katamaran Posted February 17, 2015 Posted February 17, 2015 za sledecu sezonu, ubaci nekoliko zrna kafe u zemlju pre nego sto presadis black royal. dva-tri dana, ne vise pre presadjivanja. savet je iz moje buduce domovine kostarike, isproban vec tri godine, ne znam sta im uradi, ali dobiju neku neobicnu, odlozenu ljutinu koja je savrsena. kafa, doduse mlevena i jako prepecena, moze da se ubaci i u sos, vrlo malo, jednako koliko i biber. isto daje neku fenomenalnu notu. Setio sam se da odradim ovo :) Nisam ni planirao da sadim black royal al sam morao zbog ovoga. Stavicu par zrna kafe i kod odrasle biljke sto je pretekla.
Zverilla Posted February 24, 2015 Posted February 24, 2015 naseckao krupno 5-6 halapenja, 2 velika cena belog luka, dobar komad djumbira, dodao sarenog bibera u zrnu, spakovao u teglicu, nalio maslinovim uljem i ostavio da stoji jedva cekam da probam za koji dan sta ce da ispadne
katamaran Posted February 24, 2015 Posted February 24, 2015 (edited) Ja sam cili ulje pravio samo od mulja i papricica i ispalo je super. Fenomenalno na pici. Samo mi se cini da ce mu trebati malo vise od par dana. edit: lazem. Isao je i beli luk Edited February 24, 2015 by katamaran
katamaran Posted March 1, 2015 Posted March 1, 2015 (edited) Nasao sam u frizu teglu fenomenalnog cili sosa sto sam pravio prosle godine al sanse nema da se setim recepta Secam se samo da mi je to bio prvi eksperiment sa mojim papricicama i cista improvizacija. Lici malo na onaj hajncov habanero al dosta ljuci i lepsi ukus. Cini mi se da je ovo jedini koji sam kuvao. Edited March 1, 2015 by katamaran
Zverilla Posted March 1, 2015 Posted March 1, 2015 hmm.. nisam siguran da li cu jesti one moje halapenje u ulju Be Aware of the Risks of Botulism With Homemade Garlic-Infused Oil
katamaran Posted March 1, 2015 Posted March 1, 2015 (edited) Ovaj moj je prvo vreme stajao u frizu. Sad je vec neko vreme napolje al ubuduce necemo tako da radimo... There are just a few things that you need to think about, and the first up is botulism. Surprised? An important consideration in making infused oils, botulism spores can - in a very small amount of cases – live in oil, so it is essential that you heat the oil to 180 °C first so that you kill them. Then let the oil cool down a bit, so that it is below boiling, and add your chillies and other flavourings. If you add them straight away they will fry and the flavour will be slightly burned. Jedem ga samo na pici tako da bi trebalo da sam bezbedan :) Bas veceras imam picu u planu. O ovome cu definitivno debelo da istrazim. Mada na pici ne bi smelo da bude problema. Evo i ovde da ih toplota ubija http://en.wikipedia.org/wiki/Botulism Prevention is primarily by proper food preparation. The toxin is destroyed by heating to more than 85 °C (185 °F) for longer than 5 minutes. Edited March 1, 2015 by katamaran
katamaran Posted March 6, 2015 Posted March 6, 2015 (edited) sva čast :) +1 daleko ozbiljnije deluju od mojih. Svetlo pravi ogromnu razliku. Sad ce i moje drustvo napolje pa cemo polako da pristizemo :) Od mojih jos nijedna nije stigla do drugog para listova. Drzis ove lampe po ceo dan? btw podseti opet koje si sijalice uzeo jer si ocigledno full pogodio. Edited March 6, 2015 by katamaran
Haralampije Posted March 6, 2015 Posted March 6, 2015 Jednostavno nemam toliko mesta da ih rasadim u saksije,pa sam pribegao pivskim plasticnim casama.Lampe su jedna obicna stedljiva od 2700K a druga je od 6700K,Upaljene su po 12-14 h tj gasim kad spavam :) + dnevno svetlo kad dignem roletne preko dana.Ako niste jos posejali a kanite,uzmite Florabeli (valjda se tako zove) humus,odlican je.Niklo je skoro sve i morao sam da rasadjujem ranije nego sto sam mislio,a nesto cu i podeliti prijateljima.
