those hardest hit by the depreciation. This might include providing liquidity to banks and fiscal subsidies to both corporations and households. Should those measures fail, I expect capital controls to be the next step, even though historically such controls have not been effective in Russia – evasion is simply too easy. But they need to do something. What impact, if any, would a sustained financial crisis have on Russia’s ambitions in eastern Ukraine? Would its leaders be more likely to compromise with the government in Kiev to alleviate Western sanctions? I don't pretend to know President Putin’s mind, but the crisis does promise strong economic and political payoffs to finding a negotiated solution with Ukraine. In the meantime, Western states and other partners have to come up with substantial additional assistance for Ukraine—on the order of $15 billion, according to the IMF—to help that country weather its own crisis. That would be on top of the roughly $25 billion in bilateral and multilateral assistance approved in May of 2014 that was supposed to fund Ukraine through mid-2016. In 1998, Russia, under President Boris Yeltsin, saw a 70 percent collapse of the ruble and falling oil prices, which led to that year’s full-blown financial crisis. What lessons should Russia, as well as international investors, take away from that experience? Conditions in Russia and the global economy were much different in 1998, so we should be careful not to draw too many conclusions from that period. Then, global financial markets were dealing with the legacy of the 1997 Asian financial crisis and other distress in major money markets. Additionally, the fact that sanctions have caused Western financial institutions to pull back from Russia means that the West is less leveraged, less interconnected, and therefore less vulnerable to contagion than was the case in 1998. Nonetheless, that searing experience with hyperinflation still resonates with the Russian public, and the government has reason to be nervous about the recent spike in inflation. History also reminds us of the fragility of confidence: when crisis does strike, exchange rates will move far and fast. Does the threat of crisis improve the prospects for the difficult structural reforms necessary for Russia to diversify its economy and move toward one with less corruption and fewer monopolistic tendencies? Yes and no. Economists often argue that we can’t let a good crisis go to waste, and some will call for "shock therapy" to jump start the very difficult structural reforms needed for Russia to sustain higher growth. However, I am skeptical that this government has the commitment needed to make a major course correction in policy. In particular, the current regime looks unwilling to step back from its distortive involvement in the economy and its heavy-handed state control over national resources. I suspect the focus will be, instead, on trying to bolster the ruble through intervention in foreign exchange markets and tight monetary policy, supporting economic activity through fiscal stimulus measures, and limiting capital flight. Ultimately, this could mean greater intervention in the economy, not less. Edited December 25, 2014 by slow
namenski Posted December 25, 2014 Posted December 25, 2014 Dzaba ti gedzeti, sva tehnika im je i dalje iz sovjetskog vremena, glupi kapitalisticki ruski sinovi nisu nista novo napravili od USSR-a... Sad teh videh da se radi o cinizmu :( Nisu uradili ama bas nista: evo dole Slow poteze raketu, Angaru, pa da vidimo. Raketna tehnologija odavno nije vrhunska tehnologija: sve sto je za rakete od prvih ozbiljnih, dakle onih sa kraja pedesetih i pocetka sezdesetih do danas izmisljeno, izmisljeno je jos u ta vremena. Dodato je nesto elektronike koja - da vidis cuda - bas i nije nesto kad su ovakvi giganti u pitanju, ne vode se, itd, itd, stvar se manje-vise svodi na smanjenje gabarita i povecanje performansi koje je naravno dobrodoslo mada ne i presudno. Dokazana