Jump to content
IGNORED

The Way Way Back (2013)


ivy

Recommended Posts

Pogledao The Way Way Back. Film je prilično slab, a to što liči na neke mnogo bolje filmove samo dodatno ide na njegovu štetu, jer se u poređenju ističu sve njegove mane.Pre svega. leto u zabavnom parku koje će promeniti sve, je Adventureland, to je jasno. Štaviše, toliko je ovaj film fasciniran Adventureland-om da čak kopira i njegovu fascinaciu osamdesetim - u filmu se sluša REO Speedawagon i igraju se arcade igrice. Samo, Adventureland se zaravo dešava u osamdesetim, pa su takve reference jasne, a ovde moraju da ih objasne vrlo neuverljivom pričom o tome kako je osnivač tog water parka insistirao da se ovaj ne menja, no matter what, to jest da ostane isti kakav je i bio u osmadesetim, kad je napravljen. Mada to opet ne objašnjava zašto klinac na svom ajpodu sluša REO Speedwagon. Odgovor je - eto tako, zato što se autorima tako svidelo. I to je zapravo objašnjenje i za većinu drugih stvari u filmu.Odnos majke i sina je, opet, maznut iz About a Boy (zajednom sa majkom - Toni Kolet), kao i donekle, odnos između nezrelog odraslog muškarca (Rokvel) i socially awkward klinca. Ali zaboravite na suptilnost i postupnost sa kojom About a Boy gradi ovaj odnos i čini ga uverljivim. Ovde je sve omandano u dve-tri scene u kojima nam Rokvelov lik objašnjava sve što bi inače trebali sami da shvatimo.Likovi su stereotipi (klinka u koju će mali da se zaljubi je Manic Pixie Dream Teenager), bez ikakve dubine, što opet dolazi do izražaja kada se ovaj film uporedi sa infinitely superior Adventureland-om, u kojem su svi likovi živi i ubedljivi.Moj savet - zaobiđite epigona, i pogledajte Adventureland, ako već niste. A ako jeste, pogledajte još jednom. Ja sam ga skoro ponovo uhvatio na tv i ponovo se oduševio (a gledao sam ga bar 4 puta pre toga). The Way Way ack me smorio već na prvo gledanje, i sumnjam da ću mu ikada dati drugu šansu.

Edited by Syme
Link to comment

E da, još jedna od mnoštva neobjašnjenih 80's refrenci, očuh vozi isti karavan kao Džon Litgou u Harry and the Henderson's i Čevi Čejs u National Lampoon's American Vacation, a pritom, niti je siromašan (naprotiv), niti pak ima neke kolekcionarske razloge za to. Zašto, jebote? Zašto?http://www.youtube.com/watch?v=6qoaVUdbWMshttp://www.youtube.com/watch?v=fEuUnS1-Uxwhttp://www.youtube.com/watch?v=5DOX1Poxro4

Edited by Syme
Link to comment
Svaštogledi <_<
? Nisam gledala film a sad kad si jos rekao svoje, imam vecu zelju da konacno pogledam Adventureland. Koji sam jednom pocela gledati da bih posle 15min svhatila da zapravo geldam Youth in Revolt :lol:
Link to comment

:lolol:Ne, ne, Youth in Revolt je prosto hispterska pesiflaža, Adventureland je realistični (well, u meri u kojoj je to moguće) Reagan era, coming of age movie.

Edited by Syme
Link to comment
:lolol:Adventureland je realistični (well, u meri u kojoj je to moguće) Reagan era, coming of age movie.
meni je to 1 klasican tinejdz rom com Edited by ivy
Link to comment
meni je to 1 klasican tinejdz rom com
Pa dobro, ima romantični subplot, ali to je često deo comming-of-age žanra. Međutim, i taj romatični subplot svojom ozbiljnošću iskače iz rom com klišea. A pogledaj koliko je i tu Adventurland bolji od WWB. Zapravo pandan Rokvelovom liku iz WWB je Rejndoldsov lik - već u svojim tridesetim, but still stuck in the past. I u oba filma on mlađeg muškarca uče kako da bude muškarac, i to kroz objektifikaciju žena. Ali dok u AL glavni junak zapravo mora da preraste njegov uticaj i logiku da bi postigao pravu zrelost, ovde on prosto usvaja taj uticaj i tako stiče samopouzdanje.Pod 2, Strjuartkin lik u AL je kompleksan i ima ozbiljne probleme, koje mora sama da savlada da bi mogla da napreduje. Ona je u dobroj meri jednako glavni lik kao i on. Vidimo kako je ta veza menja na bolje, i kako kroz nju postaje bolja i samopouzdanija osoba. U WWB, ona mala je prosto manic pixie dream girl, koja služi samo kao love interest za našeg junaka, i ništa više.
Link to comment

ali radi se o dva potpuno razlicita doba glavnih likova i ni tu se ova dva filma ne mogu porediti..s jedne strane klipani od 22 or so i sa druge dete od 14..i Al je potpuni rom com a u Wwb je ta mala samo tu kao tresnja na torti njegovog novo stecenog samopouzdanja,onako samo usput i da zaokruzi..omg,jedino zajednicko im je taj zabavni park..

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...