Jump to content
IGNORED

Sinovi kineskog zmaja

Lord Protector

Recommended Posts

Posted

Kina nema gde da odgovori u američkom dvorištu, Venecuela je suviše nestabilna da bi se tamo razmeštali bilo kakvi ozbiljni efektivi. Jedino da oforme udarne pomorske grupe naoružane nuklearkama i pod pratnjom nosača aviona, pa da krenu da patroliraju po Pacifiku i Atlantiku. Ali to je sve klimavo, oni će verovatno čekati koliko god mogu pre nego što preduzmu bilo kakve ozbiljne radnje. Vidi se i po Hong Kongu da nisu u fazonu da reaguju na prvu loptu.

Posted

Politika takozvanog vojnog odgovora, okosnica strateskog razmisljanja jos od Francuske revolucije i Napoleona, u sustini Gunboat diplomacy samo u tehnoloski razlicito uslovljenim oblicima je - sva je prilika - stvar proslosti: dokazala je svoju jalovost masom takozvanih intervencija diljem sveta koje su donele vise stete nego koristi.

Sarene laze kojima se obasipa javnost i koje pokusavaju da prodaju pricu o tehnologiji, vojnoj naravno, kao o panaceji su se pokazale promasajem, jos vece sarene laze o no foot at land takodje...

U sustini, problem se svodi na ono sto je bio oduvek - gvozdjurija nije nikada i nigde nista resila: pred modernom civilizacijom je problem pokusaja iznalazenja recimo motivacije sopstvenog stanovnistva za direktno/direktnije ucesce, od politike do ratovanja.

To su do sada uspesno uglavnom resavale ideologije, sa kakvim rezultatima znamo, bilo ne ponovilo se, tek uljuljkivanje u sarenu lazu malih specijalizovanih profesionalnih armija koje ce za nastm da obave prljav posao nece i ne moze da resi problem, a nije slucajno sto su nestale ideologije naprasno zamenili metastazirajuci nacionalizmi kao neka vrsta surogata i to poprilicno zlocudnog. 

Posted

Kineski odgovor™ može biti brutalan, a sigurno je da neće biti vojne prirode.

Dovoljno je samo da sa Rusima i Indusima intenziviraju dogovor o prelasku na nacionalne valute u međunarodnim plaćanjima i da na tome insistiraju u svemu, te tu i tamo gde mogu zavrnu i po neku ruku naftaškom bliskom istoku. I to je to, dovoljno će biti. Presuši li petrodolar, moć nestaje preko noći.

Poenta je što ta mera varniči pa može i da opeče, i ako bude upotrebljena, biće to kad baš dogori do nokata.

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 pomoću Tapatoka

Posted

Ček, mi to postajemo provincija PRC-a?

Zanimljivo, ja se sećam da je wwi počeo jer su slične stvari bile problem, a sad sami skidamo gaće...

Odavno me teško neka vest šokira, ali ovo je onako baš za WTF...

Posted

Djagospo od Baneta Jbnog Ivkovica je drzavni sekretar ?A Kinezi ce da patroliraju ulicama Srbije.

Posted
23 minutes ago, radisa said:

Zanimljivo, ja se sećam da je wwi počeo jer su slične stvari bile problem, a sad sami skidamo gaće...

To je meni prvo prošlo kroz glavu.

A postoji li neko obrazloženje, kako, zašto...?

Posted

I što je najbitnije, kako? Msm kako je to moguće da ne bude protivzakonito?

Posted
1 hour ago, ToniAdams said:

I što je najbitnije, kako? Msm kako je to moguće da ne bude protivzakonito?

Pa to je drugo što mi je prošlo kroz glavu, posle ovog što je i Hazardu prošlo....

Posted

Ajde da prvo saznamo nešto više, ja sam takođe u totalnom zbunu. Niti Kineza ima nešto mnogo u Srbiji, niti imaju neka svoja geta gde su potrebni policajci koji znaju jezik i običaje, niti su neka dominantna grupa među migrantima. Mora da postoji neko zvanično objašnjenje, ma koliko debilno.

Ajde što nam nemački policajci dežuraju na aerodromu a turski na graničnom prelazu, to sve može da se uveže u neku logiku ali ovo sa čajnezima je totalno ludilo. Jedino što mi pada na pamet je da policija rapidno ostaje bez ljudstva jer su svi otišli u Nemačku ili u plaćenike pa bukvalno moramo da uvezemo vucibatine preko noći, ali ni to mi nekako nije realno.

Jbg, masa bitnih stvari će da nam prođe ispred nosa jer ni o čemu ne razgovaramo osim o faking Vučiću.

Posted
16 minutes ago, Redoran said:

Ajde da prvo saznamo nešto više, ja sam takođe u totalnom zbunu. Niti Kineza ima nešto mnogo u Srbiji, niti imaju neka svoja geta gde su potrebni policajci koji znaju jezik i običaje, niti su neka dominantna grupa među migrantima. Mora da postoji neko zvanično objašnjenje, ma koliko debilno.

Ajde što nam nemački policajci dežuraju na aerodromu a turski na graničnom prelazu, to sve može da se uveže u neku logiku ali ovo sa čajnezima je totalno ludilo. Jedino što mi pada na pamet je da policija rapidno ostaje bez ljudstva jer su svi otišli u Nemačku ili u plaćenike pa bukvalno moramo da uvezemo vucibatine preko noći, ali ni to mi nekako nije realno.

Jbg, masa bitnih stvari će da nam prođe ispred nosa jer ni o čemu ne razgovaramo osim o faking Vučiću.

Fora je što je i ovo slučajno rečeno, niko nije konsultovao parlament, makar formalno, ne postoji  nikakva druga vest osim ove o tome...

Drugo, jedno je pomoć na aerodromu i granici (mada mi se ni to ne sviđa, ali, ajde) a drugo je patrola u gradu... Kako, zašto, zbog čega?

Ko zna koliko stvari tako prođe, a da niko ne zna za njih...

Posted
22 minutes ago, Redoran said:

Pa da, recimo da smo postali test poligon za Huawei: http://rs.n1info.com/Vesti/a472007/SHARE-Huawei-vec-postavio-kamere-za-video-nadzor-u-Beogradu.html 

Ili da Kinezi mogu dobiti koncesije u Srbiji bez raspisivanja tendera, jer imamo bilateralni sporazum sa njima. Mnogo šta prolazi neopaženo, pa tako i ovo...

Posted

Ma dobro, to što je ova buzdovančina mlatnula ne znači ama baš ništa. 

Opet, možda bude uvod u dublju saradnju - npr da se formiraju zajedničke patrole u KZBu. :s_c:

• Create New...