pouzdanost ruskih raketa je postignuta jos za vakta SSSR (ovse stvarno ne mislim nista ideoloski): Rusi danas nadgradjuju, trose sto imaju, ali moje i ne samo moje misljenje je da je razvoj velikih raketa tehnolosko slepo crevo. Jednostavno, ceka se tehnoloski proboj glede ekonomicnog lansiranja, i to proboj koji ce omoguciti - nadajmo se - misije na Mars i jos po neke. Resenje nije u raketama monstrumima, nego u manjim i ekonomicnijim napravama koje ce moci da se vise puta koriste zarad montaze stanica sa kojih ce se u pomenute misije kretati; na Mars se sigurno nece moci brodom spakovanim u 1 raketu i lansiranom sa Zemlje: tehnologiju za to Rusija nema, nema vise ni mogucnosti, a bogami ni para za razvoj. Rusi dakle koriste i arce sto imaju, tehnoloski plafon velikih raketa je davno dostignut i osim iz SSSR nasledjene ljubavi ka velikom i mocnom, najvecem i najmocnijem na svetu, od raketa vajde nema dugorocno. Vajde ima u lansiranjima koja komercijalno obavljaju za druge, sto je tandarabroc, i ono nesto sopstvenih lansiranja ne bi li se odrzao vec odavno klinicki mrtav sovjetski/ruski svemirski program, bas kao sto su mrtvi vojni programi koji se, svi do jednog, naslanjaju na resenja nasledjena od pokojnog SSSR-a. To je jednostavno tako, a bice jos gore kad potpuno izumru i kadrovi nasledjeni od SSSR-a, s obzirom da dugorocnih programa razvoja tokom poslednjih 25 godina nije bilo niti je moglo biti. Angara 5 za Namenskog... Kažu da im se kod Plesetska prikazao duh Koroleva Jeste. A okolinom Kaluge luta duh Ciolkovskog, bludi izgubljen izmedju pravoslavlja kojim je okruzen i seni boljsevika koji ostvarise njegove snove u zemlji u kojoj je u njegovo doba bilo preko 95% nepismenih i koja je za nekih manje od 20 godina dostigla i prestigla takozvani Zapad u raketama, avionima itakoto. A neke Zapade bogami i naucila pameti. I oducila od ratovanja :P PItaj Nemce ako meni ne verujes.
x500 Posted December 25, 2014 Posted December 25, 2014 (edited) Vidim ja da vi pominjete te rakete i nekakvu Angara A5. Sve je to lepo ali ja i dalje ima jedan problem, na mojim omiljenim informativinim web stranicama nema ni jedne reci o tome: - CNN - http://edition.cnn.com/search/?query=angara&x=0&y=0&primaryType=mixed&sortBy=relevance&intl=true#&sortBy=date - BBC - http://www.bbc.co.uk/search?q=angara#page=2 Sad dumam da li se to sto vi pisete stvarno desilo ili ste sanjali ili ja imam problem da nadjem vesti? Pozdrav, X500 Edited December 25, 2014 by x500
borris_ Posted December 25, 2014 Posted December 25, 2014 Mada nije bas pametno graditii autoputeve u tako severnim krajevima u kojima obitava Rusija jer su vrlo podlozni degradaciju u kratkom periodu zbog vremena. Mnogo je bolja zeleznica, a oni su napravili brzu prugu, Sapsan, Piter-Moskva. Obnovili gomilu aerodroma, ne samo u Moskvi i Piteru. Ulozili grdan novac u Vladivostok, Soci, Kazanj, Grozni...ono sto nisu uradili je jaca diversifikacija ekonomije ali to nije moglo sa jakom rubljom koja je bila jaka zbog cene nafte-Holandska bolest. Trebali su poput Kineza da drze vestacki nisko ali sada imaju sansu za to. Sa druge strane, bez novca od nafte, koji je jacao rublju, ne bi mogli sve ovo da urade, pre svega da finansijski konsoliduju Rusiju, koja je krajem '90ih bila u katastrofalnom stanju, sto se moze videti na gornjim graficima. Trebali su graditi sasvim novu prugu Moskva-St Peter. ali su odustali. Prica se da su se pobunile istocne republike pod parolom Istok radi zapad se gradi. Na projektu se naveliko radilo. Onda su imali u planu brzu prugu Moskva - Kazan kao zamjenu ali se i od toga odustalo ( nije bilo sanse da se zavrsi do SP-a 2018).
Zaz_pi Posted December 25, 2014 Posted December 25, 2014 Koliko znam Kazanj-Moskva su dobili Kinezi da grade. Ne verujem da je moguce to zavrsiti do 2018. Sto se tice Piter-Moskva, znam da je postojao neki plan za potpuno novu prugu, ali nisam mislio na to. Oni na sadasnjoj pruzi teraju Sapsan nekih 250 km/h, sto je znacajno brze od onoga sto je bilo pre.
