Jump to content
IGNORED

Sinovi kineskog zmaja

Lord Protector

Recommended Posts

Posted

Video verzija na engleskom:

Posted (edited)

Dok je kineska roba bila sinonim za jeftinu robu lošeg kvaliteta, nije se ovoliko brinulo za one koji je proizvode. Danas, kad je Kina tehnološki ispred EU, svi brinu o kineskim radnicima. U EU i SAD odavno se ne računa ozbiljno na proizvodnju proizvoda kod kojih cena rada dominira. Takve fabrike su odavno iseljenje. Sad su Kinezi počeli da dominiraju i tamo gde rad nije dominantan u ceni. Nisu oni postali konkurentni u proizvodnji vozila i elektronike tako što su su radnici radili više, za manje para, već što su dizali kvalitet i tehnološki napredovali 

Prvo nije moglo da se prihvati da su Kinezi sposobni da proizvode kvalitetnu robu. Posle nije moglo da se prihvati da mogu uspešno da se takmiče u razvoju. Pre godinu ovde smo čitali da samo kradu (ako ne grešim @dragance to reče). Sad je ostalo da se teši da oni rade 80 sati nedeljno za šaku pirinča. Onaj koji radi 80 sati nedeljno za bednu platu ne pravi kvalitetnu robu.

Kina ima sve starije stanovništvo. Ne mogu oni da razvoj bazuraju na jeftinoj radnoj snazi. Oni koji veruju da se oslanjaju na to, misle da im sledi pad. Jedini problem je što Kinezi odavno ne planiraju da se oslanjaju se na jeftinu radnu snagu, već na tehnološki razvoj i povećanje produktivnosti kroz automatizacuji. 

Edited by duma
  • +1 2
Posted

sta ce jadni novinari, moraju da ispunjavaju kvote ovakvih izvestaja. znam par ljudi iz bbc kina. privatno su super, ali izvestavaju kako moraju. ajde oni sto rade to za dobru lovu, mene cude ovi sto to gledaju i sire. sve u svemu, jadno i dosadno. 

• +1 1
Posted

@banecare1 vidim da se dosta prica o 996 sistemu u Kini (rad od 9 do 9, 6 dana u nedelji). Navodno su kineske vlasti to zabranile pre par godina. Koliko toga ima?

Posted
3 minutes ago, Shan Jan said:

@banecare1 vidim da se dosta prica o 996 sistemu u Kini (rad od 9 do 9, 6 dana u nedelji). Navodno su kineske vlasti to zabranile pre par godina. Koliko toga ima?

nekoliko poznanika i prijatelja koji rade u velikim kompanijama tipa huawei, jd.com, nio.com i sl. kazu da je pakao koliko mora da se sljaka. ima dosta podmetanja i stresa na poslu. 

s druge strane ja kada odem u moj ofis za vikend, nema nikoga na spratu. verujem da 996 vazi samo za vel'ke kompanije

• +1 1
  • Hvala 2
Posted
8 hours ago, duma said:

Dok je kineska roba bila sinonim za jeftinu robu lošeg kvaliteta, nije se ovoliko brinulo za one koji je proizvode. Danas, kad je Kina tehnološki ispred EU, svi brinu o kineskim radnicima. U EU i SAD odavno se ne računa ozbiljno na proizvodnju proizvoda kod kojih cena rada dominira. Takve fabrike su odavno iseljenje. Sad su Kinezi počeli da dominiraju i tamo gde rad nije dominantan u ceni. Nisu oni postali konkurentni u proizvodnji vozila i elektronike tako što su su radnici radili više, za manje para, već što su dizali kvalitet i tehnološki napredovali 

Prvo nije moglo da se prihvati da su Kinezi sposobni da proizvode kvalitetnu robu. Posle nije moglo da se prihvati da mogu uspešno da se takmiče u razvoju. Pre godinu ovde smo čitali da samo kradu (ako ne grešim @dragance to reče). Sad je ostalo da se teši da oni rade 80 sati nedeljno za šaku pirinča. Onaj koji radi 80 sati nedeljno za bednu platu ne pravi kvalitetnu robu.

Kina ima sve starije stanovništvo. Ne mogu oni da razvoj bazuraju na jeftinoj radnoj snazi. Oni koji veruju da se oslanjaju na to, misle da im sledi pad. Jedini problem je što Kinezi odavno ne planiraju da se oslanjaju se na jeftinu radnu snagu, već na tehnološki razvoj i povećanje produktivnosti kroz automatizacuji. 

Nama neke firme od kojih uzimamo neki proizvod nisu dale dozvolu da prodajemo u Kini (a kinesko trziste je prilicno big deal za taj proizvod). Razlog je sto mora da se registruju neki proizvodni procesi u Kini, cime poslovne tajne postaju dostupne Kinezima, i onda ovi tripuju da im ne bude skuplja dara nego mera. Cisto kao ilustracija, kad saljes fajl u neku od drugih zemalja zapada ne racunas da ce ti definitivno biti dostupan sirokim korporativnim masama...

