Tribun_Populi Posted November 22, 2024 Posted November 22, 2024 4 hours ago, Engineer said: Pa ne. Evropljani su skoro 100% sami krivi za stanje u kom se nalaze, ovakve izjave su "vidi šta nam rade zlikovci", "ne možemo protiv sveta" i ostale izvikane floskule. Mada kažem, velika većina današnjih levičara je tog stava - da pojedinac nije uopšte odgovoran za svoje stanje, ili na globalnom nivou, mala država ne može sama da napravi svojim građanima bolje mesto za život. U ovom slučaju ekonomsko-politička zajednica od skoro pola milijarde ljudi, visokom tehnologijom i brdom novca. Onda ostatak sveta može samo da kuka i čeka kraj svog života. Pa, ouvaj, i ne baš. Evropljani kao entitet ne postoje. Ono, postoje, ali kao neki magloviti umetnički koncept u performansu Brussels-funded NGO-a; ali ne u čvrstom političkom smislu, kao što postoje Amerikanci, kao politička nacija. Evropa je bila i ostala samo ekonomska zajednica, druga dva tzv. stuba EU, zajednička spoljna i bezbednosna politika, nisu ni na 5% usavršenosti u odnosu na ovaj prvi, sa urednim pojedinačnim iskakanjima i soliranjima ad hoc. Nešto zbog činjenice da države članice, čak ni krupni osnivači poput Francuza, nisu bili spremni da se odreknu suvereniteta u tom delu, a nešto i zbog činjenice da je glavni evropski bezbednosni kišobran bio i ostao NATO tj. Amerika, koja i diktira tempo. Što dalje implicira da Evropa u ključnom pitanju - bezbednosti i spoljnoj politici - nema svoje ja, pa ne može ni biti posmatrana kao relevantan subjekt na međunarodnom planu u smislu samostalnog pozicioniranja i izboru ekonomskih modela i partnera, tom nekom smislu u kome je ti posmatraš. Više je objekat, a to rat u Ukrajini i potvrđuje. Sad, koliko su oni tu sami krivi, a koliko im nije dozvoljeno da se otrgnu, to je pitanje za dugu raspravu. Tako da je ta ekonomsko-politička zajednica sa skoro pola milijarde ljudi, visokom tehnologijom i brdom novca u stvari još uvek samo presek skupova malih država suštinski (civilizacijski, politički i ekonomski) različitih naroda s dugom istorijom međusobnih ratova i neretko suprotstavljenim interesima; koje na okupu drži ekonomska međuzavisnost, jako nepopularna briselska birokratija sa sistemom upravljanja i odlučivanja na nivou SIZova u SFRJ, i američka vojna moć. A i pitanje je kako će to sad u doba Trampa izgledati, i kakva joj se budućnost smeši. Njegova najava rasapa NATA tj. izglednijeg njegovog sasušivanja da ostane samo kožurica, i imanentna ekonomska kriza koja će uslediti zbog američkog protekcionizma i viseće recesije evropske privrede, će sasvim izvesno na pozornicu izbaciti jako desne političke partije. To može značiti dve stvari - ili će jedna ili dve dominantnije države silom naterati sve ostale u federaciju, ili će se raspasti. Jer ovakva još jedan jači ekonomski potres ne može preživeti. E onda će moći da se govori o krivici Evropljana. 6 2
Peter Fan Posted November 22, 2024 Posted November 22, 2024 2 hours ago, Tribun_Populi said: Pa, ouvaj, i ne baš. Evropljani kao entitet ne postoje. Ono, postoje, ali kao neki magloviti umetnički koncept u performansu Brussels-funded NGO-a; ali ne u čvrstom političkom smislu, kao što postoje Amerikanci, kao politička nacija. Evropa je bila i ostala samo ekonomska zajednica, druga dva tzv. stuba EU, zajednička spoljna i bezbednosna politika, nisu ni na 5% usavršenosti u odnosu na ovaj prvi, sa urednim pojedinačnim iskakanjima i soliranjima ad hoc. Nešto zbog činjenice da države članice, čak ni krupni osnivači poput Francuza, nisu bili spremni da se odreknu suvereniteta u tom delu, a nešto i zbog činjenice da je glavni evropski bezbednosni kišobran bio i ostao NATO tj. Amerika, koja i diktira tempo. Što dalje implicira da Evropa u ključnom pitanju - bezbednosti i spoljnoj politici - nema svoje ja, pa ne može ni biti posmatrana kao relevantan subjekt na međunarodnom planu u smislu samostalnog pozicioniranja i izboru ekonomskih modela i partnera, tom nekom smislu u kome je ti posmatraš. Više je objekat, a to rat u Ukrajini i potvrđuje. Sad, koliko su oni tu sami krivi, a koliko im nije dozvoljeno da se otrgnu, to je pitanje za dugu raspravu. Tako da je ta ekonomsko-politička zajednica sa skoro pola milijarde ljudi, visokom tehnologijom i brdom novca u stvari još uvek samo presek skupova malih država suštinski (civilizacijski, politički i ekonomski) različitih naroda s dugom istorijom međusobnih ratova i neretko suprotstavljenim interesima; koje na okupu drži ekonomska međuzavisnost, jako nepopularna briselska birokratija sa sistemom upravljanja i odlučivanja na nivou SIZova u SFRJ, i američka vojna moć. A i pitanje je kako će to sad u doba Trampa izgledati, i kakva joj se budućnost smeši. Njegova najava rasapa NATA tj. izglednijeg njegovog sasušivanja da ostane samo kožurica, i imanentna ekonomska kriza koja će uslediti zbog američkog protekcionizma i viseće recesije evropske privrede, će sasvim izvesno na pozornicu izbaciti jako desne političke partije. To može značiti dve stvari - ili će jedna ili dve dominantnije države silom naterati sve ostale u federaciju, ili će se raspasti. Jer ovakva još jedan jači ekonomski potres ne može preživeti. E onda će moći da se govori o krivici Evropljana. odlican post