Lord Protector Posted December 26, 2014 Posted December 26, 2014 (edited) Nisu uradili ama bas nista: evo dole Slow poteze raketu, Angaru, pa da vidimo. Raketna tehnologija odavno nije vrhunska tehnologija: Sad će čika Slow da ti kaže šta je vrhunska tehnologija :misko: i gde Rusi ozbiljno šepaju i gde ih nema: superkompjuting. Imaju ogroman zaostatak u tom delu informatike, neki kažu pet godina a mislim da je realno mnogo više. Za koju godinu ništa ozbiljno u analizi, projektovanju i simulacijama neće moći da se obavi bez nenormalno velike računarske snage. Ne može ni danas, ali će to biti kritično u bliskoj budućnosti. Uopšte mi nije jasno zašto zemlja jednog Kolmogorova i Markova ne uspeva da bude bar među prvih deset. Kini svaka čast, shvatili su na vreme ozbiljnost stvari, i već imaju najbrži superračunar na svetu. http://en.wikipedia.org/wiki/TOP500 pita je razočaravajuća: Ne vidim Ruse ni u trci u kvantnom računarstvu. A to je tek osetljivo pitanje, na više nivoa: tehnološko, bezbednosno... a što je najluđe Rusi u Americi rade na vodećim projektima, jedan od glavnih ljudi u razvoju adijabatskog kvantnog računara firme D-Wave je Rus poreklom. NASA, NSA, Google već daju ogroman novac u potrazi za svetim gralom informatike a ovi spavaju li spavaju. Važno je da se spiskaju milijarde u organizaciji Potemkinovih olimpijada i svetskih prvenstava a što tehnološki vozovi prolaze to nikom ništa. Edited December 26, 2014 by slow
Budja Posted December 26, 2014 Posted December 26, 2014 Evo sta su uradili: Ekvivaletno sa $500-1 000 milijardi. Uzgred, put Piter-Moskva se gradi od skoro, upravo otvoren novi deo: https://www.youtube.com/watch?v=0zQL4-EbL2s Mada nije bas pametno graditii autoputeve u tako severnim krajevima u kojima obitava Rusija jer su vrlo podlozni degradaciju u kratkom periodu zbog vremena. Mnogo je bolja zeleznica, a oni su napravili brzu prugu, Sapsan, Piter-Moskva. Obnovili gomilu aerodroma, ne samo u Moskvi i Piteru. Ulozili grdan novac u Vladivostok, Soci, Kazanj, Grozni...ono sto nisu uradili je jaca diversifikacija ekonomije ali to nije moglo sa jakom rubljom koja je bila jaka zbog cene nafte-Holandska bolest. Trebali su poput Kineza da drze vestacki nisko ali sada imaju sansu za to. Sa druge strane, bez novca od nafte, koji je jacao rublju, ne bi mogli sve ovo da urade, pre svega da finansijski konsoliduju Rusiju, koja je krajem '90ih bila u katastrofalnom stanju, sto se moze videti na gornjim graficima. Bane, kome verujem, kaze da je aerodrom u Moskvi krs. Sto se smanjena duga tice, opet si promasio graf. Postavi graf apsolutne zaduzenosti a ne relativne, jer relativna moze da pada zbog rasta GDPa a da dug ostane isti sto znaci da prihodi mozda nisu iskorisceni za vracanje duga. Drugi faktor, koji moze da utice a ne moze se videti iz tvog grafa su kursne razlike, tj. jacanje rublje. Da vidimo koliko je skocio ovaj racio koji si stavio izmedju 1. aprila i danas.