katamaran Posted March 6, 2015 Posted March 6, 2015 (edited) Tolko su porasle da su zrele za presadjivanje u dvoriste. Ako si u isto vreme sadio reklo bi se da ove pod crnom dosta bolje napreduju. Jel ona 2700 ili 6700K? Jos me zanima temperatura u toj prostoriji. Ako se sledece godine upustim u ovako nesto najzgodnije mi je da ih stavim u jednu sobicu sto zimi ne grejem. U principu sam pre za ovu opustenu varijantu kao moju al biljke ti stvarno fenomenalno izgledaju. Jesces papricice vrlo rano plus ces verovatno uglaviti jos jednu berbu zato sto su ovako rano ovako zrele. Djubrivo ne dodajes? dodatno svetlo + samo jedna po casi i rezultat je zaista sjajan. trebalo bi da i ja imam ranu berbu jer su mi prezivele skoro sve proslogodisnje plus cu ovih dana da porucim 5-6 rasada koji su otprilike u ovoj tvojoj fazi. Zivo me zanima kolko ce trebati ovim mojim malechkim posadjenim ove sezone da ih pristignu. U svakom slucaju sad sam bogatiji za iskustvo da je besmisleno saditi onako rano ako ne planiras da koristis dodatno svetlo. Live and learn :) Edited March 6, 2015 by katamaran
Zverilla Posted March 7, 2015 Posted March 7, 2015 (edited) drogerasi. smuckao od sirace i sambal oeleka sos za tortilja cips. pakleno je ovo za ono na sta sam ja navikao, al ne dam se! Edited March 7, 2015 by Zverilla
Haralampije Posted March 7, 2015 Posted March 7, 2015 (edited) Tolko su porasle da su zrele za presadjivanje u dvoriste. Ako si u isto vreme sadio reklo bi se da ove pod crnom dosta bolje napreduju. Jel ona 2700 ili 6700K? Jos me zanima temperatura u toj prostoriji. Ako se sledece godine upustim u ovako nesto najzgodnije mi je da ih stavim u jednu sobicu sto zimi ne grejem. U principu sam pre za ovu opustenu varijantu kao moju al biljke ti stvarno fenomenalno izgledaju. Jesces papricice vrlo rano plus ces verovatno uglaviti jos jednu berbu zato sto su ovako rano ovako zrele. Djubrivo ne dodajes? dodatno svetlo + samo jedna po casi i rezultat je zaista sjajan. trebalo bi da i ja imam ranu berbu jer su mi prezivele skoro sve proslogodisnje plus cu ovih dana da porucim 5-6 rasada koji su otprilike u ovoj tvojoj fazi. Zivo me zanima kolko ce trebati ovim mojim malechkim posadjenim ove sezone da ih pristignu. U svakom slucaju sad sam bogatiji za iskustvo da je besmisleno saditi onako rano ako ne planiras da koristis dodatno svetlo. Live and learn :) Ova desna emituje belo svetlo (6700K) a leva zuto (2700 K) Pricali smo pre da se preporucuje ova prva varijanta ali moze da prodje i lampa sa zutim svetlom.Nisam siguran koliko taj deo price stvarno ima veze sa napredovanjem biljaka.drugo ,kontejner koji je jos tu (da se ne prevaris) u startu sam napunio nekom drugom zemljom/humusom domace prizvodnje (pakovanje u zutoj kesi) koja je ispostavilo se sranje jer sadrzi oko 25% peska i losije propusta vodu pri zalivanju.zato preporucujem Florabella humus(pakovanje 10 kg/190 din u poljo apoteci).Generalno - isto pripremljeno seme mnogo losije klija u toj domacoj zemlji punoj peska a izgleda da slabije i napreduje.Naravno u svako polje stavite po 1-2 semena jer ako stavite vise a sva semena niknu imacete posle mesec dana problem :ili da rasadjuete pre vremena kao ja ili da rascupavate i bacate dragocene biljcice, Temp u sobi mi je idealna - nisam merio ali recimo nocu 17-18 C a danju preko 20 C Cisto da uporedim uslove: na poslu sam od zajebancije zabo par semenki u dve saksije,jedna je stara zemlja od cveca a druga neka teska ,lepljiva crnica.Iz prve su nikle dve biljke Aji Limon-a iz druge nista.Ove dve su duplo manje od Aji Limona kod kuce a sejano isti dan ! Na poslu je toplo 24 h dnevno ali zemlja je losija,kao i osvetljenje Sto se tice djubrenja imam neko tecno koje se dodaje cvetnicama ali nista za sad od toga nije potrebno ,mozda kasnije a svakako jednom kad ih presadim u bastu trebalo bi da i ja imam ranu berbu jer su mi prezivele skoro sve proslogodisnje Ove prihrani sa nekim djubrivom jer ce im prijati sad kad je doslo prolece i krece vegetacija.Samo budi oprezan kod kolicine jer ako preteras ,pozutece i vrlo verovatno propasti.Tecno djubrivo za sobne biljke mi izgleda idalno za to ,vrlo mala kolicina se razmuti u vodi i doda u saksiju.Pazi samo da ne prskas po liscu! Edited March 7, 2015 by Haralampije
katamaran Posted March 7, 2015 Posted March 7, 2015 (edited) Po slici bih rekao da je ta 6700K prava stvar. Ako sledece sezone budem koristio lampe nju cu da uzmem. Ja prosle sezone djubrivo skoro da nisam ni koristio. Jedino neko tecno u koje se jedni seljaci kunu a drugi pricaju da je cist placebo. Moracu da stavim nesto ovih dana da ubrzam malo izlazak iz zimskog sna. Pazi samo da ne prskas po liscu! kom liscu? Cak i habanero koje je najlakse prezimeo u poslednjih par dana pogubi skoro svo lisce sa vrha. Mislim da je od soka jer sam je jedan dan izneo na sunce a posle vratio u sobu. Ona je pogubila svo lisce maltene odmah kad sam je uneo u novembru ali se jako brzo oporavila i pustila novo. Cak je imala i malo rasta preko zime. Ovo mi je prvo prezimljavanje paprike al mislim da ce biti ok kad se vrate u dvoriste. Par komada deluju sasuseno al je vecina zadrzala zdravu zelenu boju. edit: ne mogu da se setim kako se zvase ono djubrivo. Mala bocica sto se razmuti u bas dosta vode. Nesto mi se cini da pocinje na "v" edit 2 : Slavol drogerasi. :) Edited March 7, 2015 by katamaran
Zverilla Posted March 11, 2015 Posted March 11, 2015 jeo bibimbap kod koreanca na glasu, i moj je za klasu bolji ovaj niti dise nit mirise. a ni ljut nije bio. +umuljavanje jajeta je zakon u odnosu na przeno jaje odozgo (jedino sto je ovaj izlgedao ko bombonica a moj ko kereca povracka)
Recommended Posts