Tutankamon Posted November 22, 2024 Posted November 22, 2024 Nađoh ovaj video, čovek do u detalj objašnjava krhku kinesku ekonomiju koju će srušiti očekujuća kriza tržišta nekretnina...ima tu i par osvrta na superiornu zapadnjačku ekonomsku misao,
Spooky Posted November 25, 2024 Posted November 25, 2024 On 22. 11. 2024. at 20:28, Tutankamon said: Nađoh ovaj video, čovek do u detalj objašnjava krhku kinesku ekonomiju koju će srušiti očekujuća kriza tržišta nekretnina...ima tu i par osvrta na superiornu zapadnjačku ekonomsku misao, Ha ha ha, koliko mi nerealno jadan ovaj video. I zapravo me podseti na gomilu sličnih koje možeš naći za gotovo svaku zemlju na svetu (verovatno ima neki i za Beograd na vodi ili stanicu Vukov spomenik). Na početku hvali neki ekran koji nije ništa kvalitetniji i možda je malo veći od onoga kod mene kuci. Dobro, nije malo veći, možda je i duplo veći, ali kladio bih se da je komercijalni (verovatno OLED kao i moj) i da ne košta više od 10 000 EUR. Onda aerodrom koji je lep kao i svaki drugi veliki novi aerodrom. Onda hvali metro vozove bez vozača, kao da je to nešto nikad viđeno, iako takvi već decenijama voze po svetu i postoje u 20ak država (ja sam se vozio u barem 5) - uključujući i u Budimpeštanskom metrou. Tek onda opravdana pohvala na razvoj brzih pruga. I onda završi sa nekim elektronskim dzidzabidzama koje mog možeš naći na nekoj pijaci u Japanu, hong-kongu i sl. I video ima u thumbmail-u Kina vs USA, pa ni ne pokaže USA. Znači jedino ovaj dio o brzim prugama je realna pohvala - ali postoje bolji prilozi na temu.
namenski Posted November 25, 2024 Posted November 25, 2024 5 minutes ago, Spooky said: verovatno OLED kao i moj Imas? Stvarno?
Spooky Posted November 25, 2024 Posted November 25, 2024 (edited) Čovek svršava na totalne bezvezarije, a vi mene zezate - kao za ovu drone isporuku čaja - iako je jasno da nema nikakvu upotrebnu vrednost (jer bi bilo totalno praktičnije imati dispenzee čajeva umesto stanice za dronove) i da je totalno samo preskupi show. Ej bre, na aerodromu (ili železničkoj stanici) neka star trek scenografija (4:41) i piše nature, a ničega živoga u kadru. Blam me gledati. Pokušavao sam naći video gde neko ludi zbog slične bezvezarije na zapadu - ali ne nađoh ništa ovoliko off - najbliže je ovo Edited November 25, 2024 by Spooky
namenski Posted November 25, 2024 Posted November 25, 2024 (edited) 8 minutes ago, Spooky said: Čovek svršava na totalne bezvezarije, a vi mene zezate - kao za ovu drone isporuku čaja - iako je jasno da nema nikakvu upotrebnu vrednost (jer bi bilo totalno praktičnije imati dispenzee čajeva umesto stanice za dronove) i da je totalno samo preskupi show. Ej bre, na aerodromu (ili železničkoj stanici) neka star trek scenografija i piše nature, a ničega živoga u kadru. Blam me gledati. Pokušavao sam naći video gde neko ludi zbog slične bezvezarije na zapadu - ali ne nađoh ništa ovoliko off - najbliže je ovo Malo te zezaju u odnosu na to koliko zasluzujes svojim pisanjem po Kini i idolopoklonstvom prema nenadjebivom Zapadu. S tim sto, naravno, k'o i svako dobro djace preskocis da smatrastm da je ta ista Kina pre samo 30-ak godina bila parija ciji su stanovnici bili obuceni u uniforme i mahali malim crvenim knjizicama, dok su se mucili da naprave najobicniju parnu lokomotivu... Sve u svemu - bolje je da cutis... Napomena: ne odgovarati na ovaj topik. Ni slucajno. Edited November 25, 2024 by namenski 1
Spooky Posted November 25, 2024 Posted November 25, 2024 Ja sam i dalje u neverici da je nekome taj smešni video promocija kine. Evo realnijeg videa koji govori i o impresivnoj novoizgrađenoj mreži brze železnice Kine, ali i objašnjava koliko neke linije nemaju ekonomskog smisla
Engineer Posted November 26, 2024 Posted November 26, 2024 6 hours ago, Spooky said: Čovek svršava na totalne bezvezarije Realno, klip jeste bezveze. Od milion dobrih stvari koje tamo mogu da se vide i nauče, on se oduševljava glupostima. Pa nije svrha metro stanice da budeš tamo, nego da odeš odatle. Isto to može da se vidi i na Arapskom poluostrvu, pa opet znamo zbog čega je kineski uspeh znatno veći nego što aerodrom ili tržni centar pokazuju. Šenžen nije mesto gde možeš da nađeš sve što ti treba za male pare, već mesto gde možeš da nađeš kvalitetne materijale, delove i ljude da bi napravio kvalitetan proizvod.