banecare1 Posted December 26, 2014 Posted December 26, 2014 Dakle, slabo investirali u infrastrukturu? To je cudno, obicno pare idu prvo na puteve i tako to. Doduse, pretpostavljam da se u Moskvi i Piteru desio gradjevinski bum. u moskvi i piteru se mnogo izgradilo. u moskvi najvise povodom proslave 850 godina od osnivanja grada, u piteru za 300 godina. u vladivostoku su spucali brdo para za samit ASEAN, napravili most na neko ostrvo gde niko ne zivi. soci je poznat svima. nece rusi tamo da idu turistici jer je skupo, a malo se nudi. nisam optimista za sudbinu napravljenih objekata. kilometar auto puta da se napravi u kini, evropi, usa kosta 3-4 mil usd/km, a u rusiji je to 10x vise (lupam cifre, nemam izvor, ali nije problem izguglati, to je taj odnos). ima previse skupih , dugorocno neisplativih komercijalnih objekata. sustina prethodnog posta, je da nisu iskoristili proslu deceniju da se izvuku iz zavisnosti od nafte, neophodna je diversifikacija industrije, a za to trebaju kao osnova ulaganja u transportnu infrastrukturu. pisem sve ovo malo i revoltiran, posto ja patim zbog toga. kao naivni optimista sam zapoceo diversifikaciju u kompaniji gde radim, gazda se primio i sada guram neke ruske proizvode na strana trzista. kompanija je #1 u svom sektoru, velika za ruske uslove i kada se takav proces zapocne, to povuce dosta troskova i promena unutar firme. tek kad udjes u detalje vidis koliko oni nisu sprenmni za izvoz ,a da nije nafta, metal , drvo i sl. racunovodstvo koje inopartnerima salje profakture na ruskom, odsustvo osnovnih izvoznih sertifikata, takvih primera ima mioion. ukratko, starim pet godina za jednu i popicu otkaz kada popizdim javno na nekom od sastanaka pre ili kasnije :D ali da sam zabo zastavu na novim trzistima vam ex-sssr, zabo sam , tu pricu makar imam za naslednike, kad nista pametnije nisam uradio u zivotu (osim sto sam ozenio njihovu mamu, naravno) -_- znaju rusi to. imaju oni cime da se pohvale i nisu to samo rakete. fascinantna je to kultra i narod ali znaju koliko su usrali motku, mogli su uraditi za 10 godina ono sto je kina za 30. ja tako popizdim i pocnem da kritikujem, posle stanem i zamislim situaciju u kojoj bi stranac tako pljuvao po srbiji u bgd npr i sta bi bilo sa njim. nije im prijatno, ali slazu se oni sa takvom ocenom. samu u vojsku nemoj da im diras, jesu skalamerija iz 70's, ali i u takvu veruju zbog istorije i pranja cizmi po tihim i atlanskim okeanima.
Shan Jan Posted December 26, 2014 Posted December 26, 2014 Sad teh videh da se radi o cinizmu :( Nisu uradili ama bas nista: evo dole Slow poteze raketu, Angaru, pa da vidimo. Raketna tehnologija odavno nije vrhunska tehnologija: sve sto je za rakete od prvih ozbiljnih, dakle onih sa kraja pedesetih i pocetka sezdesetih do danas izmisljeno, izmisljeno je jos u ta vremena. Dodato je nesto elektronike koja - da vidis cuda - bas i nije nesto kad su ovakvi giganti u pitanju, ne vode se, itd, itd, stvar se manje-vise svodi na smanjenje gabarita i povecanje performansi koje je naravno dobrodoslo mada ne i presudno. Dokazana pouzdanost ruskih raketa je postignuta jos za vakta SSSR (ovse stvarno ne mislim nista ideoloski): Rusi danas nadgradjuju, trose sto imaju, ali moje i ne samo moje misljenje je da je razvoj velikih raketa tehnolosko slepo crevo. Jednostavno, ceka se tehnoloski proboj glede ekonomicnog lansiranja, i to proboj koji ce omoguciti - nadajmo se - misije na Mars i jos po neke. Resenje nije u raketama monstrumima, nego u