Lezilebovich Posted December 3 Posted December 3 Quote China on Tuesday banned exports to the United States of the critical minerals gallium, germanium and antimony that have widespread military applications, escalating trade tensions the day after Washington's latest crackdown on China's chip sector. https://www.reuters.com/markets/commodities/china-bans-exports-gallium-germanium-antimony-us-2024-12-03/ 1
Shan Jan Posted December 3 Posted December 3 Nova gvozdena zastava se pravi... Nego jel moze neko da mi objasni kako npr. USA moze da zabrani ne samo svojim kompanijama, nego i kompanijama u drugim zemljama, da trguju sa Kinom? Koje je opravdanje za takve naredbe i kako ih kaznjavaju?
dragance Posted December 3 Posted December 3 Stave te na crnu listu. Ako imaš tamo svoje predstavništvo odreže ti kaznu i/ili zaplene imovinu/zamrznu račune. 2
Shan Jan Posted December 3 Posted December 3 1 minute ago, dragance said: Stave te na crnu listu. Ako imaš tamo svoje predstavništvo odreže ti kaznu i/ili zaplene imovinu/zamrznu račune. Racune i imovinu u USA? A ako ne platis kaznu onda ti blokiraju rad u USA? A tvoja maticna drzava gleda i cuti? Meni sve to deluje onako malo... nesto sto bi WTO trebalo kao da ne dozvoljava, al duduk sam.
x500 Posted December 3 Posted December 3 Just now, Shan Jan said: Racune i imovinu u USA? A ako ne platis kaznu onda ti blokiraju rad u USA? A tvoja maticna drzava gleda i cuti? Meni sve to deluje onako malo... nesto sto bi WTO trebalo kao da ne dozvoljava, al duduk sam. Koliko ta WTO ima divizija Maticna drzava mora da cuti, inace cebi ona da dobije malo eu-vrednosti 1
Engineer Posted December 3 Posted December 3 1 hour ago, Shan Jan said: Nova gvozdena zastava se pravi... Nego jel moze neko da mi objasni kako npr. USA moze da zabrani ne samo svojim kompanijama, nego i kompanijama u drugim zemljama, da trguju sa Kinom? Koje je opravdanje za takve naredbe i kako ih kaznjavaju? Mogu da te uslove da ako hoćeš da radiš sa Kinom i kineskim kompanijama, ne možeš sa USA i američkim kompanijama. Pa ti gledaj na kom sokoćalu ćeš da pišeš postove na PPP. Ako je u pitanju visoka tehnologija, koja može da se koristi i u vojne svrhe, a danas i grickalica za nokte ima čip, kameru i pristup internetu, onda je još lakše zabraniti. @noskich Ko je bre taj lik, nisam mogao 10 sekundi da ga slušam, priča kao da je lud. Ima li neko normalan da kaže tako nešto? Inače, ima i "pametnih" ljudi sa druge strane koji govore o propasti Kine. Glavni uzrok je demografija, i da će svake godine imati nekoliko (desitina) miliona više onih koji idu u penziju nego dolaze na tržište rada. Ali opet, i to se (delimično) rešava automatizacijom i imigracijom.
Tribun_Populi Posted December 3 Posted December 3 Dugo će trajati to propadanje i jednih i drugih, a i neće biti bez varnica. Negde sam pre 15ak godina čitao da su braća Romi sledeća supersila.