• +1 1
Posted
19 minutes ago, Mel said:

Nama neke firme od kojih uzimamo neki proizvod nisu dale dozvolu da prodajemo u Kini (a kinesko trziste je prilicno big deal za taj proizvod). Razlog je sto mora da se registruju neki proizvodni procesi u Kini, cime poslovne tajne postaju dostupne Kinezima, i onda ovi tripuju da im ne bude skuplja dara nego mera. Cisto kao ilustracija, kad saljes fajl u neku od drugih zemalja zapada ne racunas da ce ti definitivno biti dostupan sirokim korporativnim masama...

verovatno ima veze koja je industrija. mi smo registrovali mnoge prehrambene proizvode iz raznih drzava. trazi se production flow chart i svasta nesto. nacrtas lepo kao cica glisu i to je to. traze svasta, ali moze se improvizovati i resiti problem. 

tu su meni rusi carevi. secam se kada su mi trazili sertifikat da se u proizvodnji fckn sirovog kikirikija ne koriste nano-tehnologije. davno bilo, ali necu zaboraviti kako smo objasnjavali kineskom seljaku zasto nam treba sertifikat da oni ne koriste te neke svemirske bolan tehnologije. 

• Haha 4
Posted
1 minute ago, banecare1 said:

ali moze se improvizovati i resiti problem.

Registracija aktivnih supstanci za lekove, nema improvizacija i moraju kompletni ASMF dosijei da im se posalju, a ono sto mogu da vidim je da traze i testiraju mnogo vise nego sto je EU trazila za submitovanje aplikacije. A EU jelte "najvise regulise". Meni ustvari deluje da od ovih zemalja koje sam imala EU i UK traze najrazumniji i najsvedenijij paket informacija, Kanadjani traze vise (a nagadjam da su Kanadjani kopirali od FDA mada to sad samo pretpostavljam, ne znam sta FDA trazi za ovo sto ja radim), Kinezi vise od Kanadjana and so it goes...

Posted
7 minutes ago, Mel said:

Registracija aktivnih supstanci za lekove, nema improvizacija i moraju kompletni ASMF dosijei da im se posalju, a ono sto mogu da vidim je da traze i testiraju mnogo vise nego sto je EU trazila za submitovanje aplikacije. A EU jelte "najvise regulise". Meni ustvari deluje da od ovih zemalja koje sam imala EU i UK traze najrazumniji i najsvedenijij paket informacija, Kanadjani traze vise (a nagadjam da su Kanadjani kopirali od FDA mada to sad samo pretpostavljam, ne znam sta FDA trazi za ovo sto ja radim), Kinezi vise od Kanadjana and so it goes...

vi farmaceuti niste normalni. radio sam nekoliko godina u velikoj farmaceutskoj kuci, ali to je bilo krajem proslog veka :ohmy:

istina imam i dalje klijente iz vase mafijasje branse :D  

svidzate mi se jer ste mnogo bogati. ovi iz prehrambenog i agrarnog sektora samo bi o cenama da pricaju :furious4:

• Haha 1
Posted
Just now, banecare1 said:

vi farmaceuti niste normalni. radio sam nekoliko godina u velikoj farmaceutskoj kuci, ali to je bilo krajem proslog veka :ohmy:

istina imam i dalje klijente iz vase mafijasje branse :D  

svidzate mi se jer ste mnogo bogati. ovi iz prehrambenog i agrarnog sektora samo bi o cenama da pricaju :furious4:

:lol:

I ovi iz ovog dela farmaceutske gde sad radim, ali u proslom zivotu dok sam imala posao u jednoj pre prebogatoj bioteh firmi to mi je sve ovako nekako delovalo.

Money Paper GIF by CompanyCam

da si na mog CEOa nekadasnjeg naleteo, verovatno bi ga uvredio da ponudis nedovoljno visiku cenu za svoju robu.

• Haha 1
Posted

China develops new iron making method that boosts productivity by 3,600 times

A new iron making technology developed in China is set to significantly impact the global steel industry. Developed after more than 10 years of research, this method injects finely ground iron ore powder into a very hot furnace, causing an "explosive chemical reaction", according to the engineers. The result is a continuous flow of high-purity iron that forms as bright red, glowing liquid droplets that accumulate at the base of the furnace, ready for direct casting or one-step steel-making.

Process takes just three to six seconds

The flash iron making method, as detailed by Professor Zhang Wenhai and his team in a paper published in the peer-reviewed journal Nonferrous Metals last month, can complete the iron making process in just three to six seconds, compared to the five to six hours required by traditional blast furnaces.

This represents a 3,600-fold or more increase in speed. The new method also performs exceptionally well with low or medium-yield ores, which are plentiful in China, according to the researchers, the South China Morning Post reported.

• Wub 1
Posted

What could possibly go wrong? 🤷‍♂️

• -1 1
Posted
6 hours ago, dragance said:

What could possibly go wrong? 🤷‍♂️

Pa kad budu pravili Terminatore. Umjesto 400 na sat praviće ih 4000.

Posted

Ja bih to testirao što je moguće više i intenzivnije, da ne bude nekih novih nesreća u konstrukciji i renovaciji.

• +1 1
  • Create New...