Cane Vukic Prebranac Posted March 6, 2014 Posted March 6, 2014 Retko zalazim na sever, al dodjoh samo da podelim dobar tekst Marka Simonovica. http://pescanik.net/2014/03/aproprijacija-smrti/ Rado ću, dakle, podržati, podeliti i proslediti sve s hashtagom #odbranimoteslu, ali mislim da je potrebno naglasiti da, za razliku od SPC, ne verujem da se Tesla brani (re)lokacijom posmrtnih ostataka. Lično, naime, nemam potrebu da Tesli odajem priznanje poklanjajući se njegovom pepelu, to nije deo kulture kojoj pripadam. Kad nekog poštujem, ne tražim mu grob, već muzej, biografiju, intervju, esej, neku konkretnu primenu nekog njegovog uvida. Tesli ću tako, gde god da mu se nađe pepeo, uvek radije odavati priznanje čitajući njegove tekstove i pokušavajući razumeti okolnosti u kojima je mislio i radio nego ulazeći u dogmatsku raspru o prirodnosti i logičnosti sahranivanja u terminima koje diktira SPC. U tom smislu, mislim da sadašnja borba mora biti usredsređena na činjenicu da SPC i SNS nisu uspeli osigurati ni legalnost ni legitimitet za prenošenje Tesline urne u portu Hrama Sv. Save i da im to ne sme proći. Ako pak u tome uspeju, što se mene tiče (i tu se ne pretvaram da imam veće pravo da odlučujem od bilo koga drugog), neka nose urnu, ili, još bolje, pepeo bez urne. Neka ga sahranjuju i upokojavaju, njima izgleda Teslin pepeo treba da bi Tesla bio njihov, meni ne treba da bi bio moj. Невјероватна је гадост и одвратност ово што раде.
Filipenko Posted March 7, 2014 Posted March 7, 2014 Još malo perverzije hrišćanstva i verskih osećanja. Da prebrojimo ko se slaže sa Praslinom i Malim (organom). Оливер Антић Право на сахрану и гроб као људско право Никола Тесла, син православног свештеника, крштен као Србин православне вере, има право да буде сахрањен по обичајима својих предака Gde drugde ološ da dobije prostor, ako ne kod tzv. Smajlovićke.
Indy Posted March 7, 2014 Posted March 7, 2014 (edited) Никола Тесла, син православног свештеника, крштен као Србин православне вере, има право и обавезу да буде сахрањен по обичајима својих предака Ovako zvuči tačnije. EDIT. A cenim da rade i na rekonstrukciji tela NT za tu priliku? Kakvi bolidi. Edited March 7, 2014 by Indy
atajlo Posted March 7, 2014 Posted March 7, 2014 Ако се 1957. године, у време тврде Брозове диктатуре, овакво питање није ни смело поставити, већ се сматрало да је смештај урне са посмртним остацима сасвим прикладан у помоћној просторији Генчићеве виле, где се и данас налазе, питамо се, са великом дозом нелагодности, да ли је могуће да је данас о овоме уопште потребна расправа? U čije ime govori ovaj kreten? Koji "mi", bre? Što volim ove koji nemaju dovoljno hrabrosti (ne bih da nagađam i šta im još nedostaje) da stanu iza svog stava i kažu "Ja mislim, ja se pitam, ja smatram, ..." Nego "mi" pa "mi"... Jadni mi.
ficfiric Posted March 7, 2014 Posted March 7, 2014 Anticu, osim titule obijaca sefova, mozemo dodati i tiulu grobokradice
Filipenko Posted March 7, 2014 Posted March 7, 2014 Inače, treba istaći da je ova inicijativa o krađi Teslinih posmrtnih ostataka i ustanovljenju istih u vidu zamajca u profitnu mašinu objekta SPC na Vračaru, gle čuda, pokrenuta iz inostranstva, od vladike Georgija iz Amerike i tamošnjih Srba koji su tu priču pokrenuli 2006. godine. Pričao u emisiji Da možda Ne neki ogavni izrod iz vladine kancelarije za odnose sa Srbima u rasejanju, pretpostavljam da je SNS/SPO kadar, Draškovićevi banditi drže tu "kancelariju" još od Koštunicine vlade.
Indy Posted March 7, 2014 Posted March 7, 2014 Kancelarija za odnose sa Srbima u rasejanju? Samo se razbacuju državne pare na roštiljijade diljem planete... Paraziti nijedni. Zato im i treba ovo mašukanje sa Teslom.
Turnbull Posted March 7, 2014 Posted March 7, 2014 (edited) Antić je hit! Stari Grci, Kreont, Antigoan, Draža, Broz, Srbi u NDH (inače, zakonom bih kanžnjavao ljude koji posežu za žrtvama genocida da bi napravili neku bednu dnevnopolitičku poentu), samo ni reči o tome ko ima prava da odlučuje o ovom premeštanju. Pravnik. Edited March 7, 2014 by Syme
John Coltrane Posted March 7, 2014 Posted March 7, 2014 (edited) Antić je hit! Stari Grci, Kreont, Antigoan, Draža, Broz, Srbi u NDH (inače, zakonom bih kanžnjavao ljude koji posežu za žrtvama genocida da bi napravili neku bednu dnevnopolitičku poentu), samo ni reči o tome ko ima prava da odlučuje o ovom premeštanju. Pravnik. Ja sam pride imao nesrecu da moram da ga slusam na faxu. Tesko govedo. "Не сме се заборавити ни да је велики број Теслиних сродника ликвидиран у НД Хрватској." Edited March 7, 2014 by John Coltrane
fonTelefon Posted March 7, 2014 Posted March 7, 2014 Никола и Слађана Тесла имају још једну сличност. Наиме, како Слађана каже, обоје деле страст према лепим одевним предметима и добром стајлингу. - Изучавајући фотографије и историјске податке о Тесли, приметила сам да је имао страст према моди, да не кажем да је био помало кицош. Волео је одлична одела и квалитетне ципеле. Код њега је све увек било на свом месту – објашњава Слађана, која у шали каже и да понекад, као Тесла, опсесивно пере руке.
salerokada Posted March 7, 2014 Posted March 7, 2014 Jel' Slađana svesna da Tesla nije bio naučnik? Mislim da je vrlo bitno da joj se to objasni. STAV PROLAZNIKA: Premeštanje Tesline urne u Hram Svetog SaveZanimanja! :ziga:
John Coltrane Posted March 7, 2014 Posted March 7, 2014 To je ona sto je rekla da bi Hrvati proterali Teslu kao i onih 250000 Srba.
morgana Posted March 7, 2014 Posted March 7, 2014 a sta o tesli kaze boskic jakovljevic? to je isto dosta bitno.
Recommended Posts