barba Posted December 3 Posted December 3 (edited) 1 hour ago, Shan Jan said: Nova gvozdena zastava se pravi... Nego jel moze neko da mi objasni kako npr. USA moze da zabrani ne samo svojim kompanijama, nego i kompanijama u drugim zemljama, da trguju sa Kinom? Koje je opravdanje za takve naredbe i kako ih kaznjavaju? . Kako moze? Lako)) US ne kontrolise samo sve trgovacke puteve, vec i sav finansijski krvotok planete. Zvuci nenormalno kako si sam primetio.. Imam firmu, postujem apsolutno sve zakone drzave u kojoj zivim i radim... I popijem sankcije.. To se zove eksteritorijalnost americke jurisdikcije) .. Njihovo pravo da karaju koga hoce. Bio je onaj veliki slucaj sa BNP Paribas pre dvadesetak godina kad su radilli sa sankcionim likovima u nekim drzavama, na kraju su platili kaznu US 9 milijardi dolara.. U tome i jeste sva sustina americkih sankcija, zato kineske banke izbegavaju poslovanje sa RF, turske takodje...itd.. Kompanije takodje, jer vrlo lako mozes da izgubis dostup svetskom finansijskom sistemu. Negde pre dve godine CEO jedne od najvecih indijskih banaka nazvao je dolar glavnim svetskim teroristom.. Posle se izvinjavao nesrecnik.. . Edited December 3 by barba 2
noskich Posted December 3 Posted December 3 1 hour ago, Engineer said: @noskich Ko je bre taj lik, nisam mogao 10 sekundi da ga slušam, priča kao da je lud. Ima li neko normalan da kaže tako nešto? Inače, ima i "pametnih" ljudi sa druge strane koji govore o propasti Kine. Glavni uzrok je demografija, i da će svake godine imati nekoliko (desitina) miliona više onih koji idu u penziju nego dolaze na tržište rada. Ali opet, i to se (delimično) rešava automatizacijom i imigracijom. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Richard_D._Wolff
namenski Posted December 3 Posted December 3 (edited) 1 hour ago, barba said: US ne kontrolise samo sve trgovacke puteve Pa bas i ne kontrolise: eno ga Suec na primer kojeg i pored prisustva poprilicno kontrolora iz americke RM - kontrolisu Huti, dok sve velike svetske kompanije idu okolo... A okolo, Juzna Afrika, tradicionalni i bitni cuvar Rta, a koja nije vise bezuslovni saveznik Zapadatm... Sve ovo, naravno, nije jos uvek previse ozbiljnotm, tek - stvari se, sto se tice kontrole svetskih trgovackih puteva menjaju... Dodati tome, da je kontrola prilaznih morskih puteva Kini daleko od nekadasnje apsolutne kontrole koja je Kinu svodila na kontinentalnu silu, jer - Kina vise nije (samo) kontinentalna sila... Pomorski put svih puteva - Severni Atlantik je jos uvek neprikosnoveni domen Zapada, ali su Rusiji iako danas regionalnoj sili, ostale nasledjene znacajne mogucnosti da ga ugrozi pa i prekine. Dok britanska politika upotrebe 2 nova novcata nosaca aviona predvidja njihovo delovanje u vodama Juznokineskog mora... Na sve to dodati nedostatak koncepcije, razlike u pristupima pa i neslaganja, koja stvaraju konfuziju cak i kod onih od kojih se ocekuje da koncepciju/strategiju definisu, i - stvari nikako ne stoje dobro. U drugim vestima, onaj kineski teretnjak, zaustavljen, protivpravno, i to ne u danskim teritorijalnim vodama, nego u danskoj EEZ, je sada predmet (polu)spora: Svedjani, buduci da se incident sa ostecenjem kablova dogodio u njihovoj EEZ zahtevaju da se brod vrati na lice mesta, istrage radi... Kina za sada cuti, svedske nedlezne vlasti izjavljuju da od Kine ocekuju kooperativnost... Edited December 3 by namenski
namenski Posted December 6 Posted December 6 Kina je zabranila izvoz u SAD proizvoda koji sadrze galijum, germanijum i antimon kao i odnosnih sirovina koje imaju mogucu primenu u industriji naoruzanja... Prema saopstenju kineskog ministarstva trgovine, zabrana ce se ipak odnositi i na civilni sektor, a stupa na snagu odmah i primenjivace se pod strogim nadzorom... Vest je objavljena onomadtm, dan posle zadnjeg vasingtonskog crackdown-a glede kineskog чиповања...
Recommended Posts