Jump to content

Naucni radovi zanimljivi za siru javnost

Featured Replies

Posted
Were our earliest ancestors from Asia?A new fossil primate from Myanmar - previously known as Burma - has led researchers to conclude that the common ancestor of humans, monkeys and apes evolved from primates in Asia, not Africa. A major focus of recent paleoanthropological research has been to establish the origin of anthropoid primates - monkeys, apes and humans - from earlier and more primitive primates known as prosimians. These include lemurs, tarsiers and their extinct relatives. The traditional view has been that anthropoids originated in Africa, but this has been challenged by recent discoveries in China, Thailand, and Myanmar. Earlier this year, the discovery of the fossil primate skeleton known as Ida in the Messel oil shale pit in Germany led some scientists to suggest that anthropoid primates evolved from lemur-like ancestors known as adapiforms. But according to Dr Chris Beard – a paleontologist at Carnegie Museum of Natural History in Pittsburgh, Pennsylvania - the new primate, Ganlea megacanina, shows that early anthropoids originated in Asia rather than Africa. These early Asian anthropoids differed radically from adapiforms like Ida, indicating that Ida is more closely related to modern lemurs than to monkeys, apes and humans. The 38-million-year-old Ganlea megacanina fossils, excavated at multiple sites in central Myanmar, belong to a new genus and species. Greatly enlarged canine teeth distinguish the animal from closely related primates, and heavy dental abrasion indicates that Ganlea megacanina used its teeth to pry open the hard exteriors of tough tropical fruits in order to extract the seeds. "This unusual type of feeding adaptation has never been documented among prosimian primates, but is characteristic of modern South American saki monkeys that inhabit the Amazon Basin," says Dr Beard. "Ganlea shows that early Asian anthropoids had already assumed the modern ecological role of modern monkeys 38 million years ago." Ganlea belongs to an extinct family of Asian anthropoid primates known as the Amphipithecidae. Two other amphipithecids were previously discovered in Myanmar, while a third was found in Thailand. A detailed analysis of their evolutionary relationships shows that amphipithecids are closely related to living anthropoids and that all of the Burmese amphipithecids evolved from a single common ancestor. Some scientists had previously argued that amphipithecids were not anthropoids at all, being more closely related to the lemur-like adapiforms. The discovery of Ganlea strongly supports the idea that amphipithecids are anthropoids, because adapiforms never evolved the features that are necessary to become specialized seed predators. Indeed, all of the Burmese amphipithecids appear to have been specialized seed predators, filling the same ecological niche occupied by modern pitheciine monkeys in the Amazon Basin of South America. During the Eocene when Ganlea and other amphipithecids were living in Myanmar, they inhabited a tropical floodplain very similar to the modern Amazon Basin.
Proceedings of the Royal Society B (Biological Sciences)Seksi teorije nisu ograničene samo na fiziku, hemiju, matematiku i druge korisne nauke...a.k.a. jesu li nacisti u stvari bili u pravu? :P
  • 10 months later...
  • Replies 357
  • Views 47.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• zapravo ceo rad je kritika daning krugera, ali na tom je tragu. samo kazu da bolje procesuiraju rezultate sa "vecom rezolucijom" pa kad se tako analizira pocinje se videti nesto sto se dosad nije vide

• https://journals.sagepub.com/doi/epub/10.1177/09637214221121570    

• Comic Sans is Evil   Fonts are not just about aesthetics – they affect the way we digest information and can even sway our opinions THIS year, experiments at the Large Hadron Collider unveiled a fund

Imam već neko vreme utisak da ne bi bio loš ni topić gde bismo mogli da kačimo stvari koje nisu baš čudne (dakle nisu za onu drugu temu), ali su zanimljive. ...Elem, danas sam na nekom skupu upoznao ovog Inzlichta (s matične mi institucije). Evo šta jedno skoro istraživanje njegovog tima kaže:Human brain recognizes & reacts to race, UTSC researchers discover

Reveal hidden contents

Nisam pročitao članak, nego samo ovaj prikaz, tako da ne znam da li su kontrolisali za reakcije na, recimo, ljude sa tetovažama (pitam se kakvu bi moždanu aktivnost na njih imao Yoyogi :D), napadnom šminkom, pirsinzima, roze kosom, i sličnim kerefekama. ...Već duže vreme se u slobodno vreme bavim razmišljanjem o tome kako bi rasizam i svi ostali grupizmi u stvari morali biti evolutivna prednost, te mi je milo em drago što kao svesna bića ipak možemo da odlučimo da overrideujemo automatske rasističke reakcije ako su nam ove već nametnute evolucijom (što pretpostavljam da bi mogle biti). Ako ovo i jeste evoluciona adaptacija, u društvima kao što je ovo u kome ja živim je sada jasno postala ne samo beskorisna, već verovatno i štetna.