Shan Jan Posted November 26, 2024 Posted November 26, 2024 Ima Kina i svojih izazova, da ne kazem problema: Kolaps gradjevinske industrije - Kina vec sada ima vise smestaja za ljude nego sto im realno treba i konacno je gradjevinski balon pukao. A to je mozda i najveca grana privrede. Sve manje isplativiji infrastrukturni projekti - ovo je prosto prirodno, povezivanje neke vukojebine u Gobi pustinji brzom prugom sa Pekingom ne moze da ima isti znacaj kao sto je svojevremeno bilo povezivanje Pekinga sa Sangajom Sve skuplja radna snaga - cuveni middle income trap Rat ostatka sveta tarifama prema kineskom izvozu Rast nejednakosti - komunisticka Kina ima vecu nejednakost nego kapitalisticke evropske zemlje Ogroman problem sa manjkom radne snage i nataliteta - ovde je Kina verovatno u najgorem polozaju od svih zemalja sveta. 40 godina politike jednog deteta je dovela do smanjenja radne snage. Sada imaju ogroman broj svojih baby boomera koji su u penziji a koje je pratilo mnogo manje ljudi iz sledece generacije nego na Zapadu. A natalitet im je opet duplo manji nego u Evropi. Kina u poslednje vreme maosvno povecava produktivnost robotima jer ruku za rad sve manje a usta za hranjenje sve vise, i to se nece menjati decenijama. Kina u nekom trenutku mora da postane ono sto je USA bila - razvijena zemlja cija privreda prevashodno zivi na domacoj proizvodnji. Ali sobzirom na potpuni populacioni kolaps to verovatno jedino moze da uradi privlacenjem imigracije iz okolnih, siromasnijih zemalja. 4
Mel Posted November 26, 2024 Posted November 26, 2024 28 minutes ago, Shan Jan said: Ima Kina i svojih izazova, da ne kazem problema: Kolaps gradjevinske industrije - Kina vec sada ima vise smestaja za ljude nego sto im realno treba i konacno je gradjevinski balon pukao. A to je mozda i najveca grana privrede. Sve manje isplativiji infrastrukturni projekti - ovo je prosto prirodno, povezivanje neke vukojebine u Gobi pustinji brzom prugom sa Pekingom ne moze da ima isti znacaj kao sto je svojevremeno bilo povezivanje Pekinga sa Sangajom Sve skuplja radna snaga - cuveni middle income trap Rat ostatka sveta tarifama prema kineskom izvozu Rast nejednakosti - komunisticka Kina ima vecu nejednakost nego kapitalisticke evropske zemlje Ogroman problem sa manjkom radne snage i nataliteta - ovde je Kina verovatno u najgorem polozaju od svih zemalja sveta. 40 godina politike jednog deteta je dovela do smanjenja radne snage. Sada imaju ogroman broj svojih baby boomera koji su u penziji a koje je pratilo mnogo manje ljudi iz sledece generacije nego na Zapadu. A natalitet im je opet duplo manji nego u Evropi. Kina u poslednje vreme maosvno povecava produktivnost robotima jer ruku za rad sve manje a usta za hranjenje sve vise, i to se nece menjati decenijama. Kina u nekom trenutku mora da postane ono sto je USA bila - razvijena zemlja cija privreda prevashodno zivi na domacoj proizvodnji. Ali sobzirom na potpuni populacioni kolaps to verovatno jedino moze da uradi privlacenjem imigracije iz okolnih, siromasnijih zemalja. il da puste neki kovid 2
Recommended Posts