Budja Posted March 14, 2014 Posted March 14, 2014 Transformacija je Kolova. Problem, kako ja vidim, nije u transformaciji kao takvoj. Promeni se coek. Problem je sto nije izvedena dramski ubedljivo, vec prilicno shematski. Bitka divova u karkosi i sekire su bile potrebne kako bi Kol bio u komi i onda spoznao istinu. Deus ex machina, nista sto proizilazi iz prethodnog toka ili iz nekog uverljivog shoka.
morgana Posted March 14, 2014 Posted March 14, 2014 nije to deus eks makina nego konfrontacija kolovog dvodecenijskog eskapistickog nihilizma i pravog nistavila tik do smrti
Weenie Pooh Posted March 14, 2014 Posted March 14, 2014 Ali dramski neubedljivo. Mogao je isto tako da se "suoči sa ništavilom" posle hipoglikemije na Aljasci, ili pre 20 godina posle random saobraćajne nesreće u Teksasu. Veze nema sa radnjom serije, dakle Budja je 100% u pravu.
Ryan Franco Posted March 14, 2014 Posted March 14, 2014 (edited) nije to deus eks makina nego konfrontacija kolovog dvodecenijskog eskapistickog nihilizma i pravog nistavila tik do smrti Bravo! @wp Dramski je jako ubedljivo. Čitavo Carcosa ludilo je počelo sa Dori Lang na godišnjicu pogibije Kolove ćerke i uvođenja Marie Fontenot u priču istog dana. Naravno da postoji veza nesvesna između ta dva događaja. Zato se slučaj i vratio da ga proganja. Edited March 14, 2014 by McCabe
morgana Posted March 14, 2014 Posted March 14, 2014 (edited) ^^ima veze, potpuno je konzistentno i dobro uradjeno, za razliku od preseravacke i amaterske price o erolu Edited March 14, 2014 by morgana
Weenie Pooh Posted March 14, 2014 Posted March 14, 2014 Kenjažu sa Erolom sam spreman da oprostim ako se vadi na "bio sam veran žanru". Prodavanje najjeftinije moguće psihoanalize, muda za bubrege, suza za katarzu - to je neoprostivo.
Budja Posted March 14, 2014 Posted March 14, 2014 Bravo! @wp Dramski je jako ubedljivo. Čitavo Carcosa ludilo je počelo sa Dori Lang na godišnjicu pogibije Kolove ćerke i uvođenja Marie Fontenot u priču istog dana. Naravno da postoji veza nesvesna između ta dva događaja. Zato se slučaj i vratio da ga proganja. Ja nisam shvatio iz tvog posta zasto je do kome putem sekirceta moralo da dodje? Dakle, ne karkosa vec obracun sekirama. Kako je, recimo, dramski ubedljivo odradjeno ubistvo Ledua, ovo je potpuno bezveze.
Ryan Franco Posted March 14, 2014 Posted March 14, 2014 (edited) @vini E jebiga, jednome smeta što su likovi sirovine, drugome što su ispale njanje. Vas dvojica se i u slaganju razilazite. Edited March 14, 2014 by McCabe
morgana Posted March 14, 2014 Posted March 14, 2014 ono sto je problem sa serijom je sto je metafikcija tj metanarativ na kraju ispala prva linija radnje a ocekivali smo da bude podtekst.
Ryan Franco Posted March 14, 2014 Posted March 14, 2014 Ja nisam shvatio iz tvog posta zasto je do kome putem sekirceta moralo da dodje? Dakle, ne karkosa vec obracun sekirama. Kako je, recimo, dramski ubedljivo odradjeno ubistvo Ledua, ovo je potpuno bezveze. Uvažavam primedbu. Smatram i ja da je scena konfrontacije sa Erolom morala biti drugačija i bolja. Makar zato jer su standardi postavljeni u finišu četvrte epizode. Mislim, do konfrontacije je moralo doći ali da li baš uz onakve rane (mislim da je ono nepreživljivo) i uz onakav prateći Erolov monolog - to jeste otvoreno pitanje i konkretna zamerka.
kim_philby Posted March 14, 2014 Posted March 14, 2014 4 epizoda je zapravo klimaks serije. Sent from Bender's iPad using Tapatalk
Turnbull Posted March 14, 2014 Posted March 14, 2014 (edited) Ali dramski neubedljivo. Mogao je isto tako da se "suoči sa ništavilom" posle hipoglikemije na Aljasci, ili pre 20 godina posle random saobraćajne nesreće u Teksasu. Veze nema sa radnjom serije, dakle Budja je 100% u pravu. A plus nam je rečeno da se sa smrću već susretao kad su ga upucavali dok je bio undercover. Dakle, ne samo Deus Ex Machina, nego neubedljiv Deus Ex Machina. Edited March 14, 2014 by Syme
Turnbull Posted March 14, 2014 Posted March 14, 2014 (edited) Bravo! @wp Dramski je jako ubedljivo. Čitavo Carcosa ludilo je počelo sa Dori Lang na godišnjicu pogibije Kolove ćerke i uvođenja Marie Fontenot u priču istog dana. Naravno da postoji veza nesvesna između ta dva događaja. Zato se slučaj i vratio da ga proganja. Ali pazi to umešno pisanje, tu autorsku virtuoznost, koja da bi nam stavila do znanja da su dve stvari povezane, tj, da je našem junaku jedna stvar postala zamena ili nadoknada za drugu, mora te dve stvari da stavi U ISTI DAN! Pa kakav literarni genij! Edited March 14, 2014 by Syme
Ryan Franco Posted March 14, 2014 Posted March 14, 2014 Ovo je loš pisac, loša serija i ja sam loš ljud. Jebiga, mora neko i to da bude. :) Samo da mi HBO ne ukine drugu sezonu. Nek potvrđuju više, šta čekaju...
Turnbull Posted March 14, 2014 Posted March 14, 2014 Ne stvarno, zamisli da je u Silence of the Lambs ispalo da je ona senatorkina ćerka kidnapovana NA ISTI DAN kad su maloj Klarisi zaklali janje! Kolko b to bolji film bio!
Recommended Posts