manjim i ekonomicnijim napravama koje ce moci da se vise puta koriste zarad montaze stanica sa kojih ce se u pomenute misije kretati; na Mars se sigurno nece moci brodom spakovanim u 1 raketu i lansiranom sa Zemlje: tehnologiju za to Rusija nema, nema vise ni mogucnosti, a bogami ni para za razvoj. Rusi dakle koriste i arce sto imaju, tehnoloski plafon velikih raketa je davno dostignut i osim iz SSSR nasledjene ljubavi ka velikom i mocnom, najvecem i najmocnijem na svetu, od raketa vajde nema dugorocno. Vajde ima u lansiranjima koja komercijalno obavljaju za druge, sto je tandarabroc, i ono nesto sopstvenih lansiranja ne bi li se odrzao vec odavno klinicki mrtav sovjetski/ruski svemirski program, bas kao sto su mrtvi vojni programi koji se, svi do jednog, naslanjaju na resenja nasledjena od pokojnog SSSR-a. To je jednostavno tako, a bice jos gore kad potpuno izumru i kadrovi nasledjeni od SSSR-a, s obzirom da dugorocnih programa razvoja tokom poslednjih 25 godina nije bilo niti je moglo biti. Jeste. A okolinom Kaluge luta duh Ciolkovskog, bludi izgubljen izmedju pravoslavlja kojim je okruzen i seni boljsevika koji ostvarise njegove snove u zemlji u kojoj je u njegovo doba bilo preko 95% nepismenih i koja je za nekih manje od 20 godina dostigla i prestigla takozvani Zapad u raketama, avionima itakoto. A neke Zapade bogami i naucila pameti. I oducila od ratovanja :P PItaj Nemce ako meni ne verujes. Isto tako mozes reci da USSR nije nista napravio vec je samo krao zapadne ideje za nuklearnu bombu, rakete i mlazne avione i onda ih samo poboljsavao. Sad će čika Slow da ti kaže šta je vrhunska tehnologija :misko: i gde Rusi ozbiljno šepaju i gde ih nema: superkompjuting. Imaju ogroman zaostatak u tom delu informatike, neki kažu pet godina a mislim da je realno mnogo više. Za koju godinu ništa ozbiljno u analizi, projektovanju i simulacijama neće moći da se obavi bez nenormalno velike računarske snage. Ne može ni danas, ali će to biti kritično u bliskoj budućnosti. Uopšte mi nije jasno zašto zemlja jednog Kolmogorova i Markova ne uspeva da bude bar među prvih deset. Kini svaka čast, shvatili su na vreme ozbiljnost stvari, i već imaju najbrži superračunar na svetu. http://en.wikipedia.org/wiki/TOP500 pita je razočaravajuća: Ne vidim Ruse ni u trci u kvantnom računarstvu. A to je tek osetljivo pitanje, na više nivoa: tehnološko, bezbednosno... a što je najluđe Rusi u Americi rade na vodećim projektima, jedan od glavnih ljudi u razvoju adijabatskog kvantnog računara firme D-Wave je Rus poreklom. NASA, NSA, Google već daju ogroman novac u potrazi za svetim gralom informatike a ovi spavaju li spavaju. Važno je da se spiskaju milijarde u organizaciji Potemkinovih olimpijada i svetskih prvenstava a što tehnološki vozovi prolaze to nikom ništa. Superkompjutere je uzasno lako napraviti danas, to je samo pitanje resursa, tj. kinte koju si spreman da spucas. Tehnologija silicijumskih tranzistora je stara pola veka i dostigla je svoj vrhunac. Sada se uglavnom ide u pravcu poboljsavanja uz pomoc jaceg kesa, specijalnih memorija i diskova i sl. Drugi put je jos zanimljiviji i tice se drugacijeg organizovanja komponentni poput specijalizovanih klastera za masovni palarelizam i neke drugacije arhitekture poput IBM-ovog novog racunarcica koji simulira konfiguraciju mozga (musice za sada). BTW, IBM je dao na uvid konfiguraciju svog najnovijeg cipa, POWER8 i google je odma krenuo da pravi in house servere nacickane njima. Sta sprecava ruse da to urade?