Mhm, ovo je rađeno sa odraslim osobama, ako sam dobro razumeo. Tu je nemoguće eleminisati već stečene predrasude. Ovakvo istraživanje bilo bi validno ukoliko bi bilo izvedeno sa malom decom.

Da, svakako. Nije pitanje da li smo rasisti, nego kako postajemo rasisti.

Strndžakali smo se s Neandertalcima i imali male anatolske neandertalčiće!! :s_w:
Reveal hidden contents

Ja sam 1/20 neandertalac i ponosim se svojim nasleđem. -_- Od sad stiskam report kad god se neandertalci pomenu u politički nekorektnom kontekstu.

On 9. 5. 2010. at 4:02, bus said:
Strndžakali smo se s Neandertalcima i imali male anatolske neandertalčiće!! :s_w:
Originalni rad je za divno cudo besplantan na Science sajtu.No ceo taj rad se bazira na DNK materijalu iz 3 koskice nadjene u Hrvatskoj.Eeee, sumnjivo je to meni. To su mozda HR neandertalci imali bliske susrete prve vrste i mesali se sa lokalcima. A mi ostali, posebno mi iz SR, smo cist H. Sapiens. :s_w: Salu na stranu. Ali to su zaista 3 koske iz jedne jedine pecine. Postoji li neki argument za uopstavanje tih rezultata na celu populaciju? No, masta radi. Sta mislite, ko je koga tu jebavo? Dobrovoljno ili ne? Npr. nema odgovarajuce cice za zenidbu pa onda daj sta das. Ili Mara brala jagode u sumi :lol:

Ne znam, ali reče mi jedna ovih dana da su izgleda bili inteligentniji od nas (ne znam iz kog izvora je to čula, tako da je na nivou trača). Još uvek nema ni konsenzusa o tome da li su imali jezik u našem smislu ili nisu. Vokalni trakt je u principu mogao da im podržava artikulaciju jezika sličnom jeziku H. Sapiensa. Imali su i gen koji je preliminarno doveden u vezu sa sposobnošću korišćenja hijerarhijske sintakse. I inervacija jezika (mislim jezika kao organa) im je bila na nivou naše. Jedino se ne sećam da sam igde čitao bilo šta o razvijenosti i asimetriji levog planuma temporale u odnosu na desni, što bi mogao biti jedan indikator toga da li im je mozak imao adaptacije potrebne za jezik.

On 10. 5. 2010. at 23:32, bus said:
Jedino se ne sećam da sam igde čitao bilo šta o razvijenosti i asimetriji levog planuma temporale u odnosu na desni, što bi mogao biti jedan indikator toga da li im je mozak imao adaptacije potrebne za jezik.
pa kako samo na osnovu anatomije?uostalom, kao da je bitno kakva je spika, bitno je da su dri nasli 'pozitivne' rezultate. ne daj boze da neko uzme i uradi neki bootstraping ili likelihood ratio estimate na tim podacima... a i da bi hteo ne moze, na osnovu samo 3 opservacije. u svetliju politicki korektnu buducnost pod parolom: svi smo mi pomalo neandertalci (sem afrikanaca).

Ma samo htedoh reći da je asimetrija u p.t. bitni preduslov da jezika kakav imamo u Homo sapiensu uopšte može biti. Naravno da to ne bi bio nikakav dokaz da ga je u Neandertalcima zaista i bilo. ...A meni baš kul ako jesmo po malo Neandertalci. :D

On 11. 5. 2010. at 5:52, bus said:
A meni baš kul ako jesmo po malo Neandertalci. :D
Budimo ljudi, i ako smo Neandertalci.:D