Jump to content
IGNORED

The Way Way Back (2013)


ivy

Recommended Posts

Pogledao The Way Way Back. Film je prilično slab, a to što liči na neke mnogo bolje filmove samo dodatno ide na njegovu štetu, jer se u poređenju ističu sve njegove mane.Pre svega. leto u zabavnom parku koje će promeniti sve, je Adventureland, to je jasno. Štaviše, toliko je ovaj film fasciniran Adventureland-om da čak kopira i njegovu fascinaciu osamdesetim - u filmu se sluša REO Speedawagon i igraju se arcade igrice. Samo, Adventureland se zaravo dešava u osamdesetim, pa su takve reference jasne, a ovde moraju da ih objasne vrlo neuverljivom pričom o tome kako je osnivač tog water parka insistirao da se ovaj ne menja, no matter what, to jest da ostane isti kakav je i bio u osmadesetim, kad je napravljen. Mada to opet ne objašnjava zašto klinac na svom ajpodu sluša REO Speedwagon. Odgovor je - eto tako, zato što se autorima tako svidelo. I to je zapravo objašnjenje i za većinu drugih stvari u filmu.Odnos majke i sina je, opet, maznut iz About a Boy (zajednom sa majkom - Toni Kolet), kao i donekle, odnos između nezrelog odraslog muškarca (Rokvel) i socially awkward klinca. Ali zaboravite na suptilnost i postupnost sa kojom About a Boy gradi ovaj odnos i čini ga uverljivim. Ovde je sve omandano u dve-tri scene u kojima nam Rokvelov lik objašnjava sve što bi inače trebali sami da shvatimo.Likovi su stereotipi (klinka u koju će mali da se zaljubi je Manic Pixie Dream Teenager), bez ikakve dubine, što opet dolazi do izražaja kada se ovaj film uporedi sa infinitely superior Adventureland-om, u kojem su svi likovi živi i ubedljivi.Moj savet - zaobiđite epigona, i pogledajte Adventureland, ako već niste. A ako jeste, pogledajte još jednom. Ja sam ga skoro ponovo uhvatio na tv i ponovo se oduševio (a gledao sam ga bar 4 puta pre toga). The Way Way ack me smorio već na prvo gledanje, i sumnjam da ću mu ikada dati drugu šansu.

Edited by Syme
Link to comment

E da, još jedna od mnoštva neobjašnjenih 80's refrenci, očuh vozi isti karavan kao Džon Litgou u Harry and the Henderson's i Čevi Čejs u National Lampoon's American Vacation, a pritom, niti je siromašan (naprotiv), niti pak ima neke kolekcionarske razloge za to. Zašto, jebote? Zašto?http://www.youtube.com/watch?v=6qoaVUdbWMshttp://www.youtube.com/watch?v=fEuUnS1-Uxwhttp://www.youtube.com/watch?v=5DOX1Poxro4

Edited by Syme
Link to comment

:lolol:Ne, ne, Youth in Revolt je prosto hispterska pesiflaža, Adventureland je realistični (well, u meri u kojoj je to moguće) Reagan era, coming of age movie.

Edited by Syme
Link to comment
meni je to 1 klasican tinejdz rom com
Pa dobro, ima romantični subplot, ali to je često deo comming-of-age žanra. Međutim, i taj romatični subplot svojom ozbiljnošću iskače iz rom com klišea. A pogledaj koliko je i tu Adventurland bolji od WWB. Zapravo pandan Rokvelovom liku iz WWB je Rejndoldsov lik - već u svojim tridesetim, but still stuck in the past. I u oba filma on mlađeg muškarca uče kako da bude muškarac, i to kroz objektifikaciju žena. Ali dok u AL glavni junak zapravo mora da preraste njegov uticaj i logiku da bi postigao pravu zrelost, ovde on prosto usvaja taj uticaj i tako stiče samopouzdanje.Pod 2, Strjuartkin lik u AL je kompleksan i ima ozbiljne probleme, koje mora sama da savlada da bi mogla da napreduje. Ona je u dobroj meri jednako glavni lik kao i on. Vidimo kako je ta veza menja na bolje, i kako kroz nju postaje bolja i samopouzdanija osoba. U WWB, ona mala je prosto manic pixie dream girl, koja služi samo kao love interest za našeg junaka, i ništa više.
Link to comment

ali radi se o dva potpuno razlicita doba glavnih likova i ni tu se ova dva filma ne mogu porediti..s jedne strane klipani od 22 or so i sa druge dete od 14..i Al je potpuni rom com a u Wwb je ta mala samo tu kao tresnja na torti njegovog novo stecenog samopouzdanja,onako samo usput i da zaokruzi..omg,jedino zajednicko im je taj zabavni park..

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...