Budja Posted December 26, 2014 Posted December 26, 2014 u moskvi i piteru se mnogo izgradilo. u moskvi najvise povodom proslave 850 godina od osnivanja grada, u piteru za 300 godina. u vladivostoku su spucali brdo para za samit ASEAN, napravili most na neko ostrvo gde niko ne zivi. soci je poznat svima. nece rusi tamo da idu turistici jer je skupo, a malo se nudi. nisam optimista za sudbinu napravljenih objekata. kilometar auto puta da se napravi u kini, evropi, usa kosta 3-4 mil usd/km, a u rusiji je to 10x vise (lupam cifre, nemam izvor, ali nije problem izguglati, to je taj odnos). ima previse skupih , dugorocno neisplativih komercijalnih objekata. sustina prethodnog posta, je da nisu iskoristili proslu deceniju da se izvuku iz zavisnosti od nafte, neophodna je diversifikacija industrije, a za to trebaju kao osnova ulaganja u transportnu infrastrukturu. pisem sve ovo malo i revoltiran, posto ja patim zbog toga. kao naivni optimista sam zapoceo diversifikaciju u kompaniji gde radim, gazda se primio i sada guram neke ruske proizvode na strana trzista. kompanija je #1 u svom sektoru, velika za ruske uslove i kada se takav proces zapocne, to povuce dosta troskova i promena unutar firme. tek kad udjes u detalje vidis koliko oni nisu sprenmni za izvoz ,a da nije nafta, metal , drvo i sl. racunovodstvo koje inopartnerima salje profakture na ruskom, odsustvo osnovnih izvoznih sertifikata, takvih primera ima mioion. ukratko, starim pet godina za jednu i popicu otkaz kada popizdim javno na nekom od sastanaka pre ili kasnije :D ali da sam zabo zastavu na novim trzistima vam ex-sssr, zabo sam , tu pricu makar imam za naslednike, kad nista pametnije nisam uradio u zivotu (osim sto sam ozenio njihovu mamu, naravno) -_- znaju rusi to. imaju oni cime da se pohvale i nisu to samo rakete. fascinantna je to kultra i narod ali znaju koliko su usrali motku, mogli su uraditi za 10 godina ono sto je kina za 30. ja tako popizdim i pocnem da kritikujem, posle stanem i zamislim situaciju u kojoj bi stranac tako pljuvao po srbiji u bgd npr i sta bi bilo sa njim. nije im prijatno, ali slazu se oni sa takvom ocenom. samu u vojsku nemoj da im diras, jesu skalamerija iz 70's, ali i u takvu veruju zbog istorije i pranja cizmi po tihim i atlanskim okeanima. Bane, navodio sam ovde primer Norveske koja izvozi naftu i ribu. 0 diversifikacija. I ne, to nije posledica toga sto je Norveska mala. Cinjenica da se izvozi nafta je verovatno u vezi sa ogromnim profitima koje nafta daje pa se stoga ni drzava a ni preduzetnici ne cimaju okolo. Zasto bi se investiralo u nesto sto daje manju zaradu nego nafta? E, sad, mene zanima kakva je profesionalnost bas u naftnom sektoru. Da li znas nesto o tome? Forumasi, recimo, kada je rec o NISu kazu da su prilicno profesionalni. SAD, kao protivprimer, takodje su uvek imali ogroman energetski sektor. Sta se najvise razvijalo u XIX veku? Onda ekonomija porasla a domaci energetski izvori to nisu sami mogli da pokriju pa se preduzetnicki duh bacio na druge stvari. Stoga, da ponovim, diversifikacija ne moze da se dogodi dok god su profiti u nafti ogromni, cak i sa ovako volatilnom cenom. Izazov je stoga korisiti prihode tako da se naftni ciklusi ublaze i da se kroz obrazovanje i ulaganje u infrastrukturu stvore uslovi za prilagodjavanje onda kada nafta definitivno ne bude in. Pored ulaganja, naravno, potrebno je i da se stvori institucionalna infrastruktura da se obrazovanje poveze sa privredom i preduzetnicima kroz finansijski sektor i, verovatno, manju korupciju drzave ne samokroz mito vec kroz preteranu regulaciju.
Recommended Posts